Chrońmy Doline Rospudy

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
charcerzyk
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Chrońmy Doline Rospudy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: charcerzyk » 20 lut 2007, 9:08

Witam, bardzo bym prosił wszystkich szanownych użytkowników mających na sercu dobro ostatnich dziewiczych i pięknych miejsc w Polsce o zaangażowanie się w akcje, to tylko chwila a możesz pomóc ocalić ten dziewiczy rejon przed idiotycznymi decyzjami rządzących "inteligentów" !
http://www.dolina-rospudy.pl/index.php
Roześlij ten link do znajomych , czym Nas więcej tym rośnie Nasza siła.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 20 lut 2007, 18:43

Ja bym tych wszystkich zielonych wpierw wyslal do Augustowa i wypuscil na pasach. Pewnie nawet kolega nigdy tam nie byl, a chce wywolywac niepokoje spoleczne :P dla kilku drzew. Wszyscy ekolodzy to terrorysci tak samo jak al-kaida :D

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 20 lut 2007, 18:49

uczyl;em sie troche o tym regionie na olimpiade i szczerze mówiac jest tam fatycznie dużo gatunków występujacych tylko tam ,, jest to teren nieskażony , a sama budowa obwodnicy by juz wystarczajacu dużo "napsuła" przecież jest alternatywna droga obwodnicy --- dlaczego niemoze ona być rozwiazaniem ??

Awatar użytkownika
Tigertm
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tigertm » 20 lut 2007, 18:55

Meczetinio pisze:przecież jest alternatywna droga obwodnicy --- dlaczego niemoze ona być rozwiazaniem ??
bo to Polska , swoja droga jest mi to obojetne nieprzepadam za ekologami

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 20 lut 2007, 18:59

Gdzie byli ekolodzy 7 lat temu jak plany przedstawiono? Teraz sie obudzili jak poczuli, ze media szukaja sensacji ..... zreszta wieksza z tych ludzi nawet nie wie o co dobrze chodzi i jakie gatunki tam zyja. Chca byc jednak trendy, bo wypada przeciwko czemus protestowac.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 20 lut 2007, 19:02

Meczetinio pisze:przecież jest alternatywna droga obwodnicy --- dlaczego niemoze ona być rozwiazaniem ??
Ano dlatego, że jak chcemy mieć w Polsce normalne drogi to musimy je w końcu zacząć budować. Rozplanowanie alternatywnej drogi za dużo kosztuje i spowoduje, że powstanie ona za kilka lat.

Tak jak pisał assurbanipal, trzeba sie było wcześniej obudzić.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 20 lut 2007, 19:11

Jest jeszcze jeden problem ..... w przypadku alternatywnej drogi nalezaloby wywlascic wlascicieli kilku domow i pol, a tak wywlascimy ropuchy w bagnie :lol:

Awatar użytkownika
Tigertm
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tigertm » 20 lut 2007, 19:23

assurbanipal pisze:est jeszcze jeden problem ..... w przypadku alternatywnej drogi nalezaloby wywlascic wlascicieli kilku domow i pol, a tak wywlascimy ropuchy w bagnie Laughing
i jeszcze jeden przez to ze nie ma tej obwodnicy w jakiejs miejscowosci gina ludzie i ruch jest o wiele przesilony

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 20 lut 2007, 19:52

duch99 pisze: spowoduje, że powstanie ona za kilka lat.
ona juz powstaje (podobno) 10 lat :D od 10 lat wojewoda skałda obietnice wiec jak poczekaja dodatkowy rok to przeżyją , dziwne ze nie moga tam zbudowac mostu nad droga albo przejścia podzieminego :/

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 20 lut 2007, 19:55

Meczetinio pisze:dziwne ze nie moga tam zbudowac mostu nad droga albo przejścia podzieminego
Albo bramki do teleportacji przy wjezdzie do miasta :roll:
Podejrzewam, ze jezdzace TIRy pod oknem to srednia przyjemnosc, wiec pewnie nie chodzi tylko o bezpieczenstwo.

Awatar użytkownika
Tigertm
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tigertm » 20 lut 2007, 20:26

Meczetinio pisze:ona juz powstaje (podobno) 10 lat Very Happy od 10 lat wojewoda skałda obietnice wiec jak poczekaja dodatkowy rok to przeżyją , dziwne ze nie moga tam zbudowac mostu nad droga albo przejścia podzieminego Confused

Krzysztof Jarzyna pisze:Albo bramki do teleportacji przy wjezdzie do miasta Rolling Eyes
Podejrzewam, ze jezdzace TIRy pod oknem to srednia przyjemnosc, wiec pewnie nie chodzi tylko o bezpieczenstwo.
Problem budowy drog w polsce jest ogolnie powszechny drogi dluzej sie planuje niz buduje :roll:

Racja TIRy smigajace przed oknem zadna przyjemnosc

Awatar użytkownika
charcerzyk
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: charcerzyk » 20 lut 2007, 23:37

Poczytajcie o ekologicznym podejsciu do tematu

http://www.darzbor.v24.pl/vb/index.php

podpisz protest i podaj dalej

Tak jak juz napisalem...
Popieram akcje calym sercem. Inwestycje powinny byc planowane w poszanowaniu Przyrody. Szcegolnie, ze istnieja alternatywne trasy przebiegu autostrady. Mokradla Doliny Rospudy sa unikatowe na skale europejska. Inwestycja oraz pale przbijajace poklady torfu sa aktem glupoty i nieznajomosci sie na planowaniu w srodowisku i zrownowazonym rozwoju. Tylko w Polsce takie projekty przechodza. Komus musialo bardzo zalezec na tym rozwiazaniu. Powodzenia z protestem i dzieki za zaangazowanie!!!

Grzegorz

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 21 lut 2007, 17:47

Walic protest ....jakos to twoje europejskie ekologiczne podejscie nie przeszkadzalo UE wysylac na wschod toksycznych smieci .... Nie mam nic przeciwko ekologii, ale na pierwszym miejscu stawiam bezpieczenstwo czlowieka, a dopiero na kolejnym ropuchy :)
Wroce jeszcze do pytania .... gdzie byli ekolodzy przez 10 lat gdy plany i inne pierdoly z tym zwiazane byly realizowane? Jakos wtedy nikt nie protestowal, ale jak teraz budowa ma ruszyc to nagle to im przeszkadza i jeszcze jakis przypal z UE bedzie ingerowal w nasza suwerennosc, bo ma taki kaprys.

Awatar użytkownika
enoce
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: enoce » 21 lut 2007, 19:04

hmm... mieszkam przy trasie przelotowej Łódź - Poznań (dosłownie przy dzielą mnie od niej tylko choinki i kawałek ogródka), natężenie ruchu jest duże, naprawdę duże, czasami muszę stać po 10-15 minut żeby przejść przez ulice ale nie żeby wtedy było pusto na drodze, raczej trzeba wycyrklować to tak żeby nie wpiermandolić się pod jakiegoś tira czy osobowy (ja jak ja bo jestem jeszcze młodym człowiekiem, ale mieszkają przy tej trasie również osoby w podeszłym wieku, żeby nie szukać daleko moi dziadkowie, wiek 80 lat), najbliższe przejście dla pieszych znajduje się... no ze 3 kmy, pasów niema i nie będzie świateł tym bardziej... hałas przez cały dzień i noc... więc co ja też mam protestować? Dobrze rozumiem tych ludzi którym samochody nieustannie jeżdżą po głowie, wiem ze obwodnica taka jest tam potrzebna... ale nie za taką cenę... to co zniszczy ta budowa nigdy już nie będzie miało okazji się odrodzić...

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 21 lut 2007, 19:33

assurbanipal pisze:Nie mam nic przeciwko ekologii, ale na pierwszym miejscu stawiam bezpieczenstwo czlowieka, a dopiero na kolejnym ropuchy Smile
Ale jak jest alternatywne miejsce do zbudowania drogi to czy trzeba na siłę niszczyc przyrodę która i tak w tamtym rejonie jest chroniona :?: Nie można drogi poprowadzic lekko w bok co i tak odciąży miastoa trzeba budowac ją środkiem doliny :?: A budowa drogi pewnie skończy się na jakichś karach albo będzie przedłużana i wyjdzie na to że koszty albo sam czas budowy będzie o wieeele dłuższy niż się spodziewano. I nie kupuje argumentu że trasa nie wpłynie na przyrodę w tamtym rejonie :twisted: Dla mnie to kolejna chora decyzja jakich pełno w naszym kraju :zgon: Gdyby nie było innej możliwości budowy drogi to rozumiałbym poświecenie kawałka przyrody dla dobra mieszkańców ale tak... :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”