El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 mar 2007, 16:40

Obrazek FC Barcelona vs Real Madrid CF Obrazek

UWAGA :!:

W tytule celowo pominięta została data tego wydarzenia. Ostatnio poruszono sprawę założenia kolejnego tematu o Gran Derby dotyczący najbliższego spotkania. Skoro starych userzy nie chcą odświeżać, to ten niech będzie tym na dłużej. Wszystko w celu uniknięcia burdelu, który może powstać po tworzeniu nieskończonej liczby tematów o tym samym. Tutaj rozmawiamy o wszystkich Gran Derby od najbliższego meczu począwszy. Ankietę zawsze można zmienić :wink:

Skoro sprawy formalne zostały już poruszone. Można przejść do sedna sprawy. Zacznijmy od przytoczenia suchych statystyk ze wszystkich dotychczasowych spotkań obu ekip (w pierwszej kolejności wszystkie spotkania, w drugiej mecze oficjalne):

Rozegranych spotkań - 232 / 200
Zwycięstwa Barcelony - 94 / 76
Zwycięstwa Realu - 87 / 83
Remisy - 51 / 41
Bramki Barcelony - 396 / 313
Bramki Realu - 383 / 345

Obrazek

Camp Nou - Z racji tego, że to tu rozegrane zostanie najbliższe spotkanie poniżej przytoczyłem wyniki dziesięciu ostatnich spotkań ligowych Barcy i Realu, kiedy to właśnie Katalończycy pełnili rolę gospodarza:

01.04.2006 Barca - Real 1-1
20.11.2004 Barca - Real 3-0
06.12.2003 Barca - Real 1-2
24.11.2002 Barca - Real 0-0
17.03.2002 Barca - Real 1-1
22.10.2000 Barca - Real 2-0
13.10.1999 Barca - Real 2-2
14.02.1999 Barca - Real 3-0
07.03.1998 Barca - Real 3-0
10.05.1997 Barca - Real 1-0

Tyle o statystykach. One nie grają i to nie one będą najważniejsze podczas meczu. Podgrzewać atmosfery nie ma sensu, ale wypada :twisted:

W ubiegłym sezonie Barca przystępowała do tego szczególnego meczu w roli zdecydowanego faworyta i oczywiście dominowała na boisku. Dobra postawa zwłaszcza obrońców i bramkarza Realu sprawiły jednak, że mecz zakończył się wynikiem remisowym. Obecnie sytuacja jest nieco inna. Szanse Dumy Katalonii ponownie są oceniane wyżej, ale to już nie to samo co wcześniej. Oczywiście to nie Królewscy są rewelacyjnie dysponowani, ale to właśnie gospodarze najbliższego spotkania wydają się nieco obniżać loty, a dodatkowo będą osłabieni brakiem Zambrotty i Giuliego, którzy w meczu z Sevillą ujrzeli czerwone kartki. Dla obu ekip jest to tydzień kluczowy dla losów sezonu. Barca pierwszy krok wykonała w nienajlepszym stylu, pozostały jej dwa w tym ten ostatni, którego dotyczy temat, Real ma przed sobą wszystkie trzy. Napięty terminarz nie pozwala na specjalne przygotowania do Gran Derby i choćby z tego powodu możemy się spodziewać dodatkowych (być może także tych nieoczekiwanych) emocji :]

Szczególne pisanie i powtarzanie tego co zawsze nie ma większego sensu. Ani nie ma potrzeby abym ja to pisał, ani nie ma potrzeby, aby ktokolwiek to na okrągło czytał :P

Nic nowego przecież się nie wymyśli :lol:

Skoro mamy rozmawiać póki co o najbliższym spotkaniu to pokusiłem się o kilka pytań retorycznych :P

Obrazek

Samuel Eto'o - W pierwszym Gran Derby tego sezonu nie zagrał przez kontuzję, a przecież postrachem defensywy Królewskich był już w barwach Mallorci. Czy i tym razem głodny gry i szczególnie mobilizujący się na mecze z Blancos Kameruńczyk wpisze się na listę strzelców :?:

Obrazek

W Hiszpanii wieszają na nim psy, ale Fabio Capello już raz w tym sezonie znalazł sposób na ekipę Rijkaarda. Czy uda mu się ponownie :?:

Dla Fernando Gago, Gonazalo Higuaina, Marcelo i Miguela Torresa (nie chciało mi się wklejać fotek :lol: :P ) jeśli zagrają będzie to pierwsza Święta Wojna w Hiszpanii. Czy dadzą radę i przyczynią się do triumfu swego zespołu :?:

Obrazek

Iker Casillas Gran Derby ma już we krwi. W tym sezonie jest najrówniejszym ze wszystkich piłkarzy Realu. Czy i tym razem jego parady pomogą Królewskim w odniesieniu korzystnego rezultatu :?:

Obrazek

Ronaldinho miał już możliwość cieszyć się z trafień przeciwko Realowi Madryt. Czy na wypełnionym po brzegi Camp Nou nadarzy się kolejna okazja :?:

Obrazek

Victor Valdes Gran Derby jak dotąd nie zawalił. Czy teraz mu się to uda :?: :P

Obrazek

Jak dotąd "najlepszy obrońca świata" Fabio Cannavaro nie udowodnił w La Liga, że zasługuje na ten tytuł. Być może nastała odpowiednia chwila na udowodnienie "czegoś" i wraz z partnerami z obrony powstrzyma nacierającą Barcelonę :?:

Na te i wiele innych pytań poznamy odpowiedź już niebawem. Do meczu zostało jeszcze ładne parę dni, ale zapraszam do dyskusji :wink:

Hala Madrid :!:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 mar 2007, 16:53

Boska konstrukcja tematu :D

Jak dla mnie Barca na razie jest w dołku i bedziemy mieli lżej anizeli bysmy mieli z nimi grac za 3 czy 4 tygodnie (raczej)

Teraz nie chcialbym wiecej pisac bo wieczorem czeka nas jeszcze spotkanie z Getafe i potem bedzie mozna wiecej powiedziec :)

PZDR

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 04 mar 2007, 17:01

Warto dodać że w Barcelonie nie zagrają Zambrotta i Giuly bo jak już wcześniej gdzieś pisał Jarzinho wczoraj sędzia ich wyeliminował z GD. Nie pamiętam jak wygląda sprawa z kartkami w Realu ale mam nadzieję że nie nałapiemy jakichś głupich i w całkiem mocnym skłądnie wystąpimy na Camp Nou. Dobrze że wrócił Ramos bo w sumie to on był jednym z nielicznych w Realu który gra przez cały sezon na całkiem równym, wysokim poziomie. :roll:

EDIT

Nie chciało mi się wszystkiego czytać :P
Ostatnio zmieniony 04 mar 2007, 17:05 przez brylancik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 mar 2007, 17:04

brylancik pisze:Warto dodać że w Barcelonie nie zagrają Zambrotta i Giuly
:arrow:
RealFan pisze:a dodatkowo będą osłabieni brakiem Zambrotty i Giuliego, którzy w meczu z Sevillą ujrzeli czerwone kartki.
:P

W Realu kto ma pauzować za kartki to pauzuje w meczu z Getafe. Oby nikt się dziś nie postarał w szczególny sposób o zmianę tej sytuacji :roll:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 mar 2007, 17:06

Jeśli chodzi o rzekomy dołek Barcy to objawia się on raczej tylko grą w obronie. Bramki tracimy na własne życzenie. Przoduje Marquez, który być może zostanie zastąpiony Thuramem. Fajnie by było, ale póki co powątpiewam w taką możliwość :/ Absencja Giuly'ego nie będzie jakimś szczególnym osłabieniem. Co innego Zambrotta, który gra naprawdę dobrze :/

Jeżeli zagra R.E.M to o atak jestem spokojny. O obronę natomiast w ogóle nie jestem spokojny bo Realowi wystarczy pół sytuacji i strzeli gola.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 mar 2007, 17:37

Mentor pisze:Absencja Giuly'ego nie będzie jakimś szczególnym osłabieniem

Trzeba bedzie jeszcze poczekac na decyzje LFP :)
I mozliwe ze odwołają tą kartke dla Francuza zamieniając ją na żółć (jak to zwykli robic)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 mar 2007, 17:47

Szkoda, ze zabraknie Gianluci, jednak jego miejsce powinnien zajac wracajacy po kontuzji Belletti. Innych wiekszych ubytków nie powinno być, chyba, ze cos sie wydarzy w tygodniu.
Barcelona ostatnio nie odwołała sie w sprawie Deco, wiec moze podobnie postapic w kwestii Ludo, choc lepiej, zeby znalazł sie choc na ławce, na ewentualność.
Jedyna kwestia, ktora mnie martwi i moze spowodowac, ze w serca kibiców Realu wleje sie nadzieja to partner Tarzana na środku, jesli tylko zagra Thuram mozna spokojnie podejsc do spotkania.
Mecz pewnie bedzie trzeba wygrac, bo w tygodniu pozegnamy sie z LM(wg. wiekszosci) wiec pozostanie Barcelonie walka o PD.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 04 mar 2007, 17:52

Jarzinho pisze:bo w tygodniu pozegnamy sie z LM(wg. wiekszosci)
wg mnie tez

Jedyne co mozna jeszcze dodac, to iz najgrozniejszy pewnie bedzie Ruud. Jak zwykle pewnie bedzie stal w miejscu, ale pilka go szuka w polu karnym, jeden blad, jedna akcja i klapa. Raul tez pewnie sie przebudzi, na GD zawsze bardzo zmobilizowany.
Specjalnie sie tego spotkania nie obawiam. Nasza 2 linia wrecz zje Gago, Diarre, Gutiego czy kogo tam jeszcze. Byleby nie zawalic z tylu, to wygramy.

Bilbo Baggins

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bilbo Baggins » 04 mar 2007, 18:04

Już powoli czuć atmosferę :p. W meczu raczej napewno zagra R.E.M. więc ja też o atak jestem spokojny. Mam nadzieję że w obronie zagra Thuram (choć ostatnio w meczu z Realem Raul mu uciekł) który na pewno będzie bardziej pewny niż Rafa. Szkoda Zambrotty, ale myślę ze dobrze zastąpi go Beletti (albo Ole). Ludo nawet gdyby nie kartka we wczorajszym meczu, to pewnie i tak by nie zagrał więc to nie jest jakies mega osłabienie. Choć oczywistym jest ze lepiej byloby go miec na lawie. Ogólnie, moim zdaniem powinniśmy wygrać ten mecz, bo jakby nie patrzeć, to Real jest w większym dołku niż my, i to oni powinni się nas bać niźli odwrotnie. A poza tym gramy u siebie, a Real niezwykł tam zbyt często wygrywac w historii.

Ogólnie jestem optymistą. Przed Barcą jeszcze ciężki mecz z Liverpoolem, gdzie prawdopodobie odpadniemy (choc wierzyc trzeba) wiec moze pilkarze bedą chcieli zagrac dla kibiców, wszak w tym sezonie prestizowych meczy zbyt czesto nie wygrywamy.

A, i trzeba w obronie naprawde mocno uważac. Mimo iz RvN ostatnio zatracił trochę formę, to jest bardzo niebezpieczny, i nawet z pozoru złą piłkę moze wykonczyc. nie mówiąc juz o klarownych sytuacjach.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 mar 2007, 9:29

Wyniki ankiety na dzień dzisiejszy wyglądają ciekawie. Gramy na Camp Nou (gdzie Real w ostatnich 10 latach wygrał tylko raz) a tymczasem 9 osób zagłosowało na zwycięstwo Realu przy 7 głosach na Barcelonę. Co prawda Real w tym sezonie rzeczywiście dużo lepiej radzi sobie na wyjazdach niż w domu, ale Barcelona wręcz przeciwnie (dobrze u siebie, gorzej na wyjazdach) a więc coś się nam tutaj zazębia :lol: :wink:

Dla Barcelony ten mecz będzie zakończeniem morderczego maratonu. Wyniki do tej pory (jeśli chodzi o ten trudny okres) były różne, ale generalnie rywali nie wykorzystali swojej szansy. W przypadku zwycięstwa nad Realem sytuacja byłaby naprawdę dobra. Ewentualny remis wskazywałby na jeszcze bardziej zaciętą walkę (bynajmniej nie z Realem) o końcowy triumf w rozgrywkach.

Awatar użytkownika
Mundialito
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mundialito » 05 mar 2007, 14:09

od różnych stron jest "rozgryzane" najbliższe Grand Derbi, ja pozwolę sobie wprowadzić akcent kibicowski wklejąjąc 3 foty naszych na Camp Nou (jest to sezon 2001/02)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pzdr :wink:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 05 mar 2007, 16:12

teraz czegos takiego nie bedzie bo us nie sa wpuszczani na camp nou

nie martwi mnie to jakos zbytnio. wiec poza pojedynczymi kibicami publicznosc bedzie stanowila w 100% publika katalonska

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 05 mar 2007, 17:16

b. duży wpływ na mecz bedzie miało roztrzygnięcie z LM
oraz sam fakt grania tych meczów

w przypadku każdego z tych zespołów zagranie 'meczu zycia' moze odbić sie na wyniku tego pojedynku

Realu w tym sezonie nie omijają kontuzje dziś chodzą słuchy ze Beckham i Reyes w GD nie zagrają

Co do taktyki myśle ze Capello zamuruj sie grając defensywnym Diarra i Gago w środku postawi pewnie też na Robinho i Raula na 'skrzydłach' no i Van z przodu

narazie dla obydwóch ekip ważniejsze sa pojedynki w LM potem pewnie pomyślą o GD :wink:

ostrożnie powiem tylko ze nie wydaje mi sie żeby Real ten mecz wygrał

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 05 mar 2007, 17:58

vakabayashi pisze:Beckham i Reyes w GD nie zagrają
Czyli znowu Raul i skrzydło bo innej opcji nie widzę. Chociaż może Capello da szansę Antkowi od pierwszej minuty? :twisted: To byłoby niezłe wyjście z sytuacji. Wraz z Robinho przeciwko Getafe nie grali źle, więc może tym razem taki duet wyjdzie od początku. Jestem za i to nie tylko w GD, ale także w meczu z Bayernem :]
vakabayashi pisze:ostrożnie powiem tylko ze nie wydaje mi sie żeby Real ten mecz wygrał
Wiara czyni cuda :o Nie stawiam nas na straconej pozycji...powalczymy :P

Awatar użytkownika
Mundialito
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mundialito » 05 mar 2007, 18:04

rkoeman
teraz czegos takiego nie bedzie bo us nie sa wpuszczani na camp nou
a szkoda....choć w drugą stronę też to chyba działa....mimo wszystko bez sensu tak dla jednych, jak i drugich - PIłKA NOżNA DLA KIBICóW 8) !

w sumie to nie Polska, więc tam nikt pewnie takich protestów nie będzie kręcił

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”