ROCK i gitarowe brzmienia - Strona 18

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 lut 2007, 15:21

No różnimy sie troszeczke. Ale np. Radiohead sobie czasmi słuchałem, wiec to lżejsze oblicze rocka nie jest mi obce.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 mar 2007, 23:11

Legenda punk rocka zagra we Wrocławiu

Nie widać końca listy wielkich artystów, którzy w tym roku zagrają w Polsce. We Wrocławiu 24 czerwca zagra zespół The Stooges, na którego czele - tak jak przed laty - stanął Iggy Pop.

The Stooges ostatnią płytę, zatytułowaną "Raw Power", wydali w 1973 roku. Potem Iggy Pop rozpoczął karierę solową. Zespół pamiętać możemy z bezkompromisowych, ostrych nagrań. Część z nich, jak na przykład "I Wanna Be Your Dog" czy "Search and Destroy", uznawana jest do dziś za klasykę muzyki rockowej.

The Stooges wraca na scenę po 33 latach przerwy. Z tej okazji bilety na ich koncert będą zaskakująco tanie, bo kosztować będą zaledwie 33 złote. Występ The Stooges odbędzie się w ramach planowanego na 22 czerwca-1 lipca festiwalu kulturalnego Wrocław Non Stop.
Fajnie nie? Trzeba jechać :)

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 679
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 07 mar 2007, 11:03

Wybiera się ktoś na KoRna do spodka? Ja już zamówiłem bilety i czekam na wielki koncert!

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 07 mar 2007, 16:57

ja się raczej cieszę, że daleko mieszkam i patrzę właśnie na bilet na Openera ;)

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 08 mar 2007, 18:27

Berele Lewartow pisze:Fajnie nie

Pewnie ze fajnie :)

Szkoda tylko ze do Wrocławia mam tak daleko :(
Ale nic to na tym koncercie na pewno bede juz teraz wszystko zaplanuje tak zeby miec wolny termin 24 czerwca i kase na bilet i na inne wazne rzeczy :wink:

Awatar użytkownika
charcerzyk
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: charcerzyk » 10 mar 2007, 12:25

Hej Witam
Chlopaki zalozyli band i graja coraz lepiej. Zapowiada sie na ciekawa kariere. Oczywiscie jezeli nie wyjada a granice po pierwszym kryzysie.
Proponuje posluchac kilka kawalkow rockowo bluesowych krakowskiej grupy NIPU. Szczegolnie polecam Sens Blues.

NIPU - playlist

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 14 mar 2007, 15:25

Zaczeliscie troche przysmecac ( ;) ) wiec pojedziemy nieco ciekawszym obliczem grania :P

Killswitch Engage. Kapela znana (mam przynajmniej nadzieje), ale jeszcze o niej nie pisalem wiec czas to zmienic. Metalcore, hardcore, coswtymstylucore ;) Murzyn na wokalu, ktory zastapil bialego na wokalu. Zmiana na lepsze, chociaz i bialy nie byl zly ;) Niedawno (pol roku temu wiec w sumie nie tak znowu niedawno) wyszla nowa plyta "As Daylight Dies". Calkiem sympatyczna, ale wg mnie nie umywa sie do poprzedniej ("End Of Heartache"). Tam jest kilka numerow, ktore urywaja glowe. Swoja droga - tytul plyty nie jest zwodniczy, sporo numerow jest o... milosci :lol:

Wg mnie najlepsze na tej plycie:
Rose Of Sharyn, The End Of Heartache (troche balladowy ;) ) i Irreversal

Co ciekawe gitarzysta i najwiekszym swirem w zespole jest gosc, ktory sie nazywa... Adam Dutkiewicz. Niestety Polakiem jest tylko z pochodzenia (jakas babka czy cos w tym stylu), po polsku chyba nawet nie potrafi zdania powiedziec. A szkoda :P
Howard (wokalista) nagral jeden numer (Elysium) razem z chlopakami z 36cf na "Rest Inside The Flames". Numer oczywiscie miazdzy, jeden z lepszych tam.

Drugi zespol, ktory ostatnio slucham w przerwach miedzy 36 Crazyfists to In Flames. Ten tez raczej z bardziej znanych. Poki co zaopatrzylem sie w najnowsza plyte (tez z 2006) "Come Clarity". Kawalki calkiem sympatyczne, takie bardziej melodyjne. Szczegolnie tytulowy Come Clarity czy Take This Life (ten byl chyba na jakiejs skladance nawet ). Podejrzewam, ze ich tworczosc wczesniejsza nieco sie rozni od tej z ostatniej plyty (jak to najczesciej bywa ;) ), niemniej jednak poki co mi sie podoba.

Ssac i sluchac muzyki eliminujac techno z zycia publicznego :)

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 14 mar 2007, 15:41

Niedawno zakupiłem sobie najnowszy album brytyjskiej grupy Kaiser Chiefs - Yours Truly, Angry Mob. Płyta jest zajekurdebista. W sam raz na wiosnę ;) Trochę w stylu Franza Ferdinanda, ale ogólnie taki typowy brytyjski rock, z tekstami bez głębszego sensu, ale przyjemnie się słucha. Na plus płycie można zapisać, że każda piosenka nie jest taka sama, więc nie będzie chciało się rzygać nią po trzech przesluchaniach.

Płytę można zakupić za trzy dyszki, ale bez książeczki i chyba za sześć dychaczów z książeczką.
Na kij komu książeczka :D

A z takich starszych, już kilkumiesięcznych płytek polecam płytę Muse'a, a w szczególności płytę Jedno wesele, dwa pogrzeby, zespołu Muzyka Końca Lata. Śmieszna płyta, ze śmiesznym tekstami ("Józef zmarł na raka wargi"), ale bardzo ciekawa muzyka, której nie da się określić jednym słowem. Na pewno jest bardzo sympatyczna ;)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 14 mar 2007, 19:23

Corinthians pisze:Płytę można zakupić za trzy dyszki, ale bez książeczki i chyba za sześć dychaczów z książeczką.
Na kij komu książeczka
Ja tam lubie ksiązeczki, to przecież cała esencja orginalnej płyty:)

Hah a teraz świetna wiadomość, ostatnio gdzieś na forum pisałem o festiwalu w Czechach, mianowicie - Rock For People, no, pojawiła sie wreszcie pełna lista zespołów. I naprawde ciekawie to wygląda, zagrają Toy Dolls, The Hives, The Bones, troszeczke hardcoru w wykonaniu Sick of it all(!) i Walls of Jericho, nie zabraknie ska(skyline,the pepper pots), ale najważniejsze,ze bedzie Gogol Bordello czyli real fuckin gypsy punk 8)

www.rockforpeople.cz

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 14 mar 2007, 22:49

a dla mnie Kaiser Chiefs zdecydowanie nie uniknęli syndromu drugiej płyty. albo nie, bo w ich wypadku to nie brzmi jakby po prostu poszli w złą stronę, tylko jakby już się skończyli. brak energii i przebojowości debiutu, prócz kilku kawałków, nie mogę słuchać. trudno w ogóle mi z nią było, ciągle chciało mi się wyłączyć.

Awatar użytkownika
Paweuu
Pseudoforumowicz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paweuu » 16 mar 2007, 18:35

Druga płyta Kaiser Chiefs jest bez dzwięku jak dla mnie. Jest Ruby i dalej nic! W porównaniu do pierwszej płyty to 10:0...

Mam nadziej, że w przypadku wychwalanego Franz Ferdinanda tak nie będzie. Płyta zdaje się już w kwietniu 8)

Dla mnie prawdziwa muzyka to Muse, Myslovitz i Radiohead :D To jest brzmienie.

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 16 mar 2007, 19:27

Muse koło Radiohead? przecież oni by mogli buty nosić za Yorke i spółką ;)

choć zupełnie szczerze mówiąc, bardzo trudno jest mi wskazać najważniejszych dla mnie wykonawców, czyli to co chyba miałeś na myśli mówiąc "prawdziwa muzyka". w obecnie nagrywających i koncertujących już bym się pogubiła, a przecież są jeszcze Ci "wiecznie żywi" w moim odtwarzaczu, albo tacy, których już rzadko słucham, ale w pewnym sensie ukształtowali mój gust...

http://www.myspace.com/cloudcult świetne, optymistyczne amerykańskie indie i kolejna z płyt, które w tym roku mnie zachwyciły!

Awatar użytkownika
Paweuu
Pseudoforumowicz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paweuu » 17 mar 2007, 11:21

Powiem tak, ze Radiohead to klasyk. Ale nie można młodszych kapel cały czas na niższy tor kierować. Muse po wydaniu czterech płyt, dobrych płyt moim zdaniem mocno zbliżył się do Radiohead. Nie ubliżając Radiohead, bo także ich wielbię za to co zrobili.

kaka17
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaka17 » 21 mar 2007, 16:34

Polecam przesłuchać sobie Danzinga naprawdę spoko kapelka szczególnie polecam 1 płytkę Luciferi jak dla mnie to po prostu wymiot z kapelek odkryłem jeszcze fajna Arkona też polecam (taki Folk ale na prawde dobra kapelka)

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 21 mar 2007, 16:36

kaka17 pisze:dla mnie to po prostu wymiot z kapelek
Zacheciles mnie. Dzieki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”