Polscy kibice - Strona 3

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 mar 2007, 23:43

Fishbone pisze:Jak wiecie Pan Ziobro wprowadził sądy 24-godzinne. Według mnie bardzo dobre rozwiązanie.
Czy Ty na glowe upadles ? Bo na to wyglada :/
Byles Ty kiedys na jakims wyjedzie, gdzie byla lista imienna potrzebna ? Chyba nie :/

Wystarczy, ze jakas dobra afera bedzie, jakies wybicie szyby w sklepie, poprzewracane smietniki, obojetnie co. Policja przeciez nie zatrzymuje najbardziej agresywnych, tylko bardzo czesto przypadkowych wyjazdowiczow, a na liscie imiennej jest kazdy.
Potem sie tlumacz, ze osłem nie jestes :/

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 21 mar 2007, 13:32

Berik pisze:
Fishbone pisze:Jak wiecie Pan Ziobro wprowadził sądy 24-godzinne. Według mnie bardzo dobre rozwiązanie.
Jako samo w sobie jest zlym rozwiazaniem. Ciekawe skad wezma bieglego sadowego np. o 3 w nocy :roll: moja starsza jest bieglym i juz widze jak dzwonia po nia o godzinie, o ktorej ludzie cywilizowani spia. I ciekawe kto bedzie placic za dzialnosc sadow 24h na dobe-zapewne podatnicy :roll:
Fishbone pisze:Według mnie chuligaństwo na stadionach wymiera do końca (są nieliczne przypadki)
Odwazna wypowiedz. Jest bezpieczniej to fakt, ale stwierdzenie,iz chuliganstwo wymiera nie jest zgodne z prawda. O ile odchodzi sie juz od ustawek na trybunach, to chuligani ida sie lac w jakies ciemne ulice i zaulki. Co chwile sie slyszy, ze jakis kibic zostal pchniety nozem. Chuliganstwo bedzie zawsze :?
Nie mówię tu o ustawkach, tylko podkreśliłem, że na stadionach całkowicie to wymiera. Anglia też wybiła stadionowych chuliganów, ale co po tym jak leją się w ustronnych miejscach? Tak samo będzie i u nas. Cloner byłem na wyjeździe i wiem jak to jest, bo zdarzyło mi się, że GieKSa wjechała na Czarnych Sosnowiec z bramą (4 liga) a policja robiła łapanki. O te 24-godzinne sądy miałem na myśli chuliganów, którzy jadą tylko i wyłącznie się lać na stadionie. Wiadomo, że są przypadki, że kibic obserwator, który przygląda się zadymie ma czasem "policyjnego" pecha, ale jeżeli ma być osądzony w 24 godziny to musi mieć niepodważalne dowody. Ale jeżeli chcemy zwalczyć chuligaństwo, to jaki macie lepszy pomysł? Ja wiem, że żadem system nie sprawdza w 100% skutecznie ale to według mnie ograniczy zapędy chuliganów.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 21 mar 2007, 13:45

cloner pisze:Wystarczy, ze jakas dobra afera bedzie, jakies wybicie szyby w sklepie, poprzewracane smietniki, obojetnie co. Policja przeciez nie zatrzymuje najbardziej agresywnych, tylko bardzo czesto przypadkowych wyjazdowiczow, a na liscie imiennej jest kazdy.
Potem sie tlumacz, ze osłem nie jestes
Cloner jak na gangstera i wyjazdowego hools masz dosc nikle pojecie o trybie przyspieszonym czy jak tam wolicie - sadach 24godzinnych. Podstawa zastosowania tego trybu jest ujecie na goracym uczynku (czy to przez policje czy poprzez tzw. "zatrzymanie obywatelskie") i wina nie moze budzic watpliwosci. Zapewniam Cie, ze jezeli pojedziesz na wyjazd do Janikowa i tam ktos przewroci jedyna budke telefoniczna w gminie to nie beda Cie sadzic w trybie przyspieszonym :)
To o czym napisales odbywalo sie i odbywa, bo to normalna procedura. Jezeli tam byles to jestes potencjalnym swiadkiem, czyli Twoje wyjasnienia moga okazac sie pomocne. Tak samo bylo przed wprowadzeniem trybu przyspieszonego.
Berik pisze:I ciekawe kto bedzie placic za dzialnosc sadow 24h na dobe-zapewne podatnicy
Tak sie sklada, ze akurat tu nie trafiles, bo "sady 24godzinne" sa nawet "oszczedniejsze" dla skarbu panstwa. Chodzi bowiem o to, ze sprawa rozstrzyga sie na jednej rozprawie, przez co odpadaja koszty kolejnych. A nawet utrzymywanie sadow 24h/dobe (przyjmujac ze takie cos ma miejsce, bo tak naprawde z tego co sie nie myle beda mialy niektore dyzury do godz. 20) wyjdzie taniej niz proces jednego chuligana ciagnacy sie miesiacami.

Co do bieglych to tez nie do konca tak, bo w zasadzie tu bedzie sie glownie rozchodzilo o opinie psychiatryczna, taka "na szybko" (o ile takie w ogole sa, bo w tej kwestii nie mam zielonego pojecia, ale mysle ze sa ;) ). Jezeli bowiem okolicznosci sprawy uniemozliwiaja jej rozpoznanie w trybie uproszczonym to stosuje sie tryb na zasadach ogolnych, czyli juz bez wyscigu z czasem. Choc faktem jest, ze pewne klopoty na pewno sie pojawia, bo w zmianie kpk pojawil sie artykul, ktory zobowiazuje do stawiennictwa wezwanych bieglych, tlumaczy i specjalistow.

Co ciekawe ta zmiana wprowadzila pojecie "wystepku chuliganskiego". Jeeli kogos interesuje, to niech sobie przczyta, czym jest wystepek chuliganski i niech pomysli co czasem robi wracajac do domu z imprezy w glorii :lol:
"Występkiem o charakterze chuligańskim jest występek polegający na umyślnym zamachu na zdrowie, na wolność, na cześć lub nietykalność cielesną, na bezpieczeństwo powszechne, na działalność instytucji państwowych lub samorządu terytorialnego, na porządek publiczny, albo na umyślnym niszczeniu, uszkodzeniu lub czynieniu niezdatną do użytku cudzej rzeczy, jeżeli sprawca działa publicznie i bez powodu albo z oczywiście błahego powodu, okazując przez to rażące lekceważenie porządku prawnego."

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 mar 2007, 14:49

"Występkiem o charakterze chuligańskim jest występek polegający na umyślnym zamachu na zdrowie, na wolność, na cześć lub nietykalność cielesną, na bezpieczeństwo powszechne, na działalność instytucji państwowych lub samorządu terytorialnego, na porządek publiczny, albo na umyślnym niszczeniu, uszkodzeniu lub czynieniu niezdatną do użytku cudzej rzeczy, jeżeli sprawca działa publicznie i bez powodu albo z oczywiście błahego powodu, okazując przez to rażące lekceważenie porządku prawnego."
Na przyklad zniszczone zostanie krzeselko w sektorze gosci, na ktorym bede. Nie wszystkie stadiony w sektorze gosci maja dobry monitoring. Moze byc klopot.

Ale mniejsza juz tym - nie stwarzajmy sobie dodatkowych problemow. :wink:

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 21 mar 2007, 20:22

Jarzyna a w razie braku adwokatow, czy prokuratorow to co wtedy? sciagaja ich z innych miast? :roll:
Krzysztof Jarzyna pisze:Co do bieglych to tez nie do konca tak, bo w zasadzie tu bedzie sie glownie rozchodzilo o opinie psychiatryczna, taka "na szybko" (
Ale fakt faktem, iz beda zrywani w nocy z lozka :P no chyba, ze te sady mialyby dzialac do 20 w niektorych przypadkach. Dzisiaj uslyszalem, ze miedzy innymi u mnie w miescie zawieszono wiele innych spraw(ktore i tak ciagna sie latami czy miesiacami) na rzecz spraw z ramienia sadu 24h. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale jesli naprawde taka rzecz ma miejsce , to ktos tu chyba pomylony jest :roll:

Do "wystepkow chuliganskich" zaliczane sa glosne spiewy, ktore zdarzaja sie po nakrapianych imprezach podczas powrotu do domu? :roll:

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 21 mar 2007, 21:02

Berik pisze:Jarzyna a w razie braku adwokatow, czy prokuratorow to co wtedy? sciagaja ich z innych miast?
Szczerze mowiac nie wiem do konca, bo az tak sie nie zaglebialem w te problematyke, ale z drugiej strony myslac logicznie nie ma za wielu miast gdzie bylby sady a nie byloby adwokatow. Poza tym dyzury adwokackie tez zostaly wyznaczone.

Berik pisze:Dzisiaj uslyszalem, ze miedzy innymi u mnie w miescie zawieszono wiele innych spraw
Zapewne jakis dziennikarzyna sie przejal sadami 24godzinnymi i wyjechal z takim tekstem. Bieg postepowania ciezko "zawiesic" wbrew przepisom procesowym bo tak sie komus podoba. Jezeli jakies przerwy faktycznie mialy miejsce (w co szczerze mowiac watpie) to na pewno zgodnie z kpk. Inaczej sie nie da.

E:
Jeszcze o tych spiewach - zacytowalem definicje wystepku wiec mysle ze umiesz czytac ze zrozumieniem ;) Sam sobie odpowiedz, czy spiewanie glosne podchodzi pod to.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 21 mar 2007, 22:29

Cytat:
I to by bylo na tyle chyba. Niektore osoby odpowiedzialne za porzadek w panstwie moga sie doczepic do tego...oj moga :? choc szczerze mowiac jesli ktos przesadzi to na kare zasluguje , ale nie wszyscy :P i tu wlasnie tkwi caly problem tego "wystepku chuliganskiego". Ciekawe kto bedzie ocenial co "zasluguje" na miano "wystepku". Nieprawidlowosci pewnie bedzie duzo zapewne. Jak to ostatnimi czasy bywa: znowu wprowadzaja nie do konca sprecyzowana ustawe.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 22 mar 2007, 13:18

Berik pisze:moga sie doczepic do tego...oj moga
:|
Oj nie moga, nie moga. WBrew powszechnie krazacej opinii nie jest tak, ze policja moze wszystko. Gdyby za samo spiewanie chcieli Ci wytoczyc proces to by sie sami osmieszyli. To podchodzi pod zaklocanie ciszy nocnej (jezeli juz) i jest wykroczeniem. Wiec mysle, ze nie ma co rozsiewac paniki, ze zyjemy w panstwie gdzie prawo stanowi kazdy kraweznik na dzielnicy.
Berik pisze:Jak to ostatnimi czasy bywa: znowu wprowadzaja nie do konca sprecyzowana ustawe.
Jak ostatnimi czay bywa: po pierwsze skrytykowac. Skad mozesz wiedziec, ze jest ona nie do konca sprezcyzowana jak zapewne nawet jej nie czytales, a nawet jak czytales to - moze sie myle - ale z prawem tez zapewne wiele do czynienia nie miales do tej pory. Wiec mysle, ze sie mylisz.

Co do rozpoznawania spraw objetych trybem przyspieszonym nie sadze, zeby byly tu jakies problemy. Jezeli juz to bardziej martwilbym sie nad sprawami zwiazanymi z organizacja pracy.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 23 mar 2007, 7:44

Kary dla ŁKS-u Łódź i Widzewa Łódź

Zamknięcie jednej z trybun na dwa mecze ligowe oraz 15 tys. zł kary - takie sankcje nałożyła na ŁKS Komisja Ligi Ekstraklasy SA za burdy podczas derbów. Ukarani zostali też kibice Widzewa. Przypominamy, ze na początku drugiej połowy meczu łódzkich drużyn (16 marca) na murawę wtargnęła grupa chuliganów ŁKS. Policja i ochrona usunęła ich z powrotem na trybuny Pseudokibice obu łódzkich drużyn palili flagi i szaliki rywali oraz rozpalali race. Przewrócone zostały bandy reklamowe.

Na dzisiejsze posiedzenie Komicji Ligi wezwani zostali przedstawiciele obu klubów. ŁKS reprezentował Lech Łucki, kierownik ds. bezpieczeństwa, który odpowiednio się przygotował - zabrał ze sobą kasetę wideo z nagraniem meczu. - Nie było nawet okazji, by ją pokazać komisji - żali się Łucki. - Także moje wyjaśnienia na niewiele się zdały.

Komisja była nieubłagana i posypały się kary. - Tzw. "galera" została wyłączona na dwa mecze ligowe. Klub musi też zapłacić 15 tys. zł za niedociągnięcia organizacyjne. Na miesiąc odsunięto od prowadzenia spotkań spikera, który nie reagował na burdy - informuje Filip Mecner, rzecznik prasowy Ekstraklasy SA. - Został on także ukarany grzywną - 1,5 tys. zł, która została zawieszona na sześć miesięcy.

Szefowie sekcji piłkarskiej ŁKS zapowiadają, ze będą się odwoływać. Mają na to dwa tygodnie. Zamknięcie tzw. "galery" dotyczy dwóch najbliższych spotkań ligowych - z Odrą Wodzisław i Cracovią. Podczas jutrzejszego meczu z Legią w Pucharze Orange Ekstraklasy kibice będą mogli więc usiąść naprzeciwko trybuny głównej. - Na razie ceny biletów pozostaną bez zmian - zapewnia Marcin Durasik, rzecznik prasowy ŁKS. - Ale nie wykluczamy, że na kolejny mecz ligowy zdrożeją o pięć złotych.

Ukarany został także Widzew, a właściwie jego kibice. Za spalenie flagi ŁKS i rzucanie rac muszą zapłacić 5 tys. zł. - Widzew na pewno nie będzie płacił, bo klubu nie stać na takie głupie wydatki - mówi Grażyna Dziegiecka, kierownik do spraw bezpieczeństwa łódzkiego klubu, która dzisiaj reprezentowała Widzew w Warszawie. - Mamy listę czterystu naszych kibiców, którzy byli na derbach. Nie byli anonimowi i zdawali sobie z tego sprawę. Skończyły się przelewki. Na piątek jestem umówiona z przedstawicielami kibiców i musimy podjąć decyzję jak tę sprawę rozwiązać. Na pewno jednak klub nie zapłaci za ich zachowanie.

Niech może wprowadzą jeszcze cennik, że za spalenie jednego szalika na płocie 10 zł 8)

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 23 mar 2007, 15:39

Apropo tych sądów 24-godzinnych:
Na 10 miesięcy ograniczenia wolności skazał bełchatowski sąd mieszkańca Warszawy zatrzymanego przed meczem z Legią Warszawa w Bełchatowie. Jak mówi Sławomir Szymański, rzecznik bełchatowskiej policji, mieszkaniec stolicy czekając na wejście na stadion użył wulgarnych słów wobec policjanta. Ponadto znajdując się w miejscu publicznym pił piwo mówi Sławomir Szymański.

23-letni warszawianin miał ponad 2 promile alkoholu w wydychanym powietrzu, jeszcze przed meczem trafił więc do policyjnej izby zatrzymań. Kiedy wytrzeźwiał stanął przed sądem grodzkim, gdzie był sądzony w przyspieszonym trybie 24 godzinnym. Jak mówi Piotr Nowak, szef wydziału grodzkiego, mężczyzna, student piątego roku leśnictwa, odpowiadał za groźby karalne wobec policjanta i znieważenie policjanta. Karę 10 miesięcy ograniczenia wolności musi odpracować społecznie, po 30 godzin w miesiącu. O tym, gdzie będzie to robił, zdecyduje jednak sąd w Warszawie.

vs.
Sąd Rejonowy w Płońsku skazał Otylię Jędrzejczak, oskarżoną o nieumyślne spowodowanie wypadku, na 9 miesięcy ograniczenia wolności i prac na cele społeczne w wymiarze 30 godzin miesięcznie - poinformował przewodniczący składu sędziowskiego Andrzej Szymański. Sąd odebrał także pływaczce na rok prawo jazdy.
:think:

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 23 mar 2007, 15:57

No mi wszystko się zgadza :wink: Zapamiętaj, że mieszkasz w Polsce 8)

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 24 mar 2007, 14:39

Sprawiedliwość wg Ziobry :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 24 mar 2007, 15:14

Tak sie sklada, ze akurat w wyroku Jedrzejczak nie ma nic strasznego. Wszystkich, ktorzy uwazaja, ze jest za niski odsylam do art. 177 par. 2 (bo to chyba z tego ja sadzili) - "Wypadek", art. 60 par. 2 pkt. 3 - "Nadzwyczajne zlagodzenie", i mozna tez popatrzec na art. 7 gdzie sa znamiona zbrodni i wystepku. W kk wszystko oczywiscie.
Nie sadze, zeby sie komus chcialo, ale to nie jest "sprawiedliwosc wg Ziobry" tylko wg kodeksu karnego ;) Chociaz oczywiscie wyrok dla Jedrzejczak mogl byc wyzszy, ale sad jest niezawisly i podjal taka a nie inna decyzje w oparciu o material dowodowy. Szczegolnie zastanawia mnie tu zakaz prowadzenia pojazdow tylko na rok. Na rok to zazwyczaj zabieraja, jezeli niewiele przekroczyles dopuszczalne promile. No i jak ci zabiora na rok to nie musisz zdawac ponownie egzaminu. Wg mnie troche za malo jak na spowodowanie wypadku, w ktorym zginal czlowiek.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 14 kwie 2007, 21:51

Cloner ja piszę w sprawie postu, który dałeś w temacie II liga. Mam konkretnie pytanie, dlaczego na linii Polonia Bytom-Lechia Gdańsk panuje taka nienawiść? Wiem, że Arka jest kosą nr 1 Lechistów, ale zdarzają się dobre stosunki z kosą przyjaciela. Jakieś stare perypetie?

Sorki, że tak nagle wyjeżdżam pytaniem, ale od zawsze interesowały mnie stosunki na tej linii i chciałbym swój "głód" zaspokoić tutaj :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 kwie 2007, 22:31

Fishbone - szczerze to na 100% nie jestem przekonany, ale pewnie tylko dlatego, ze Gdynia lezy blisko Gdanska :lol: Nie wiem na 100%, bo nie mam skad wiedziec, wiekowy kibic ze mnie nie jest, a jakos specjalnie starszych kibicow sie nie wypytywalem :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”