Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 131

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 09 kwie 2007, 22:53

Wydawalo mi sie, ze przembal w przytoczonym tekscie stwierdza, ze Philippowi zostaly 4 sezony gry do konca kariery :oops:. Powiedzcie, ze nie tylko ja tak to zrozumialem :pray:.

Prawda jest taka, ze Lahm jest obecnie jednym z najczesciej grajacych zawodnikow w zespole Bayernu. Nalezy do tego doliczyc takze regularne wystepy w reprezentacji Niemiec. Jednak nalezy zaznaczyc, ze przed obecnym sezonem nie gral tak czesto. Podczas pierwszego sezonu wypozyczenia w Stuttgarcie, Magath wystawial go na zmiane z Gerberem. Po jakims czasie [pol sezonu czy ciut wiecej], Lahm wygryzl doswiadczonego pilkarza z jedenastki i na dobre zaczela sie jego era na lewej obronie na Gottlieb- Daimler. Drugi sezon wszyscy wiemy jak sie potoczyl- swietna gra w lidze i CL, powolania do kadry i po sezonie powrot do Monachium. Na ostatnim treningu w Stuttgarcie ciezka kontuzja i pol roku w plecy. Czyli sezon 04/05 mial w polowie do tylu. Po powrocie na boisku, grywal na zmiane z Lizarazu, na poczatku '05 stal sie podstawowym zawodnikiem Bayernu. I trzeba powiedziec sobie szczerze, ze od tego czasu gra bardzo duzo i niestety z malymi i nieregularnymi przerwami [no, jedynie uraz reki na krotko przed WM, ktory wykluczyl go z duzej czesci przygotowan].

Zmiennik dla Philippa jest potrzebny i nie mam watpliwosci, ze od przyszlego sezonu takowym Bayern bedzie juz dysponowal :glass:.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 kwie 2007, 8:57

Akarin pisze:Faktycznie, "złote dzieci" , które grają wiele meczy w wieku 19-20 lat w póxniejszym etapie kariery nie pokazują tego co na początku jako, że ich organizm jest już w dużej części wyeksplatowany
Tu nawet nie do końca o to chodzi, że tacy gracze będą potem grać słabiej. Największe ryzyko jest, jeśli młody gracz gra na maksa od początku swojej kariery, ponieważ potem jego organizm jest bardziej narażony na kontuzje. Prosty przykład - jeden z najmłodszych graczy w historii MŚ, niejaki Norman Whiteside (kibice Man Utd powinni go znać 8) ) - zadebiutował w reprezentacji, lidze i MŚ mając niespełna 18 lat. W wieku 25 lat musiał zakończyć karierę z powodu kontuzji... Mówicie o Deislerze - jak najbardziej to samo - w wieku 18 lat debiut w lidze, w wieku 19 lat juz musiał kierować grą Borussi MG a potem Herthy. Zamiast spokojnie wchodzić do gry, on od razu musiał być sztandarową postacią. Albo nawet Santa Cruz - też na początku w Bayernie, mając 18 lat, grywał dużo, a potem kontuzją za kontuzją. Dlatego tak ważna jest rotacja Ottmara i dlatego też dobre byłoby sprowadzenie Jansena, i to nie tylko ze względu na Phillippa, ale i Bastiana. Zresztą już wcześniej o tym pisałem :wink:
brazzo pisze:Prowadzicie dyskusję o tym jaki to Lahm nie jest wyeksploatowany, a nie sprawdziliście ile to czasu spędzał na boisku? :)
Hmm, w tym sezonie opuścił tylko jeden mecz w BL i jeden w LM, a w reprezentacji zagrał prawie wszystko (prócz bodajże ostatniego tesu z Danią). To mało :?: W pierwszym sezonie gry w Stuttgarcie też raczej mało nie grał, dopiero w drugim sezonie sporo meczów odpuścił ze względu na kontuzję.
olson pisze:Wydawalo mi sie, ze przembal w przytoczonym tekscie stwierdza, ze Philippowi zostaly 4 sezony gry do konca kariery :oops:. Powiedzcie, ze nie tylko ja tak to zrozumialem :pray:.
Luz, to pewnie efekt Świąt :lol: Zdarza się nawet najlepszym :spoko:

Awatar użytkownika
brazzo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brazzo » 10 kwie 2007, 9:31

Michał M pisze:
brazzo pisze:Prowadzicie dyskusję o tym jaki to Lahm nie jest wyeksploatowany, a nie sprawdziliście ile to czasu spędzał na boisku? :)
Hmm, w tym sezonie opuścił tylko jeden mecz w BL i jeden w LM, a w reprezentacji zagrał prawie wszystko (prócz bodajże ostatniego tesu z Danią). To mało :?: W pierwszym sezonie gry w Stuttgarcie też raczej mało nie grał, dopiero w drugim sezonie sporo meczów odpuścił ze względu na kontuzję.
Przecież Lahm ma teraz pierwszy sezon w profesjonalnej piłce kiedy to występuje praktycznie w każdym meczu.
Czytaj uważnie posty.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 kwie 2007, 9:50

Przeczytałem. I dlatego zrobiłem dopisek o pierwszym sezonie w Stuttgarcie - jedyna różnica to taka, że Stuttgart grał trochę mniej spotkań co Bayern teraz. Ale Lahm też grał niemal ciągle :wink:

Także jesli piszesz coś takiego
brazzo pisze:Czytaj uważnie posty.
to proponuję Ci to samo :wink:

Awatar użytkownika
brazzo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brazzo » 10 kwie 2007, 9:58

Michał M pisze:Przeczytałem. I dlatego zrobiłem dopisek o pierwszym sezonie w Stuttgarcie - jedyna różnica to taka, że Stuttgart grał trochę mniej spotkań co Bayern teraz. Ale Lahm też grał niemal ciągle :wink:
brazzo pisze:Hmm, w tym sezonie opuścił tylko jeden mecz w BL i jeden w LM, a w reprezentacji zagrał prawie wszystko (prócz bodajże ostatniego tesu z Danią). To mało :?:
To co to za pytanie do mnie kierujesz, skoro przeczytałeś mój post?
Michał M pisze:Także jesli piszesz coś takiego
brazzo pisze:Czytaj uważnie posty.
to proponuję Ci to samo :wink:
Ja czytam uważnie posty chłopcze, nie odwracaj kota ogonem.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 kwie 2007, 10:06

brazzo pisze:To co to za pytanie do mnie kierujesz, skoro przeczytałeś mój post?
Cóż, wywnioskowałem, że Twoim zdaniem Lahm nie jest wyeksploatowany. Moim zdaniem jest - przynajmniej w tym sezonie. Stąd moje pytanie, niezależne od tego, że uważasz, że Lahm pełny sezon gra dopiero teraz (a jak widać ze statystyk, tak nie jest).

Widzę, że niektórym nie wystarczy cytowanie ich własnych słów, trzeba kawę na ławę wykładać. Przydałoby się czytanie między wierszami.
brazzo pisze:Ja czytam uważnie posty chłopcze, nie odwracaj kota ogonem.

Chłopcze to sobie pisz do nastolatków ze szkoły średniej, no chyba, że masz pięćdziesiątkę na karku, dziadku.

Awatar użytkownika
brazzo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brazzo » 10 kwie 2007, 10:25

Pierwszy sezon w Stuttgarcie:

31 występów, 3 razy był zmiennikiem, 6 razy zmieniony.

Zmiennik od minut: 76, 63, 58
Zmieniony: 80, 77, 84, 46, 81, 52*

* - minuta meczu.

Jeżeli to jest dużo, to ile Twoim zdaniem powinien grać piłkarz? Jeszcze mniej? To nie zapomnij o jednym ważnym fakcie. Gdyby nie te występy kto wie, czy Lahm w ogóle wróciłby do Bayernu. To jest rzecz ważna dla każdego piłkarza (a co dopiero młodego), by występować w każdym meczu. Przecież tego zespołu nie prowadzi banda amatorów tylko profesjonaliści! Piłkarze mają do dyspozycji całe ośrodki odnowy biologicznej, są pod ciągłym okiem fizjoterapeutów i ja o wyeksploatowanie Lahma się nie boję. Wierzę, że jego kariera potoczy się błyskotliwie...a przypadki, które przytaczacie na szczęście nie są regułą.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 kwie 2007, 10:34

Dobra, nie jestem w nastroju do kłótni, zwłaszcza z innym kibicem Bayernu. Wystarczą mi spory z fanami Milanu :lol: Więc, przy założeniu polubownego nastawienia:
brazzo pisze:Jeżeli to jest dużo, to ile Twoim zdaniem powinien grać piłkarz?
Masz rację, piłkarz na dobrym poziomie powinien grać przynajmniej 40 meczów w sezonie. Powołując się na 1 sezon Phillippa w Stuttgarcie chciałem jedynie podważyć stwierdzenie, że to pierwszy sezon, który gra w pełni. Zgodzisz się chyba, że sezon w Stuttgarcie też zasługiwał na takie miano?
brazzo pisze:o wyeksploatowanie Lahma się nie boję. Wierzę, że jego kariera potoczy się błyskotliwie...a przypadki, które przytaczacie na szczęście nie są regułą.
Widzisz, tylko, że kontuzje to jedna sprawa (choć groźna, rzecz jasna), a "wyeksploatowanie", skutkujące np. tym, że tak Lahm jak i Schweini mają słaby sezon, to druga kwestia. Dlatego też nie zgodzę się, że obaj mają grac po 60 spotkań tak jak to było w ubiegłym roku, nawet jeśli mają świetną odnowę biologiczną. Brakuje im potem chociażby świeżości, dzięki której zdobyli sobie taką markę jaką mają w tej chwili.

Awatar użytkownika
brazzo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brazzo » 10 kwie 2007, 10:47

Michał M pisze:Widzisz, tylko, że kontuzje to jedna sprawa (choć groźna, rzecz jasna), a "wyeksploatowanie", skutkujące np. tym, że tak Lahm jak i Schweini mają słaby sezon, to druga kwestia. Dlatego też nie zgodzę się, że obaj mają grac po 60 spotkań tak jak to było w ubiegłym roku, nawet jeśli mają świetną odnowę biologiczną. Brakuje im potem chociażby świeżości, dzięki której zdobyli sobie taką markę jaką mają w tej chwili.
Mylisz pojęcia. Wyeksploatowanie jest nieodwracalne, natomiast brak formy tudzież świeżości na szczęście jest odwracalny. Prawdą jest, że owy brak świeżości może być spowodowany dużą ilością gry ale przecież mamy nawet kilku piłkarzy, którzy z powodzeniem mogą zastąpić Lahma na lewej stronie. Nie mam tu na myśli połówki sezonu ale pojedyncze spotkania. Więc jeśli to będzie konieczne...

Oczywisty jest też fakt, że żaden wielki piłkarz nie gra na 100% swoich możliwości przez całą swoją karierę. Każdemu zdarzają się słabsze jak i lepsze momenty.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 kwie 2007, 11:11

brazzo pisze:Mylisz pojęcia. Wyeksploatowanie jest nieodwracalne, natomiast brak formy tudzież świeżości na szczęście jest odwracalny.
Nie postawiłem znaku równości między tymi pojęciami. Napisałem jedynie, że jednym ze skutków wyeksploatowania jest brak formy/świeżości - dobrym przykładem jest gra Ronaldinho na MŚ. Facet był po prostu wyeksploatowany.

Nieodwracalność? No tu już bawimy się w definicje językowe. Powiem Ci więc jedynie, że użycie tego słowa ma trochę inny wydźwięk niż np. wyeksploatowanie złóż zasobów naturalnych, które faktycznie jest nieodwracalne. Ja, pisząc "wyeksploatowany" mam w tym momencie na myśli zmęczenie fizyczne. Często mówi się przecież "jest wyeksploatowany" nawet o młodym człowieku, który wiadomo że prędzej czy później zregeneruje swoje siły. Ale zostawmy to, Ty możesz rozumieć to słowo inaczej i inaczej go używać i nikt tego nie zabrania :wink:

Awatar użytkownika
brazzo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brazzo » 10 kwie 2007, 11:27

Michał M pisze:Nieodwracalność? No tu już bawimy się w definicje językowe. Powiem Ci więc jedynie, że użycie tego słowa ma trochę inny wydźwięk niż np. wyeksploatowanie złóż zasobów naturalnych, które faktycznie jest nieodwracalne. Ja, pisząc "wyeksploatowany" mam w tym momencie na myśli zmęczenie fizyczne. Często mówi się przecież "jest wyeksploatowany" nawet o młodym człowieku, który wiadomo że prędzej czy później zregeneruje swoje siły. Ale zostawmy to, Ty możesz rozumieć to słowo inaczej i inaczej go używać i nikt tego nie zabrania :wink:
Wyeksploatowany w stosunku do przedmiotów martwych ma znaczenie nieodwracalne. Wyeksploatowane opony, złoża itp. Wykorzystanie tego słowa do istot żywych, rzeczywiście może pozostawić wątpliwości. Jednak jeśli odniesiemy się w czasie, wszystko nabierze sensu :wink:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 10 kwie 2007, 13:15

Michał M pisze:Chłopcze to sobie pisz do nastolatków ze szkoły średniej
No, no, no :naughty:. Wypraszam sobie :P.

Spor [ktory trwa juz kilka stron nalezy zaznaczyc :P] jest troche bez sensu. Prawda jest, ze Lahm gra zbyt duzo i niewatpliwie potrzebny jest mu zmiennik, chocby na regularny comiesieczny odpoczynek od jednego czy dwoch meczow. W obecnym sezonie gra zdecydowanie za duzo, a jezeli dodac do tego gre przez cala runde wiosenna poprzedniego sezonu + wystepy na WM, co rowna sie praktycznie zadnem odpoczynkowi przed obecnymi rozgrywkami, nie rozumiem postepowanie dzialaczy Bayernu. Wiadomo, ze mamy dobre centrum odnowy biologicznej etc., ale nic tak nie pomaga jak po prostu odpoczynek lub tez zmiennik na kilkanascie meczy w sezonie. A po grze Lahma widac, ze jest przemeczony, dlatego jego wystepy nie sa juz tak blyskotliwe jak chociazby rok temu czy, przede wszystkim, na turnieju finalowym WM.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 kwie 2007, 14:00

olson pisze:
Michał M pisze:Chłopcze to sobie pisz do nastolatków ze szkoły średniej
No, no, no :naughty:. Wypraszam sobie :P.
Sorry, zareagowałem zbyt emocjonalnie :P Mea culpa :oops:
olson pisze:A po grze Lahma widac, ze jest przemeczony, dlatego jego wystepy nie sa juz tak blyskotliwe jak chociazby rok temu czy, przede wszystkim, na turnieju finalowym WM.
Podpisuję się pod tym zdaniem w zupełności i kończę mój udział w dyskusji na ten temat :wink:

Awatar użytkownika
Pawel18
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel18 » 10 kwie 2007, 17:04

Witam wszystkich :)
Jestem fanem Juventusu na codzień, ale musze powiedzieć kilka dobrych słów na temat Bayernu, który jest bardzo dobrze budowany i mam wielkie przeczucie ze oni zagraj w tym roku w finale Ligi Mistrzów i to nie tylko po to pisze bo chce zeby milan wyeliminowali ale naprawde gra bayernmu robi bardzo dobre wrażenie . Kazda formacja niemieckiej druzyny jest rownorzedna i moze smialo rywalizowac ze wszystkimi no i wedlug mnie macie w tej chwili najlepszych skrzydlowych obroncow w europie Sagnol-Lahm zazdroszcze wam ich i to bardzo :)

bragiel
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bragiel » 12 kwie 2007, 20:57

Szkoda mi Bayernu. Wczoraj zagrał naprawdę dobry mecz, zaryzykowałbym nawet tezę, że był to lepszy zespół od Milanu.
Niestety Milanowi wyszły dwa strzały i już nie dał sobie wydrzeć zwycięstwa.

Niestety Bayern za bardzo chciał wygrać i przez to chcciejstwo jego akcje były bardzo chaotyczne i strasznie nerwowe.
Wielka szkoda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”