Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 251

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 10 kwie 2007, 19:05

Ja byłbym zdania, ze skrzydła Arsenalu sa najsłabsze z czołowej czwórki. Przynajmniej jesli chodzi o efektywność. Liczba bramke znikoma, troche lepiej z asystami jednak i tak liczby nie imponuja. Inna sprawa, ze graja na tych pozycjach środkowi pomocnicy, rozgrywajacy.
W poprzednich latach Arsenal mial sporo lepsze skrzydełka, jednak tam grali prawdziwi skrzydłowi.
Co do Hleba to z pewnościa byłby sporo efektywniejszy na środku, tylko, ze tam jest Cesc. Podobnie Rosicky i wychodzi na to, ze Arsene nakupil rozgrywajacych a zapomniał o skrzydełka, ktore przed sezonem zostały sporo osłabione.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 10 kwie 2007, 19:14

Jarzinho pisze:Ja byłbym zdania, ze skrzydła Arsenalu sa najsłabsze z czołowej czwórki. Przynajmniej jesli chodzi o efektywność. Liczba bramke znikoma, troche lepiej z asystami jednak i tak liczby nie imponuja. Inna sprawa, ze graja na tych pozycjach środkowi pomocnicy, rozgrywajacy.
W statystykach tak ta wygląda, natomiast na boisku jest trochę inaczej. Rosicky, Cesc i Hleb- ta trojka rozgrywa.
Oczywiście mamy słabsze skrzydła od MU i Chelsea, ale na pewno nie gorsze od LFC...
Jarzinho pisze:W poprzednich latach Arsenal mial sporo lepsze skrzydełka, jednak tam grali prawdziwi skrzydłowi.
Co do Hleba to z pewnościa byłby sporo efektywniejszy na środku, tylko, ze tam jest Cesc. Podobnie Rosicky i wychodzi na to, ze Arsene nakupil rozgrywajacych a zapomniał o skrzydełka, ktore przed sezonem zostały sporo osłabione.

Po odejsciu Vieiry i Edu, co miał Wenger zrobić? Fabregas sie świetnie rozwinął, a Boss nie miał żadnej gwarancji ze tak będzie. Wystawia na skrzydła środkowych pomocników, by bardziej zagęścić środek pola. Jak sam widzisz, akcje Arsenalu są przeprowadzane przez środek.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 kwie 2007, 19:16

Co do tej lepszej efektywności Hleba na środku nie byłbym taki pewien, głównie ze względu na dość samolubny styl gry Białorusina. Hleb grając na skrzydle może po prostu wykorzystać swoją szybkość i bardzo dobrą technikę. W środku pola niestety na coś takiego pozwolić by sobie nie mógł, zwłaszcza grając w Premiership :]

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 10 kwie 2007, 19:28

Zgadzam sie z Toba RóżA. Hleb na skrzydle jest w stanie bardziej wykorzystać te cechy, które wymieniłeś. Ja jeszcze dodam gre 1 vs 1(czasami 1 vs. 2-3 :P).
Z górnymi pilakami i strzałami na bramkę już gorzej, ale Hleb świetnie potrafi podać piłkę po ziemi. Do tego ma bardzo dobry przegląd pola. Nie jest bramkostrzelnym skrzydłowym, bo jak już jest pod bramkę, to woli podać do partnera.

Z ta samolubnością przesadziłeś. :wink:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 10 kwie 2007, 19:30

Dobra zapytam wprost. Co to wszystko daje, to co wymieniliście w kontekscie osoby Hleba :?: Jakie efekty...

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 kwie 2007, 19:44

Jako przykład podam może dwa mecze: wyjazdowy z Chelsea oraz domowy ( :roll: ) z Liverpoolem. W obu spotkaniach Hleb asystował przy zdobywanych bramkach. W meczu z Chelsea bezpośrednio, po doskonałym zagraniu piłki po ziemi (!) do Flaminiego, natomiast w meczu z Liverpoolem pośrednio, schodząc z piłką do środka świetnie zagrał do Fabregasa, który następnie piłkę wyłożył jak na tacy Flaminiemu (swoją drogą Cesc w tej sytuacji spokojnie mógł strzelać bezpośrednio na bramkę, przypuszczam że efekt końcowy byłby identyczny :] ). To są oczywiście tylko dwa przykłady podane głównie ze względu na klasę rywali. Jeżeli chcesz mogę znaleźć takowych więcej :>

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 kwie 2007, 15:57

W następnej kolejce szalenie wazny mecz, który będzie kapitalnie wazny w walce o Ligę Mistrzów.
Podejmujemy Bolton. Zespół, z którym od lat nam się cieżko gra. Zespół, który ma na nas patent, w dodatku borykamy się z wieloma problemami teraz, a największym jest chyba brak formy :o
W listopadzie na Reebok Stadium dostaliśmy 1:3. Anelka nam o sobie w tym meczu przypomniał. Później gralismy z nimi jeszcze w FA Cup - po 2 meczach awansowaliśmy po dorgywce. [1:1 na Emirates i 3:1 - po dogrywce na Reebok] Wtedy jeszcze nie mieliśmy takich kłopotów ze skutecznością, jak teraz. Dlatego ecz bedzie szalenie trudny. Wielu okazji dfo zdobycia gola możemy nie mieć, dlatego trzeba się maksymalnie skoncentrować. Ostatni mecz wygraliśmy miesiąc temu - wypadałoby zdobyć 3 pkt.
Pókic o nic nie słyszłaem o nowych kontuzjach, wiec jestem dobrej myśli.

Jean Makoun -> podobno Wenger go obserwuje. 23 letni piłkarz Lille, ma dobry sezon, ale czy jest nam niezbędny ?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 11 kwie 2007, 16:08

fieldy pisze:Jean Makoun -> podobno Wenger go obserwuje. 23 letni piłkarz Lille, ma dobry sezon, ale czy jest nam niezbędny ?

Zbędny, zbędny i jeszcze raz zbędny... Zawodnik niezły, tylko problem, ze Arsene ma w kadrze Gilberto Silve i Abou Diaby'ego czyli juz dwoch na jedna pozycję. Dodatkowo mozna zaliczyć Denilsona, choć osobiście nie wiem jaką powinien Brazylijczyk pełnić role w środku pola Arsenalu. Mi wyglada na defensywnego pomocnika, jendka widac u niego sporo werwy do ofensywy.
Sam chyba przyznał, ze Wenger z nim sie kontaktował. Dziwna ewentualna decyzja i niepotrzebna, sa pozycje gdzie Arsene powinien kupic nowych zawodników pozycja DM, a takim jest Kameruńczyk jest bardzo dobrze obstawiona.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 11 kwie 2007, 16:15

fieldy pisze:Jean Makoun -> podobno Wenger go obserwuje. 23 letni piłkarz Lille, ma dobry sezon, ale czy jest nam niezbędny ?
Słyszałem, że Ferguson też jest nim poważnie zainteresowany, więc nie może to być byle jaki piłkarz. Tylko właśnie, czy jest nam on potrzebny w drużynie :roll: Bardziej skupiam się na obiecanych przez Wengera poważnych zakupach, które będą rzeczywistymi wzmocnieniami Arsenalu.

Co do meczu z Boltonem to kto by pomyślał, że będzie to dla nas jedno z ważniejszych (jeśli nie najważniejsze) spotkań w całym sezonie. Podobnie jak rok temu będziemy musieli się do ostatniej kolejki bić o to czwarte miejsce (chociaż cały czas mam nadzieję na pudło :P ). Cóż, takie mecze to zawsze dodatkowa mobilizacja, więc jak dla mnie nie powinno być źle ... tylko ta skuteczność i zimna krew pod bramką rywala :?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 kwie 2007, 16:16

Diaby po kontuzji raczej nie gra na DM'ie. Często mozna go było zobacyzć rozporowadzajacego piłki, a nawet biegającego po lewym skrzydle [pewnie z przymusu trochę] Juz predzej właśnie Denilson nadaje sie na tę pozycję, choć on też jest po prostu pomocnikiem, anie defensywnym, ani ofensywnym, ot - zwykły środkowy pomocnik :D Robi trochę tego, tochę tego. Jak trzeba to potrafi świetnie zagrać do przodu, lub pomóc w asekuracji. Może Makoun miałby być takim piłkarzem - zastępującym Flaminiego. Nie wiadomo, czy Mathieu zostanie, a grają na tej samej pozycji.

Awatar użytkownika
piorun13
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

ODNOSNIE CAROLSA VELI.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piorun13 » 11 kwie 2007, 17:35

GURU chcialem odpowiedziec na Twoj komentarz pod fotka dnia, ale postanowilem tutaj to zrobic.

Napewno czytales wywiad z Carlosem ze strony gunners.com.pl, tak sie sklada ze ja tez go czytalem, ale ja tez widzialem chyba na youtube.com wywiad z nim i zgodze sie z Toba ze nie dal jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy zamierza wrocic do ARSENALU. Po takiej wypowiedzi moze zdawac sie ze chlopak moze pojsc w slady Reyesa, ale ja odebralem to w ten sposob ze nie mysli narazie o grze w Arsenalu bo poprostu nie moze tam grac dopoki nie skonczy 18 czy 19 lat(nie pamietam dokladnie tych durnych przepisow). Podpisal z nami dosc dlugi kontrakt z tego co pamietam bo chyba na 5 lat i narazie na wypozyczeniu w Salamance mu dobrze bo jest tam gwiazda. Widzac go w akcji rece same skladaja sie do oklaskow, mam nadzieje ze juz niedlugo zobaczymy go w trykocie Arsenalu:)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 11 kwie 2007, 22:21

Tego Makoun'a znam bardziej z opowieści niż z gry. :P Z tego co wiem jest świetny w tym co robi. Z tego co czytałem, to jego wartość jest szacowana na 24 milionów funtów. :shock: Cena jak z kosmosu. Nie jest nam na rękę jego pochodzenie. Jest Kameruńczykiem i jak wszyscy od nas wyjada na PNA, to będziemy musieli grac rezerwami. :lol:

Wciąż jest nie wiadomo co zrobi Gilberto... Juve go kosiło, a jak wiemy Gilberto ma juz 30 na karku. Kontrakt ma z nami chyba ważny do 2008, a potem roczne umowy. W Juve może dostać 3-4 letni kontrakt. Sam kiedyś wspominał, ze chciałby spróbować sowich sil w SerieA.
Do tego niepewna jest przyszłość Flaminiego. Jestem niemal pewien, ze odejdzie. Już pisaliśmy o nim. Rola zapchajdziury my nie odpowiada, wiec bye.
Z takim obrotem sprawy, przejście Makouna wydaje sie być realne. Zostaniemy bez rasowego def. pomocnika. Sam nie wiem na jakiej pozycji będzie grał Diaby. Odnośnie Denilsona, to odnoszę takie samo wrażenie co fieldy- "zwykły środkowy pomocnik :D Robi trochę tego, trochę tego." Jednak ja mam nadzieje, ze Gilberto zostanie. :wink:

piorun13, ja odniosłem wrażenie, ze on zechce kontynuować swoja grę w Segunda Division(byc może Salamanca awansuje) i zechce zwrócić na siebie uwagę większych klubów z La Liga. Oczywiście bardzo bym chciał jego powrotu, ale czarno to widzę...

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 12 kwie 2007, 17:48

Makoun, pomimo tego, że graczem jest świetnym, jest nam po prostu zbędny. Na tej pozycji w chwili obecnej może grać czterech zawodników (po sezonie zostanie ich zapewne tylko trzech) więc gdzie miejsce dla niego? Na ławkę Jean na pewno się nie zgodzi, zwłaszcza, że zainteresowanie nim jest duże.

Carlos Vela z czasem wróci do Arsenalu i jestem co do tego niemalże pewny. Puki co jedyną przeszkodą jest pozwolenie na pracę, które Vela powinien już niedługo otrzymać :]

Awatar użytkownika
człapuś
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: człapuś » 12 kwie 2007, 19:15

ARsenal Londyn stara się jak wiadomo o Makouna oraz Riberiego. Są to transfery dzieki którym Arsenal powoli bedzie mógł odbudowac swoją potęgę. Są to zawodnicy dosyć młodzi ale juz ukształtowani. Kannonierzy powiini w letnim okienku transferowym sprowadzic jeszce bramkarza (Boruc!!) oraz jakiegoś napastnika poniewaz cały czas nie wierze w możliwosci i Adebayora i kontuzjogennego Van Persiego. Najlepszym zawodnikiem na tą pozycje w Arsenalu byłby jakiś typowy snajper, który czekałby na podanie od Henrego. Taki młody Inzaghi.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 kwie 2007, 19:19

:lol2:

snajper, który czekać bedzie na podania od Henry'ego ? Przecież to Henry jest snajperem i tym piłkarzem pod którego gramy [jak jest zdrowy] To Robin ma mu wykładać piłki jak już. Nie wiem dlaczego cię nie przekonuje van Persie - do momentu kontuzji - mecz z ManU w styczniu grał kapitalnie. Chyba jako jedyny nie miał kłopotów ze skutecznoscią, szybki, znakomity technicznie, potrafiący zarówno ze stałego fragmentu gry zdobyć gola, z dystancu, jak i rajdem pomiędzy obrońcami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”