Polska & Ukraina EURO 2012 - Strona 16

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 19 kwie 2007, 17:38

Ja nigdzie nie napisalem, ze nie ma byc w Warszawie euro, bo Warszawa to mimo wszystko stolica, wiec tak jakby jest to logiczne. Napisalem tylko o przewadze Krakowa nad Warszawa. A ze przewyzsza tez uroda i "walorami turysycznymi" kazde z pozostalych miast organizujacych euro tez raczej nie podlega dyskusji.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 19 kwie 2007, 17:38

czeher pisze:Stadion bedzie przebudowany, jednak raczej nie mozna liczyc na to ze rozwiaza problem z dopingiem - moz ejakies odpowiednie zadaszenie by pomoglo
W Śląski wpompowali już tyle kasy, że spokojnie można było za to postawić nowiutki stadionik od podstaw. Jeśli chodzi o pojemność to ma być ona zwiększona do blisko 55 tysięc miejsc (przy obecnych 47). Jeśli zaś chodzi o sam doping to nie przesadzałbym aż tak. Każdy kto był w Chorzowie na meczu wie, że można tam zrobić niezły kocioł, a doping jest naprawdę dobry. Osobna sprawa to widoczność, która w niektórych miejscach jest fatalna. Jeśli ktoś przypadkiem dostanie miejsca na łukach i to na koronie to może pożegnać się z komfortowym oglądaniem spotkania :roll:

Dach na Śląskim to już zupełnie inna bajka. Kilka tygodni temu czytałem, że nie przeprowadzono jeszcze przetargu na wykonowców tego projektu. Kasa unijna jest, ale wiecznie czekać nie będzie, aż ktoś weźmie się do roboty.

Co do samych miast - organizatorów to szans Krakowa i Chorzowa można upatrywać tylko w zwiększeniu liczby uczestników turnieju finałowego (co jak dla mnie jest niedorzeczne). Na inny obrót zdarzeń raczej ciężko liczyć, bo każde z miast będzie zrobi wszystko, żeby nie stracić swojej pozycji. Chociaż osobiście brak Krakowa na tej pierwszej liście to dla mnie jakaś fatalna pomyłka, no ale co zrobić. :roll:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 19 kwie 2007, 17:50

KJ czyli rozumiem, że Kraków powinien dostać Euro, bo ma zabytki ?
"Zlekceważyliśmy przygotowania do mistrzostw jak żaden inny z kandydatów! Po raz kolejny zwyciężyła - co wytykałem, pisząc niedawno w "Przystanku Kraków" o grzechach miasta - nasza prowincjonalna pycha, że nam się należy, bo to przecież Kraków; bo tu jest historia i niepowtarzalna atmosfera. Przegraliśmy rywalizację, gdyż podczas gdy inni roztaczali wizje budowy nowoczesnych obiektów sportowych, my mówiliśmy o modernizacji stadionów (choć i to nam nie wychodzi, dlatego ostatnio straciliśmy szansę zorganizowania meczu z Azerbejdżanem). Gdy zalety Gdańska wychwalał w anglojęzycznej prezentacji Wałęsa na tle urzekającego projektu Baltic Areny, w naszej prezydent Majchrowski pomiędzy widokiem hejnalisty a Lajkonika mówił: "Chcielibyśmy, aby Kraków był miastem, które ugości wszystkich tych, którzy potrzebują nie tylko wrażeń sportowych, ale także powiewu historii i kultury". Przegraliśmy, bo nasza oferta była po prostu mizerna."
czy
"JAN NOWICKI, KRAKOWSKI AKTOR, KIBIC PIŁKARSKI
Nie zdawałem sobie sprawy, że jest jeszcze taka możliwość. Myślałem, że decyzja dotycząca wyboru polskich miast-organizatorów EURO 2012 już zapadła. Co według mnie należy zrobić, by Kraków jednak znalazł się w tej grupie? Moim zdaniem nic. Inne miasta w porównaniu ze stolicą Małopolski wypadają blado. Czy najpiękniejsze miasto Polski musi walczyć, aby móc promować nasz kraj? To przecież jakiś idiotyzm. Nie musimy nic robić, tylko dbać o to, by ulice były czyste. Trzeba również mieć gdzie grać. Czy jednak stadion Wisły, który już wkrótce powstanie, nie spełnia wymogów? Zmieści się tam 35 tys. osób i to wystarczy. Po co więcej? Reszta zobaczy sobie mecze w telewizji. Ja sam zostanę w domu i zobaczę je na dużym telewizorze. Mimo, że jestem kibicem."
?
piwus pisze:Czy się stoi, czy się leży...
Jak tam droga do nowej trybuny? Miała być w kilka godzin zrobiona podobno.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 19 kwie 2007, 17:54

Yukasz pisze:No co ty Niektórzy (najczęściej skośnoocy) przyjeżdżają zobaczyć a potem robią sobie zdjęcia na tle Pałacu Kultury i Nauki

Pałac Kultury i Centralny Dworzec :P
Yukasz pisze:Myślę że to wygląda trochę inaczej. Tamtejsi działkowicze już wiedzą że mają się wynosić a nikt nie będzie za byle grunt płacił milionów euro tylko dlatego że właściciel tak sobie wymyślił. Po prostu będzie odgórna decyzja że teren ma być pusty i do tego grunty będą wycenione i wykupione po przystępną cenę.
Wyniesc czasami moga tamtejsze władze, a jak nie starczy sil to i pewnie taczka sie znajdzie. Chyba nie ma takiego prawa, ze kazdy musi.. odsprzedac, wczoraj ktos tam mowil z wladz Gdańska, ze maja nadizeję, ze działkowicze zgodza sie na optymalne ceny. Ciekawe czy Ci dzialkowicze cokolwiek wiedza, ze cos ma tam powstać. Raczej nie...

Troche dziwna ta sytuacja z miastami, powinno byc jasno powiedziane, ktore tak, ktore nie, albo poprostu wmawiac tym rezerwowym, ze maja szanse. Moze jednak zwiększa liczbe uczestników.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 kwie 2007, 18:20

Jarzinho pisze:Chyba nie ma takiego prawa, ze kazdy musi.. odsprzedac, wczoraj ktos tam mowil z wladz Gdańska, ze maja nadizeję, ze działkowicze zgodza sie na optymalne ceny. Ciekawe czy Ci dzialkowicze cokolwiek wiedza, ze cos ma tam powstać. Raczej nie...
Działkowicze już wiedzą że mają się wynieść bo niektórych pokazywali w TV i akurat ci mówili że im tow sumie obojętnie. Ci co chcą te swoje pinkne działki uprawiać dostaną jakieś grunty w innej części miasta a reszta dostanie kasę. A co do braku ewentualnego przepisu zezwalającego wykupić grunty to jakoś niektórzy protestują a i tak budują im obwodnice pod domem wiec może jednak coś takiego istnieje. A jak nie to Kaczyński będzie jeździł po Polsce i błagał ludzi aby się wynieśli.
Fajnie ma Donieck bo tam stadiony mają być dwa :P Jeden na którym z pewnością będą rozgrywane mecze a ten drugi rezerwowy. Jakby zwiekszyli liczbę uczestników w ME to... :P
Jarzinho pisze:Centralny Dworzec Razz
Mam nadzieję że go też zburzą bo do tej pory miałem wrażenie że on jest nieśmiertelny :evil: Przecież czymś takim przywitać Europejczyków to wielki wstyd :!: Ech...

http://wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,4071403.html

Na 30 hektarach wokół Stadionu Dziesięciolecia w planach jest Narodowe Centrum Sportu. Inwestycja pochłonie 1 mld 225 mln zł, z czego sam stadion - 655 mln zł. Jego budowa według pierwotnych planów miała się zacząć już pod koniec 2007 r., a skończyć - w 2010 r.
Na razie nie istnieje projekt kompleksu sportowego, ani choćby samego stadionu. Są tylko przygotowane przez pracownie architektów wstępne koncepcje. Nie ogłoszono nawet konkursu architektonicznego (...) Będzie to konkurs na koncepcję całego kompleksu, zwycięzca dostanie zlecenie na zaprojektowanie stadionu i pozostałych obiektów.
Ratusz obiecuje "szybkie decyzje administracyjne" i wydanie warunków zabudowy już do końca kwietnia. Jeżeli budowa ma się zacząć do końca roku, w tym czasie musi zostać przeprowadzony i rozstrzygnięty konkurs, zwycięscy architekci - opracować szczegółowy projekt, miasto - wydać pozwolenie na budowę, a COS - ogłosić przetarg na wykonawcę, rozstrzygnąć go i odrzucić ewentualne skargi pokonanych. Nie wydaje się to możliwe.
Na Stadionie Dziesięciolecia dziś działa Jarmark Europa. Umowa na dzierżawę terenu dla tego bazaru kończy się 30 czerwca.

21-letni Marcin (w dresie), który od trzech lat na stadionie sprzedaje spinki do włosów, korale i bransoletki: - Jesteśmy poważnymi biznesmenami. Tu zarabiamy konkretne pieniądze. Za to utrzymujemy rodziny. Tak łatwo nie odpuścimy.
56-letni Krzysztof Przybytniak od ośmiu lat z przerwami przy wejściu na stadion na rozkładanym stoliku handluje parasolami, sznurówkami i pastą do butów: - Nie chcę stąd odchodzić. Tu jest blisko centrum i idzie się utrzymać. Jak nas rzucą gdzieś na peryferia, to nie wiadomo, co będzie. Ale władza musi nam dać nowe miejsca do handlu, i to w równie dobrym miejscu. Inaczej być nie może.
54-letni Bazyl, niewysoki mężczyzna w czarnej sportowej kurtce ze złotym zegarkiem na ręku: - Tu na stadionie żałoba, a na Starówce ludzie się cieszą. Ale o biednych kupcach nikt nie myśli.
Przed nim na dwóch stolikach nielegalne filmy, głównie z roznegliżowanymi paniami. Pan Bazyl mówi, że najlepiej idą te o znaczących tytułach: "Orgie i orgietki", "Niebezpieczne dziewczyny" czy "Bez granic". - Władza musi ubić z nami interes: musi być coś za coś. Przeniesiemy się, jak nam te ważne głowy z limuzyn coś zagwarantują.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 kwie 2007, 18:35

Zico_FCI pisze: Jak tam droga do nowej trybuny? Miała być w kilka godzin zrobiona podobno.
A co to ma do rzeczy? Nie zdążą zrobić drogi dojścia do jednej trybuny do 2012? Dojście do trybuny na Wisle ma jakiś związek z tym, że jednemu panu się wydaje, że Warszawie się należy Euro za samo bycie stolicą? Idź się gdzie indziej napinaj.

Aha, co do przytoczonych cytatów. Nie należy wklejać czyichś opinii, jak samemu nie ma się pojęcia o temacie. Nie wszystko co jest napisane w gazecie jest prawda objawioną - przykład z wiadomością o tym, że ostateczna decyzja należy do UEFA, która pojawiła się dopiero dzisiaj. Chociaż co ja piszę, na pewno jesteś fachowcem w kwestii oferty Krakowa na EURO.

Z ciekawości sprawdziłem co słychać w Przystanku Warszawa:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,78586,4016749.html
Boję się, że ci rasistowscy warszawiacy przyjdą na Stadion Narodowy i będą bili czarnoskórych obcokrajowców :). A powaznie - cykl Wyborczej polega na wytykaniu błędów miastu i przerysowaniach. A w raporcie z komisji organizacyjnej nie zostało umieszczone, że Kraków przygotował zły spot, pokazał Majchrowskiego, czy za mało sie promował (jak by sugerował cytat, który przytoczyłeś), tylko ocenił atrakcyjność miasta dla turystów niżej niż Warszawie, a liczbę hoteli gorzej niż Poznaniowi. Jak to ma się to do rzeczywistości pewnie się domyślasz.

Co do mojej opinii, to wyraziłem ją częściowo na głównej stronie
Jednak by awansować do grona czołowych miast Chorzów i Kraków będą musiały włożyć wiele pracy. Chorzowski stadion jest przestarzały, a obiekt owi powstającemu w Krakowie brakuje do nowoczesności gdańskiej Areny Bałtyckiej, czy choćby pojemności Stadionu Olimpijskiego we Wrocławiu. Dodatkowo Kraków pokazał nieporadność przy organizacji meczu reprezentacji z Azerbejdżanem, a teraz nie wychodzi poza deklaracje i nie przedstawia konkretnych planów.
Kraków zasługuje na Euro, to wizytówka Polski za granicą. Kwestia podziękowania architektowi obecnego skansenu Obtułowiczowi za współpracę, wykonanie nowego projektu ostatnich dwóch trybun przewidującego zwiększenie pojemności i zabudowanie narożników. WIĘCEJ NIE DA SIĘ NIC ZROBIĆ. Atrakcyjności miasta nie da się poprawić, a bazy hotelowej i poparcia społecznego nie trzeba. Przydałaby się lepsza infrastruktura komunikacyjna, ale w innych czołowych miastach nie jest lepiej. Kraków przegrał dyletanctwem wybierających (od razu po ogłoszeniu miast organizacyjnych mówiło się nawet, że komitet przestraszył się kibiców Cracovii - znowu!), ewentualnie kiepskim stadionem, bo kiedy trzeba było bawić się w Vahapa Toya i obiecywać Las Vegas w szczerym polu, oni przedstawiali realistyczne plany aktualnie budowanego stadionu. Gdańsk się zabawił i postawił stadion na niewykupionych działkach, Warszawa na bazarze, tylko zastanawiam się czemu Poznań dostał, skoro też budował, zamiast fantazjować. Cholerne hotele w wielkopolskiej stolicy turystyki :/.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 19 kwie 2007, 19:35

Ja generalniejestem dobrej myśli, ale czy pięć lat to nie za mało żeby wybudować stadiony, autostrady i hotele? Wiem już wielu tu o tym pisało, ale nie przedstawili konkretów, które by uderały. Wszystko pięknie składnie i ładnie, ale tylko w Poznaniu będzie remont, a reszta będzie budowana od podstaw. Zresztą nie mamy robotników bo jak wczoraj powiedziano w wiadomościach trzeba będzie nawiązać współpracę z zagraniczną firmą ehhh... Jestem optymistą i liczę, że Polak potrafi :)

Jeśli chodzi o Kraków to Listkiewicz powiedział, że stadion nie spełnił by wymogów FIFA. Nie wiem czy w planach była rozbudowa czy też nie, ale to na pewno wielka strata dla tych mistrzostw. Liczmy, że zwiększą liczbę drużyn na Euro i Chorzów wraz z Krakowem zostaną włączeni do przyjęcia gości na stadiony :)

Trzeba myśleć żeby na 2012 otworzyć jakiś mały sklepik z pamiątkami :roll:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 19 kwie 2007, 20:26

Piwus to zdecyduj się czy Kraków przegrał przez dyletanctwo wybierających, czy może przez dyletanctwo architektów i władz miasta. Z jeden strony piszesz, że projekt stadionu jest zły, i że trzeba go zmienić, a potem zarzucasz „warafffce”, że nie lubi Krakowa i dlatego go nie wybrano. (A tak swoją drogą to ciekawy jestem czym dla wybierających różni się Kraków od Wrocławia czy Gdańska). Jak już po wielu latach dano Krakowowi mecz reprezentacji, to oczywiście przez jakieś śmieszne drogi nie można było go rozegrać. Według ciebie oczywiście to warszawka chciała przenieść mecz do siebie, a drogi można było zrobić w kilka godzin...
piwus pisze:Chociaż co ja piszę, na pewno jesteś fachowcem w kwestii oferty Krakowa na EURO.
Ty jesteś ekspertem oczywiście. Dobrze, że tym razem nie wyjechałeś z warszawskimi gazetami. Ciekawe co będzie jak UEFA zadecyduję, że w Polsce będą mecze rozgrywane na 4 stadionach, albo na pięciu, a tym piątym będzie Chorzów. Na kogo wtedy zwalisz winę ?

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 19 kwie 2007, 20:57

Ja powiem tylko, że jestem bardzo szczęśliwy. Moim zastrzeżeniem jest jedynie Stadion Śląski na rezerwie, ale uważam, że Chorzów powinien wygryść Gdańsk lub Wrocław, ale najważniejsze, że mamy te Euro 2012 8) Mam nadzieję, że teraz wszystko ruszy a stadiony będą bardziej ładniejsze i unowocześnione :)

PS: Zobaczcie pierwsze posty jaki był...optymizm :lol: A jednak! :D

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 kwie 2007, 20:59

Nie rozumiem, Zico. Nie mogę być niezadowolony z poziomu stadionu przy jednoczesnej kasochłonności, z tego, że w Krakowie projektuje wciąż ta sama sitwa, a jednocześnie uważać, że decyzja o nieprzyznaniu Euro była błędna? To jest źle, że nie wybielam Krakowa za wszelką cenę?
Zico_FCI pisze:ak już po wielu latach dano Krakowowi mecz reprezentacji, to oczywiście przez jakieś śmieszne drogi nie można było go rozegrać.
Przyczepiłeś się do tej drogi, jak rzep psiego ogona. Żeby to chociaż był jakiś argument, to może bym zrozumiał, ale to jest jakieś infantylne wyśmiewanie. Mecz został odwołany z powodu rzekomo planowanych starć kibiców, co pokazuje tylko, że prawnik nieznający się na piłce nie powinien komisarzyć związkowi piłki nożnej, a Ty ciągle droga, droga, droga, droga. Tyle masz do powiedzenia w kwestii Euro w Krakowie?
Zico_FCI pisze: Ty jesteś ekspertem oczywiście.
I po co odbijasz piłeczkę? Nie bądź dziecinny. Napisałem to, bo zacytowałeś jakieś opinie nie mając pojęcia czy mają pokrycie w rzeczywistości, tylko po to, żeby się napiąć. Nie napisałeś nic od siebie. Tymczasem ja przez przypadek podałem parę argumentów.
Zico_FCI pisze:a potem zarzucasz „warafffce”
Zico_FCI pisze:Według ciebie oczywiście to warszawka
Gdzie ja takie rzeczy kiedykolwiek pisałem :shock:? I przestań człowieku pisać ciągle o tej warszawce, papieżowi dziecko w brzuch byś wmówił z taką częstotliwością.

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 19 kwie 2007, 21:05

[quote="Tomusmc"]Zresztą nie mamy robotników bo jak wczoraj powiedziano w wiadomościach trzeba będzie nawiązać współpracę z zagraniczną firmą ehhh... Jestem optymistą i liczę, że Polak potrafi :)[quote]

Jesli beda dobre place to i znajda sie robotnicy, takie jest moje zdanie.

Szkoda ze Krakow nie dostal organizacji :/ blizej troche Ukrainy jest niz np. Wroclaw albo Gdansk :) ale ja tutaj widze jakis podstep, polskie wladze specjalnie daly takie odlegle miasta od Ukrainy zeby dostac wiecej kasy na autostrady :)

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 19 kwie 2007, 21:14

piwus pisze:To jest źle, że nie wybielam Krakowa za wszelką cenę?
Bardzo dobrze, ale nie wiem dlaczego robisz to kosztem innych. :think:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 19 kwie 2007, 21:19

Kaczormistrz pisze:ale ja tutaj widze jakis podstep,

Chcieli wk...piwusa :lol:

Kto bedzie grał na Stadionie Narodowym(jesli powstanie), bo Legia podobno ma budowac własny stadion. Już nie pytam sie o Gdańsk, bo tam bedzie grała pewnie Lechia.

Tak patrzac poza stadionami, ktore trzeba wybudowac, to czy w Polsce jest 8 baz sportowych, ktore przyjma reprezentacje... Czy beda one mieszkały w hotelach, a treningi przeprowadzać w holu owych budynków. Z tego co wiem wiekszosc lubi wybierac jakies obiekty poza miastami, w ktorych rozgrywane beda spotkania, aby uciec od całego zamieszania. O tym chyba nikt nie wspomina, moze juz powstały takie, a ja nie wiem.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 19 kwie 2007, 21:34

Jarzinho pisze:Tak patrzac poza stadionami, ktore trzeba wybudowac, to czy w Polsce jest 8 baz sportowych, ktore przyjma reprezentacje...
Wszystkich się wpieprzy do Wronek! A co :lol:

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 19 kwie 2007, 21:50

Dziś cena za głupi pustak wskoczyła z 12 złotych do 20 ! jeśli tak dalej pójdzie to 37 miliardów euro może jednak nie starczyć na zbudowanie wszystkiego, nie wspominając o zwykłych budowach zwykłych ludzi czyt. domów czy remontów budowlanych. Z czasem pewnie wszystko się wyrówna, ale już dziś wiadomo, że prawo do EURO to świetny zarobek dla fabryk produkujących materiały. Dlatego skupujcie teraz cegły i młotki poczym sprzedajcie, a może uzbieracie na upragniony bilet ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”