Polska & Ukraina EURO 2012 - Strona 19

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 kwie 2007, 23:40

piwus pisze:No to pobawmy się w skojarzenia. Warszawa - stolica, Wrocław - aspiracje, Gdańsk - tradycja, Kraków - knajpy (i w sumie też tradycja ), Chorzów - aglomeracja.

Poznań - .... yyy .... dwie trybuny.

Jest kawał reprezentatywnego miasta. Problem w tym, że w Krakowie też dwie trybuny już stoją.

Ktoś ma dostawac organizacje za tradycje itp Ktoś juz tak miał podczas MŚ czy ME(oczywiscie nie znam histrii wszyskich miast). Prawde mowiac nie byłem nigdy na tak wielkiej imprezie, ale raczej kibice przynajmniej wiekszosc nie przyjezdzaja zwiedzac zamków, muzeum czy innych zabytków. Moze tak Toruń i Czestochowę dorzucić...

Co do tekstu to bardzo ciekawy, tylko jak oni to zrobili, bo niby Kaczyński ma włądze, ale zeby juz rzadzic tak, ze raz- dwa rozszerzył sobie projekt o dwa miasta. Ciekawe czy UEFA wie o tych planach, moze bedzie to omawiane...

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 kwie 2007, 7:53

Jarzinho pisze:Moze tak Toruń i Czestochowę dorzucić...
Jestem za :P

Tak poważnie, to zgadzam się, że pominięcie Krakowa jest dość dziwne - miasto duże, z odpowiednim lotniskiem (chyba?), poza tym raczej przystosowane do napływu dużej ilości ludzi (baza hotelowa?), a to w końcu też ma znaczenie. No i na pewno bliżej Ukrainy niż taki Gdańsk - to jest chyba najmniej trafione miasto -najbardziej oddalone od pozostałych i od Ukrainy - no chyba, że liczą, że kibice będą statkiem przypływać :lol:

Ja bym nie był za powiększaniem liczby miast - będziemy mieć problemy z wybudowaniem tych 4 stadionów, a co dopiero byłoby z szóstką :shock: Także cztery to dobra liczba.
piwus pisze: Warszawa - stolica, Wrocław - aspiracje, Gdańsk - tradycja, Kraków - knajpy (i w sumie też tradycja :P), Chorzów - aglomeracja.
Poznań - .... yyy .... dwie trybuny.
Myślę, że Warszawa faktycznie dostała za fakt bycia stolicą, co do Wrocławia to chyba decyduje tu dobra komunikacja (A4 + lotnisko, no i ogólny boom jaki ostatnio obserwuje się w stolicy Dolnego Śląska), Poznań też ma niezłe połączenie z zachodnią Europą, najbardziej faktycznie zastanawia ten Gdańsk - moim zdaniem lepszy byłby Kraków:wink: Chorzów? Co ma do zaoferowania Chorzów (poza stadionem, który i tak trzeba byłoby zmodernizować?) No chyba, że liczymy Chorzów + Katowice.

A co do tego kto będzie tam grał po ME - czy drugoligowiec czy pierwszoligowiec... - słyszałem tekst, że teraz Polska traci największy targ w Europie, ale mamy się nie przejmować, bo za 6 lat będzie ich miała cztery :lol2:
piwus pisze: Właśnie, słyszałem, że Kaczyński z własnej kieszeni wyłoży na przedłużenie A4 na Ukrainę, bo państwo nic nie da :(.
To żart był, tak? Podobno nie jest zbyt bogaty, to niby z czego miałby wykładać? :wink:

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 27 kwie 2007, 8:51

Michał M pisze:No chyba, że liczymy Chorzów + Katowice
Nawet nie Chorzow+ Katowice tylko trzeba liczyc cala aglomeracje slaska, a to jest ok 3 mln mieszkancow, to jest wiele miast dosc dobrze polaczonych siecia drog, to jest coraz szybciej rozwijajace sie lotnisko w Pyrzowicach (a w promieniu 100 km sa jeszcze 3 inne). Region polaczony jest takze autostrada z Karkowem i Wroclawiem. Juz teraz wybudowanych jest wiele hoteli.
Michał M pisze:poza stadionem, który i tak trzeba byłoby zmodernizować
Na Slaskim trzeba tylko wybudowac dach i to zakonczy modernizacje. Dach wybuduja przwdopodobnie w 2010-wtedy budowa innych stadionow bedzie sie dopiero rozpoczynac.

Na Slasku trzeba jeszcze wiele zrobic ale i tak mam wrazenie ze obecnie jest to region chyba w najwiekszym stopniu przygotowany do organizowania Euro.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 kwie 2007, 8:57

Racja, zapomniałem o tej autostradzie :wink:

Ok, może nie znam tak dobrze Śląska, w końcu jestem z innej części Polski :P Ale skoro jest tak jak piszesz, to tym bardziej dziwi mnie ten Gdańsk, gdzie dopiero będą kupować teren pod stadion :roll: Nagrodę za Solidarność dają czy co? A może Lechu promował Gdańsk? :lol:

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 27 kwie 2007, 9:38

Co Wy tak z tym Chorzowem? Ja odetchnąłem gdy przeczytałem, że Chorzów dostał się "tylko" na listę rezerwową, choć ze wszystkich miast które wybrano właśnie tam miałbym najbliżej. Odetchnąłem z jednego prostego powodu - wstyd by mi było zapraszać tam jakichkolwiek ludzi z Europy...Ja wiem, że kibic bardzo wymagający nie jest. Chce przede wszystkim zobaczyć mecz, wypić jakieś piwko, pośpiewać z rodakami (Anglik może rzucić w międzyczasie jakąś butelką) i rzucić okiem mniej więcej w którym miejscu się teraz znajduje i tutaj pojawia się problem. Wszędzie syf, brud, jakieś kopalnie, huty i kto wie co jeszcze. Taki jest Śląsk! Jeśli ludzie z Zachodu przyjadą tutaj tylko na jeden mecz i trafiłby im się on akurat w Chorzowie to raczej wątpie aby w następne wakacje zaświtała im myśl aby znów odwiedzić Polskę. No, chyba że będzie to jakiś zachodnioeuropejski kloszard z socjalnym 2000 tys. euro...

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 27 kwie 2007, 9:47

Pisakk pisze:Co Wy tak z tym Chorzowem? Ja odetchnąłem gdy przeczytałem, że Chorzów dostał się "tylko" na listę rezerwową, choć ze wszystkich miast które wybrano właśnie tam miałbym najbliżej. Odetchnąłem z jednego prostego powodu - wstyd by mi było zapraszać tam jakichkolwiek ludzi z Europy...Ja wiem, że kibic bardzo wymagający nie jest. Chce przede wszystkim zobaczyć mecz, wypić jakieś piwko, pośpiewać z rodakami (Anglik może rzucić w międzyczasie jakąś butelką) i rzucić okiem mniej więcej w którym miejscu się teraz znajduje i tutaj pojawia się problem. Wszędzie syf, brud, jakieś kopalnie, huty i kto wie co jeszcze. Taki jest Śląsk! Jeśli ludzie z Zachodu przyjadą tutaj tylko na jeden mecz i trafiłby im się on akurat w Chorzowie to raczej wątpie aby w następne wakacje zaświtała im myśl aby znów odwiedzić Polskę. No, chyba że będzie to jakiś zachodnioeuropejski kloszard z socjalnym 2000 tys. euro...
Z tego włąśnie powodu zapraszamy do Krakowa ;)

Swoją drogą to jeśli nie zostanie zwiększona liczba stadnonów organizujących ME to ciężko mi jest sobie wyobrazić który z miast (Warszawa, Poznań, Wrocław, Gdańsk) miało by stracić swoje miejsce. Poza tym jak by nie było to projekt stadionu Wisły jest najgorszym z tych wszystkich które możemy oglądać. Wiem że są prace nad nowym, ale z tego co się orientuje to ma to polegać tylko na zabudowaniu rogów w których w pierwotnych planach nie było miejsc. Szkoda bo była to chyba jedyna szansa na wybudowanie naprawdę zajebistego stadionu.

Kolejną sprawą jest to kto będzie grał na tych nowych stadionach (czyt. Wrocław, Gdańsk). Skończy się na tym że najlepsze stadiony będziemy mieć w 2 lidze :?

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 27 kwie 2007, 10:16

brylancik pisze:Szkoda bo była to chyba jedyna szansa na wybudowanie naprawdę zajebistego stadionu.
Nie no ten stadion i tak zostanie przebudowany :wink: a jak na Euro to trochę by mi się wydał maławy, chociaż na mecze grupowe kto wie. Ale i bez teo ważne, że Wisła będzie miała w końcu na czym grać, zresztą boki już nieźle wyglądają (ostatnio nawet ktoś z Łęcznej bodaj o tym mówił :) )

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 27 kwie 2007, 13:16

Michał M pisze:Tak poważnie, to zgadzam się, że pominięcie Krakowa jest dość dziwne - miasto duże, z odpowiednim lotniskiem (chyba?), poza tym raczej przystosowane do napływu dużej ilości ludzi (baza hotelowa?), a to w końcu też ma znaczenie.
Lotnisko w Balicach jest drugie co do wielkości w Polsce.

Co do tej bazy hotelowej, to pisałem, że Kraków został przez komisje EURO gorzej oceniony, od chociażby Poznania. Porównajmy. No to tekst z 2006
http://www.mamdom.com/articlep.php?a_id ... =&u_userp=
Pod względem liczby miejsc noclegowych dominuje Warszawa, gdzie na koniec 2004 r. hotele zapewniały ich 19 tys. Kolejne trzy bardzo silne rejony pod kątem zasobów miejsc hotelowych to Małopolska (16,2 tys. miejsc hotelowych), Dolny Śląsk (14 tys. miejsc hotelowych) oraz Wielkopolska (10,2 tys. miejsc hotelowych).
W Krakowie znajduje się obecnie 7 hoteli 5-gwiadkowych. Wg wikipedii w Poznaniu 1 (słownie: jeden).

Ponadto w poprzednim roku Kraków odwiedziło prawie 8 mln turystów. Dla porównania:
[url=http://tanie_linie.tur-info.pl/p/ak_id,29780,,trojmiasto,hotele_jednogwiazdkowe,pokoje_dwugwiazdkowe,gdansk,gdynia,sopot.html]Gdańsk (propagandowo) - 6 mln :lol:[/url]
Warszawa 5 mln
Wrocław - 3 mln
Gdańsk (oficjalnie) -1,4 miliona

Poznań. Brak danych, szukałem na google, ale już w drugim linku wyskoczył Kraków :(. Co do Śląska też nie znalazłem danych.

Obecnie wymagania UEFA pod wzgledem bazy spełnia jedynie Warszawa i Kijów.

Na marginesie. Szczecin chce wybudować nowy obiekt i walczyć o EURO.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 kwie 2007, 13:22

piwus pisze:[W Krakowie znajduje się obecnie 7 hoteli 5-gwiadkowych. Wg wikipedii w Poznaniu 1 (słownie: jeden).
No, co do bazy hotelowej Krakowa to ja nie miałem wątpliwości :wink: Nie czepiałbym się jednak akurat hoteli 5-gwiazdkowych, pamiętajmy, że prawdziwi kibice to nie milionerzy rozbijający się w luksusowych apartamentach i niewątpliwie istotne będą też hotele średniej klasy czy nawet pensjonaty. 5-gwiazdkowce zostawmy reprezentacjom :wink:

Trochę off, ale wszedłem na tą "oficjalną" gdańską stronę i rozbawił mnie tekst, że Gdańsk podoba się bardziej niż Gdynia, Sopot czy Warszawa. To sobie tło znaleźli :lol:

Szczecin? Rozumiem, w końcu już dalej od Ukrainy nie można :D

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 kwie 2007, 13:29

Pisakk pisze:Wszędzie syf, brud, jakieś kopalnie, huty i kto wie co jeszcze. Taki jest Śląsk!
A byles ostatnio ty na Slasku :?: I to w centrum nie na jakis peryferyjnych dzielnicach - jak slynne na forum Chebzie - zreszta takie sa w kazdym innym regionie, miescie

Slask jest jedna z najlepiej rozwijajaych sie regionow w Polsce - strefy ekonomiczne, co rusz jakis zachodni inwestor wchodzi na rynek itp

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 kwie 2007, 14:00

piwus pisze:Szczecin chce wybudować nowy obiekt i walczyć o EURO.
:roftl3: :rotfl2: Po raz kolejny trzeba pogratulować miastu Białystok Kononowicza :lol: Dziwi mnie jeszcze jedno - jak na razie Rydzyk siedzi cicho i na całe szczęście póki co nie chce ME w Toruniu. Bo wszyscy wiemy że jedno słowo tego biznesmena i to słowo dla Jarka od razu rozkazem by się stało a co za tym idzie 'Rydzyk Arena' powstałaby w Toruniu.

Tak poważniej to prezydentowi Szczecina chyba zaszumiało w głowie :roll: Tak mniej poważnie to jeszcze się okaże że ME 2012 będą rozgrywane w Szczecinie, Łodzi, Toruniu i Lublinie :> :roll:

Michał M pisze:Nie czepiałbym się jednak akurat hoteli 5-gwiazdkowych, pamiętajmy, że prawdziwi kibice to nie milionerzy rozbijający się w luksusowych apartamentach i niewątpliwie istotne będą też hotele średniej klasy czy nawet pensjonaty. 5-gwiazdkwce zostawmy reprezentacjom Wink
Hola hola należy pamiętać że na zachodzie Europy zarabia się godziwe pieniądze i nawet dla kibiców z krajów będących na topie pod względem zarobków obywateli 'rozbijanie' się po hotelach o wysokim standardzie to nie problem. Nie dla wszystkich oczywiście ale niektórych będzie na to stać. Oczywiście potrzebny jest każdy rodzaj hoteli od tych o średnim standardzie jak i tych o najwyższym.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 kwie 2007, 14:14

Yukasz pisze:['Rydzyk Arena' powstałaby w Toruniu.
A co, w końcu nasz trzecioligowy Toruński KP też chce grać na porządnym stadionie :lol:
Yukasz pisze:należy pamiętać że na zachodzie Europy zarabia się godziwe pieniądze i nawet dla kibiców z krajów będących na topie pod względem zarobków obywateli 'rozbijanie' się po hotelach o wysokim standardzie to nie problem.
Może i tak, ale jak ktoś przyjedzie na więcej niz 1 mecz + zakładać będzie jeżdżenie między miastami, to chyba nie będzie aż tak przywiązany do warunków hotelu? :> Poza tym, na zachodzie też liczą kasę - Szkoci na przykład :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 kwie 2007, 14:40

Ta liczba 5-gwiazdkowych jest przytłaczajaca. Teraz pewnie Poznan odpada. Z innej strony nigdy nie było problemu podczas Międzynarodowych Targów w roznych dzidzinach, zeby ludzie narzekali, ze sa słabe hotele bez 5 gwiazdek, a przecież na takie targi przyjezdzaja ludzie z kasą i chetnie płaca za luskus.

Przyłączam sie od opini Michał M. Kibice raczej nei beda sie zatrzymywac w 5-gwiazdwokych hotelach. Raczej to robia wąłdze i przedstawiciele zwiazkow pilkarskich. Dla nich miejsca starczy.
Jesli juz sie zagłebiajac to Mercury dopiero co jest po remocnie, jeszcze nie skonczonym, dwa nastepne budowane, wiecej nei potrzeba.
Rozumiem, ze jak Krakow dostanie organizacje( :P ) to kibice beda walic drzwiami i oknami do Hoteli z ***** i zwiedzać wszystkie zabytki, bo to przeciez jest tradycja podczas takich imprez. :roll:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 27 kwie 2007, 14:57

Oczywiście ja pisałem WYŁĄCZNIE o hotelach 5-gwiadkowych, nie Jarzinho? Jarzinho się uczepił, ale myślę, ze nawet on rozumie, że chciałem pokazać jaka przepaść dzieli Wielkopolskę od Krakowa pod względem bazy hotelowej. Dwa lata temu bylo to 6 tysięcy hoteli ogólnie, a nie 6 hoteli najwyższej klasy. Pomijając już fakt, że nie doceniacie trochę ich roli. Jeszcze w tym roku w Krakowie rozpocznie się budowa 2 następnych, więc chyba jest zapotrzebowanie... Podobnie będzie na EURO. Jakiś procent będzie chciał wyższych standardów. Tak więc klientela o większej zasobności portfela zwyczajnie nie zatrzyma się w Poznaniu, jeśli wszyscy tam myślą, że luksusy są niepoważne i zbędne.
Jarzinho pisze:zwiedzać wszystkie zabytki, bo to przeciez jest tradycja podczas takich imprez.

174

vs

60
Wyborcza pisze:W zeszłym roku ściągnęło tu z całego świata ponad siedem milionów turystów. Wizerunek Sukiennic (a nie mostu Karola w Pradze czy gmachu parlamentu w Budapeszcie) wykorzystują w reklamach linie lotnicze walczące o rynki środkowej Europy. Kościół Mariacki to symbol tej części kontynentu nie tylko dla hiszpańskich biur podróży, ale i firm organizujących trzydniowe wieczory kawalerskie dla młodych Anglików.

(...)Nie bez powodu krakowski life-style początku XXI wieku to obecnie jeden z najbardziej rozchwytywanych przez turystów towarów w świecie, ściągany każdego roku przez miliony klientów z półki z napisem "lux"! Co urzeka ich w Krakowie? Może kłębowisko barów? Może picie kawy latte wśród kolorowych straganów z warzywami na Kazimierzu? Może smak sernika w modnej kawiarni na Starym Mieście? Może transowy taniec w rytm drum'n'bassu w dusznym, zatłoczonym klubie, gdzie japoński miesza się z angielskim, a norweski z francuskim. A może setki innych powodów, dzięki którym miasto oddycha orzeźwiającym powietrzem.
Inna sprawa, że wyśmiewanie atutów (tutaj zabytki, czy hotele), których akurat miasto, z którym się sympatyzuje, nie posiada, jest rewelacyjne. Wnosi dużo do dyskusji.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 kwie 2007, 15:46

CZy argumentem za Krakowem miało być to, ze posiada wiecej hoteli o wyzszej renomie od np. Poznania. Co z tego skoro kibice w nich w wiekszym nie beda mieszkać.
Kolejne co chce przekazac to to, ze kibice nie przyjeżdzaja zwiedzac tylko ogladac spotkania i dobrze sie bawić, wiec nie wiem dlaczego tak tu promujesz walory turystyczne i ciagle je podkreślasz.
Rozumiem, ze każde miasto ma wybudowac po 50 hoteli zeby byc lepszym od Krakowa, tylko po co :?:
Poznań nie posiada sporej ilości zabytkow i miejsc, ktore można zwiedzac, ale i takie nie sa potrzebne zeby dostac organizacje ME. Jak juz znajda sie Ci, ktorzy beda chcieli cos zwiedzić to i nie beda mieli z tym problemu, tylko, ze beda to nieliczni.
To wszystko.

Co do tej listy, o wiekszosci nawet nie słyszałem(kluby, puby), a jestem przekonany, ze do 2012 powstanei ich kilkanaście, choć nei widze potrzeby, bo liczy sie jakosc nie ilośc. :P Podobne odczucia mam do Hoteli, dwa sa budowane, mzoe jeszcze jeden sie przyda i to wszystko, wiecej nei ma sesnu budować, bo to co jest i jest budowane wystarczy w zupełności.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”