Ogólna dyskusja o polityce - Strona 54

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 maja 2007, 21:27

Faktycznie UE ta decyzja przeprowadzila zamach na suwerennosc panstwa polskiego :roll:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 03 maja 2007, 21:39

A czym jest, jeśli nie ograniczeniem suwerenności, ta decyzja - czy też ogólnie ocenianie czy polskie prawo jest zgodne z "słuszną (i jedyną możliwą) myślą" wspólnoty?

Żebyśmy mieli jasność sprawy Chłopaczek - definicja słowa suwerenność

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 maja 2007, 21:47

Niestety dla niektorych nie istniejemy w prozni i nie mozemy sobie gnoic obywateli wedlug czyjegos widzimisie.Ograniczanie prawa obywateli do swobodnego wyrazania swoich pogladow i odmiennosci traktowanie ich jak ludzi drugiej kategorii to i owszem ale jak zwraca nam sie po raz enty uwage ze tak sie robic nie powinno to jest to atak na Polske i polskosc.

Wedlug tej definicji suwerennosc to stracilismy w momencie gdy wpuscilismy kosciol katolicki do naszego kraju a podpisanie konkordatu to bylo ukrzyzowanie tejze suwerennosci.Czyli tak naprawde nigdy w pelni suwerennym panstwem nie bylismy i nie bedziemy.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 maja 2007, 10:19

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 05758.html

Smiac mi sie chce a Wam :?:
Tyle mowia o o patriotyzmie, robia ta cala smieszna otoczke, wielkie przemowienia, chcec wprowadzenia do szkol wychowania patriotycznego, wprowadzenie nowego swieta a tytuaj najwymowniejsze sa czyny :o
Potwierdza sie zdanie ze czym wiecej sie o czyms mowi, dmucha balonik tym bardziej sie tego nie stosuje

Najwieksi patrioci IVRP

PS> w swoim domu w Kórniku - europoseł LPR Maciej Giertych. :smile: a Ty fieldy wziales przyklad z sasiada :?:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 maja 2007, 10:25

czeher pisze:a Ty fieldy wziales przyklad z sasiada
nic mi nie mów, prawie z drabki spadłem :lol2: ale powiesiłem.
U Macieja G. flaga wisi, mam to nieszczęscie, że wychyle głowe przez okno i widze jego ogródek :twisted:
Wiec jak nie wierzycie SE, ze wywiesił, to mozecie mi zaufać :D

Czy śmiać sie z tego ? Chyba już nas zdążyli przyzwyczaić polityc do tego, ze są dwulicowi ?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 15 maja 2007, 21:36

Wedlug tej definicji suwerennosc to stracilismy w momencie gdy wpuscilismy kosciol katolicki do naszego kraju a podpisanie konkordatu to bylo ukrzyzowanie tejze suwerennosci
W sumie ot ogrzewanie kotleta, ale i tak nic sie tutaj w temacie nie dzieje.

Chłopaczek jak mniemam twoja wypowiedz ogólnie odnosi się do konkordatu na linii Warszawa - Watykan, mógłbyś przytoczyć te fragmenty konkordatu, które krzyżowały (wg mnie konsekwencją ukrzyżowania jest śmierć, a więc brak czegoś życia, czy też suwerenności) suwerenność II RP?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 maja 2007, 22:16

Widze ze brakuje Ci dyskusji albo dyskutanta Bellus i wywolales mnie do tablicy :P

Po co przytaczac nudne urzedowe pismo skoro mamy temat z zycia wziety.

Wyjecie spod obowiazku lustacji uczelni katolickich.To sie wprost cudownie kloci z fragmentem definicji suwerennosci do ktorej dales nam tutaj linka - "samodzielność w regulowaniu spraw wewn.".Ale najsmieszniej wyglada tutaj ten fragment: "oraz możność współżycia z innymi narodami na zasadach równości i obopólnych korzyści" - i na co po co to skoro nawet obywatele Polski nie sa sobie rowni jezeli chodzi o lustracje nie wspominajac o innych rzeczach?

Koscielne uczelnie nie podlegaja lustracji poniewaz podlegaja prawu koscielnemu (oglosil ta prawde wszem i wobec Pieronek ktory jest przewodniczacym koscielnej komisji konkordatowej).Innymi slowy leza na naszym terytorium sa finansowane z budzetu panstwa polskiego (konkordat) ale sa panstwem w panstwie finansowanym przez nasze panstwo :lol:.
Jak to nie uderza w suwerennosc naszego panstwa i naszego rzadu to nie wiem jak mozesz napisac ze decyzja UE ktora notabene nie wziela sie z nieba (bo jakby wziela sie z nieba to by problemu nie bylo tylko bylby cud ) tylko Polska zostala zaskarzona przez osobe prywatna i proces przegrala (jestesmy panstwem ktore seryjnie takie sprawy w UE przegrywa) podmywa nasza suwerennosc.

Wiem ze chciales o II RP ale do historii jeszcze wrocic mozemy tylko nie w kontekscie konkordatu.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 15 maja 2007, 22:36

Chlopaczek pisze:Widze ze brakuje Ci dyskusji albo dyskutanta Bellus i wywolales mnie do tablicy
Słuszna diagnoza, brakuje mi dyskutanta. Dzisiaj broniłem na zajęciach straconej sprawy - kultury politycznej w Polsce i obroniłem (ja i moja grupa) - więc samej dyskusji mi nie brakuje.
Chlopaczek pisze:Wiem ze chciales o II RP ale do historii jeszcze wrocic mozemy tylko nie w kontekscie konkordatu.

Głównym impulsem do odgrzania kotleta było / jest powtarzanie przeze mnie notatek z historii Polski na kolo poniedziałkowe i tam właśnie był ten rzeczony pierwszy konkordat.

Co do lustracji pełna zgodna. Dla mnie jest to państwo w państwie. Teczki wszystkich powinny zostać upublicznione i by się zakończył ten taniec teczek. Jak dla mnie KUL byłby jednym z bardziej prawdopodobnych siedlisk agentów...

Co do konkordatu to oczywiście narusza on tę platońską niezależność / suwerenność. Jednak to pojecie (w rozumieniu platońskim) zostało już dawno porzucone w skutek globalizacji. Jednak to nie Watykan wymógł na nas zapis w konstytucji, że w specjalnych okolicznościach rząd może oddać władzę instytucji międzynarodowej.

Nie twierdzę, że UE bardziej godzi czy mniej w suwerenność niż kościół, ale fakt faktem jest (moim zdaniem), że ta suwerenność jest w jakimś stopniu ograniczona przez UE. Do czego przyznać się nie chcieli wszyscy Ci naganiacze do głosowania w referendum tak, a nie inaczej.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 maja 2007, 22:56

bellus pisze:Słuszna diagnoza, brakuje mi dyskutanta. Dzisiaj broniłem na zajęciach straconej sprawy - kultury politycznej w Polsce i obroniłem (ja i moja grupa) - więc samej dyskusji mi nie brakuje.
W jaki sposob obroniles?Zastrzeliliscie swoich adwersarzy? :lol:
bellus pisze:Głównym impulsem do odgrzania kotleta było / jest powtarzanie przeze mnie notatek z historii Polski na kolo poniedziałkowe i tam właśnie był ten rzeczony pierwszy konkordat.
Wybacz Bellus ale nie lubie Cie az tak zeby odgrzebywac konkordat sprzed 80 lat potem go przeczytac i jeszcze tutaj zreferowac (nie jestem pewny czy w ogole kogos lubie tak bardzo zeby takie cos zrobic :P)
Wiem ze niektorzy maja mnie za jakiego maniaka koscielnego i jego historii (glownie tej ciemnej :P) jednak nie znam tresci konkordatow na pamiec a co wiecej nie spieszno mi zeby je poznac.
bellus pisze:Co do konkordatu to oczywiście narusza on tę platońską niezależność / suwerenność. Jednak to pojecie (w rozumieniu platońskim) zostało już dawno porzucone w skutek globalizacji.
Suwerennosc wedlug encyklopedycznej definicji moim zdaniem w przyrodzie nie istnieje podobnie jak sprawiedliwosci.
bellus pisze:Jednak to nie Watykan wymógł na nas zapis w konstytucji, że w specjalnych okolicznościach rząd może oddać władzę instytucji międzynarodowej.
Czyzbys chcial nam powiedziec ze ktos wymogl na nas taki zapis?Kto kiedy i dlaczego?
bellus pisze:Nie twierdzę, że UE bardziej godzi czy mniej w suwerenność niż kościół, ale fakt faktem jest (moim zdaniem), że ta suwerenność jest w jakimś stopniu ograniczona przez UE. Do czego przyznać się nie chcieli wszyscy Ci naganiacze do głosowania w referendum tak, a nie inaczej.
Zacytuje tutaj Gombrowicza "zawsze wpadniemy w jakas forme" - oznacza to ze zawsze cos nas bedzie ograniczac (to tak dla nieznajacych Gombrowicza).

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 16 maja 2007, 0:43

Chlopaczek pisze:W jaki sposob obroniles?Zastrzeliliscie swoich adwersarzy?
Nie, jeszcze jestem w stanie bez argumentów siłowych dyskutować. Wybraliśmy temat trudniejszy - znaczy opcję trudniejszą - jak już pisałem broniliśmy przegranej sprawy i wygraliśmy. Tak jakby zwyciężyć pod Termopilami.
Nasze argumenty (często mówione wbrew sobie) okazały się silniejsze, ale może dla tego, że druga strona użyła niewłaściwych. Tak czy inaczej sobie dzisiaj podyskutowałem, ale to inaczej tak na żywo, a inaczej tak na spokojnie w domu. Wszystko ma swój urok.

Chlopaczek pisze:Wybacz Bellus ale nie lubie Cie az tak zeby odgrzebywac konkordat sprzed 80 lat potem go przeczytac i jeszcze tutaj zreferowac (nie jestem pewny czy w ogole kogos lubie tak bardzo zeby takie cos zrobic Razz)
Wiem ze niektorzy maja mnie za jakiego maniaka koscielnego i jego historii (glownie tej ciemnej Razz) jednak nie znam tresci konkordatow na pamiec a co wiecej nie spieszno mi zeby je poznac.

Wybaczam. W tamtym konkordacie uderzyło mnie jedno - wyroki sądów cywilnych księża mieli odsiadywać w zakonach. Czy nadal tak jest? - tutaj może wiesz, bo przyznam się, że nic o czymś tak kuriozalnym nie słyszałem.
Chlopaczek pisze:Czyzbys chcial nam powiedziec ze ktos wymogl na nas taki zapis?Kto kiedy i dlaczego?
Wybacz, ale jakoś nie chcę mi się wierzyć, że bez powodu taki zapis znalazł się w konstytucji. Po co miałby rząd oddawać władzę z własnej woli? Jakoś nie mogę sobie takiego polityka wyobrazić, który odda legalną i legitymowaną w pełni władzę. IMHO był to wymóg UE, innego rozwiązania nie widzę.
Zacytuje tutaj Gombrowicza "zawsze wpadniemy w jakas forme" - oznacza to ze zawsze cos nas bedzie ograniczac (to tak dla nieznajacych Gombrowicza).
W pełni się zgadzam, że zawsze wpadniemy czy też zawsze mamy jakąś gębę, Słusznie mówił, przynajmniej w tej kwestii. Jednak chodzi mi konkretnie o to, że twierdzenie, że wejście do UE nie będzie kolidowało z naszą suwerennością było kłamstwem.

Swoją drogą mam nadzieję, że Akcja Naszość pozwie władze o niedopuszczenie do odbycia się "Marszu onanistów". Ciekawe będzie jaki będzie wynik pozwu...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 maja 2007, 1:18

bellus pisze:Wybaczam. W tamtym konkordacie uderzyło mnie jedno - wyroki sądów cywilnych księża mieli odsiadywać w zakonach. Czy nadal tak jest? - tutaj może wiesz, bo przyznam się, że nic o czymś tak kuriozalnym nie słyszałem.
Nie ma tak dobrze.Polscy ksieza podlegaja prawu polskiemu i jezeli je zlamia to prawdopodobnie poniosa kare.Pisze prawdopodobnie poniewaz po pierwsze zdarza sie ze kosciol chroni swoich kaplanow ukrywajac ich w roznych swoich placowkach miedzy innymi zakonach glownie jezeli chodzi o przestepstwa na tle seksualnym a po drugie czesto policja wykazuje dziwny strach jezeli chodzi o sprawy w ktore zamieszani sa ludzie kosciola.
bellus pisze:Wybacz, ale jakoś nie chcę mi się wierzyć, że bez powodu taki zapis znalazł się w konstytucji. Po co miałby rząd oddawać władzę z własnej woli? Jakoś nie mogę sobie takiego polityka wyobrazić, który odda legalną i legitymowaną w pełni władzę. IMHO był to wymóg UE, innego rozwiązania nie widzę.
Jak przypuszczam oddanie wladzy w rece Unii mogloby byc spowodowane tylko jakas ekstremalna sytuacja ktorej nie jestem obecnie w stanie sobie wyobraznic (trzecia wojna swiatowa i jeden wielki kierujący wszystkimi panstwami Unii rzad w Brukselii?).Nie widze wiekszego sensu w tym zapisie jezeli takowy jest i nie podejrzewam UE o chec przejecia wladzy nad Polska.
Poza tym przypomne kolejny raz ze to my sie tam pchalismy.Patrzac na to co wyrabia polski rzad podejrzewam zlosliwie ze my jestesmy duzo bardziej szczesliwy ze nalezymy do Wspolnoty niz Wspolnota z tego ze do niej nalezymy.
bellus pisze:W pełni się zgadzam, że zawsze wpadniemy czy też zawsze mamy jakąś gębę, Słusznie mówił, przynajmniej w tej kwestii. Jednak chodzi mi konkretnie o to, że twierdzenie, że wejście do UE nie będzie kolidowało z naszą suwerennością było kłamstwem.
Moim zdaniem nie koliduje.Nie widze zadnych przeslanek ktore by wskazywaly ze Polska w blizszej lub dalszej przyszlosci moglaby utracic chocby czesc swojej suwerennosci po czym moglibysmy napisac iz juz nie sami podejmujemy najwazniejsze dla kraju decyzje.Pewne dzialania UE (jak wprowadzenie do strefy Euro czy wspomniane wyroki przeciwko panstwu polskiemu) wynikaja z faktu iz wspolnota chce wprowadzic u nas pewne standardy.
Chyba ze spojrzymy na Unie jako na naszego opiekuna.Jasne jest ze opiekun ma wieksza lub mniejsza wladze nad osoba ktora sie opiekuje.Jesli jednak jest to dobry opiekun to nie ma zadnego problemu.
Ja Unie mam za dobrego opiekuna.
bellus pisze:Swoją drogą mam nadzieję, że Akcja Naszość pozwie władze o niedopuszczenie do odbycia się "Marszu onanistów". Ciekawe będzie jaki będzie wynik pozwu...
Marsz onanistow?Premier na pewno go nie zablokowal.On by szedl w pierwszym rzedzie :lol: (informacja dla pracownikow ABW - nie mam broni mozecie smialo wpadac tylko prosze nie przed poludniem bo chcialbym sie wyspac).

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 16 maja 2007, 14:38

Chłopaczek widzę, że nie słyszałeś najnowszych plotek! Premier ma się chajtać z jakąś posłanką. Wiesz władza rozpala zmysły :D Jarosław to najlepsza partia w kraju :o Ciacho jakich mało. Ma władze, jest singlem. Jego brat to prezydent. Pan premier był aktorem 8) itp. itd. Z tym "walniem niemca w kasku" to troche już chyba nieaktualne.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 16 maja 2007, 14:47

Bruno Banani pisze:Chłopaczek widzę, że nie słyszałeś najnowszych plotek! Premier ma się chajtać z jakąś posłanką.
:lol: Widze ze ty tez nie zabarsdzo w temacie, to ze Szczypinska trwa juz od expose - w sumie fajna babka jak na jej lata :lol: fakt faktem teraz pojawily sie plotki o planowanym slubie w niedalekiej przyslzosci - ale ona jest rozwodka zdaje sie :o wiec nici z slubu koscielnego

Sorry, ze przerwe Wam jakze interesujaca dyskusje ale czy ktos wczoraj ogladal "Teraz My" :?: Wprawdzie ogladalem przez chwile i pokazane bylo sledztwo dziennikarskie, pokazujace jak latwo w wieksyzm polskim miescie dokonac aborcji, poronienia - przez zabieg lub przez tabletki na wrzody
Proceder na szeroka skale wiec powinno to dac do myslenia tym, ktorzy staraja sie jeszcze bardziej zaciesnic prawo aborcyjne - chociaz nie wiem czy do nich jakiekolwiek argumenty trafia :roll:

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 16 maja 2007, 14:54

Ja oglądałem przez moment... Był MSWiA i z tego co stwierdził to szacują nielegalną aborcje na 7-10 tys. (Nie wiem czy dobrze pamiętam) a ponoć najczarniesze scenariusze przewidują 200 tys. :shock: ale to pewnie tak samo przesadzone jak badania według, których 3 mln Polaków chce wyjechać z kraju w tym roku :shock: Co do aborcji jak widze co wyprawiają nasi niektórzy politycy to jestem za aborcją jeśli zaistnieje prawdopodobieństwo, że z dziecka wyrośnie pseudopolityk - populista i krzykacz lub inny stwór polityczny

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 17 maja 2007, 23:11

http://wiadomosci.onet.pl/1537645,12,item.html
Ruski się rozsierdziły. Zauważyliście, że ostatnio Putin zaczyna grać ostro. Te awarie rurociągów dostarczających rope do Europy Zachodniej to chyba też nie przypadek. Powiedzmy sobie szczerze. Rosja rozdaje karty. Ropa i gaz ziemny to surowce strategiczne w tej chwili i Rosjanie dobrze o tym wiedzą i potrafią to wykorzystać. Nasz rząd robi co może ale Rosja trzyma w garści cały region i wątpie żeby Kazachstan dogadał sie z nami w sprawie gazu. Estonia sprzeciwiła się Rosji i ją shakowali. Rosja zaczyna się panoszyć dlatego coraz bardziej jestem za tarczą antyrakietową u nas.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”