Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 269

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 maja 2007, 13:23

fieldy pisze:Jak tak czytam - 20 mln to najwyższa cena za niego ? Michał - chyba go rzeczywiscie w akcji nie widziałeś.
No może i nie śledzę ligi angielskiej regularnie, to fakt, ale nadal podtrzymuję moją opinię. Rozumiem Twoje stanowisko, fieldy, jako miłośnika Arsenalu i van Persiego :P , ale zapłacić więcej niż 30 mln (euro) za niego to chyba mógłby tylko Real albo Chelsea, które jak wiadomo, szafują kasą nie licząc rzeczywistej wartości zawodnika. No może jeszcze też Manchester, zważywszy faktycznie ile dali za Carricka (co tylko podkreśla ich ...[epitet] politykę transferową) :wink:

No bo w końcu co takiego osiągnął jak do tej pory van Persie? Ile tytułów wygrał z Arsenalem, co zrobił w reprezentacji Holandii? Argument, że jest młody, jakoś nie przekonuje mnie do wysokiej ceny transferu, inaczej nikt by nie sprowadzał młodych Argentyńczyków czy Brazylijczyków do Europy (w końcu kluby z Ameryki Płd też mogłyby wówczas żądać wysokich cen, bo "zawodnicy są młodzi") :wink: Osiągnięcia z tego sezonu ma całkiem niezłe, ale nie na tyle, żeby jego wartość przekraczała 30 mln (euro).
fieldy pisze:W bundeslidze się takimi kwotami nie operuje, moze dlatego ci sie wydaje, ze to jakaś astronomiczna suma.
Najdroższy transfer do BL to jak do tej pory kupno Makaaya do nas - za 18 mln EUR + dodatki za osiągnięcia (łącznie wyszło nieco ponad 20 mln). Nikt tu takimi kwotami nie operuje, bo większość klubów na to nie stać, poza tym tu są rozsądni menedżerowie, którzy nie sprowadzają 30-letnich napastników za 60 mln EUR (tyle kosztował Sheva?) tylko za 12-15 mln. I bardzo im się to chwali, bo niektóre kwoty transferowe są już naprawdę nadmiernie wybujałe :wink: Ja zresztą uważam, że i Hargreaves nie jest wart tych 25 mln, które podobno zapłacił Bayernowi MU, a co najwyżej 12-15. Pewnie zresztą był to argument jego sprzedaży, inaczej Bayern by się go nie pozbywał :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 maja 2007, 13:46

To, ze jest młody nie ma decydowac o wysokości transferu, ale przyznasz, ze za piłkarza o jego umiejetnosciach i w jego wieku [24 lata] dadza wiecej niż za 30 latka o takich samych umiejętnosciach ?? To jest jeden z "plusów", choć oczywiście nie najważniejszy. Najwazniejsze są jego umiejętności, które ma olbrzymie i z roku na rok czyni ogromne postępy.
W tym sezonie nie tylko miał najwięcej bramek, ale także sporo asyst [o ile mnie pamięć nie myli to tylko Cesc miał ich wiecej, tylko że Fabregas grał ponad 40 mecżów, a Robin w sumie 25 - razem z tymi w których wchodizł z ławki. ] Robin zaliczył ok 6-7 asyst, nie pamiętam dokładnie, a szukać nie bede, bo mi net straszliwie dzis muli. Mówie tylko o lidze, pucharów nie wymieniam. Potafi nie tylko strzelać, asystować, dryblować - myśli na boisku i jest "walczakiem" Ma wszelkie predyspozycje do tego, aby być liderem Arsenalu. Liderem z prawdziwego zdarzenia. Co osiągnał w kadrze ? A co kadra Holandii osttanio osiągneła ? Sam wiele nie zrobi. Był na mundialu. Strzelał. Wiadomo jaka jest rywalizacja w ataku Holandii. Wygrał PUEfA w 2002 - to było 5 lat temu, miał 19 lat. Teraz jest dużo bardziej doświadcozny. W lidze Holenderskiej był swego czasu uznany największym talentem roku. Z Arsenalem wygrał Tarcze Wspólnoty. Był wybierany na piłkarza misiąca w Anglii. Wybrano go na najlepszego sportowca Rotterdamu.

Michał M pisze:Nikt tu takimi kwotami nie operuje, bo większość klubów na to nie stać, poza tym tu są rozsądni menedżerowie
własnie, a w Anglii stać i dlatego nikogo nie dziwi kwota 20 mln funtów za takiego gracza.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 maja 2007, 14:05

fieldy pisze:ale przyznasz, ze za piłkarza o jego umiejetnosciach i w jego wieku [24 lata] dadza wiecej niż za 30 latka o takich samych umiejętnosciach ??
OK, z tym się oczywiście zgodzę :wink: Ale co do cen za 24-latków to pogadamy jak znany będzie już transfer Ribery'ego - do kogo i za ile. A przyznasz, że Ribery akurat względem umiejętności van Persiemu nie ustępuje? (a jeśli już, to w niewielkim stopniu) :wink:
fieldy pisze: własnie, a w Anglii stać i dlatego nikogo nie dziwi kwota 20 mln funtów za takiego gracza.
Oj, uparty jesteś :P , a na dodatek wyciągnąłeś z mojego wywodu wcale nie najważniejszy fragment :wink: Chodziło mi głownie o to, że uważam, że takie ceny to prostu gruba przesada. A akurat Bayern stać byłoby nawet i na 40-milionowy transfer (mimo braku takiego sponsora jak Abramowicz czy Glazer), tylko, że Bayern nigdy tego nie zrobi, bo ma rozsądnie kalkujące i negocjujące na zimno szefostwo (patrz cena za Toniego) :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 maja 2007, 14:13

Michał M pisze:OK, z tym się oczywiście zgodzę Wink Ale co do cen za 24-latków to pogadamy jak znany będzie już transfer Ribery'ego - do kogo i za ile. A przyznasz, że Ribery akurat względem umiejętności van Persiemu nie ustępuje? (a jeśli już, to w niewielkim stopniu)
Ribery oczywiscie ma ogromny talent, umiejętnosci póki co też wydaje mi się, ze ma spore. Nie widziałem Francuza w tylu spotkaniach co Robina, wiec ciężko byłoby mi ich porównywać. Robin kiedyś grał na skrzydle i czesto schodzi do pomocy, gdy sytuacja tego wymaga, nie osłabiając, a wzmacniając przy tym zespół. Jednak większego sensu nie widzę w porównywaniu tych dwóch piłkarzy, bo jakby nie było mają inne zadania na boisku. Ribery chyba stałych fragmentów nie wykonuje - Robin jest do tego wprost stworzony, lewą nogą może krawaty wiązać, jak to się po piłkarsku mówi. Siłą uderzenia na pewno przewyższa Francuza.
Michał M pisze:Chodziło mi głownie o to, że uważam, że takie ceny to prostu gruba przesada
Ja sobie zdaję sprawę, że 60 mln za piłkarza to odrobine za dużo, nawet jak za Ronniego, Kake, czy Zizou kilka lat temu [albo za Crespo, który był jakiś czas najdroższym piłkarzem globu o ile się nie mylę] ale co zrobić. W Angli takimi kwotami się operuje i kropka. Walcott - 17 latek [jeszcze wtedy swoje kosztował choć umiejętnosci jeszce az takich nie miał, to miał talent] W Niemczech nikt za 16-17 latka nie zapłaci 8 mln, skoro tyle chce zapłacić za Robina :D

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 30 maja 2007, 15:54

Michał M pisze:Najdroższy transfer do BL to jak do tej pory kupno Makaaya do nas - za 18 mln EUR + dodatki za osiągnięcia (łącznie wyszło nieco ponad 20 mln).
nicht, najwyższy transfer to 25 mln za Amouroso z Parmy do BVB. Myślałem, że Toni go pobije ale Uli wynegocjował taką cenę, że aż głowa boli i ciężko uwierzyć :zgon:
A co do van Persiego to powiem tak obaj przesadzacie. Nie jest wart 30 mln euro ale też jest wart więcej niż 10 mln. Fieldy tylko mi tutaj nie wyskakuj, że mecze Arsenalu żadko oglądam bo nie miałbyś racji, oglądnąłem ponad 80% meczy Kanonierów w tym sezonie. To mój ulubiony team w Anglii. Robin ma świetne udarzenie, moc w lewej nodze jak Tarnat, gra szybko, technicznie ale jak czasami zauważyłem to holuje zbyt długo piłkę. Dobrze bije rzuty wolne, do jego mankamentów można zaliczyć dośrodkowania i grę głową nad tym musi popracować. Jego asysty biorą się raczej z prostopadłych podań niż w wrzutek w pole karne. Z tego co pamiętam to do Arsenalu przyszedł za 3 mln funtów w 2004 roku i od tamtego czasu bardzos ię rozwinął. Fakt jest trochę kontuzjogenny, ale resztą nadrabia wszystko. Jednak w jego transfer wątpię.
Co do Reyesa to pierwszy raz słyszę i tak się zastanawiam kogo mielibyśmy dorzucić. Nie zdziwiłbym sie jakby to był Santa Cruz :lol: serio, dobrze gra głową, technicznie nie najgorszy mógłby pasować do Premiership. Jedyny mankament to kontuzje, ale co tam... :P

Awatar użytkownika
piorun13
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piorun13 » 30 maja 2007, 16:11

czeher pisze:Koles jest wielce kontuzjogenny i nie wydaje mi sie aby jego transfer przez jakilkowiek klub bylby dobrym posunieciem
Van Persie jest kontuzjogenny??? Od kiedy??? TO ze w tym sezonie poswiecil sie i zagral z ManUnited z nadwyrezona kostka i do tego strzelil bramke spowodowalo ze wypadl na dluzej ale poza tym nie pamietam zedenjej jego dluzszej absencji ale pewnie nawet nie sprawdziles tylko tak walnales glupote.

czeher pisze:tylko popatrz na to z drugiej strony, ile lat on jest w Arsenalu a ile ma wystepow w 1skladzie
To nastepnym razem zanim napiszesz to sprawdz bo Robin jest podstawowym napastnikiem i do czasu kontuzji gral i strzelal jak na zawolanie.

Fieldy co do wartosci Robina zgadzam sie z Toba w 100% bo takie bramki jak z tego sezonu w meczu z Charltonem nie wiem czy strzela ktos za 8mln.

George Jung
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: George Jung » 30 maja 2007, 16:31

Van Persie jest wart jakieś 20 baniek. Ribery podobnie .moje marzenie? kupić Makoude i Ribery'ego, skrzydła byłyby niesamowite. wtedy można byłoby sprzedać Hleba, Rosicky'ego lub Ljungberga - jednego z nich , stawiam na Hleba. Liverpool jest blisko pozyskania Maloudy za 8 mln funtów :!: cena śmieszna jak za najlepszego zawodnika ligi francuskiej i jednego z najllpeszych skrzydłowych świata. Ribery dodałby agresje , której niestety brakuje Hlebowi i Rosicjy'emu a Malouda zapewnił od 5-10 bramek, uderzenie z dystansu , którego także brakuje. a więc Wenger do roboty!!! aaaa i prirytetem powinno być zostawienie Gallasa, para Gallas- Toure to pierwsza 5 najlepszych stoperów świata.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 30 maja 2007, 16:31

piorun13 pisze:Jak mozesz to podaj link do oficjalnej informacji bo jakos sobie tego nie przypominam.
no popatrz, wystarczy wpisać fcbayern.de i już możesz się delektować tą informacją

http://www.fcbayern.t-com.de/de/index.p ... 9a2f98153d

http://www.fcbayern.t-com.de/de/aktuell ... 9a2f98153d

wystarczy?
piorun13 pisze:Van Persie jest kontuzjogenny??? Od kiedy???
łapie 'małe' kontuzje często. Niby nic ale jednak, oczywiście nie jest to tak jak Woodgate w Realu ale zawsze coś :P
piorun13 pisze:bo takie bramki jak z tego sezonu w meczu z Charltonem nie wiem czy strzela ktos za 8mln.
każdemu może wyjść strzał życia. Choć bramka faktycznie piękna była,ale gdyby ceny były ustalane wg piękności bramek jakie ktoś strzelił to ceny byłyby astronomiczne i nieadekwatne do umiejętnosci.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 30 maja 2007, 16:39

Ogólnie to kontuzje w Arsenalu są plagą od dłuższego czasu, więc nie chodzi tu tylko o Robina. Na miejscu zarządu pomyślałbym o jakichś zmianach wśród fizjoterapeutów.

Przepraszam, że się wtrąciłem w dyskusję, ale to mi się rzuciło w oczy :P.

Awatar użytkownika
piorun13
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piorun13 » 30 maja 2007, 16:49

Akarin pisze:no popatrz, wystarczy wpisać fcbayern.de i już możesz się delektować tą informacją

Zwracam honor poprostu kilka dni nie mialem neta i nie wiedzialem o tej informacji, dlatego myslalem ze to tylko spekulacje.

Akarin pisze:każdemu może wyjść strzał życia. Choć bramka faktycznie piękna była,ale gdyby ceny były ustalane wg piękności bramek jakie ktoś strzelił to ceny byłyby astronomiczne i nieadekwatne do umiejętnosci.
Wiesz dobrze ze nie to doslownie to mialem na mysli :peace:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 maja 2007, 18:35

Sprzedaż Van Persiego nie wchodzi w grę i to zarówno za 8 milionów (:lol2:) jak i za 30. Robin w ostatnim sezonie udowodnił, że w pełni już dorósł do gry na najwyższym poziomie przez cały sezon, nie tylko w klubie, ale i reprezentacji. Szkoda tylko, że najlepszy sezon w Jego karierze przerwała kontuzja...

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 30 maja 2007, 18:44

antyrkomean pisze:tedy można byłoby sprzedać Hleba, Rosicky'ego lub Ljungberga
Ogarnij się chłopie :lol: Nie po to Rosicky i Hleb byli sprowadzani do Londynu za spore pieniądze, żeby teraz ich sprzedawać. Tym bardziej, że są to liderzy Arsenalu. Nie ma tematu. Inaczej wygląda sytuacja Ljungberga, który co prawda nie jest już zawodnikiem pierwszego składu na każde spotkanie, ale jak wiemy zadeklarował się, że zostanie w drużynie. Biorąc pod uwagę ostatnie dwa lata i to ile kontuzji w tym czasie dopadło Kanonierów to im szersza kadra tym lepiej.

Zresztą po co ja na to odpisuje :lol:

kyloloko
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kyloloko » 30 maja 2007, 19:23

Duch pisze:Nie po to Rosicky i Hleb byli sprowadzani do Londynu za spore pieniądze, żeby teraz ich sprzedawać. Tym bardziej, że są to liderzy Arsenalu.
Z tymi liderami to kolega chyba troche przesadził... fakt są świetnymi graczami, ale liderami to mogą być Ces, Toure, Henry, a nawet Ljungberg, który mimo kontuzji pokazywał sie z dobrej strony...

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 maja 2007, 19:31

Cescowi do statusu lidera brakuje jeszcze dużo. Zresztą z Thierry'm jest podobnie, a opaskę kapitańską ma tylko ze względu na swój status w klubie. Toure już bardziej pasowałby mi na 'lidera' :]

kyloloko
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kyloloko » 30 maja 2007, 19:37

RóżA pisze:Cescowi do statusu lidera brakuje jeszcze dużo.
Hhmmm... Fabregas, który grał najrówniej w całym sezonie, wielokrotnie brał na siebie ciężar gry...
Czym kolega się kieruje mówiąc, że dużo mu brakuje... może rozwiniesz swoją wypowiedź... jakieś konkrety...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”