II LIGA - Strona 25

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 cze 2007, 13:03

Bobohawk pisze:w barażach zagra Miedź, Stal, Unia Janikowo i Kmita Zabierzów
czyli jednak tak jak pisalem poczatkowo, ale zamieszanie bylo/jest niezle
Pozostaje czekac
Bobohawk pisze:Kiedy jest losowanie par barażowych
chyba po zakonczeniu sezonu w 3lidze a tam chyba jeszcze 1 albo 2 kolejki :P
Fishbone pisze:Kto z tych 4 wymienionych zespołów prezentuje najsłabszy futbol?
szczerze pwoiedziawszy to trudno okreslic - chyba zalezy od dnia - taka Stalowka na wyjazdach nie imponuje w Gliwicach dostali baty
Wg mnie raczej wyrownany poziom

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 11 cze 2007, 13:41

czeher pisze:szczerze pwoiedziawszy to trudno okreslic - chyba zalezy od dnia - taka Stalowka na wyjazdach nie imponuje w Gliwicach dostali baty
Wg mnie raczej wyrownany poziom

Dokładnie na wiosnę wszystkie te zespoły zaczęły walczyć i trudno wskazać najsłabszą drużynę. Ale jeżeli GKS chce awansować do II ligi to musi sobie poradzić z każdym rywalem z tego grona.
Miedź pod koniec pokazała, że mimo wszystko w piłkę grać potrafi więc z nimi może być najtrudniej.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 11 cze 2007, 13:50

Tak na wstępie dla czystego sumienia :arrow: gratuluję awansującym do I ligi drużynom a w szczególności wspaniałej Polonii Bytom :wink:
czeher pisze:chyba po zakonczeniu sezonu w 3lidze a tam chyba jeszcze 1 albo 2 kolejki Razz
:angry2: :red: Już po sezonie :!:

A nowymi drugoligowcami są: Znicz Pruszków, Tur Turek, GKS Jastrzębie Zdrój i Motor Lublin. Prawo gry w barażach zapewniły sobie Warta Poznań, GKS Katowice... :P

:mike:

Fotki z dającego awans wyjazdowego meczu z Concordią Piotrków Trybunalski i liczni ultrasi Znicza :lol:

Znicz Pruszków po awansie

Od jutra zaczynamy przygotowania do II ligi. Będziemy mieli budżet odpowiadający tym rozgrywkom. Spełnimy każdy warunek licencyjny - zapowiada wiceprezes Znicza Pruszków Witold Makowski
Znicz awans do II ligi wywalczył w ubiegłym tygodniu. Pokonał na wyjeździe swojego największego rywala Concordię Piotrków Tryb. 4:0. Wczorajszy mecz z Olimpią Elbląg - zakończony wygraną 4:1 - miał już tylko prestiżowe znaczenie. Dla piłkarzy i kibiców było okazją do świętowania największego sukcesu w 84-letniej historii klubu.

Do trzech razy sztuka. Pruszkowianie wywalczyli awans za trzecim podejściem. Dwa lata temu zupełnie niespodziewanie zagrali w barażach o II ligę (wtedy Znicz prowadził przez długi czas w tabeli a skończyło się jedynie na barażach, tak mi się kojarzy :P - przyp. Yukasz). Do jego wygrania dzielił ich krok. W Pruszkowie w pierwszym meczu z 14-krotnym mistrzem Polski Ruchem Chorzów przegrali 2:4, ale w rewanżu wygrali 2:0. Ulegli więc gorszą różnicą bramek. Rok później było gorzej, tylko piąte miejsce, ale od początku tego sezonu klub z Pruszkowa parł do awansu. W rozgrywkach ligowych utrzymywał stałe miejsce w czołówce, świetnie spisywał się w Pucharze Polski. Wyeliminował ówczesnego lidera II ligi Zawiszę Bydgoszcz, a z późniejszym zwycięzcą Groclinem Grodzisk Wlkp. stoczył wyrównany pojedynek, tracąc decydującego gola w ostatniej minucie meczu.

To po tym spotkaniu Znicz opuścił najlepszy piłkarz - pomocnik Radosław Majewski. Został sprzedany właśnie do Groclinu, w którym coraz częściej grywa w pierwszym składzie, a w finałowym meczu Pucharu Polski strzelił gola. - To nasz wychowanek z krwi i kości. Jest wzorem dla obecnie grających u nas chłopaków. Nawet w II lidze będziemy bazować na takich właśnie zawodnikach. Nie chcemy sprowadzać "zagranych" już piłkarzy. Zamierzamy stworzyć młodą ambitną drużynę, taką jaką mieliśmy w III lidze. Zostanie też trener (Leszek Ojrzyński). Bronią go wyniki, to jak piłkarze, ambitny, młody człowiek - mówi Makowski.

Zespół ma mieć zapewniony budżet na solidnym drugoligowym poziomie. Już wcześniej w przypadku awansu obietnicę pomocy klubowi złożyli lokalni sponsorzy, właściciele firm: Hoop - znanej kiedyś ze sponsorowania pruszkowskich koszykarzy i piłkarzy Polonii Warszawa oraz Blachy-Pruszyński. - Zależy im na transmisjach telewizyjnych, a II liga jest pokazywana w TVP 3. Myślę więc, że nie wycofają się z wcześniejszych deklaracji. Mamy też obietnicę innych firm - zapewnia Makowski.

O ile kwestie finansowe są jeszcze w powijakach, o tyle na stadion w Pruszkowie nie ma co narzekać. W zeszłym roku oddano do użytku nowoczesną, zadaszoną trybunę na 4 tys. miejsc siedzących. Za pół roku powinien być gotowy nowy budynek administracyjny. W przyszłym roku rozpocznie się budowa nowej trybuny. Oprócz tego miasto ma sfinansować budowę boisk treningowych. - Chcielibyśmy w przyszłości gościć reprezentacje młodzieżowe. Zależy nam też bardzo na szkoleniu młodzieży. Już teraz trenuje u nas 300 chłopców. Wywodzi się z nich siedmiu reprezentantów Polski - mówi wiceprezes nowego drugoligowca.

Ci piłkarze mają w niedalekiej przyszłości stanowić fundament drużyny. W Zniczu nie chcą popełnić błędów innych zespołów spod Warszawy grających w ostatniej dekadzie w II lidze (FC Piaseczno, Świt Nowy Dwór Maz., Dolcan Ząbki), które opierały się na piłkarzach sprowadzonych z zewnątrz. Gdy zabrakło u działaczy entuzjazmu, kluby uległy rozpadowi bądź sportowej degeneracji. Zdaniem Matkowskiego pierwszy sezon w nowej rzeczywistości nie przerośnie Znicza, tak jak to było w przypadku Drwęcy Nowe Miasto Lubawskie i ŁKS-u Łomża, dwóch klubów, które awansowały z tej samej grupy mazowieckiej w minionych dwóch latach. Drwęca praktycznie bez walki po roku opuściła II ligę, a Łomża utrzymała się w niej bez baraży głównie dzięki karom dla innych drużyn biorących udział w aferze korupcyjnej. - Byliśmy przygotowani na awans już wcześniej. Jesteśmy spokojni o nowy sezon - zapewnia Makowski.

Przedtem było Piaseczno, Świt i Dolcan

Znicz jest czwartym klubem z okolic Warszawy, który wywalczył w ostatniej dekadzie awans do II ligi. Tylko jednemu z nich - Świtowi, udało się potem awansować jeszcze wyżej. Pierwszym drugoligowcem spod stolicy był Dominet Piaseczno w 1994 roku, który w drugoligowym sezonie przekształcił się w FC Piaseczno. Klub zajął wysokie trzecie miejsce, ale wycofał się z rozgrywek (po stracie sponsora) w kolejnym sezonie. Dziś KP Piaseczno występuje w V lidze. Największy sukces odniósł Świt Nowy Dwór. W 2003 roku znalazł się w I lidze, wystąpił też dwa lata wcześniej w ćwierćfinale Pucharu Polski. W II lidze spędził sześć sezonów. Dwa razy grał w tej klasie Dolcan Ząbki, który w tym roku wraca do III ligi.
Oddana trybuna :mike:

Kto wie jak za rok Polonia Bytom nie spadnie z I ligi to zawita do Pruszkowa :think: A jak nie to znowu się z nimi miniemy, chociaż strach się bać co byłoby jak clonery zawitałyby na Znicz Arena :wink:

Aha i nie, nie byłem jeszcze na meczu tego Znicza :oops: ale mam nadzieję że ten awans nie odbije się na koszykarzach którzy wg planu trzyletniego za rok mają powrócić do DBE :mike: A z planu trzyletniego został trener i chyba tylko słowa: 'cel: awans!' (ciekawe czy znowu będą to tylko nadzieje :think: ) bo z ogrywania juniorów nic nie wyszło a skład co roku jest mocno zmieniany :roll: Ale jutro będzie lepper :smile2:

PS jak dobry jest ten Radosław Majewski z Groclinu :?: :P
Ostatnio zmieniony 11 cze 2007, 14:08 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 11 cze 2007, 14:08

Gratuluję awansu wszystkim zespołom zarówno do OE jak i do II ligi. Osobiście cieszę się na awans Motoru Lublin, będzie ciekawy wyjazd.

Niestety nie udało się w tym roku, może za rok. Lechia nie musiała wygrać z nikim z czołówki, wystarczyłoby uniknąć passy 7 spotkań bez zwycięstwa. Stało się jak stało, z zespołem pożegnał się już Nasz najbardziej rozpoznawalny piłkarz - Sławomir Wojciechowski, który zamienil gdański klub na V ligowy zespół z Niemiec. Szykują się poważne czystki, polecą też głowy na stanowiskach, nie wiem jak można było zaprzepaścić taką szansę...

Nie mniej jednak za rok II liga będzie niezwykle ciekawa, a hitem będą oczywiście derby Trójmiasta :twisted:. Pozatym ciekawy wyjazd do Szczecina, Warszawy, Lublina.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8747
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 cze 2007, 14:14

jak dobry jest ten Radosław Majewski z Groclinu
Zajebiscie dobry, bedzie miec z niego Polska duzo radosci moim zdaniem. Mlody zdolny chlopak, najczesciej grywa na pozycji srodkowego, ofensywnego pomocnika :) W meczach Dyskobolii, ktore widzialem spisywal sie calkiem niezle :P

I liga, I liga, POLONIA :!:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 cze 2007, 14:41

Yukasz pisze::angry2: :red: Już po sezonie
:boruta: :rotfl2: :lol2:
W tej Warszawie i okolicach wam sie chyba w d.... poprzewracalo :badziewie: Albo sloneczko zbytnio przyswieca :twisted:
To ze sa juz rozstrzygneicia nie oznacza, ze jest juz po sezonie, w ktorym to pozostalo zdaje sie w 3 z 4grup po 1kolejce 8)
jezeli chodzi o Polska lige to masz male pole manewru do poprawiania moich wypowiedzi

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 12 cze 2007, 0:04

To ze sa juz rozstrzygneicia nie oznacza, ze jest juz po sezonie, w ktorym to pozostalo zdaje sie w 3 z 4grup po 1kolejce Cool

Zgadza się tylko w II grupie sezon się już zakończył, pozostałe trzy zakończą się w najbliższy weekend.

Ciekaw jestem jak będzie wyglądała rywalizacja w nowym sezonie. Bowiem nie będzie już wiecznie walczących o awans Zagłębia S. i Jagiellonii, a nawet Ruch co sezon mówił o awansie. Ale liczyć się będzie na pewno Arka Gdynia i według mnie jest to zdecydowany faworyt. Do tego dochodzi Polonia Warszawa która ma pieniądze i piłkarzy. Dodatkowo walkę o awans zapowiedziały już Piast i Lechia. Myślę, że te kluby będą ze sobą rywalizować. W tym gronie może znaleźć się także Pogoń Szczecin, ale tylko pod warunkiem, że zmieni się tam właściciel. O utrzymanie będą walczyć beniaminkowie tak jak było to w tym sezonie.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 12 cze 2007, 12:08

Bobohawk pisze:Ale liczyć się będzie na pewno Arka Gdynia i według mnie jest to zdecydowany faworyt.
To mozna chyba zakladac w ciemno, druzyna ktora bedzie miala najwiekszy budzet (zdaje sie ze wiekszy niz w 1lidze :think:) najlepszych pilkarzy w drugiej lidze i trenera powinna bezproblemowo uporac z awansem, zrobi to nawet w cuglach :!: Taka analogiczna sytuacja do Juventusu w tym sezonie serieB. Tak wiec jedno meisjce juz zajete 8)

Czy juz jest rozpisane na 100% ile druzyn awansuje (bo jakos nic nie zauwazylem) - wydaje sie ze 2 + baraz

Nastepny faowryt to warszawska Polonia, ktora rowniez ma stabilna sytuacje, dobrego trenera ale ciekawe jaka bedzie dysponowac kadra bo mozliwe ze pewne ubytki beda, moze nawet duze ale na awans z 2miejsca napewno bedzie ich stac

Bobohawk pisze:Dodatkowo walkę o awans zapowiedziały już Piast i Lechia
Chyba tylko o baraz, dodatkowo Slask bedzie grozny, juz teraz wylozyli spore sumy ale nie udalo sie, na nowy sezon ma wrocic Tarasiewicz

Ciekawe co zrobi po ewentualnym awansie GKS Katowice, jedno jest oewne z takimi personaliami awans mozna miedzy bajki wlozyc (mowie o 1lidze) a nawet utryzmanie :!:

Co do Pogoni to raczej watpie, jezeli anwet kupi ktos zespol to nie bedzie pilkarzy, a ciezko cos zbudowac tak oat hok
Wiec na stan obecny widze to tak :arrow:
Arka
Polonia
Slask (pozniej ewentualnie Piast :P)

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 12 cze 2007, 12:38

Arka będzie miała sporo większy budżet niż w OE, Krauze zamierza w 3 sezony zagrać w LM :roll:. Nie ma co ukrywać, że będzie to murowany faworyt do mistrzostwa II ligi. Zostanie większość zawodników a i na pewno przyjdą nowi (w tym Mysona,który podpisał już kontrakt). Także myślę, że pierwsze miejsce jest już obsadzone, choć niespodzianki się zdarzają.

O drugie miejsce będzie walczyć wiele zespołów i liczę, że do wyścigu włączy się gdańska Lechia. Przygotowywane są czystki, zespół ma wzmocnić kilku solidnych zawodników. Niestety Lotos zrezygnował ze sponsoringu, ale chwilę po tym pojawiła się druga największa firma na Pomorzu - Energa. Myślę, że w oparciu o ten koncern energetyczny można budować silną drużynę, choć zarząd jeszcze nie przedstawił planów na najbliższy sezon (stanie się to jak w większości klubów tuż przed rozpoczęciem ligi).

Oprócz Lechii w walce o awans imho będą się liczyć Śląsk Wrocław, Polonia Warszawa i Piast. Pierwsze dwa mają stabilną sytuację finansową i wysokie ambicje. Piast zgapiłem od Was :wink:.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 cze 2007, 12:46

Piast ? tylko wtedy jak zlapia dobrego trenera.
Slask ? tylko wtedy jak zaczna zdobywac punkty na wyjazdach.
Ja dodalbym do tej listy LKS Lomza oraz Wisle Plock, a takze ... GKS Jastrzebie.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 12 cze 2007, 12:50

cloner pisze:Ja dodalbym do tej listy LKS Lomza oraz Wisle Plock
Dobre sobie :lol: :arrow: Lomza
Rzeczywiscie zapomnailem o Plocku
cloner pisze:Piast ? tylko wtedy jak zlapia dobrego trenera.
Raczej bedzie bez zmian
cloner pisze:Slask ? tylko wtedy jak zaczna zdobywac punkty na wyjazdach.
To ze teraz nie wygrywali, nie oznacza ze w przyszlym sezonie bedzie podobnie

Ale z ta Lomza to mnie rozwaliles, na czym opieraja sie takie a nie inne przekonania :?: - chyba ze to tylko clonerowski syndrom :think:

http://www.sport.pl/pilka/1,65029,4217468.html
paranoja :!: Zaniedlugo nikt nie bedzie wiedzial, gdzie zagra :lol2:
Ostatnio zmieniony 12 cze 2007, 12:51 przez czeher, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 12 cze 2007, 12:50

ŁKS Łomża? Ligowy średniak, cloner przesadzasz.
Wisła Płock? Nie wiem jak wygląda sprawa z tym Orlenem, ale jak się wycofa to nie mają szans.
GKS Jastrzębie? Żarcik? :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 cze 2007, 13:47

Oczywiscie, przesadzam :lol: Ale zapamietajcie te dwie ekipy : GKS Jastrzebie i LKS Lomza :wink:

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 12 cze 2007, 13:52

cloner pisze:Piast ? tylko wtedy jak zlapia dobrego trenera.

Niedawno zarząd zapowiedział, że wzmocni drużynę by ta mogła walczyć o awans do Ekstraklasy co mogli zrobić rok temu gdyby nie ujemne punkty.

cloner pisze:Slask ? tylko wtedy jak zaczna zdobywac punkty na wyjazdach.
Myślę, że po letnich przygotowaniach Śląsk będzie całkiem inną drużyną, bardziej zgraną i skuteczniejszą. Kilku ważnych piłkarzy, za duże pieniądze przyszło dopiero zimą więc na zgranie było wiele czasu. Zresztą pod koniec sezonu wrocławianie już grali przyzwoicie.

cloner pisze:Ja dodalbym do tej listy LKS Lomza oraz Wisle Plock, a takze ... GKS Jastrzebie.

Tutaj to mnie bardzo zaskoczyłeś, ale chętnie poczekam na wytłumaczenie dlaczego akurat Łomża. Wisła Płock raczej tak szybko nie powróci skoro Orlen zakręcił kurek z pieniędzmi, a Jastrzębie? Myślę, że jeszcze nie teraz.

PS: Odnośnie Śląska proponuję przeczytać ten artykuł: http://www.sport.pl/pilka/1,65063,4217450.html niezłe bagno się tam narobiło.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 12 cze 2007, 18:34

Wszystko juz jasne - przynajmniej jesli chodzi o losowanie :P
Baraże o II ligę przełożone

W związku z trwającą procedurą odwoławczą klubów ukaranych degradacją za udział w aferze korupcyjnej, Polski Związek Piłki Nożnej wyznaczył nowe terminy meczów barażowych o prawo gry w drugiej lidze.

Pierwsze spotkania odbędą się 24 czerwca, a rewanże 27 czerwca. Na posiedzeniu zarządu PZPN 13 czerwca ma zostać powołany organ odwoławczy, który zajmie się sprawą zdegradowanych klubów. Losowanie par barażowych odbędzie się na posiedzeniu Wydziału Gier PZPN 21 czerwca (o godz. 18:00).

Pierwotnie mecze barażowe miały się odbyć 20 i 23 czerwca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”