a tak na powaznie glupio by bylo gdyby ktos byl np. niewinny wogole to jest niechumanitarne i nie ma zadnego sensu ? nie lepiej takiego dupka wsadzic do wiezienia o zaostrzonym rygorze ? uwierz mi ze bardziej pocierpi...
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 18 maja 2007, 20:45
kon2r

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 maja 2007, 20:48
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 24 maja 2007, 19:09
Bruno Banani

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 maja 2007, 20:20
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 24 maja 2007, 20:54
bellus pisze:Iran to kraj o ustroju demokratycznym
bellus pisze:Jest bodaj jedynym krajem regionu, który nie marnotrawi pieniędzy ze sprzedaży ropy naftowej na pałace i wielkie fontanny na środku pustyni, tylko realnie inwestuje w rozwój przemysłu.
Tu sie zgadzam z tym ze tak jak pisale wyzej trzeba zachowac pewne proporcje a Iran tego nie robi.bellus pisze:To, że jakiś kraj posiada bombę (czy też będzie posiadał) też świadczy o potencjale kraju, nikt w regionie - odliczając Izrael nie ma takich możliwości technicznych.
bellus pisze:Skoro Iran jest taki słaby to czemu wojska koalicji jeszcze nie zdecydowały się na atak? Wg teorii, że jest słaby to walka nie powinna zbyt długo potrwać
Ten przyklad pokazuje jedna z wielu wad demokracji- mianowicie mozliwosc dojscia do wladzy takiego fanatyka jak Ahmadineżad. Bo w sumie taki Lukaszenko i Putin tez zostali wybrani w demokratycznych wyborach a z ideami demokratycznymi nie maja absolutnie nic wspolnego.bellus pisze:Mahmud Ahmadineżad to demokratycznie wybrany przywódca tego kraju
Mates

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 24 maja 2007, 21:24
Bruno Banani

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 maja 2007, 23:28
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 25 maja 2007, 9:35
W panstwach islamskich glownym prawem jet koran (chyba ze jest inaczej to mnie uswiadomcie). Idac tym tokiem rozumowania kazde prawo (nawet konstytucja) musi byc zgodne z koranem. A co za tym idzie nie moze byc mowy o rownosci, prawach czlowieka, demokracji. I nie trzeba jakies ogromnej wiedzy zeby o tym wiedziec. I nie rozumie jak inteligentny czlowiek moze nazwac fundamentalistyczny rezim religiljy islamska demokracja.The Constitution of Islamic Republic of Iran
Nie wiem w czym ma sie przejawiac ta jego charyzma. Chyba nie w tym ze nawoluje do wybicia Zydow.bellus pisze: Iran ma takiego prezydenta jakiego sobie wybrał, człowieka charyzmatycznego.
Mates

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 maja 2007, 0:53
Ciekawy dobór artykułów - żaden z nich nie odnosi się do obecnego prezydenta Iranu, bo zwyczajnie nie może wszystkie te linki odnoszą się do okresu zanim został zaprzysiężony na prezydenta. No, ale jednak się do nich odniosę, zawsze przecież może paść argument, że skoro przed tym złym było tak źle, to jak teraz musi być...Mates pisze:bellus nie wiem czy chodzilo ci o takie artykuly ale znalazlem pare o przestrzeganiu praw czlowieka i o traktowaniu obroncow praw czlowieka w Iranie.
http://www.pomagamy.pl/niusy/iran_ebadi ... zt_hrw.htm
http://www.eunia.pl/modules.php?name=Ne ... e&sid=2237
http://www.amnesty.org.pl/uploads/media ... ezpieczent wie_2005.doc
To jednak trochę tak jak oceniać książkę po tytule tylko. No, ale nic nie mam niestety polskiego tłumaczenia i nie znam stron gdzie takowe będzie dostępne za darmo. Nie jestem, aż tak zdesperowany w dyskusji by kupować dostęp do płatnych serwisów.Mates pisze:Jesli zas chodzi o konstytucje to nie czytalem bo angielskim nie wladam zbyt dobrze ale zwrocielm uwage na sam poczatek:
Zaskakujesz mnie. Znasz Koran i wymienione przeze mnie elementy prawa islamskiego lepiej niż ja. Mógłbyś przybliżyć, które z tych elementów mówią o wspomnianej przez Ciebie dyskryminacji?Mates pisze:A co za tym idzie nie moze byc mowy o rownosci, prawach czlowieka, demokracji.
Jeśli Mahmud Ahmadineżad nie jest przywódcą charyzmatycznym to poza Fidelem i Kadafim trudno mi na tą porę dnia / nocy wymyśleć inny przykład tego o czym pisał Max Webber. Ponownie boli mnie tutaj brak książek w domu (mam je w mieszkaniu studenckim we Wrocławiu) by przytoczyć szerszą definicję charyzmy, musi wystarczyć ta:Nie wiem w czym ma sie przejawiac ta jego charyzma. Chyba nie w tym ze nawoluje do wybicia Zydow.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 lip 2007, 21:27
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 09 lip 2007, 21:31
Na razie nic nie wiadomofieldy pisze:LPR wybory raczej nie na rękę. Zna ktoś ich stanowisko w tej sprawie ?
Bask
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 09 lip 2007, 21:34
mistyk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 lip 2007, 21:36
kaczy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 09 lip 2007, 21:37
Bruno Banani

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 09 lip 2007, 21:38
Nie ma co się dziwić, po tak 'wspaniałym' zachowaniu 'kibiców' Legii uznał pewnie, że głębiej w to bagno woli się nie pakowaćkaczy pisze:Minister sportu Tomasz Lipiec podał się do dymisji!
RóżA
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio