To ze nie znam prawa nie jest tajemnica nigdy nie mialem sie za jakiegos wielkiego znawce prawa.Przekladam to wszystko na chlopski rozum.Podaje analogiczne moim zdaniem sytuacje.Co z tego ze piszesz o prawie jak malo ktory uzytkownik tego forum wie o czym piszesz?Taka dowolność w karaniu i arbitraż jest znaczną cześcią prawa poanującego w Polsce. Wykazałeś się tutuaj nieznajomością tegoż prawa.
a co do twoich wątpilowości. To ja ich nie rozumiem , nie podzielam i paru teoretyków prawa też. Przykłądem na słuszność mojej wcześniejszej tezy ze ogolne prawo jest najlepsze jest np. system gospodarczy, prawa gospodarcze. Im bardziej skąplikowany system, im do wiekszej olosci rzeczy sie odwoluje zakazju etc. to pojawiają się rzeczy ktore nie są zakazane więc są dozwolone. A tym samym wbrew intencją prawodawcy dokonuje się rzeczy w swiatle prawa.
Odpowiedz mi na pytanie jak Ty zatem widzisz sprawe przekleństw, etc. Jak byś to rozwiązał jesli nie arbitrażowo? Jestem ciekaw.
Tutaj nie wiesz co jest zakazane bo to moderator decyduje o tym co jest wulgaryzmem.A jak zdecyduje ze to wulgaryzm to dostajesz ostrzezenie.Wszystko sie rozchodzi o dowolna interpretacje.
Coz sprawa przeklenstw to ciezkie zagadnienie.Oczywiscie pomijam kwestie okreslen powszechnie uwazanych za wulgarne.System trzeba zmodyfikowac i to nie bedzie latwe.Zreszta nigdy nie mowilem ze bedzie.Jednak nie mozna komus przypisywac z gory ze takim a takim slowem czy stwierdzeniem chcial kogos obrazic.Bo moderator nie wie tego.Tutaj ciagle panuje domniemanie winy.Obawiam sie ze niektorzy moderatorzy daja ostrzezenia "tak na wszelki wypadek".A noz widelec user chcial kogos obrazic.
Nie ma mowy zebym ja sie pilnowal i zastanawial czy slowo ktore uzyje przypadkiem bedzie nie w smak ktoremus z modow
Wydaje mi sie ze atak na regulamin i obowiazujacy system postrzegasz jako anarchie.Pragne przypomnieć, że poprzez zarejestrownie się na tym forum / napisanie pierwszego posta zgodziłeś się na to ze będziesz myślał nad tym co piszesz aby to nie obrażało innych - zgodziłeś się na regulamin. Zgodziłeś się na taką a nie inną władze modów etc.
Mowie juz ktorys raz ze ja mysle nad czym co pisze ale skad mam wiedziec czy moderator nie uzna jakiegos slowa za obrazliwe?Przeciez oni moga dowolnie interpretowac wypwiedzi uzytkownikow.Tlumaczenia ze mialo sie zupelnie co innego na mysli nie pomagaja co widac na moim przykladzie.
Oni nie dbaja ale czesto ta dyskusje zabijaja.Jaki pozytek bedzie z tego ze wszystko bedzie na wskrosc poprawne?Bedzie wialo nuda.Bedzie jak z Axelem przyjdzie powie 4 zdania z ktorymi nie zgadza sie reszta i juz ma 8 ostrzezen.Kazdy ma swoje poglady i nie mozna ich zabijac w zarodku (ktos tu byl przeciwny aborcji nie? ) tylko dlatego ze sa kontrowersyjne albo nie takie jakie by ogol chcial uslyszec.Oczywiscie w granicach rozsadku.Nie mowie ze jak ktos przyjdzie zacznie rzucac bluzgami to ma mu ujsc plazem bo to jego styl bycia i ma takie a nie inne poglady.Zreszta chyba kazdy widzi granice dobrego smaku i zachowania.
I za takie obrzucanie miechem powinno sie dawac ostrzezenia bo tutaj wina jest ewidentna.A w przypadku zydowskiego Ajaxu wina jest domniemana.Podales bardzo skrajny przyklad a mi chodzilo o wieksza dowolnosc.Jesli mysle ze jakis klub jest cienki to dlaczego nie moge tego powiedziec?Powiem co mysle i dostaje ostrzezenie.Przeciez to prawie totalitaryzm.porównanie aborcji tutaj jest dość specyficzne jednak poniekąd trafne. Jednak nie sądzisz, że jak z kims dyskutujesz starasz sie przedstawić solidne argumenty i nagle od adwersarza slyszysz ze jesteś idiota, debil i zebyś <udał się w nieokreślonym kierunku> to to nie zabija dyskusji - nie dokonuje się w ten sposób, ze się posłużę twoją retoryką, aborcją.
Ja sam z tymi 5 ostrzezeniami wygladam jak jakis bluzgator czlowiek nieskiej kultury albo nabijacz postow i maciciel.Kto mnie zna to wie ze tak nie jest ale kto nie mial ze mna kontaktu i ocenia uzytkownikow po ilosci ostrzezen moze miec o kims bardzo bledna opinie.
Dobrze ze dodales w ich mniemaniu.A co jesli ich mniemanie jest bledne?Chyba z zydowskim Ajaxem wystarczajaco grubo sie tlumaczylem i wyjasnilem o co mi chodzilo podajac argumenty (zostalem nawet wsparty przez Kostka).A mod dalej trwa w swoim mniemaniu bo on akurat wie co ja myslalem.widzisz, wcześniej pisałeś ze nie bedizesz sie zastanwail jak moderatorzy będą interpretować twoje posty. Tak samo oni po wystawieniu w ich mniemaniu sprawiedliwego wyroku nie będą się zastanawiać jak kto będzie CIę postrzegał. Trochę konsekwencji w swoich poglądach.
Ja sie nie zastanawiam jak mnie postrzegaja z kilkoma ostrzezeniami podalem tylko przyklad.Bo tacy ludzie tez sa.A to ze adminow i modow nie obchodzi jak mnie beda postrzegac to nie jest dla mnie tajemnica.
Roznica w Twoim przykladzie polega na tym kto ukradnie ukradnie te 10 tysiecy albo 10 zl.Czy bedzie to np. sedzia sadu najwyzszego czy moze zwykly chlop.Moze tylko dla Boga to ile ukradniesz i kim jestes nie ma znaczenia w ostatecznym osadzie.W normalnym swiecie jednak ma.Szanse nie sa rowne.Analogicznie: ja za nazwanie Ajaxu zydowskim klubem dostaje ostrzezenie ale jak mod mowi ze mam nacjonalistyczne poglady juz ostrzezenie nie ma.Podobnie pozniej bylo z argumentacja.Ja mowie ze nie mialo to negatywnego wydzwieku bo Ajax to zydowski klub i powiedzialem prawde a mod mowi ze zle go zrozumialem i nie mial na mysli tego ze przejawiam nacjonalistyczna postawe.Znowu rozchodzi sie o dowolnosc interpretacji i domysly (w ktorej moderator ma zawsze przewage bo jesli sam wspanialomyslnie sie nie przyzna ze uzytkownik ma racje to nie masz szans)
Chyba nie jestes az takim idealista Bellus zeby wierzyc ze wszyscy wobec polskiego prawa sa rowni?Takie twierdzenie mozna wlozyc miedzy bajki.Odwróciles kota, o ironia Kota, ogonem. NIe mowimy tutaj o patologiach tylko jak mniemam chcemy stworzyć nowy lepszy regulamin, przynajmniej tak mi sie wydaje ze taka jest twoja wola. Przytaczanie tutaj sędziego, chłopa i BOga jest populizmem. Kradzież to kradzież i tyle. Tak samo oraza to obraz.
I w kolo macieja.A jesli ktos swoja wypowiedzia nie chcial nikogo obrazic (tak jak ja) a dostaje ostrzezenie bo moderator mysli ze chcial to to jest sprawiedliwe?
Ostatecznie jednak Bellus nie jestem tutaj zeby z Toba polemizowac na temat regulaminu (chociaz dziwne ze bronisz zapisow ktore ograniczaja nie tylko moja ale tez Twoja wolnosc).Ja tak samo jak inni uzytkownicy chce zeby zostal on poprawiony.Zeby byl bardziej przychylny dla userow.
A jak nie to pa i kisimy sie dalej tak jak jest.Czasami przyslowie ze lepsze jest wrogiem dobrego nie sprawdza sie.Zaakceptowalem a teraz wysuwam postulat pewnych zmian.Ja nie chce rewolucyjnych zmian chce tylko pewnych ulepszen regulaminu.Chcialbym zeby admini jeszcze raz go przemysleli.Nie chce zeby ktos mogl dowolnie interpretowac to co ja powiem bo czasami to idzie za daleko.Jako konserwatysta jestem niechetny zmianom, zmianom ktore nie sa koniecnze. A za takie uważam rewolucje do jakiej moglo by doprowadzić nieprzemyslane zmienienie regulaminu.
Dzidzis bardzo słusznie zauważyłł pisze tutaj więc akceptuje...
Ronaldo nie jest uzytkownikiem forum wiec go nie obrazilem bo nawet nie wie ze tak na niego powiedzialem
I na nic tlumaczenia ze to nie byl atak na zawodnika tylko sarkastyczna wypowiedz pod jego adresem nawiazujaca do tego ze nosi kolczyki.Prawa do ironi i sarkazmu tez widze sie odbiera.Ciekawa opinia oglednie mowiąc. Jak np poseł X nie czyta gazeta Y ale ta gazeta napisala o nim ze jest zlodziejem to co. NIe obraza go, jesli to nie jest prawda? NIe czytam gazety jakiejs to ona moze o mnie pisac ze jestem taki a taki jesli to jest niezgodne z prawda? Gazeta czy forum jedno i to samo w tej kwesti. Dlamnie argument o tym, że Ronaldo nie pisze tutaj na forum jest onajmniej smieszny.
Ugogolnilem przyklad z nozem ale dalej bede sie go trzymal.Mowisz ze dla wielu osob okreslenie zydowski ma za zadanie kogos obrazac.Nie jestem tymi wieloma osobami tylko mam wlasne poglady i dla mnie zydowski nie jest obrazliwy.Noz dla wielu osob to tez narzedzie zbrodni ale to nie znaczy ze jak kradne noz to z zamiarem popelnienia morderstwa prawda?A mod wlasnie sobie zgaduje czy to jest obrazliwe bo "balansuje" "bo dla wielu osob" bo "zostal tak wychowany".To tak jakby kiedys w rodzinie sedziego prowadzacego sprawe
Mowie o sobie bo przeciez nie bede mowil za kogos innego ale walcze o dobro ogolu (w moim odczuciu).Tego nie zauwazyles?Popieram sie przykladami ktore mnie bezposrednio dotyczyly.Zauważam niepokojącą rzecz, ciągle mówisz o sobie. NIe zauważasz tego ze forum to jest zbiorowość. To ze ty nie mialeś na celu kogoś obrazić nie umniejsza tego ze to zrobiles (to przykład nie odnosze się do Ajaxu). Pomyśl trochę o odczuciach innych, admini muszą.
Admini mysla o uczuciach innych?A jesli dobro uzytkownikow w mniemaniu adminow nie pokrywa sie z dobrem w mniemaniu samych uzytkownikow.
A to ze Ciebie nie przekonalem to nie znaczy ze nie mam racji.Bo przekonalem pare innych osob z tego forum czyli chyba to nie byly argumenty wziete z kosmosu?I napisalem wczesniej ze nie bo tak mi sie wydaje tylko kloce sie kiedy mam podstawy ku temu.
Mam racje tylko wtedy kiedy admini i modzi uznaja ze mam racje?To chcesz powiedziec?Uwazasz ze uzywam retoryki z kosmosu?Odzywalem sie tylko wtedy kiedy bylem przekonany ze ostrzezenie bylo dla mnie krzywdzace.odwracając sytuację to żę kogoś przekonałeś jakąs grupe osób nie swiadczy ze masz racje... A do przekonywania konkretnych grup spolecznych naprawde mozna urzywać retoryki z kosmosu. Przykładem na to sa partie skrajne....
Z tymi partiami skrajnymi to pojechales.Uzywasz enigmatyczych stwierdzen i malo kto zrozumie o co Ci chodzi.Nie mowisz tutaj tylko do mnie ale do wszystkich i powinienes o tym pamietac.
Ciekawe dyskusje sie z Toba prowadzi ale nie przekonasz mnie w tej sprawie.Moze lepiej niech inni uzytkownicy sie wypowiedza czy chca jakis zmian(i niech zaznacza czy te o ktore ja walcze albo zaproponuja inne) a jesli bedzie ich znaczaca ilosc to niech admini sie zastanowia.
Oczywiscie jesli ktos bedzie mial sile przeczytac te wszystkie nasze wypociny
Do trolla dlaczego ja wypowiadam sie sam?Jestem jakims Don Kichotem czy co?Piszecie do mnie na GG prywatnie i na forum ze wam sie nie podoba a jak przyjdzie co do czego to zostawiacie mnie samego?
Nie mam ochoty byc tuba ludu.
edit:Jeszcze jedno do Ciebie Bellus ja to juz wczesniej zauwazylem i powiedzialem Ci ze traktujesz niektore rzeczy za bardzo przedmiotowo.Patrzysz przez pryzmat prawa ustawodastwa i zasad.
Czasami trzeba spojrzec na to ludzkim okiem.Podobnie jak w temacie o eutanzji nawijales o prawie jakby nie dostrzegajac ze mowisz o zwyklym czlowieku ktory cierpi.Moim zdaniem tak nie mozna.Prawo wladza i zasady to nie wszystko.One maja byc dla ludzi a nie na odwrot (co niestety sie czesto zdarza).Nie traktuj tego jako krytyki Twojej osoby bo jestes spoko koles.To tylko takie moje spostrzezenie.
Pozdrawiam.