Spadkowicze OE - sezonu 2007/08 - Strona 3

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

Kto spadnie z OE ??

Polonia Bytom
31
61%
Zaglebie Sosnowiec
6
12%
Jagiellonia Bialystok
1
2%
Widzew Lodz
2
4%
LKS Lodz
11
22%
ktos inny :o
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 18 lip 2007, 18:38

Jezeli chcemy miec profesjonalna lige to kluby musza wypelniac wymogi licencyjne. Niestety zgadzam sie z PZPN i bardziej slusznej decyzji nie bylo.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 18 lip 2007, 18:49

Fishbone pisze:Jak nie?
No dobra, nie ma tego zlego ....
W drugiej lidze derbow ze ho ho, jednak nie uprzedzajmy faktow, bo nie wydali jeszcze wyroku co z Chorzowem, znaczy chodzi o to czy bedzie grac w 2 lidze - choc ti chyba formalnosc

Ruch - GKS

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lip 2007, 19:11

Z informacji, ktore posiadam wynika, ze Ruch zlozy odwolanie do UEFA. Będą jaja niesamowite :lol:

Ja chce Ruch w OE :twisted:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 18 lip 2007, 19:14

Szybki spadkowicz... Ktoś musi być tym pierwszym. Ruch ma problemy od dawna z finansami, tym bardziej powinni sie postarać, bo ile mozna dostawac jakies ulgi. Osobiscie spodziewąłem ise, ze Ruch dostanie jako pierwszy z beniaminkow.
Wiele minusow przy tej decyzji, w Płocku nie ma atmosfery do pilki, nie ma obecnie druzyny na poziom OE, ale przynajmniej sa profesjonalnie zarzadzani. Przynajmniej tak to wyglada. Sama decyzja powinna zapaść dawno temu, teraz to radosc i problem Płocka.
Dziwie sie działaczą drugoligowców, przeciez tak jest co rok, druzyny kompletnie nie mysla o przyszłosci, tylko patrza na kolejny dzień i to jest dla nich wyznacznik, pozniej powstaje problem ze sponsorem, stadionem, zadłuzeniem, kadra itp. itp. Jak tu budowac silna lige.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 18 lip 2007, 19:17

cloner pisze:Z informacji, ktore posiadam wynika, ze Ruch zlozy odwolanie do UEFA. Będą jaja niesamowite
cloner jezeli to jest prawda to jaja beda wielkie, a raczej jest to dosc realne, bowiem Ruch tak szybko nie zrezygnuje z gry w OE, o ktora musial ciezko wlaczyc na boisku a ta pani prezes raczej nie nalezy to szarych myszyk tak wiec nie dziwi mnie to, jednak pewnie bedzie tak ze 2dni przed rozpoczeciem sezonu nie bedzie wiadome kto zagra :lol2: ot cala polska rzeczywisctosc po miesiacu zdegraduja Sosnowiec z poniej reszte i tak pelen kuriozum sezon dobiegnie konca

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lip 2007, 19:51

Komisja Odwoławcza PZPN-u negatywnie rozpatrzyła w środę odwołanie chorzowskiej drużyny i nie przyznała jej licencji na grę w Orange Ekstraklasie. Miejsce chorzowian w OE miałaby zająć Wisła Płock. Jednak działacze Ruchu nie odpuszczają. Trwają gorączkowe wyliczenia programu restrukturyzacji zadłużenia chorzowskiego klubu.

- Ruch nie dokonał pełnej spłaty długów, a w przekazanej nam dokumentacji finansowej panował bałagan. Biegły księgowy, członek komisji, nie zaakceptował tego i stąd decyzja o odmowie przyznania licencji - powiedział rzecznik PZPN Zbigniew Koźmiński.

Według Koźmińskiego miejsce Górnika zajmie Wisła Płock. - Decyzję taką musi formalnie podjąć Ekstraklasa S.A., ale przepisy mówią jednoznacznie - w takim przypadku miejsce w ekstraklasie zachowuje zespół, który był na najwyższym miejscu spośród spadkowiczów - stwierdził rzecznik PZPN.

Ruch nie otrzymał licencji, ponieważ nie przedstawił planu restrukturyzacji długów. Komisji pokazał te same dokumenty co przed rokiem. Według PZPN decyzja o nie przyznaniu licencji jest ostateczna.

Jednak jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, działacze Ruchu nie składają broni. Okazało sie, że Komisja Odwoławcza zakwestionowała część wniosku Ruchu, w którym wcześniej nieprawidłowości nie dopatrzyła się Komisja Licencyjna.

- Zadłużenie klubu zgodnie z ustaleniami z PZPN było na bieżąco spłacane. Przez dwa ostatnie lata wykazywaliśmy też, z kim w tej sprawie zostały zawarte ugody. Nawet w pierwszej instancji nie było tu zastrzeżeń, a prezes Kolator mówił, że Ruch ma 88 procent długów spłacone - powiedział dyrektor Ruchu Jerzy Ziętek. - Teraz nagle komisja odwoławcza ds. licencji ogłasza co innego. Rozumiem, że komisja działa pod egidą PZPN, jednak ta różnica interpretacji jest brzemienna w skutkach. Oczekujemy, że zarząd związku spotka się w tej sprawie z komisją - dodał dyrektor Ruchu.

W PZPN trwają gorączkowe wyliczenia, czy rzeczywiście program restrukturyzacji zadłużenia nie spełnia wymogów licencyjnych. - Jeszcze może się zdarzyć tak, że Ruch w środę licencję otrzyma - powiedział nam jeden z działaczy PZPN.

Mariusz Klimek, właściciel klubu: - Byłem spokojny o losy licencji, bo realizowalismy plan restrukturyzacji długów z nadwyżką. W kieszeni mam ugodę na kolejne 100 tys. zł., której nie dołączyłem, bo bylem przekonany, że nie będzie to już konieczne.

Cały Chorzów w szoku

Decyzja komisji zastała piłkarzy Ruchu w autokakrze w drodze na sparing. - Nie wierzę! To do nas nie dociera. Nie wiem, co teraz będzie z drużyną - mówił Grażvydas Mikulenas, napastnik niebieskich.

- Jestem w szoku dziesięć razy większym niż pan - powiedział dziennikarzowi Gazety Mariusz Klimek, właściciel klubu, który jeszcze na środowy wieczór zapowiedział nadzwyczajne zebranie władz klubu.

O decyzji komisji od Gazety dowiedział się Marek Kopel, prezydent Chorzowa. - Jest mi niezmiernie przykro. To zła wiadomość dla klubu i dla miasta. Przygotowaliśmy stadion specjalnie na pierwszą ligę. Mam nadzieję, że decyzja komisji mimo wszystko nie jest ostateczna.

Gerard Cieślik, legendarny piłkarz "niebieskich": - To skandal! Czuję się, jakbym dostał zawału. Nie robi się tak dwa tygodnie przed ligą. To nie do pomyślenia, brak mi słów. Nie wiem, kto mógł podjąć taką decyzję. Dajmy zawodnikom grać w piłkę - przekonuje była gwiazda chorzowskiego klubu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

I co Wy na to :?: Wg mnie Ruch dostanie licencje, juz sie oto Klimek postara 8)

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 18 lip 2007, 20:04

Ja chcialbym zeby Ruch dostal licencje bo to zawsze slaski team. PZPN po raz kolejny dal ciala, tym razem niszczac prace wielu ludzi wykonanea przez ostatnie kilka lat.
Niestety, nikt nie chce dac szansy nowemu zarzadowi, nie widza staran wyprowadzenia Ruchu z marazmu ostatnich kilkunastu lat i licza sie tylko stare dlugi i bledy poprzednich wlascicieli
WSTYD i HANBA ze znow wskoczy do ligi plocka wisla ktora nie ma druzyny, planow na przyszlosc i porzadnych kibicow a po drugiej lidze bedzie sie obijac Ruch w ktorym wreszcie zaczyna porzadnie sie dziac
brak slow

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 18 lip 2007, 20:06

cloner pisze:I co Wy na to Wg mnie Ruch dostanie licencje, juz sie oto Klimek postara
dokladnie cloner, wg mnie tez nie jest to przesadzone :!: to jakas farsa wogole z strony PZPNu, od kilku lat widac ze Ruch jest dobrze zarzadzany i wynika ze moze byc kompromitacja PZPN - tak mi sie wydaje z tego co przecyztakem http://sport.onet.pl/0,1248675,1574338,wiadomosc.html
czeher pisze:Fishbone napisał:
Jak nie?

W drugiej lidze derbow ze ho ho, jednak nie uprzedzajmy faktow, bo nie wydali jeszcze wyroku co z Chorzowem, znaczy chodzi o to czy bedzie grac w 2 lidze - choc ti chyba formalnosc

Ruch - GKS
Zapomnialem ze GKS riwniez nie ma licencji :twisted:

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 18 lip 2007, 20:16

czeher pisze:
cloner pisze:I co Wy na to Wg mnie Ruch dostanie licencje, juz sie oto Klimek postara
dokladnie cloner, wg mnie tez nie jest to przesadzone :!: to jakas farsa wogole z strony PZPNu, od kilku lat widac ze Ruch jest dobrze zarzadzany i wynika ze moze byc kompromitacja PZPN - tak mi sie wydaje z tego co przecyztakem http://sport.onet.pl/0,1248675,1574338,wiadomosc.html
czeher pisze:Fishbone napisał:
Jak nie?

Ruch - GKS
Zapomnialem ze GKS riwniez nie ma licencji :twisted:
Zobaczymy do piątku 8)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 lip 2007, 16:07

Zarząd Ruchu Chorzów złożył pismo do Polskiego Związku Piłki Nożnej z prośbą o ponowne rozpatrzenie wniosku dotyczącego uzyskania licencji na grę w Orange Ekstraklasie.

Prezes Katarzyna Sobstyl i przewodniczący rady nadzorczej Ruchu Chorzów Dariusz Smagorowicz przebywali dziś w siedzibie związku w Warszawie.
Jeszcze Ruch z OE nie spadl, spokojnie :wink:

Dawid_ASR
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dawid_ASR » 19 lip 2007, 17:22

Prezydent Chorzowa prosi prezesa PZPN o interwencję

O interwencję w sprawie decyzji Komisji Odwoławczej ds. Licencji Polskiego Związku Piłki Nożnej, która odmówiła przyznania pierwszoligowej licencji Ruchowi Chorzów, poprosił w czwartek listownie prezesa PZPN Michała Listkiewicza prezydent Chorzowa Marek Kopel.
Również w czwartek przedstawiciele zarządu Sportowej Spółki Akcyjnej Ruchu Chorzów złożyli w PZPN prośbę o ponowne rozpatrzenie uzupełnionego wniosku dotyczącego uzyskania licencji na grę w Orange Ekstraklasie - w środę rozpatrzonego odmownie przez Komisję Odwoławczą.

- Zaniepokojenie budzi fakt, że uzasadnieniem tej decyzji jest przekonanie ww. Komisji o (...) nie realizowaniu przez Ruch Chorzów SSA uchwały Zarządu PZPN dotyczącej restrukturyzacji zadłużenia, podczas gdy władze Spółki twierdzą, że plan restrukturyzacji zadłużenia jest realizowany prawidłowo, a przeświadczenie Komisji wynika z nieporozumienia - napisał w swoim liście Kopel.

- Jeśli władze Spółki mają rację, to problem jest poważny, gdyż nie przyznanie licencji - decyzja brzemienna w skutkach - powinna wynikać ze stanu faktycznego, a nie nieporozumienia - ocenił prezydent Chorzowa.

- Biorąc pod uwagę wagę problemu i presję czasu uprzejmie proszę Pana Prezesa o osobiste zainteresowanie się rozwiązaniem tego bardzo ważnego dla Spółki, kibiców i miasta problemu - zaapelował do Listkiewicza Kopel.

Jak informował w środę rzecznik PZPN Zbigniew Koźmiński, zdaniem Komisji Ruch nie realizował uchwały Zarządu PZPN dotyczącej restrukturyzacji zadłużenia - nie dokonał pełnej spłaty długów, a w przekazanej dokumentacji finansowej panował bałagan.

Dyrektor Ruchu Chorzów, Krzysztof Ziętek, powtórzył w czwartek, że zgodnie z uzgodnieniami z PZPN, zawierane przez klub porozumienia z wierzycielami uznawane były za spłacone zadłużenie, a plan jego restrukturyzacji był realizowany terminowo.

- Do złożonej w czwartek prośby o ponowne rozpatrzenie naszego wniosku licencyjnego dołączyliśmy nowe dokumenty, m.in. na temat spłaconego tego dnia kolejnego długu. Nasz wniosek udokumentowany jest dobitnie i jeszcze bardziej przejrzyście potwierdza że wszystkie zobowiązania były regulowane - powiedział Ziętek

Jak dodał, zawieziona przez władze klubu do Warszawy prośba nie ma formalnego charakteru. "Myślę, że z ważnych względów społecznych może jednak zostać rozpatrzona" - ocenił dyrektor Ruchu.

W oficjalnym serwisie internetowym klubu jego władze podziękowały w czwartek przyjaciołom, kibicom, partnerom, i dziennikarzom, za "wsparcie, pomoc i zainteresowanie okazane w ciągu ostatnich kilkunastu godzin".

"Nadal mamy nadzieję, że będziecie mogli oglądać piłkarzy +Niebieskich+ w Orange Ekstraklasie. Od momentu, gdy zaczęły spływać do nas doniesienia mediów w sprawie kłopotów z licencją, do rana zarząd Spółki dokonał wnikliwej analizy i weryfikacji dokumentacji. Jesteśmy przekonani, że ostateczne decyzje jeszcze nie zapadły" - napisano na stronie Ruchu.

Chorzowski Ruch, 14-krotny mistrz Polski, w ubiegłym sezonie wygrał rywalizację w drugiej lidze, czym zapewnił sobie prawo uczestnictwa w rozgrywkach Orange Ekstraklasy w sezonie 2007/08. Odmowa przyznania licencji przez Komisję Odwoławczą oznacza, że mistrz drugiej ligi pozostaje w tej klasie rozgrywkowej.
To jeszcze nie koniec...

EDIT
Oto co myśli Canal+ o decyzji PZPN :lol:
http://pl.youtube.com/watch?v=BqPh8BMLJ6Q

"Szanowny" pan Sadowski w wywiadzie dla stacji nsport poinformował, że nie będzie NIC rozpatrywał, ani dzisiaj, ani jutro, ani w poniedziałek. Powiedział także, że Ruch niech się lepiej martwi o licencje drugoligowa. Teraz, albo chorzowscy działacze odwołają się do UEFA, albo (lepiej nie będe pisał tego albo :cry: )

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 19 lip 2007, 21:00

Dawid_ASR pisze: EDIT
Oto co myśli Canal+ o decyzji PZPN :lol:
http://pl.youtube.com/watch?v=BqPh8BMLJ6Q
Trafne 8) Myślałem, że piłkarski syf mamy za sobą :?

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 19 lip 2007, 21:23

Nie rozumie tutaj Ruchu, niee spelnili wymogow licencyjnych w wymaganym terminie i jeszcze sie bulwersuja. Pisalem juz ze jak chcemy miec w miare dobra lige to nie mozemy popuszczac kazdemu czy to bedzie Legia, Wisla, Ruch czy Kujawianka Izbica Kujawska. No i ja chcialbym zeby w miejsce Ruchu nie grala Wisla Plock tylko Lechia Gdansk. Dziekuje :)

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 19 lip 2007, 21:31

Na wstępie powiem, że smutno mi było, gdy dowiedziałem się o decyzji PZPN, bo bardzo się cieszyłem z powrotu "Niebieskich" do Ekstraklasy. Ale chyba długi nie są wirtualne. Bo czytałem dzisiaj wypowiedź Jana Wosia, który tłumaczy że od bardzo długiego czasu czeka na zaległe pieniądze od Ruchu, a jest podobno 12 na liście piłkarzy, którym klub z Chorzowa zalega. A szefostwo Ruchu tłumaczy się pokrętnie, że długi są z czasów poprzedniego zarządu. No normalnie jakbym słyszał tłumaczenie Łęcznej sprzed kilku miesięcy :roll:

Szkoda Ruchu, ale przepisy są przepisami i jeśli ma być profesjonalnie to trzeba się ich trzymać. I jeśli Ruch czegoś zaniedbał to musi się liczyć z konsekwencjami.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 23 lip 2007, 15:09

o 16 bedzie wsyztsko jasne :!: czyli najpewnie Polonia i Ruch w OE
No moze nie wszytsko bedzie jasne bo jeszcze decyzja trybunalu moze namieszac w sprawie Lecznej a w czwartek decyzja w sprawie Sosnowca - chociaz watpie aby zapadla :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”