Plusy i minusy ligi Serie A... - Strona 3

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Lubicie lige włoską?

Tak
62
71%
Nie
25
29%
Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 29 lip 2007, 15:00

gilardino11 pisze:Jeżeli ktoś woli oglądać cottbuss z mainz niż jedne z największych Derb w Europie no to"...".
no to znaczy ze wlasnie takie cos mu bardziej odpowiada :) nie neguje waszych derby, bo wynik takiego meczu sprawdzam zawsze, bramki sobie zobacze, ale powaznie wole popatrzec na inny mecz jezeli oczywiscie cos w tym czasie jest na wizji :wink:

Awatar użytkownika
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Totnik_ASR » 29 lip 2007, 15:48

rebuzz pisze:
sluchaj ... nikt tego nie wymyslil bezpodstawnie, to jest stereotyp to fakt, ale on pokazuje pewna odmiennosc tej ligi, nie trzeba byc "ekspertem" zeby to stwierdzic...wystarczy parenascie lat sledzic ta lige i poczynania zespolow wloskich w LM,UEFA,PZP,INTERTOTO, zeby dojsc do takiego wniosku o tym ze zespoly wloskie wiecej niz inne skupiaja sie na defensywnie :)
do jakiego mozna dojsc wniosku to ze twoja wiedza i obserwacje tej ligi skonczyly sie 15 lat temu :)

catanacchio juz dawno nie istnieje

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2444
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lip 2007, 16:03

Primera Division - 942 bramki w sezonie 2006/07

Premiership - 928 bramek

Serie A - 969 bramek

We Włoszech w minionym sezonie padło najwięcej bramek spośród trzech czołowych lig. Niewątpliwie stawiają na defensywę.

Dla porównania w Bundeslidze padło 837 bramek. Są jednak o dwie drużyny mniej.

Średnio w Bundeslidze na jedną drużynę przypada 46,5 gola
W Hiszpanii 47,1
W Anglii 46,4
We Włoszech 48,45 gola.

Do tego należy dodać różnicę w poziomach Bundesligi i pozostałych trzech lig.

Taka mała garść statystyk.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 16:21 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 29 lip 2007, 16:08

Totnik_ASR pisze:catanacchio juz dawno nie istnieje
catanacchio to chyba nigdy nie istniało :>

Tak czy inaczej, kolega rebuzz, który woli oglądać mecz pomiędzy jakimiś ogórkami z Bundesligi niż największe derby Europy, chyba nie może być w tym temacie obiektywny. :wink:

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 30 lip 2007, 16:30

RealFan pisze:
Do tego należy dodać różnicę w poziomach Bundesligi i pozostałych trzech lig.
taaa ? ciekawe jaka :) śmialo oblicz tą rożnice i dodaj :lol: .. jestem ciekaw jak tego dokonasz :)

a tak na powaznie wiadomo ze po IFFHS i po UEFA mozna sprawdzic ze Niemiecka liga zajmuje piąta pozycje ( alba czwarta - nie wiem nie pamietam dokladnie ) i po liczbach miejsc do LM i p. Uefa widac ktore ligi sa silniejsze, ale Bundesliga nadal pozostaje jedna z najsilniejszych lig czy sie to komus podoba czy nie, wiadomo ze wloska, hiszpanska, angielska sa bardziej wymagajace, ale tutaj niektorzy wypowiadaja sie z taka hipokryzja jakby to byla roznica 50 klas :) :shock: :lol: ..
Zico_FCI pisze:
Tak czy inaczej, kolega rebuzz, który woli oglądać mecz pomiędzy jakimiś ogórkami z Bundesligi niż największe derby Europy, chyba nie może być w tym temacie obiektywny. :wink:
a gdzie twoj obiektywizm kolego :wink: ? "ogórki" ?? "najwieksze derby Europy" hola hola.... zaraz fani hiszpanskiej powiedza ze to real i barca... angielskiej jeszcze cos... wiec popatrz na Siebie z tym obiektywizmem :D :D
Totnik_ASR pisze:
do jakiego mozna dojsc wniosku to ze twoja wiedza i obserwacje tej ligi skonczyly sie 15 lat temu :)
w takim razie twoje wnioskowanie pozostawia wiele do zyczenia , az taki stary nie jestem :) dlugo nie sledze ligi wloskiej chyba od 1995 roku ... i po prostu swoje zdanie sobie wyrobilem :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2444
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 lip 2007, 16:39

rebuzz pisze:jestem ciekaw jak tego dokonasz
Trzebaby każdego zawodnika przedstawić w liczbach - współczynnik umiejętności (ale to by było nieobiektywne) i wyliczyć średnią. Baza danych lepsza jak FM by powstała :shock: :lol:

Wiadomo, że Bundesliga jest słabsza. Nie o 50 klas, ale jest :wink:

Bramki tak sobie policzyłem, bo sam byłem ciekaw jak się prezentują statystyki pod tym względem :P A nawet wyszło coś ciekawego z tym stereotypem włoskiej defensywy :wink:

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 30 lip 2007, 16:57

RealFan pisze:
Wiadomo, że Bundesliga jest słabsza. Nie o 50 klas, ale jest :wink:
tu sie oczywiscie zgodze,

nie bedziemy sie czarowac :wink:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 30 lip 2007, 17:19

rebuzz pisze:ogórki" ?? "najwieksze derby Europy" hola hola.... zaraz fani hiszpanskiej powiedza ze to real i barca...
to sa derby hiszpani
jesli chodzi o derby miasta, to derby mediolonu sa najwiekszymi w europie. znajdz drugie takie miasto gdzie dwa kluby z tego miasta wygraly LM

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 30 lip 2007, 17:54

rebuzz pisze:oprawy z sudtribune sa znane w calej europie... nie mowie ze sa najlepsze ale kazdy o tym slyszal.
Ja nie słyszałem. Słyszę po raz pierwszy.

ossy Real - Barcelona to derby Hiszpanii? A ja myślałem, że Barcelona leży w Katalonii ;)

Nie pamiętam by w sezonie (bodajże) 2003/04 gdy w finale LM grali Milan i Juventus, a w półfinale Inter - Milan ktoś mówił o Calcio, że jest dużo lepsze od Premiership czy La Ligi, a teraz co chwilę wyciąga się fakt, że w półfinałach LM grały 3 zespoły z Anglii (a i tak wygrał klub włoski), a w PUEFA 3 kluby hiszpańskie. Taka dygresja... ;)

Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że niektórzy łączą aspekt sportowy z pozasportowym przytaczając argumenty pozaboiskowe lub wręcz chuligańskie (piszącym na murach przypominam, że chuligan pisze się w Polsce przez 'ch' ) zapominając o tym, że siłę drużyny poznaje się po tym co osiągają. To co, że w półfinałach Ligi Mistrzów uczestniczyły trzy kluby angielskie skoro pamięta się zwycięzcę, a nie półfinalistów. To co, że Niemcy na Mistrzostwach Świata zagrali zupełnie jak nie-Niemcy skoro to Włosi ze swoim "catenaccio" wznieśli puchar świata. Zapomina się o tym, że w dwóch ostatnich latach to włoscy napastnicy zdobyli Złote Buty strzelając najwięcej bramek w Europie.

Włochy to jest taki dziwny kraj, w którym futbol niesamowicie mocno łączy się z polityką. Tylko we Włoszech premier kraju może być jednocześnie właścicielem jednego z największych klubów na świecie. Tylko we Włoszech spotkanie parlamentu może zostać zdominowane kontrowersyjną decyzją sędziego w meczu Juventus - Inter. Tylko we Włoszech można stracić fortunę będąc właścicielem klubu piłkarskiego (Parma, wcześniej Fiorentina, Lazio czy jeszcze do niedawna Roma) chcąc zapisać się w historii złotymi zgłoskami. Tylko we Włoszech można nie mieć ograniczeń w posiadaniu zawodników spoza Unii Europejskiej a i tak mieć najlepszą reprezentację na świecie.

Co do kibicowania to mnie to niewiele interesuje bo każdy naród ma inną mentalność i we Włoszech, gdzie żyją ludzie niesamowicie temperamentni, ludzie przeżywają spotkania zupełnie inaczej niż w Niemczech gdzie najważniejsze by było piwo i kiełbaski, a to co się dzieje na boisku jest mniej ważne. Wiem, że piszę stereotypami, ale
Loker pisze:stereotyp ma to do siebie ze istnieje zawsze jakis związek z rzeczywistością

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 30 lip 2007, 18:00

Rebuzz nie trzeba dużo myśleć aby zauważyć że liga niemiecka znacznie odbiega poziomem gry od czołowych lig europejskich. Nie odbieram tej lidze kibiców ani stadionów bo to prawda że macie jedne z najlepszych obiektów piłkarskich w Europie z bardzo dużą frekwencją kibiców ale pamiętajmy że Niemcy to bardzo bogaty kraj a aspekty czysto piłkarskie to inna sprawa.

Patrząc na statystyki to kluby z Niemiec wygrywały Ligę Mistrzów tylko 6 razy przy czym kluby z Włoch bądź Hiszpanii czyniły to 11 razy. Ostatni raz Bayern wygrywał w 2001 i od tego czasu nie ukrywajmy że kluby z Niemiec nie znaczą w Europie nic. Jest jeden Bayern który regularnie grał w fazie pucharowej odpadając raz za razem gdy trafiali na kogoś silniejszego. Jest jeszcze Werder który był i jest takim czarnym koniem.
Jeżeli chodzi o samą Bundeslige to w ubiegłym sezonie uległa zmianie bo zawsze było tak... Bayern i długo długo nic. Nie wiem dlaczego nie zdobyliście ligi ( pewnie sami nie wiedzie ) ale IMO Stuttgart bądź Shalke nie wyjdzie z grupy a Werder też nie nawojuje.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 30 lip 2007, 19:00

Martin Pellegrino pisze:ossy Real - Barcelona to derby Hiszpanii? A ja myślałem, że Barcelona leży w Katalonii
ja tu nie widze kataloni Obrazek

wiec chyba hiszpani

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 30 lip 2007, 21:52

rebuzz pisze:"ogórki" ??
a nie? :>
rebuzz pisze:a gdzie twoj obiektywizm kolego
Na swoim miejscu kolego. Ja wolę obejrzeć mecz Bayern-Werder niż na przykład Catnia-Reggina w przeciwieństwie do Ciebie. I to mimo iż za Bundesligą nie przepadam.
rebuzz pisze:real i barca...
Piszesz o meczu Real-Atletico czy Barcelona-Espanyol? :>
rebuzz pisze:angielskiej jeszcze cos
Co z Anglią? Które miasto angielskie ma dwie drużyny, które zdobyły Puchar Europy i po kilkanaście mistrzostw krajowych?

Awatar użytkownika
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Totnik_ASR » 30 lip 2007, 22:04

rebuzz pisze: takim razie twoje wnioskowanie pozostawia wiele do zyczenia , az taki stary nie jestem dlugo nie sledze ligi wloskiej chyba od 1995 roku ... i po prostu swoje zdanie sobie wyrobilem
sledzisz chyba w Bravo Sport skoro uwazasz ze Wlosi dalej graja "catanacchio" :)

co do Derbow to wedlug mnie takie zjawisko ma miejsce jak graja dwa zespoly z 1 miasta...

Anglia.. co to za Derby jak sa co kolejke a pol ligi jest z Londynu??

Hiszpania.. Barca-Real .. bardzo spektakularna i elektryzujca rywalizacja ale to nie Derby

Wlochy - no wlasnie tutaj sa prawdziwe Derby.. Derby Mediolanu i Rzymu.. prawdziwe miastowe starcia

osbiscie uwazam ze mediolanskie obecnie moze bardzej przyciagaja uwage ale rzymskie sa bardzej zywiolowie i wieksze panuje napiecie pod wzgledem kibicowskim :) ale moze jestem nieobiektywny z wiadomych wzgledow :D w kazdym razie jak pisalem prawdziwe Derby sa tylko w Itali

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 30 lip 2007, 23:00

Zico_FCI pisze:
rebuzz pisze:"ogórki" ??
a nie? :>
nie :wink:
Zico_FCI pisze: Na swoim miejscu kolego. Ja wolę obejrzeć mecz Bayern-Werder niż na przykład Catnia-Reggina w przeciwieństwie do Ciebie. I to mimo iż za Bundesligą nie przepadam.
no wlasnie w przeciwienstwie do mnie :) i tym sie roznimy :)
Zico_FCI pisze: Piszesz o meczu Real-Atletico czy Barcelona-Espanyol? :>
... ... ... ... ... pozostanie to moja slodka tajemnica hehe ... ... ... ...

Martin Pellegrino pisze:
rebuzz pisze:oprawy z sudtribune sa znane w calej europie... nie mowie ze sa najlepsze ale kazdy o tym slyszal.
Ja nie słyszałem. Słyszę po raz pierwszy.

sluchaj nic na to nie poradze, musisz nadrobic zaleglosci, ja tez paru pewnie rzeczy nie wiem ktore dla innych wydaja sie "oczywiste"
ossy pisze: to sa derby hiszpani
jesli chodzi o derby miasta, to derby mediolonu sa najwiekszymi w europie.
widzisz wystarczy nieco bardziej sprecyzowac i sie zgodze :) ale wlasnie dopiero teraz :)
Totnik_ASR pisze:
sledzisz chyba w Bravo Sport skoro uwazasz ze Wlosi dalej graja "catanacchio" :)
nie bede sie z Toba spieral bo nie moge odpowiedziec na cos co nie jest poparte argumentami, jezeli to tylko twoje przypuszczenie apropo Bravo Sport to jedyna osoba ktora moze to potwierdzic lub nie jestem JA. zatem informuje cie ze sie mylisz :wink:

pozatym ten temat chyba sluzy do wyrazenia swojego zdania ? a nie do forsowania kazdego "jest TAK a nie inaczej" :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 30 lip 2007, 23:06

Co do catanacchio pokaż mi te drużyny które preferują taki styl np. w Europie. Kto :?: Milan, Inter, Roma :?:
Jeżeli chodzi o ligę to jak przedstawił Ci RealFan padło w Calcio najwięcej bramek ale mniejsza z tym. Jeżeli Milan gra a Ascoli to spodziewasz się po spadkowiczu super offensywnej gry ? Nie sądzę aby byli oni przejąć kontrole w meczu. Może w Anglii jest inaczej :?: Mecz lidera ze spadkowiczem to walka jak równy z równym i drużyna słabsza nie ma taktyki opartej na obronie z możliwością szybkiego kontrataku :?: Czy może też jesteś zdania że w lidze włoskiej nie ma walki bo ostatnio się z takim stwierdzeniem spotkałem...

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”