Wybory parlamentarne

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo by? dziś zag?osowa? w wyborach do Sejmu?

1. Prawo i Sprawiedliwoś?
16
15%
2.Sojusz Lewicy Demokratycznej
7
6%
3. Platforma Obywatelska
50
46%
4. Polskie Stronnictwo Ludowe
3
3%
5. Socjaldemokracja Polska
4
4%
6. Liga Polskich Rodzin
4
4%
7. Unii Pracy
0
Brak głosów
8. Partia Demokratyczna
10
9%
9. Unia Polityki Realnej/PJKM
14
13%
kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

SLD zagłosuje za późniejszymi wyborami?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 18 sty 2005, 19:17

Większość członków klubu parlamentarnego SLD opowiada się za wrześniowym terminem wyborów parlamentarnych. Jak dowiedziała się nieoficjalnie IAR, takie głosy przeważały w dyskusji podczas wyjazdowego, zamkniętego posiedzenia klubu.

Posłowie chcą także połączenia tych wyborów z prezydenckimi i referendum w sprawie konstytucji europejskiej.

W debacie posłowie podnosili, że połączenie wyborów przyniesie kilkadziesiąt milionów złotych oszczędności, które można by przeznaczyć na przykład na wyprawki szkolne. Padł wniosek, by trzy połączone głosowania rozłożyć na dwa dni - sobotę i niedzielę, bez podania jednak konkretnej daty.

Pojawił się także pomysł, by 25 września odbyły się wybory do Sejmu i Senatu oraz pierwsza tura wyborów prezydenckich, a 9 października - druga tura wyborów prezydenta i referendum konstytucyjne.

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Donald Tusk powiedział, że zdążył się już przyzwyczaić do tego, że SLD zmienia zdanie na temat wyborów w zależności od politycznych potrzeb tej partii. Wicemarszałek Sejmu dodał, że od blisko dwóch lat słyszy się z ust różnych lewicowych polityków zapewnienia o skróceniu kadencji parlamentu.

Zdaniem Ludwika Dorna z Prawa i Sprawiedliwości, politycy SLD w sprawie terminu wyborów przeszli od komedii do groteski.

Skrócenia kadencji Sejmu chce także Socjaldemokracja Polska. Tomasz Nałęcz powiedział, że jego klub opowiada się za wyborami w czerwcu. "My nie robimy z gęby cholewy" - podkreślił.

SLD podejmie decyzję w sprawie terminu wyborów 31 stycznia. Jeszcze w tym tygodniu zarząd partii ma na ten temat rozmawiać z prezydentem.

=========

Dla mnie do nie jest żadne zaskoczenie, komuchy (mam na myśli SLD) chcą jak najdłużej utrzymać się przy korycie. Szkoda słów...

Mikusinski
Grafomańskie harakiri
Lokalizacja: Tam gdzie siarkowy leży gród, tam Mielec znalazł grób.....
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mikusinski » 18 sty 2005, 19:22

Ja tam się w ogóle w politykę nie mieszam, więc tak i nie interesuję się nią. Ale też dla mnie jest małe zaskocznie.

Awatar użytkownika
Wtajemniczeni_wiedzą
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wtajemniczeni_wiedzą » 18 sty 2005, 22:35

Mikusinski pisze:Ja tam się w ogóle w politykę nie mieszam, więc tak i nie interesuję się nią. Ale też dla mnie jest małe zaskocznie.
Weź człowieku przestań pisać na tematych których nie kumasz, a jest ich połowa na forum, chcociaż się nie kompromituj!!

p.s. pamietasz co ci kiedyś obiecałem...niedługo wpadnę i to uczynę!!

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 18 sty 2005, 22:47

SLD w następnym parlamencie znajdzie siew bardzo małej liczbie albo wogóle sienie znajdzie stad ta decyzja, rzecz jasna chcą jak najdłużej się "porządzić". To przykre, no ale cóż można na to poradzić.

Pozatym kwestia połączenia wyborów prezydenckich, parlamentarnych i refendum , hmmmmm to chyba troche za dużo naraz.

Chociaż napewno było by to ciekawe, jedno jest pewne wygra centoprawica.

I faktycznie problemem w przysżłym rządzie może być dogadanie się Kaczyńskich z Rokitą i Tuskiem. Miejmy jednak nadziej, że te rządy tzw."czystych" polityków okażą się skutecznymi , a nie kolejnymi po których powiemy, że znowu nas kotoś oszukał.

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 18 sty 2005, 23:00

pippen pisze:Pozatym kwestia połączenia wyborów prezydenckich, parlamentarnych i refendum , hmmmmm to chyba troche za dużo naraz.
im wiecej tym lepiej, bedzie wieksza frekfencja.
pippen pisze:Miejmy jednak nadziej, że te rządy tzw."czystych" polityków okażą się skutecznymi , a nie kolejnymi po których powiemy, że znowu nas kotoś oszukał.
nadzieja matka glupich :(

pozdro

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 18 sty 2005, 23:09

zawdi pisze:
nadzieja matka glupich :(

pozdro
Ale matka kocha swoje dzieci. Myśle, że powinno być zdecydowanie lepiej. Chociaż napewno odrazu tego nie oddczujemy, bo potrzebne sa radykalne reformy, a te zawsze "bola".

Awatar użytkownika
sirtomaszo
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sirtomaszo » 20 sty 2005, 13:42

Ale matka kocha swoje dzieci. Myśle, że powinno być zdecydowanie lepiej. Chociaż napewno odrazu tego nie oddczujemy, bo potrzebne sa radykalne reformy, a te zawsze "bola".
Niektórzy boją sie że za długo będą czekać na zmiany...

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Wybory parlamentarne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 24 cze 2005, 22:25

Na kogo być dziś zagłosował w wyborach do Sejmu?

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 24 cze 2005, 22:27

Naturalnie UPR.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 24 cze 2005, 22:29

Te wynik z teraz tatkie troche mało realne. Może tam kiedyś UPR tyle wywalczy
8) :o

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 28 cze 2005, 16:06

Ja oczywiście głosuję na UPR. Tylko martwią mnie te zawirowania w partii, Korwin sieje niepotrzebny zamęt. :? W ankietach internetowych UPR zawsze jest w czołówce, ale jak przychodzi co do czego, to niestety kończy sie na kilku procentach. Chciałbym, żeby teraz było inaczej, ale to tylko marzenia.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 28 cze 2005, 20:06

skorpss pisze:JTylko martwią mnie te zawirowania w partii, Korwin sieje niepotrzebny zamęt. :? .
Jaki zamęt?

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 28 cze 2005, 20:35

To Ty Pippen nic nie wiesz :o . Korwin wywalił z funkcji prezesa Wojterę i sam uczynił się znów wodzem ( ciekawe jakim prawem ). Doprowadziło to do podziału partii - część opowiedziała się za Korwinem, część za Wojterą. Mówiło się, że zmieniona zostanie nazwa na Platformę Korwina czy coś takiego. Ciężko powiedzieć jak to się wszystko skończy, ale na pewno nie pomoże to partii w zdobywaniu nowych zwolenników, których i tak nie jest niestety za dużo ( heh, gdyby wszyscy mieli internet.... :wink: ).

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 29 cze 2005, 10:16

Zdecydowanie PO. Ich program jest wg mnie najrozsądniejszy. W ogóle jestem poglądów prawicowych. Niestety prawa wyborczego jeszcze nie mam. Bede miał za pół roku, ale wtedy już będzie po wyborach :)

Awatar użytkownika
Miko77
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Miko77 » 29 cze 2005, 10:58

Nie mam sprecyzowanych pogladow, ani odpowiedniego wieku :wink: , ale mam wpojone poglady prawicowe , na pewno nie SLD :? kiedys podobalo mi sie AWS , ateraz nie wiem po prostu jakby nie bylo bedzie zle 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”