Nie będę oryginalny jeśli napiszę, iż o mistrza bić się będzie "wielka czwórka". Ale tak naprawdę to narazie nikt im nie dorównuje.
Liverpool wzmocnił się wystarczająco. Pozyskanie Torresa jest naprawdę dobrym posunięciem, nie ma co do tego wątpliwości. Voronin jakoś mnie nie przekonuje, nie przekonywał mnie w Bayerze, czy jego wartość wzrośnie? Nie sądzę. Benayoun to zawodnik kupiony typowo na zmiennika. Jak wygląda ich kadra? Bramka solidnie obsadzona, obrona - najsłabsze ogniwo to Arbeloa w pierwszej "11", minusem jest brak klasowych zmienników prócz Hyypi. W pomocy istne bogactwo. Alonso, Gerrard, Sissoko, Mascherano, Benayoun, Pennant, Riise i Kewell, czyli naprawdę po dwóch wartościowych zawodników na każdą pozycję. A atak? Torres, Kuyt + nienajgorsi Babel, Crouch i Voronin.
Ogółem The Reds mają naprawdę silny, wyrównany i szeroki skład i na pewno włączą się do gry o mistrza, a nie będą tylko walczyć o 3 miejsce. Ciekawe tylko jak będzie wyglądała ich gra, kiedy rozpocznie się Liga Mistrzów?
Drugą drużyną, która będzie walczyć o pierwsze miejsce jest Chelsea. Bardzo dobre transfery, a szczególnie Tala Ben Haima, wzmocnienie defensywy Alexem oraz pozyskanie Maloudy. Dobrym ruchem było również sprowadzenie Sidwella, niezły transfer Bellettiego, no i niepotrzebny moim zdaniem zakup Pizarro. Kadra wygląda obiecująco. Bramkarz wysokiej klasy i niezły zmiennik. W obronie Belletti na prawej stronie, mogący grać tam również Ben Haim i Ferreira. W środku Terry z Carvalho i zmiennicy w postaci Alexa i Ben Haima. Na lewej stronie znakomity Cole oraz nie ustępujący mu Bridge. Pomoc wygląda bardzo okazale, chociaż nie jest aż tak mocna jaką posiada Liverpool. Wright-Phillips, Joe Cole i Malouda dostępni na skrzydłach, w środku Essien, Mikel, Makelele, Lampard, Sidwell i leczący kontuzję Ballack. W ataku pewniak Drogba, niewiadoma Shevchenko, posiadający duży potencjał Kalou oraz IMO słabiutki Pizarro.
Nie wygląda to różowo w perspektywie rozgrywek Pucharu Narodów Afryki. Przez to ubędzie takich zawodników jak Drogba, Kalou, Essien i Mikel, dlatego też pozyskano takich zawodników jak Pizarro czy Sidwell, którzy nie będą w stanie zastąpić Drogbe czy Essiena. W tej chwili Chelsea jest trudno zdobywać komplet punktów, kryzys powinien nadejść właśnie podczas PNA.
Kolejną drużyną, którą stać na mistrzostwo jest Arsenal. Nie przekonują mnie głosy co niektórych, że bez Henry'ego Kanonierzy to już nie ta sama drużyna, a podopieczni Wengera to młokosy. Fakt, nie sądzę by Eduardo stał się kluczowym zawodnikiem zespołu, ale wydaje mi się, ze to van Persei przejmie rolę głownego snajpera. W bramce Lehmann, któremu zdarzają się kiksy, ale to dobry golkiper. Almunia z tego co widziałem, przeżywa chyba swój najlepszy okres w karierze. Obrona jednak nie wygląda rewelacyjnie. Trzeba przyznać, że co do wyjściowego zestawienia defensywy nie można mieć uprzedzeń, bo Gallas wraz z Toure to klasa światowa, co by nie było, Eboue to naprawdę dobry obrońca, a Clichy wielki talent, któremu jednak brakuje trochę doświadczenia. Dobry transfer Sagny, ktory jset wartościowym zmiennikiem. Ale to koniec jeśli chodzi o tych dobrych rezerwowych. Senderos to przeciętny grajek, ale jest Flamini, który w razie kontuzji Clichy'ego może go z powodzeniem zastąpić. Hoyte w żaden sposób mnie nie przekonuje. W pomocy widzimy grajacych na bokach Rosicky'ego i Hleba, którzy w tym sezonie już radzą sobie lepiej niż w poprzednim. W srodku Silva i niezły zmiennik Diarra, plus Diaby. No i oczywiscie klasowy rozgrywający Cesc. A zapomniałbym o Theo Wallcott'cie. Pomoc całkiem niezła, ale wydaje mi się, że gorsza od tej którą posiada Benitez, natomiast na równym poziomie z The Blues. Atak nie imponuje prócz van Persiego. Adebayor i Eduardo to całkiem ciekawi zawodnicy, ale nie są to napastnicy z wysokiej, światowej półki. O Bendtnerze się nie wypowiem, bo nie mam pojęcia co potrafi ten chłopak. IMO Arsenal pierwszą połowę sezonu zaliczy pewnie do udanych, gorzej bedzie z drugą, kiedy mogą pojawić się kontuzje, czyli zmora The Gunners oraz PNA, które wykluczxą Sagna, Eboue, Toure oraz Adebayora. Z tego co widziałem, Arsenal poprawił skuteczność w porównaniu z poprzednim sezonem, więc w pierwszej czwórce będą na pewno, choć 3 miejsce to maksimum.
No i został nam Manchester United. Mistrz Anglii, który jeszcze wzmocnił swój zespół, nie osłabiając się mocno przy tym. Wydawałoby się - nic nie przeszkodzi im w drodze po kolejne mistrzostwo. A jednak start rozgrywek tragiczny, czego powodem jest chyba złe przygotowanie do rozgrywek, kontuzje i wykluczenia kluczowych zawodników. Mimo tego Red Devils nie stracili aż tak dużo do czołówki i wszystko teraz powinno się dobrze układać.
Bramka obsadzona całkiem nieźle. Doświadczony VDS i dobry Kuszczak. W obronie Brown, Ferdinand, Vidić i Evra, to jak narazie wyjsciowe ustawienie. Czekać tylko jak do gry wróci Neville i będzie to wyglądało naprawde rewelacyjnie. Zmiennicy tacy jak Pique, Silvestre, Simpson czy Bardsley nie imponują, ale są niezłymi piłkarzami. Pomoc może się równać z zestawieniem The Reds. Mamy tu czterach naprawdę znakomitych zawodników w środku pola jak OH, Carrick, Scholes i Fletcher, a do tego dochodzi utalentowany Gibson. Na skrzydłach Ronaldo, Nani, Giggs, Park oraz Anderson i Eagles. W ataku trzy znaczące nazwiska - Saha, Tevez i Rooney, mogący tam grać także Anderson i młody Campbell. Początek sezonu naprawdę nienajlepszy, ale z meczu na mecz ta maszyna nabierze rozpędu, kiedy do gry wrócą Rooney, Ronaldo, Park czy Neville, a pełnie możliwości pokażą Scholes, Giggs, Nani i Tevez.
Moim zdaniem o pierwsze miesjce do samego końca bić się będzie Manchester United z Liverpoolem. O 3 Arsenal z Chelsea.
Za plecami wielkiej czwórki powinien znaleźć się Everton, który ma ciekawą drużynę, bardzo dobrego trenera, który wzmocnił pozycje, które należało wzmocnić, czyli pozyskał takich graczy jak Baines, Yakubu, Jagielka czy Gravesen. Na pewno szkoda fanom The Toffees, że nie udało im się pozyskać Manuela Fernandesa. Stać ich na zajęcie wysokiej, piątej lokaty. Powalczy także Tottenham, Manchester City, Necatle i Blackburn. Kandydaci do spadku? Pewny jestem Derby. Fulham, Birmingham, Bolton i Sunderland do końca będą walczyć o pozostanie w najwyższej klasie rozgrywkowej w Anglii.
Moja tabela:
1. Manchester United
2. Liverpool
3. Chelsea
4. Arsenal
5. Everton
6. Tottenham
7. Man City
8. Newcastle
...
18. Birmingham
19. Fulham