Kto wygra Premiership w sezonie 2007/2008 ?

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Kto wygra ligę ?

Arsenal
9
29%
Manchester
16
52%
Chelsea
6
19%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Kto wygra Premiership w sezonie 2007/2008 ?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 14 cze 2007, 11:05

Zakończony niedawno sezon to już historia. Kibice ManU pewnie długo będą go wspominac, bo był dla nich wyjątkowo udany. Reszta stawki już tak ciepło go wspominać nie bedzie.

Dziś ogłoszono terminarz na nowy sezon. Niedługo transferowa karuzela ruszy pełną parą, można więc już zacząć dyskusje na temat nowego sezonu 2007/2008. Kto wygra, kto będzie drugi, kto spadnie, kto sie nie dostanie do pucharów ?

W nowym sezonie zabraknie Scheffield United, Charltonu Athletic oraz Watfordu. Ekipy te okazały się najsłabsze w minionym roku i musiały się pożegnać z najwyzszą klasą rozgrywkową.
Do elity powracają natomiast: Derby County, Sunderland i Birmingham City.

Terminarz dostępny m.in pod tym adresem: klik

bądź też na oficjalnej stronie ligi: http://www.premierleague.com/

już w pierwszym tygodniu [2 kolejki] Premiership dojdzie do ciekawych pojedynków:

Arsenal w meczu derbowym spotka się na Emirates z Fulhamem. I z Newcastle na wyjeździe.
Chelsea najpierw podemuje beniaminka z Birmingham, by następnie spotkac się z Reading [ciekawe, czy Cech ciągle w hełmie będzie grał :D]
ManU podejmuje Reading i jedzie do Portsmouth.
A Liverpool najpierw czeka wyjazd na mecz z Aston Villą, a nastpenie na Anfield przyjeżdza WHU.

edit:
w terminarzu Arsenalu już doszło do małych przetasowań.
2 mecz z Newcastle został przełożony, jeszcze nie wiadomo na kiedy z powodu gry w kwalifikacjach do LM.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2008, 14:01 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 14 cze 2007, 15:10

Terminarz dla Manchesteru nienajgorszy. Swietnie że pierwszy mecz rozgrywamy na OT bo jak wiadomo trzeba dobrze wystartować, najlepiej tak jak rok temu :]
Teoretycznie najgorszy okres to kwiecień gdzie mamy:
05.Sobota - Middlesbrough (Wyjazd)
12. Sobota - Arsenal (Dom)
19. Sobota - Blackburn Rovers (Wyjazd)
26. Sobota - Chelsea (Wyjazd)
Z żadną z tych drużyn nie gra się nam łątwo szczególnie nie lubie spotkań na Ewood Park. Boro bedzie jak zwykle nieobliczalne a mecze z Arsenalem i Chelsea to z gatunku tych gdzie może wydarzyć się dosłownie wszystko.

Co do tego kto zostanie mistrzem to powrócimy gdy coś więcej o transferach będzie wiadomo. Ale uważam że Arsenal to nie bedzię zeszłoroczna drużyna gdzie sie praktycznie od początku nie liczyli. Nawet gdy nie bedzie wielkich transferów czuje że młodzież Wengera ostro powalczy :roll: Nie to że robie z nich faworytów bo takowy już jest :glass:
ale to bedzię bardzo cieżki i emocjonujący sezon :wink: W dokłądne typy na razie się bawić nie będe bo nie chce wyjsć jak redaktor Stec w tamtym roku :lol2:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 14 cze 2007, 15:23

Rossi pisze:Ale uważam że Arsenal to nie bedzię zeszłoroczna drużyna gdzie sie praktycznie od początku nie liczyli.
A mnie sie wydaje ze piszesz troche pod fieldiego :smile2:

Ja uwazam, ze ten sezon bedzie duzo ciezszy nic poprzedni, co roku obiecuja ze beda sukcesy, a to juz nawet samemu Henriemu sie znudzilo :think: Zobaczymy co bedzie z tym Treze :think: ale jezeli znowu sciagna mlodych zamiast kogos juz doswiadczonego to moze byc kicha
Uwazam, ze beda meic problemy z zdobyciem 4miejsce, na ktorym widze takie zepsoly jak Spurs, Newcastle, Aston czu wreszcie WHU :!:
Ten sezon powinien byc chyba najbardizej zazarty i wyrownany od lat :!: Do grypowinny wejsc wymienione powyzej zespolu bo ...
- Newcstle zawsze ma potencjal ale tym razem bedzie i dobry coach, wiec powinni sporo namieszac, na rynku transferowym rowniez nie beda proznowac, sciagneicie Viduki to bardzo dobre posuneicie, ciekawe co z Martinsem :think:

- Spurs - co roku pewna progresja - no i w tym roku pierwszy raz od dlugiego czasu musieli pogodzic puchary europejskie i premeiship, pocztakowo srednio to wychodzilo ale wchycili w 2czesci wiatr w zagle :!:

- WHU - Ci znowu nie prozniuja, tylko zeby nie okazalo sie to znowu klpa :/

- Aston Villa - O'Neill po roku pracy i budowie zespolu powinien w tym seoznie odneisc juz wymierne efekty, "wystarczy" zredukowac liczbe remisow na krozysc wygranyhc :lol2: powinni sie lcizyc

Wiec w perspektywie tego czarno widze Arsenal :smile2:

Co do pojedynku smaych gigantow - MU i Chelsea to aktualnie duzo silneisjzy wydaje sie Manchetser ale moze to byc zludne, kto rok temu dawal szanse czerownym dioabla :think: Po tym jak srednio zaopatrzyli sie na rynku a Chelsea sproadzila takich graczy ja Ballack, Sheva, Essien (?)
Teraz role sie odwrocily a Chelsea chyba obrala poprzedni keirunek (gdy przyslzi tacy gracze jak Mutu ..), czyli nie sciaganie az takich gwiazdorskich nazwisk

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 14 cze 2007, 15:41

czeher pisze:A mnie sie wydaje ze piszesz troche pod fieldiego
No pewnie niech się chłopak nie załamuje i myśli że Arsenal może coś zdziałać :o
Wydaje mi się że Arsenal może sie liczyć dlatego: Skłąd troche nabrał doświadczenia.Wenger to jest za dobry trener aby 3 rok z rzędu być poza pudłem, no i nie ma co ukrywać że Kanonierzy potrafią grać z czołowką co udowodnili w zeszłym sezonie, jeszcze tylko pozostaje rozpracowanie "ogórów" :wink: Jakieś przeczucie we mnie jest że powalczą ( nie wygrają :) ) a może okazać się to gówno warte bo wrózka ze mnie żadna. Ale na starcie nikt im większych szans nie daje ... tak jak w tamtym roku Manchesterowi gdzie miało być 4 miejsce['] uważam że obecna sytuacja Arsenalu jest podobna i mają coś do udowodnienia. Z drugiej strony która drużyna z EPL nie ma czegoś do udowodnienia :think:

Miejsce 4 dla WHU, Srok , Kogutów czy Aston uwazałbym za wielką niespodzianke i sie tego w tym sezonie nie spodziewwam. Bedą naciskać ale skoniczy się tak jak zwykle gdzie wielka MU , Chelsea, Pool i Arsenal rozegrają to miedzy sobą.
czeher pisze: Ballack, Sheva, Essien (?)
Z Essienem to nie za bardzo bo przyszedł 2005/2006 8)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 14 cze 2007, 15:53

Co do Arsenalu, to trzeba coś zaradzić na skuteczność i kontuzje.
Jeśli te 2 sprawy zostaną przez Wengera poprawione to sytuacja pod koniec sezonu będzie zupełnie inna.

Rossi piszesz, że trzeba rozpracowac te słabsze ekipy. Ich nie trzeba rozpracowywać, trzeba poprawić skuteczność. W zdecdowanej większosci tych przegranych meczów z "kelnerami" mielismy ogromna przewage w ilosci stwarzanych stuacji i równie wysoką jesli chodzi o ich marnowanie.
Gdy poprawimy skuteczność - wszystko wróci do normy.

Nie wydaje mi się, aby scenariusz Czeska miał się sprawdzić. Pisze tak, bo nie lubi Arsenalu :p
Piszesz Czehu, że Arsenal co roku obiecuje sukcesy i ich nie ma - a co z WHU, Newcastle, czy Aston Villą ? Oni też mieli grac na miarę czołówki, mieli walczyć o puchary, jak sie skonczyło wszyscy wiedzą. Dlaczego wiec teraz Arsenal znów ma nic nie zdobyć, a amte ekipy mają nagle zacząć grać na miare oczekiwań ich kibiców ?

Moim zdaniem pierwsza czwórka będzie wyglądała podobnioe jak w minionym sezonie [ten sam skład, inne pozycje :smile2:]

Wszystko oczywiscie będzie można dokładniej powidzieć, po okienku transferowym. Bo nie wiemy, czy Henry odejdzie, co z Sissoko w Liverpoolu, etc. To są ważni gracze dla tych ekip i jak sprawa sie wyjaśni - będzie można coś wiecej na ten temat powiedzieć.

P.S.
Jak ktoś ma pomysł na ankiete to niech pisze.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 14 cze 2007, 15:59

fieldy pisze:Co do Arsenalu, to trzeba coś zaradzić na skuteczność i kontuzje.
Jeśli te 2 sprawy zostaną przez Wengera poprawione to sytuacja pod koniec sezonu będzie zupełnie inna.

Ich nie trzeba rozpracowywać, trzeba poprawić skuteczność. W zdecdowanej większosci tych przegranych meczów z "kelnerami" mielismy ogromna przewage w ilosci stwarzanych stuacji i równie wysoką jesli chodzi o ich marnowanie.
hmm skad ja to znam? :think:

Osobiscie uwazam, ze to Chelsea wygra lige w przyszlym sezonie. O ile omina ich kontuzje. Dalej uplasuja sie Manchester i Liverpool, a o 4 miejsce powalczy Arsenal z Totenhamem, podobnie jak przed rokiem.

Oczywiscie sa to tylko przypuszczenia, zobaczymy jak bedzie naprawde :)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 cze 2007, 18:42

Sprawa mistrzostwa rozstrzygnie sie miedzy Chelsea i MU. Na dzień dzisiejszy postawiłbym wyzej Manchester, ale zobaczymy co będzie po transferach. Wg. mnie najwazniejszym momentem w walce moze sie okazac poczatek roku i PNA. Chelsea mzoe wysłac tam niezły wagon swoich zawodników, a wiadomo tu kontuzja, tam zawieszenie i moga byc spore straty.
Trzecia siła będzie Liverpool i tu wiele zalezy na co bedzie kladl wiekszy nacisk czy na lige czy na LM. Transfery narazie sie prezentuja ciekawie, a juz jest wielu swietnych zaowdników.
Pozniej moze, a raczej powinno być tłoczno. Arsenal to taki Baby, nie dorósł i nie prezentuje takiej pilki, ktora moze dac mistrzostwo, dlugo walczyli o 4 lokate w dwoch ostatnich sezonach, moze nie w tym ostatnim. Jol buduje naprawde ciekawa ekipe i to głowny konkurent Arsenalu, pozniej Newcastle, jednak oni stracili swoj mozg- Parkera. Aston moze takze troche namieszac, co pokazali na poczatku poprzedniego sezonu. Jakoś nei moge sobie wyobrazić WH w czołowce. Chyba, że zostanie Tevez, Dean wróci do gromy i nie bedzie wielu kontuzji.

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 14 cze 2007, 19:14

Faworyci to z pewnoscia MU i Chelsea, Obie druzyny wypełniłu juz braki, Chelsea ma nowego stopera, MU w koncu znalazło kogos do czarnej roboty. Transfery Naniego i Andersona to raczej inwestycja na przyszłosc i nie sądze aby zrobili furore juz w pierwszym sezonie, pierwsze skrzypce nadal beda grac Scholes i Giggs. Chelsea natomiast kupujac Pizzaro i Sidwella poprostu wzmocniła ławke, to nie beda gracze na pierwszy skład, raczej zabezpiecznie własnie na PNA.
Wiele zalezy od dalszej czesci okienka, MU prawie na pewno łyknie jeszcze jakiegos napastnika, Liverpool i Arsenal tez spac nie bedzię, wiec za niecałe 3 miechy bedzie wiadomo wiecej.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 14 cze 2007, 21:34

Ja mam tylko jednego faworyta. :glass: Tak na serio, to faworytów jest 4. Liverpool, Arsenal, Manchester i Chelsea. Oczywiście na razie większość wyżej stawia MU i CFC z wiadomych przyczyn. Ale to będzie nowy sezon. Wszyscy maja takie same szanse. 8)
czeher pisze:Henriemu sie znudzilo Think Zobaczymy co bedzie z tym Treze Think ale jezeli znowu sciagna mlodych zamiast kogos juz doswiadczonego to moze byc kicha
Kocham te teksty. Jeszcze zapomniałeś dopisać "klasowych". :lol2:
Co miało sie Tittiemu znudzić? Mam nadzieje, ze podkładki, stanie na boisku itd. To właśnie pokazał w tym sezonie. Ludzie piszą o tym "doświadczeniu" bla bla bla. Akurat mnie ci młodzi nie zawiedli. Przynajmniej tego nie dostrzegłem. :? Oczywiście wzmocnienia są potrzebne. PNA i jak znam nasze szczęście to będzie kupę kontuzji. :roll:
fieldy pisze:Rossi piszesz, że trzeba rozpracowac te słabsze ekipy. Ich nie trzeba rozpracowywać, trzeba poprawić skuteczność. W zdecdowanej większosci tych przegranych meczów z "kelnerami" mielismy ogromna przewage w ilosci stwarzanych stuacji i równie wysoką jesli chodzi o ich marnowanie.
Dodajmy jeszcze do tego brak motywacji. Można było to dostrzec w meczach z ogórkami. I nie chodzi mi tu o końcówkę sezonu, kiedy odpadliśmy ze wszystkich pucharów, gdzie potem graliśmy praktycznie o nic, bo nikt mi nie powie, ze o 4 miejsce. :roll: Bolton miał do nas daleko i na luzie można było dograć sezon.
Rossi pisze:Swietnie że pierwszy mecz rozgrywamy na OT bo jak wiadomo trzeba dobrze wystartować, najlepiej tak jak rok temu Krzywy
Mam nadzieje, ze Arsenal weźmie przykład z MU, bo "teoretycznie" na początku gramy ze słabszymi ekipami.
czeher pisze:Uwazam, ze beda meic problemy z zdobyciem 4miejsce, na ktorym widze takie zepsoly jak Spurs, Newcastle, Aston czu wreszcie WHU Exclamation
Ale sie boje, szczególnie Spurs. :lol2: Nie wiem czy zauważyliście, ale Jol robi swoja ekipę pod Arsenal.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 14 cze 2007, 22:24

guru pisze:Ale sie boje, szczególnie Spurs. Nie wiem czy zauważyliście, ale Jol robi swoja ekipę pod Arsenal.
Również nie sądze aby Tottenham już w tym sezonie mógł poważnie właczyć się w walke o LM. Kupili Kabula i Bale'a czyli dwóch nieopierzonych defensorów. Znajć zdrowie Kinga to Kabul odrazu zacznie grać w pierwszym słaadzie , Bale bedzie rywazlizował z Lee Young-Pyo i pewnie troche meczy zagra. Dodać jeszcze do tego na środku Dawsona i po prawej Chimbonde to obrona troche taka niedosiwiadoczna , a jak wiadomo Koguty do dawna mają włąsnie z tą formacją problemy.
Jol dokupi jeszcze kogś młodego ( zapomniałem Taarbat rocznik 1989 :wink: ) i masz racje że zaczyna robić bardzo młody zespół :)

W przyszłość jeżeli trzon zachowają czyli Berba , Lennon , Jenas czy Robinson to napewno bedą mocni :] Ale nie powiem lubie ich oglądać :wink: i licze na taki mecze jak z Boro dwa sezony temy cz z WHU w tamtym sezonie 8)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 14 cze 2007, 22:29

Rossi pisze:ol dokupi jeszcze kogś młodego ( zapomniałem Taarbat rocznik 1989 Wink ) i masz racje że zaczyna robić bardzo młody zespół Smile
Rossi pisze:Ale nie powiem lubie ich oglądać Wink
Właśnie o to mi chodzi. Jol ściąga talenty i to nie za byle jakie pieniądze. Dodajemy do tego ich styl o czym wspomniałeś. tez lubię ich ogladac, bo styl gry maja bardzo podobny do nas. Lubią sobie poklepać.
Rossi pisze:Kupili Kabula
To on oficjalnie stal sie zawodnikiem Spurs?! Mnie sie wydawało, ze na plotach sie skończyło. Ach szkoda, bo warunki to on ma... Poza tym był łączony z Arsenalem. :?

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 14 cze 2007, 22:41

guru pisze:To on oficjalnie stal sie zawodnikiem Spurs?! Mnie sie wydawało, ze na plotach sie skończyło. Ach szkoda, bo warunki to on ma... Poza tym był łączony z Arsenalem
Nie mi się wydawało że pierwsze był news że jest już blisko Spurs a potem że po otwarciu okienka podpisze kontrakt :roll: No tak sobie przypominam ale głowy nie daje...
Na oficjalnej nie ma go w transferach do klubu jest Bale wie może rzeczywiscie to była plotka a ja ją podłapałem :)

George Jung
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: George Jung » 14 cze 2007, 22:43

na dzień dzisiejszy Arsenal dla mnie sie nie liczy. niepewna jest przyszłość dwóch najwążniejszych zawodników : Henry'ego i Gilberto. poza tym coraż mniej wierze w Wengera i jego wizje drużyny.
Chelsea to Chelsea , Sheva już sie zaaklimatyzował, drugiej takiej plagi kontuzji obrońców nie będzie ( jesli będzie jest Alex) , będą strasznie zmotywowani, skład mają zdecydowanie najlepszy.
Manchester - czy są w stanie zagrać drugi tak dobry sezon? mocno w to wątpie . będzie obowiązywała zasada bij mistrza.
Liverpool - to mój cichy faworyt, jak poprawią grę ze słabeuszami na wyjazdach będa szalenie groźni. sissoko wcale nie jest taki niezbędny w liverpoolu, jest tam wręćz niepotrzebny - mają alonso, mascherano , gerrarda i kupili chyba jakiegos nastolatka z Brazylii. planują spore wzmocnienia .

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 14 cze 2007, 22:54

antyrkomean pisze:Liverpool - to mój cichy faworyt, jak poprawią grę ze słabeuszami na wyjazdach będa szalenie groźni. sissoko wcale nie jest taki niezbędny w liverpoolu, jest tam wręćz niepotrzebny - mają alonso, mascherano , gerrarda i kupili chyba jakiegos nastolatka z Brazylii. planują spore wzmocnienia .
No planują planują i to jakie 8)
Jest już Voronin co tu dużo mówić snajper jakich mało, teraz Parry mówi że Pool jest poważnie zainteresowany Benayounem, no zaowodnik niczego sobie :) Nie powiem tragiczny nie jest bo technicznie dużo potrafi ale czy tego oczekiwali kibice gdy najpierw była mowa o Maludzie i Simao :roll: Lucas to wielka niewiadoma paiery na gre ma ale co z tego wyjdzie to nie wiem zreszta mam w MU podobny przypadke tyle że Anderson pograł troche w Europie. Teraz pytanie kto następny :?: bo chyba już nawet kibice The Reds nie wieża w Eto'o , Torresa, Ville.....

antyrkomean pisze:Manchester - czy są w stanie zagrać drugi tak dobry sezon? mocno w to wątpie . będzie obowiązywała zasada bij mistrza
A tak watpisz "na czuja" czy może już jesteśmy nasyceni tym misorzostwem ? Bo ja myśle że Ferguson nie pozwoli spoczać na laurach kto jak kto ale on nie da im obrosnać w piórka i determinacja bedzie nie mniejsza niż w tamtym sezonie :)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 cze 2007, 13:31

Pisać i obstawiać to sobie możemy, a i tak pewnie mistrzem zostanie np. Liverpool ;-)

Mi się wydaje, że cokolwiek o jakimś faworycie będzie można napisać nie po okienku a gdzieś w październiku.
Na papierze to może wyglądać różnie ale czasem wystarczy kontuzja jednego kluczowego zawodnika i wszelkie kalkulacje na nic się zdają.

Oczywiście faworytów jak zawsze jest 4 z naciskiem na MU i Chelsea. Niby patrząc na kadrę i na to co działo się w zakończonym sezonie Diabełki po wzmocnieniach są nieco przed Chelsea ale nie zapominajmy jak w tym samym czasie w zeszłym roku Chelsea kupiło Shevę i Ballacka i była murowanym faworytem i do EPL i do LM. A gdyby nie fantastyczny sezon prawie sprzedanego Drogby to pewnie skończyłoby się na niższej pozycji w lidze i półfinału LM by nie było.

A kto by przewidział, że MU będzie tak świetnie grało a Ronaldo wyjdzie taki sezon. W dodatku sprzedano Van Nistelrooya, najlepszego snajpera od lat a przyszedł do pierwszego składu w zasadzie tylko "przepłacony" i "przereklamowany" Carrick. Na papierze to wyglądało na walkę o 4 miejsce a jak się skończyło wszyscy doskonale wiemy.
W odróżnieniu do Chelsea nasze transfery są przemyślane bo The Blues na przykład Ballacka nie potrzebowali w ogóle ale czy to sprawdzi się w praktyce przekonamy się w maju 2008 :-)

Arsenal może być w analogicznej sytuacji w nadchodzącym sezonie jeśli odejdzie Henry. Paradoksalnie to może też wyjść drużynie na dobre. Myślę, że w tym sezonie kluczową postacią Kanonierów będzie Van Persie. Już pokazał na co go stać przed kontuzją. Większość skazuje Arsenal na walkę o 4 miejsce a ja myślę tak jak Rossi, że w tym roku mogą namieszać.

Ciekawi mnie co zrobi Liverpool. Jest coraz większa presja na mistrzostwo Anglii a Rafa udowodnił, że potrafi z Liverpoolem odnosić sukcesy na froncie, do którego przywiązuje większą uwagę czego dowodem jest wygrana i finał LM. Póki co Pool pokazał się jako świetna drużyna turniejowa, tak jak Milan, zobaczymy czy w tym sezonie Benitez odwróci uwagę od ChL i skupi się na EPL i jakie będę tego efekty. Mogą być groźni. Niby póki co tylko się odgrażają z transferami ale i tak już mają mocną ekipę a kto wie czy transfer Mascherano nie był ważniejszy niż te, które tak hucznie zapowiadają.

W ogóle tez nie wiem czego spodziewać się po Chelsea. Ten sezon był na pewno dla nich kubłem zimnej wody i dowodem, że kupowanie samych nazwisk jak to miało miejsce za ery "Galaktycznych" sukcesów nie przyniesie. I choć wyniki nie były najgorsze to wszyscy widzieli, że to nie "ta" Chelsea. Wymęczone zwycięstwa w lidze i przetoczenie się do półfinału LM po katorgach z Porto i Valencią i już w tym oknie nie ma takiej kasy na transfery ale są już nowi piłkarze.
Sytuacja z poprzedniego sezonu kiedy Chelsea w zasadzie straciła tytuł przez kontuzje Terrego i Carvalho grając Essienem na środku obrony się raczej nie powtórzy bo "The Blues" juz teraz sie zabezpieczają mając jakby nie patrzeć świetnego Alexa i Ben Haima, który ma potencjał żeby być drugim Vidicem.

Największą bolączką może być PNA bo tam mogą pojechać Essien, Drogba i Mikel, którzy jakby nie patrzeć byli kluczowymi piłkarzami "Niebieskich" w tym sezonie. Nie zdziwię się jak wygrają ligę ale zaskoczeniem dla mnie nie będzie też jak spadną poniżej 2 miejsca. Chociaż to do Jose niepodobne i przewiduję walkę o tytuł.

A reszta drużyn? Na pewno Tottenham, Jol udowodnił, że zbudował drużynę walczącą z czołówką a nie jednosezonowe objawienie. Skład mocny, regularnie wzmacniany, Berbatov się sprawdził, o ile nie prześpią początku sezonu jak rok temu mogą namieszać.

Aston Villa, West Ham, Newcastle, Everton jak co roku będą wymieniane w gronie drużyn goniących czołówkę ale czy coś z tego będzie ciężko powiedzieć. Juz w zakończonym sezonie mieli błyszczeć a jak się skończyło(poza Evertonem) wiadomo. Pozyjemy, zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”