Polska & Ukraina EURO 2012 - Strona 24

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 07 wrz 2007, 11:57

oglądnijcie sobie to wideo! koniecznie!
http://szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,51922. ... 20sportowe

i jesli macie ochote przeczytajcie to:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,64145,4089950.html

Nie wiem jak to jest w W-wie, ale widać że baza sportowa kuluje u nas na całej lini. I my chcemy organizować Euro? Moim zdaniem powinnismy te pieniadze poświecic na sport mlodziezowy i rozbudowac podstawowa baze treningową, a poźniej brac sie za organizacje wielkich imprez. Jasne, że Euro da niezlego kopniaka naszej gospodarce, ale czy nie zawczesnie na taka impreze u nas?
No i pan W.Mann z dużą dozą humoru :D debeściak :wink:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 07 wrz 2007, 12:01

RzuR pisze:
chcialem napisać że to co napisales to jeden z bardziej bezczelnych przykładów totalnego bucostwa jaki miałem okazje na tym forum w trakcie me "kariery" przeczytac.opamietalem sie jednak bo doszlo do mnie ze ty jestes przeciez wielki pan z przebogatej Polski,rodem z Warszawy zapewne od stuleci.twoi przodkowie nie kalali sie praca fizyczna "na polach"(w Warszawie?) i dlatego piszesz o tym z tak wyraznym rozbawieniem ktore doprowadzilo mnie autentycznie do szewskiej pasji.cos ci powiem:zanim sięgniesz w dyskusji po takie argumenty kolego, to może zastanów się czy one wogóle się nadają.bo narażasz się nie tylko na wściekłość ale robisz z siebie totalnego buca.poważnie.co to wogóle za gadka? ILU POLAKÓW Z WYŻSZYM ZAPIER*ALA na polach,ogrodkach i kopie doły we Włoszech i jakbyś się czuł gdyby Włosi napisali coś takiego jak ty wyżej i odnieśli to do Euro?zejdz na ziemie chłopcze,setki twoich i moich rodaków też pracują w "państwowych szkołach" i wolą zamiast tego jechać myć gary za smieszne pieniadze..
.
haha tylko ilu tych z wyzszych mowi ze w Polsce jest lepsza praca od ich aktualnej roboty? Podalem ten przyklad zeby Tobie o wielki znawco Warszawy(notabene widac ze z ZAWISCI I ZAZDROSCI a moze to kompleks?) uswiadomic ze na Ukrainie nie jest tak pieknie i dobrze jak to sobie wyobrazasz.
Ps: nie tak dawno cos pisales o nie spinaniu sie i dystansie

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 07 wrz 2007, 12:17

franz pisze:To, że Ukraina łatwo i szybko buduje stadiony (ze zrabowanych pieniedzy) to nie znaczy, że jest przed nami stadiony to nie wszystko. No i w tej kwestii też jest postep: Kraków i Poznań buduja i wszystko idzie dobrze, w Gdańsku wykupiono juz działki pod budowe która ma ruszyc lada dzień. Problemy są tylko w Warszawie i Wrocławiu ale ta te miasta moga wskoczyc Chorzów i Kraków, choc tam tez pewnie zdarzą na czas.
oczywiscie ze tak

gdyby u nas były takie warunki do rozwoju wszelkiej maści nadużyc gospodarczych to ide o zakład ze ludzie z listy top 100 najbogatszych też sami kupowali by klubu i sami stawiali gigantyczne stadiony

u nas wszystko musi sie oprzec o instytucje i procedury jak w każdym cywilizowannym kraju UE (inna sprawa jak te instytucje i procedury dzialaja) polacy czesto panikują jak nic sie nie dzieje na zywo od zaraz tzn. nie rosna budowle itp itd spokojnie wszystko w swoim czasie

RzuR pisze:ILU POLAKÓW Z WYŻSZYM ZAPIER*ALA na polach,ogrodkach i kopie doły we Włoszech i jakbyś się czuł gdyby Włosi napisali coś takiego jak ty wyżej i odnieśli to do Euro?zejdz na ziemie chłopcze,setki twoich i moich rodaków też pracują w "państwowych szkołach" i wolą zamiast tego jechać myć gary za smieszne pieniadze..
RzuR ale tu nie chodzi o to ze polacy pracuja zagranica czy ze ukraincy pracuja zagranica i ze to jest w jakis sposób hańbiące - bo nie jest

chodzi o to ze ukraina jak wiekszosc krajów rządzonych po upadku ZSRR przez jednego 'szefa' - Kuczme pozwoliła wzobogacic okreslonej grupie ludzi kosztem innych, poza tym kraj jest wyraznie podzielony , nie reformowany szerzy sie korupcja (policja ukrainska!!) uznaniowość urzedników nie ma stabilizacji prawnej, rozwarstwienie spoleczne panuje itp

przeciez dlaczego byla pomaranczowa rewolucja :?: ot tak sobie obalamy rzad- nie. skladalo sie na to wiele czynników

poza tym nikt i nic nie przekona mnie ze poziom rozwoju polski i ukrainy jest taki sam

choc ukraincy sa milymi ludzmi zalezy im na własnym kraju itp itd (ci ktorych zanam)

RzuR pisze:Ale przy takim Rzeszowie porównanie samych jakby dworców
RzuR nie narzekaj na moje rodzinne strony :D :wink:
dworzec w rzeszowie bedzie wyremontowany do roku 2009 razem z powierzchanim handlowymi,gastronomicznymi itp takze zdziwisz sie :lol:
narazie wyglada jak w głebokim PRL :oops:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 07 wrz 2007, 12:21

RzuR pisze:Stanisławów to nie jest jakieś pokazowe miasto,owszem.Ale przy takim Rzeszowie porównanie samych jakby dworców nie mówiąc o cennych (polskich) zabytkach wypada na korzysc.

Niektórzy Ukraińcy nie lubia jak się używa tej nazwy zwłaszcza gdy Polacy jej uzywają, chyba domyslam sie dlaczego ale mniejsza o to. Nie ma co porównywać cen no i Rzeszowa do Станіслав, bo Rzeszów jest mniejszy i ma około 60 tys mieszkańców mniej. Pozatym jak już chcemy porównywac to zachodnie miasta Polski do zachodnich miast Ukrainy np. Iwano-Frankiwsk do Torunia (który ma mniej mieszkanców) chyba jasno widac kto w tym porównaniu ma przewage i to dużą.
RzuR pisze:czy ty naprawde tam kiedykolwiek byłeś?a jeśli byłes to czym podorzowaleS?helikopterem?zjechalem kolejami Ukrainskimi w tym roku 4500 km.tanio,szybko,ultrabezpiecznie a w Symferopolu nie mialem zadnych oporow zeby kimnac sie ze znajomymi na dworcu(tak jak co najmniej 50 innych osob czekajacych na nocny pociag)wymien JEDEN dworzec w Polsce gdzie nie bałbyś się z pełnym bagażem chociażby zmrużyc oko.ja takiego nie znam.

Tak jak już pisałem byłem wiele razy, a podróżowałem kolejami i samochodem(męka!) No i mam inne wrazenia niz ty, co do tez szybkosci to bym dyskutował, ale z tym ultrabezpiecznie to przesadziłeś. Ja w pociagu straciłem: kase, mp3 i telefon nie mówie ze w Polsce sie to nie zdarza ale jednak znacznie rzadziej niz na Ukrainie przynajmiej wedlug moich obserwacji, bo u nas mnie jeszcze nie okradli choc poziom złodziejstwa tez jest duzy. A co do spania na dworcu to wiele razy mi sie to zdarzało w Polsce i jakos nic mi nie ukradli.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 07 wrz 2007, 12:36

Widze ze rozgorzała dyskusja wiec ja tez wrzuce swoje trzy grosze ale odnosic do wasyzch wypwiedzic mi sie nie chce :P

Jezeli bedzie to Stadion Narodowy to nie dziwie sie zbytnio ze pieniadze nie beda pochodzic z Samorzadu. Inna kwestia jest czy ten stadion jest naprawde potrzebny w obecnej sytuacji - chodzi oczywisice o stadion narodowy a nie o stadion w ogole w stolicy :!: Juz nie chce podkreslac ze w Chorzowie bedzie stal psuty zmodernizowany Stadion Slaski. Ze w 2010 roku bedziemy miec (chyba :P) kilka stadionow o ktorych obnecnie mozemy pomarzyc w ktorych repra mogla by grac

I jestem zdania ze reprezentacja nie powinna grac tylko w jednym meijscu (stadion Narodowy) ale rowneiz w innych regionach Polski :!:

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 07 wrz 2007, 12:40

czeher pisze:I jestem zdania ze reprezentacja nie powinna grac tylko w jednym meijscu (stadion Narodowy) ale rowneiz w innych regionach Polski
oczywiście ze tak :!: robia tak włosi,hiszpanie czy niemcy

reprezentacja powinna grać swoje mecze w róznym miejscach polski
i na roznych stadionach nie kazdemu do stolicy jest blisko

czeher pisze:Juz nie chce podkreslac ze w Chorzowie bedzie stal psuty zmodernizowany Stadion Slaski
ja zrobiłbym pewna rewolujce

utopiłbym pieniądze jakie poszły w jego modernizacje i zbudowalbym nowy stadion od początku 8)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 07 wrz 2007, 13:32

RzuR pisze:jednym argumentem ("jest stolicą bo jest stolicą i już") niewiele innych za akurat tym miastem przemawia
To miasto wbrew powszechnej opinii ma najlepszą sytuację hotelową ze wszystkich interesujących się Euro czyli zapewne w całym kraju więc bycie stolica nie jest jedynym argumentem.
RzuR pisze:gdzieś?bardzo ciekawy artykuł w takim razie wpadł w twoje ręce kolego.proponuje przytoczyć,bo jestem naprawdę ciekawy jak miałby wyglądać Śląski po wpomopwaniu w niego "więcej" jak to mówisz niż 1 mld zł.(bo taki jest koszt który podano wczoraj)
Tak gdzieś bo nie pamiętam gdzie z takiej przyczyny że nie było to wczoraj ani w tym jak i w poprzednich dwóch miesiącach. I ja nie napisałem że remont Stadionu w Chorzowie kosztuje więcej niż 1mld tylko że za tę samą kasę można by wybudować nowy stadion na wysokim poziomie a to jest różnica. Może i to w sumie nie wyniesie tego 1mld ale Narodowy gdzie by on nie był powinien jakoś wyglądać i być powodem do dumy a nie wstydu. A stolica Polski nawet jakby nią było Wiórkowo wg mnie powinno być jednym z miast goszczących piłkarzy w 2012r. Jak w W-wie nie powstanie ten stadion to przecież nie będą grali na Skrze i szansę dostanie inne miasto mimo że jest to tak faworyzowana przez wszystkich stolica.
RzuR pisze:niefajnie jest zasłaniać się innymi-budowa metra trwa już 50 lat,wchłania masę środków("caaaaały naró buduje swoją stolicę towarzysze!" Very Happy ).ponadto nie ma chyba miasta w Polsce którego powierzchnia wymagałaby budwy metra?
Tak nie jest fajnie zasłaniać się innymi miastami ale w takim razie czemu przytaczasz mi przykłady innych stolic :?: Czemu nie mówisz jaka super jest sytuacja np we Wiórkowie i dlatego Wiórkowo zasługuje na organizację a wybrzydzasz to co jest w W-wie. Co do przeciągającej się budowy metra to W-wa nie jest tu sama a na to wpływ mają różne czynniki jak zaradność i chęć budowy metra przez władze w mieście czy inne duperele jak niedawno ludzie którzy nie chcieli się zgodzić na przeniesienie swojej budki - kiosku (może 2x2 [m] ) podczas gdy dookoła grunty były gotowe do kopania i budowy stacji metra. I tak jest w całym kraju, takich problemów jest wiele. Zobacz jak szybko u nas buduje się autostrady, ile miast ma swoje obwodnice i ile ich mamy więc zasłanianie się przeciągającą się budową metra w W-wie czy innymi problemami jest trochę niepoważne. A takich budowli jak most 'widmo' w Płocku jest kilka w kraju i zamiast pomagać mieszkańcom w funkcjonowaniu jedynie robią one za pomniki (choć chyba tam się wreszcie zajęto tym problemem i coś się robi w tym kierunku). Warszawskie ganicie a resztę różowymi okularami sobie RzuRze zasłaniacie :roll:
Bruno Banani pisze:Nie wiem jak to jest w W-wie, ale widać że baza sportowa kuluje u nas na całej lini.
Tam czyli na Skrze syf nie jest żadną tajemnicą i o ile się nie mylę to mają się zabrać za ten burdel (chyba chodzi właśnie o Skrę bo o ile się nie mylę to Skra nie jest jedyna) i też pobudować jakieś sportowe obiekty. A za to wszystko będzie już płaciło miasto a nie cały Naród.

Co do Stadionu Narodowego w W-wie to ja czytałem (nie dam linka, nie bo nie) że jak teraz nie wybudują tam bieżni to po Euro zdemontują pierwsze rzędy siedzeń i ta bieżnia dookoła boiska i tak powstanie.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 07 wrz 2007, 16:24

Yukasz pisze:A za to wszystko będzie już płaciło miasto a nie cały Naród.
ale ja chce pałacic za to zeby w stolicy mojego kraju był z prawdziwego zdarzenia stadion, cze centrum sportowe i ciesze sie ze akurat na to pójda moje pieniadze nie wazne ze jest to w warszawie czy gdziekolwiek

jest tyle głupich dziedzin na które idą srodki z podatków a akurat idea mojego skaldania sie na stadiony mnie cieszy jak najbardziej :!:

z ostatniej chwili Sejm RP przyjąl spec-ustawe o euro 2012 :!:

no ciesze sie ze wyjeto euro spod polityki

inna sprawa ciekaw jestem co eksperci sadzo na temet tej ustawy czy pospiech nie przyczynił sie do jakis dziur w samej ustawie i nie da pola do naduzyc :roll:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 10 wrz 2007, 17:39

newsweek pisze:Stadion Narodowy to zły pomysł

Nie budujecie Stadionu Narodowego. Polski nie stać jeszcze na taką inwestycję. Stadion na Euro 2012 musi być dzielony razem z klubem - radzi Polakom Adrian Ford, który budował stadion Arsenalu w Londynie, a obecnie jest dyrektorem ds. handlowych w tym klubie.

Adrian Ford mający doświadczenia z budową nowego obiektu dla Arsenalu podkreśla, że w piłce wciąż ważne jest to, co dzieje się na boisku. Ale w dzisiejszych czasach bez sukcesów komercyjnych, tak potężna działalność jak klub, nie może funkcjonować. A w przypadku Polski, Stadion Narodowy przez większość dni w roku będzie stał pusty i nie zarobi na siebie.

Newsweek: Do Euro 2012 zostało już tylko 4 lata. W Polsce coraz więcej osób zastanawia się czy, aby na pewno zdążymy z przygotowaniami. Pan budował ogromny stadion zupełnie niedawno. Czy uda nam się zdążyć na czas?

Adrian Ford: Wbrew pozorom macie naprawdę dużo czasu. Ale jest pewna zasada, której musicie się kurczowo trzymać: przy tak ogromnych projektach zawsze trzeba sobie jasno i wyraźnie określić konkretne cele. To czego potrzebujecie, co trzeba zrobić, jakie są priorytety. Bez realnego harmonogramu - a nie ze sfery marzeń - nie ruszycie z miejsca.

Newsweek: Od momentu przyznania nam mistrzostw minęło już kilka długich miesięcy. Do tej pory rząd jeszcze nie powiedział ile pieniędzy przekaże miastom organizatorom z budżetu państwa. Może lepiej, szybciej i prościej budować za prywatne fundusze?

Ford: Dobre pytanie. Myślę, że wszystko zależy od jasnej wizji tego, co chcesz uzyskać. Bez planu działań niczego nie zbudujesz. To źle, że tak długo, nie wiecie na czym stoicie. Ale to jeszcze mało. Wizja budowy takich obiektów sportowych, nie tylko musi dotyczyć teraźniejszości i tego jak budować, ale przede wszystkim jak zagospodarować w przyszłości tak ogromną inwestycję. Jeszcze przed rozpoczęciem prac, musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, czemu ona ma służyć. Nam jako Arsenalowi łatwiej jest zarządzać stadionem, gdy jesteśmy jego jedynymi właścicielami i nie musimy podejmować decyzji wspólnie z federacją piłkarską. Dlatego z naszej perspektywy lepiej budować za pieniądze prywatne. Łatwiej planować, zarządzać i brać pełną odpowiedzialność za obiekt.

Newsweek: W Wielkiej Brytanii jest tradycja grania na stadionach narodowych, jest Wembley w Anglii czy Millenium w Walii. W Europie gra się raczej mecze reprezentacji na obiektach klubowych. Polska podjęła decyzję o budowie Narodowego Centrum Sportu, które będzie kosztować fortunę. Czy to naprawdę najlepszy pomysł dla takiego kraju jak Polska?

Ford: W Wielkiej Brytanii sytuacja rzeczywiście wygląda trochę inaczej. System klubowy w Wielkiej Brytanii nie może wspierać takiej budowy jak stadion narodowy. A i same problemy z budowaniem nowego Wembley nie zachęcają do naśladownictwa. Nowy stadion bardzo mocno przekroczył budżet i z wielkim trudem dokończono jego budowę. Pochłonął astronomiczną kwotę 747 milionów funtów. Dlatego stadion jest w ciężkiej sytuacji finansowej. Chyba zbyt wiele osób starało się decydować czym ma być, jak funkcjonować i jak budować nowy Wembley. Poza tym, nie ma jasnej wizji, co z nim robić po meczach reprezentacji. Dlatego powtórzę raz jeszcze: bardzo ważne jest, aby grupa decyzyjna nie była zbyt wielka i żeby naprawdę wiedziała co chce zbudować i po co.

Newsweek: To prawda, ale co z Polską? Stadion narodowy w Warszawie, sprawdzi się?

Ford: W waszym przypadku używanie infrastruktury stadionowej razem z klubem, ma większy sens. Jest jasny podział kosztów. Brytyjska ekonomia udźwignie oba projekty, narodowy i klubowy. Polska gospodarka i rozwój ekonomii piłkarskiej, biznesu sportowego jest jeszcze za słaby na takie przedsięwzięcia. Dlatego lepiej połączyć oba projekty.

Newsweek: Budowa stadionu to potężna inwestycja. Co przy takim projekcie jest większym problemem do pokonania: środki finansowe czy uwarunkowania prawne?

Ford: W naszym przypadku chyba jednak pieniądze. Zbierane środków na budowę obiektu zajęło nam sporo czasu. Dlatego, jeśli przekonasz otoczenie i sąsiadów stadionu, że inwestycja jest potrzebna, i że społeczność lokalna też coś na tym zyska, to wystarczy się martwić tylko o pieniądze. Rozwiązania prawne w Wielkiej Brytanii są przychylne inwestycjom i stawianiu nowych obiektów i nie ma z tym większego problemu. Choć w Polsce może być odwrotnie.

Newsweek: Nie ma co ukrywać, że z przygotowaniami jesteśmy jeszcze głęboko w lesie. Czy jak zadzwonimy do pana w 2011 roku, żeby pan przyjechał i ratował nam budowę stadionów, możemy liczyć na pomoc?

Ford: (Śmiech) Wtedy będzie za późno. Już teraz musicie do mnie dzwonić!

Budowa stadionu to nie tylko wyzwanie budowlane, ale i technologiczne. Stadion Arsenalu na 60 tys. osób powstał w dwa i pół roku, kosztem 460 mln funtów. Mózgiem stadionu są komputery i oprogramowanie, które nadzorują cały obiekt.
- Wejście firmy IT przekształca stadion w przedsiębiorstwo o zasięgu globalnym. Wcześniej procesy IT były zaledwie wspomagające w zarządzaniu stadionem. Dziś bez tego nie da się funkcjonować na tak potężnym obiekcie sportowym. To mózg stadionu, bez którego wszystko leży - mówi Newsweekowi Gregor Petri z firmy CA, która odpowiada za zarządzanie infrastrukturą informatyczną na stadionie Arsenalu.
System informatyczny nadzoruje bramki przy wejściach i system biletowy, parkingi, powtórki telewizyjne w lożach dla VIP-ów, katering, sklepik klubowy itd. Na nowym obiekcie pracuje aż 60 serwerów, 450 telebimów w formacie HD. A pół tysiąca kas połączonych z komputerem powoduje, że już w trakcie meczu można podać oficjalną liczbę widzów, oglądających widowisko sportowe.
- Stadion jest w całości skomputeryzowany i to jedne z najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych na świecie. Polskie biuro CA już zaczęło pracować nad konkretnymi rozwiązaniami dla obiektów, które powstaną na Euro 2012.
- Stadion piłkarski gości kibiców ok. 30 razy w roku, jeśli infrastruktura techniczna zawiedzie choć raz, to klient-kibic już więcej na stadionie się nie pojawi. A dzisiejszy spektakl piłkarski, to nie tylko bilety czy karnety na mecze, ale i koszulki, szaliki, zegarki, garnitury, a nawet polisy ubezpieczeniowe domu. Stadion to biznes. Dlatego chcemy zaproponować Polakom przed Euro 2012 produkt już sprawdzony i znakomicie funkcjonujący na świecie - mówi nam Petri.
Ale najpierw muszą powstać stadiony.
Stadion Narodowy to fajny pomysł, inna sprawa czy nas na niego stać i czy jest dla nas niezbędny :think: Na początku był chaos... yyy z pewnością ktos rzucił mniej lub bardziej przemyślany pomysł o Stadionie Narodowym w W-wie w okresie gdy o braku odpowiednich stadionów było głośno no a teraz możemy mieć 'głoda' w ciele blondynki :P Jak nie znajdziemy metody na głoda to blondynka z lachona może przeobrazić się w puszystą panią wcinającą golonkę :roll: Chociaż jak sobie przypominam to ze stadionu przy Łazienkowskiej nie da się zrobić takiego jaki jest planowany na miejscu X-lecia z powodu braku miejsca, ech... :warrior: Więc może nie było wyjścia z tym narodowym :think:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 wrz 2007, 19:59

Yukasz pisze:Stadion Narodowy to fajny pomysł,
beznadziejny wg mnie, to mialo prawo bytu 10lat temu ale nie w obecnej sytuacji, zreszta kilka postow wyzej pisalem cos na ten temat :D
czeher pisze:Jezeli bedzie to Stadion Narodowy to nie dziwie sie zbytnio ze pieniadze nie beda pochodzic z Samorzadu. Inna kwestia jest czy ten stadion jest naprawde potrzebny w obecnej sytuacji - chodzi oczywisice o stadion narodowy a nie o stadion w ogole w stolicy Exclamation Juz nie chce podkreslac ze w Chorzowie bedzie stal psuty zmodernizowany Stadion Slaski. Ze w 2010 roku bedziemy miec (chyba Razz) kilka stadionow o ktorych obnecnie mozemy pomarzyc w ktorych repra mogla by grac

I jestem zdania ze reprezentacja nie powinna grac tylko w jednym meijscu (stadion Narodowy) ale rowneiz w innych regionach Polski

A teraz troche z innej beczki :!: To chyba jakies zrzadzenie losu :P Razem z Ukraina dostalismy ME a zarowno u nas jak i sasiadow zamiast rzad zajmowac sie tym problemem sa zaabsorbowani sajgonem politycznym - przedterminowe wybory a na kampanie nie szczedza slow

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 10 wrz 2007, 22:21

czeher pisze:Razem z Ukraina dostalismy ME a zarowno u nas jak i sasiadow zamiast rzad zajmowac sie tym problemem sa zaabsorbowani sajgonem politycznym - przedterminowe wybory a na kampanie nie szczedza slow
Na ukrainie polityka nie ma prawie nic wspólnego z budowa stadionów bo wiekszośc z nich buduja oligarchowie - wiec ci zapewne wszystko mają 'poustawiane'

inna sprawa to komunikacja,infrastruktura ale tu też raczej wszystko lezy w rekach oligrachów poza tym widać ze ich szef Zwiazku Pilkarskiego ma duzo do gadania posrod polityków wiec nie sadze by zawirowanie polityczne zle sie odbiło na organizacji euro u ukrainców

co do Polski to jak w kazdej młodej demokracji jest okres zawirowanie i wałsnie to przezywamy opcje radykalne były u władzy zobaczym czy powróca

wplywy zamiesznia na euro... na szczescie pewnie mały bo wazna ustawa została uchwalona i mam nadzieje ze niedługo ruszy biurokratyczna maszyna zwiazana z stadionami

dziwie sie jednej rzeczy ze nikt z polityków nie gra nutą "to my najlepije zadbamy o euro 2012' wiadomo jak wielu jest kibiców w polsce a ta kwestia jest bardzo wazną sprawa. ale pewnie to wynika z tendencji jaka maja nasi politycy nie myśla długofalowo

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 wrz 2007, 0:36

Minister sportu i turystyki Elżbieta Jakubiak poinformowała w Senacie, że nie będzie wywożenia gruzu ze Stadionu Dziesięciolecia, gdzie ma powstać Narodowe Centrum Sportu.

- Jestem w posiadaniu ekspertyz i w piątek ogłoszę decyzję, w którym miejscu zbudowany zostanie Stadion Narodowy, na którym odbędzie się mecz otwarcia finałów piłkarskich ME 2012 - powiedziała podczas posiedzenia Senatu Jakubiak.

Stadion na 55 tysięcy widzów ma powstać w Warszawie albo w miejscu istniejącego Stadionu Dziesięciolecia, albo obok.
:zgon: Ja bym im proponował jeszcze trochę poczekać i w ogóle nie organizować Euro w W-wie :evil: Nie rozumiem takiej decyzji jak można nie wywalić tego syfu :angry2: Nie wiem co ona planuje przywitać całą Europę nowym stadionem i kupą gruzu obok czy w ogóle budować stadion na tym syfie :?: Normalnie witki mi opadły a babina podpadła na całego i dostaje pierwszego plusa :smile2: Trzeci plus i... :bicz2: Przynajmniej ja się kieruję że jak coś kupować/budować to raz a dobrze i... ech w ogóle szkoda słów :foch:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 14 wrz 2007, 10:06

Nie zdążyliby prawdopodobnie tego wszystkiego usunąć. Gdyby zabrali się do roboty od razu to pewnie problemu by nie było.

A tak w ogóle to dziś powinniśmy poznać zwycięski projekt i te dwa, co przegrały. Nie wiem czy można budować stadion na takich gruzach. Wydaje mi się, że nie, co powoduje, że stadion będzie stał obok.
Budowa Stadionu Narodowego ruszy z początkiem 2009 roku, zapewnił Michał Borowski piastujący funkcję koordynatora do spraw budowy stadionów na Euro 2012. Dziś o godz. 14:40 minister sportu Elżbieta Jakubiak ogłosi w którym miejscu stadion powstanie. Wszystko jednak wskazuje, że stadion na 55 tys. osób zostanie wzniesiony w miejscu obecnego Stadionu Dziesięciolecia.

Co jednak z kupcami, którzy na stadionie cały czas handlują? Niektórzy z nich opłacili już nawet wynajem miejsca do handlu do końca roku. - Kupcy muszą opuścić koronę stadionu zgodnie z zawartą z nami umową do 1 października - mówi Borowski. I zapowiada, że po tym terminie rozpoczną się na koronie badania geologiczne, które mają ustalić, czy gruzowisko, na których oparty jest stadion nadaje się na bazę pod nowy obiekt. Bo - jak mówiła wcześniej Elżbieta Jakubiak - żadna z rozważanych opcji nie przewiduje wywozu milionów ton gruzu, gdyż spowodowałoby to całkowite zakorkowanie Warszawy.

To korona, a co z budkami wokół stadionu?

Według rzecznika ministerstwa sportu, Marcina Roszkowskiego,
pozostali kupcy, handlujący na terenie dookoła samego spodka, będą musieli wyprowadzić się do połowy przyszłego roku. Sam Michał Borowski stwierdza jednak, że tak naprawdę "wszystko mu jedno" - byle teren Stadionu X-lecia był pusty, kiedy rozpocznie się na nim budowa nowego, 55-tysięcznego obiektu.

Rozpędzeni w... trzy wiatry

Wyprowadzka kupców ze Stadionu X-lecia wydaje się więc przesądzona. Gdzie jednak się przeniosą? Michał Borowski wymienia trzy możliwe lokalizacje. Pierwsza to teren Agencji Mienia Rolnego przy ulicy Radzymińskiej choć protestuje przeciwko temu 20 tysięcy mieszkańców Targówka Pozostałe dwie możliwości to targowisko przy ulicy Marywilskiej na Białołęce oraz targowisko na Ursusie, gdzie - według medialnych doniesień - przeniesie się większość handlarzy z Wietnamu.
:lol:

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 14 wrz 2007, 16:18

no już wiadomo, że Stadion Narodowy powstanie obok Stadionu XX-lecia( dokładnie na błoniach w pobliżu stacji kolejowej Warszawa Stadion)
a w miejcu owego jarmarku powstanie hala sportowa która będzie należała do Narodowego Centrum Sportu

jednak Stadion xx-lecia nie bedzie zburzony, tylko żeby dalej tam smród tych wietnamczyków się nie unosił, choc z drugiej strony dla Warszawy owy Stadion był imo czymś dobrym

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 wrz 2007, 17:42

Stadion Narodowy stanie na błoniach warszawskich obok Stadionu X-lecia - ogłosiła na konferencji prasowej minister sportu Elżbieta Jakubiak.
http://www.sport.pl/pilka/1,80056,4489304.html

Rozmowa z pomysłodawcą obiektów :arrow:
Warszawa: Euro 2012 nie jest dla ciaptaków

- Na początku zawsze jest euforia, a potem przychodzi załamanie. Ale zdążymy zbudować wszystko, co konieczne, na mistrzostwa Europy w piłce nożnej - twierdzi prof. Wojciech Zabłocki, architekt, szablista i wielokrotny medalista
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 78835.html

Jak się nie da/nie chce czegoś wywieźć to zakopmy to :lol: :roll: Ciekawe tylko kiedy ta hala powstanie :think: :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”