Ogólna dyskusja o polityce - Strona 79

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 25 wrz 2007, 16:59

franz pisze:Nawet nie wiem co powiedziec o tym błotku w reklamach PO - PiS
Jeden wielki szajs. Zero rywalizacji na marytoryczne argumety ( do czego jednak już się przyzwyczaiłem ). Jestem tylko ciekaw ile taki 30 sekundowy spot kosztował :roll:

Kamiński oczywiście cały podjarany. Tłumaczył, że duma go rozpiera z faktu, że PO korzysta z dobrych i sprawdzonych wzorców. :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 wrz 2007, 23:21

franz pisze:Debilnych reklamówek wyborczych ciąg dalszy tym razem PO opowiem nam bajke z cyklu "Leszek chroni prezesa":
Mógbyś przedstawić jak Ty widzisz kampanię wyborczą i co wg ciebie było by świetną reklamówką.

Ja uważam, że reklamówki PiSu są świetne. Jedyny błąd, że nie mają w umowie z aktorami, że nie mogą występować w reklamach innych partii. Jednak to i tak w małym stopniu się liczy bo ważne jest to kto zada pierwszy - widowiskowy cios. Analogicznie do tego co zrobił Giertych, manipulował, ale obojętnie jakie dokumenty będzie pokazywał Kurski na swoją korzyść to przegrał.
Duch pisze:Kamiński oczywiście cały podjarany. Tłumaczył, że duma go rozpiera z faktu, że PO korzysta z dobrych i sprawdzonych wzorców.
No i ma sto procent racji. To co pokazuje PO w kampanii wyborczej to brak polotu, schematy, nuda. Taka kampania wyborcza, że chyba lepiej było by jej nie robić.
Duch pisze:Jeden wielki szajs. Zero rywalizacji na marytoryczne argumety

Idealistyczna wizja - chęć oglądania debaty merytorycznej, rzeczowej dyskusji. Taka debata ma znaczne wady: jeśli ma być merytoryczna to musi być w jakimś stopniu skomplikowana, czyli rozumieć i ocenić kto wygrał, będzie potrafiła mała część społeczeństwa.
Co do debat to podoba mi się zagranie LiDu i PiS - odsunięcie Tuska.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 26 wrz 2007, 23:23

bellus pisze:Mógbyś przedstawić jak Ty widzisz kampanię wyborczą i co wg ciebie było by świetną reklamówką.
A wg Ciebie manipulacja wyborcami jest ok? To właśnie proponują obie partie.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 wrz 2007, 23:27

Kampania wyborcza z założenia swojego ma manipulować wyborcami. Ma ich przekonać do tego, żeby zamiast kanapy wybrali wyjście z domu i skreślenie odpowiedniego nazwiska.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 26 wrz 2007, 23:29

Ale prezentowanie jakichkolwiek argumentów, konkretów zamiast obrzucania się nawzajem błotem nie będzie już fajne. Lepiej prześcigać się w konkursie "Kto zrobi lepszą reklamówkę "Anty-PO/Anty-PiS"

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 26 wrz 2007, 23:33

Wiem że nie piszesz do mnie ale...
bellus pisze:Mógbyś przedstawić jak Ty widzisz kampanię wyborczą i co wg ciebie było by świetną reklamówką.
Co w nich jest takiego pięknego :?: Bo dla mnie przedstawiają coś co nie miało miejsca i akurat dlatego mi się coś takiego nie podoba. Już wolę mówienie o swoich zaletach a nie co złego zrobił rywal. [edyta] mówienie czego nie zrobił rywal i kompromitowanie go.
bellus pisze:Co do debat to podoba mi się zagranie LiDu i PiS - odsunięcie Tuska.
No tak - wcześniej Giertych był liderem opozycji a teraz jest nim Kwaśniewski :lol2: I jak powiedział dziś Jarek Kwaśniewski z pewnością będzie premierem :lol2: A jutro liderem pewnie będzie Miller wspólnie z Lepperem :lol2: Cud, miód i orzeszki :spoko:

Na kogo bellus będziesz głosował :?:

Edyta:

Skoro taka kampania jest taka dobra w Twojej ocenie to czemu jak słyszę w TV czy na ulicy w większości powoduje ona u słuchaczy obrzydzenie do polityki :?:
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, 23:39 przez Yukasz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 wrz 2007, 23:33

Zależy co rozumiesz pod tak szerokim słowem jak "fajne". Na pewno tak oczekiwana niczym manna z nieba merytoryczna dyskusja / debata / kampania jest mniej skuteczna. Więc w moim przekonaniu "nie fajna". Kolejna rzecz to, to że w kampanii chodzi o to by pobudzić emocję, a liczby, argumenty merytoryczne, etc z natury swojej są mniej nacechowane emocjonalnie. Kolejny powód by napisać "nie fajne".

edit.
Co w nich jest takiego pięknego Question Bo dla mnie przedstawiają coś co nie miało miejsca i akurat dlatego mi się coś takiego nie podoba. Już wolę mówienie o swoich zaletach a nie co złego zrobił rywal.
Kreatywność, wyjście ponad utarte schematy - głównie ta innowacyjność mi się podoba. To, że nie muszę po raz kolejny oglądać mord polityków. Słuchać specyficzny przysłów przedstawianych przez Pana Borowskiego czy kwiecistej mowy Pana Kalinowskiego. Tutaj Pan Kamiński wykazał się tym, że jest kreatywny i to mi się bardzo podoba. Jak dla mnie bez wątpienia wprowadził nową jakość.
Yukasz pisze:No tak - wcześniej Giertych był liderem opozycji a teraz jest nim Kwaśniewski Lol Cud, miód i orzeszki Szpoko

To już chyba nie jest problem PiSu tylko tego, że opozycja jest słaba wewnętrznie rozbita, pozbawiona charyzmatycznych postaci z autorytetem. PiS w moim przekonaniu gra świetnie, a LiD też przy tym swoje ugra. PO po raz kolejny daje się robić w balona i to chyba na własne życzenie. Taka niby wielka partia, taka silna. Tylko, że brak konkretnego lidera (kogoś z charyzmą) - tutaj ewentualnie podpada Komorowski. Tusk nie ma za grosz charyzmy, jest słaby i w moim przekonaniu pod za dużym wpływem (jak na teoretycznego lidera) mojego ulubieńca Posła ziemi jeleniogórsko - legnickiej Schetyny.

A co tego na kogo będę głosował to nie wiem jeszcze. Ostatnio, po rozmowach z ludźmi bardzo inteligentnymi - inteligencją a nie wykształciuchami, bo jest różnica coraz bardziej zbliżam się z decyzją co do wspomożenia PiSu. Tylko, że nie do końca odpowiada mi ich wizja gospodarcza - czyli państwo socjalne. Niby tam konkretne rzeczy wpisujące się w linie liberalna proponują - np. likwidacja korporacji, etc. To jest dla mnie zadrą, wszystko inne łatwiej lub trudniej jestem w stanie przeboleć z braku alternatywny mnie zadowalającej. Ja się wpisuję w trójkąt PO, PiS, UPR. Więc tylko te partie wchodzą w grę, jest jeszcze opcja oddania nieważnego głosu.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, 23:44 przez bellus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 26 wrz 2007, 23:39

Być może taka droga jest skuteczna. Nawet na pewno. Ale ja mówię o swoich osobistych odczuciach. podpisał bym się pod słowami franza, że jest to debilizm, czyli pójście po najmniejszej linii oporu. I proszę nie odczytywać tego jedynie jako zarzut do PiSu, bo tak postępuje większość partii. Co jednak jest smutne i ja - naiwny idealista życzyłbym sobie aby było inaczej, choć wiem że to niemożliwe. Bo właśnie ta skuteczność jest najważniejsza. Ale określenie debilne moim zdaniem jest adekwatne.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 wrz 2007, 23:55

Yukasz pisze:Skoro taka kampania jest taka dobra w Twojej ocenie to czemu jak słyszę w TV czy na ulicy w większości powoduje ona u słuchaczy obrzydzenie do polityki
Sondy, wywiady, etc mają to do siebie że czasami wypada powiedzieć coś innego niż się faktycznie myśli. To jest np powód przeszacowania PO w sondażach, trendy jest powiedzieć że zagłosuje się za tak modną i lobbowaną w jakimś tam sensie PO. Więc nie przywiązywał bym na razie wagi do tego co ludzie mówią. Data oceny kampanii jest znana, wtedy będzie można stwierdzić kto wygrał.
Inna sprawa to, to że kampania nie tylko ma przekonywać do nas (tak było by najlepiej), ale ma zniechęcić do głosowania na przeciwników. Więc jeśli potencjalnemu zwolennikowi PO, PiS obrzydzi politykę i ten jegomość nie pójdzie na wybory to PiS zyska.
Być może taka droga jest skuteczna. Nawet na pewno. Ale ja mówię o swoich osobistych odczuciach. podpisał bym się pod słowami franza, że jest to debilizm, czyli pójście po najmniejszej linii oporu. I proszę nie odczytywać tego jedynie jako zarzut do PiSu, bo tak postępuje większość partii. Co jednak jest smutne i ja - naiwny idealista życzyłbym sobie aby było inaczej, choć wiem że to niemożliwe. Bo właśnie ta skuteczność jest najważniejsza. Ale określenie debilne moim zdaniem jest adekwatne.
Ja uważam, że jest bardzo nie adekwatne. Wyobraźmy sobie bardzo mądrego i elokwentnego profesora. Przeprowadza on wykład i używa w nim tak skomplikowanych słów, mało znanych sentencji łacińskich, etc, że nikt go nie rozumie. Kogo tutaj można debilem (chociaż to słowo mi nie odpowiada, to pozostanę przy narzuconej przez was konwencji)? Czy tych którzy nie rozumieją nazbyt skomplikowanego wykładu? Czy tego kto nie potrafi dobrać odpowiednich słów by być rozumianym? Oczywiście nie ma tutaj pełnej analogii. Jak mawiają Francuzi: porównania są niebezpieczne. Jednak myślę, że w jakimś stopniu mój przykład oddaje problem.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 wrz 2007, 0:32

bellus pisze:Sondy, wywiady, etc mają to do siebie że czasami wypada powiedzieć coś innego niż się faktycznie myśli. To jest np powód przeszacowania PO w sondażach, trendy jest powiedzieć że zagłosuje się za tak modną i lobbowaną w jakimś tam sensie PO. Więc nie przywiązywał bym na razie wagi do tego co ludzie mówią. Data oceny kampanii jest znana, wtedy będzie można stwierdzić kto wygrał.
To że lud na ulicy nie powie że zagłosuje na PiS a przeważnie mówią oni o PO bo tak jest fajnie gdyż powszechnie jest nagonka na PiS a następnie pójdą na wybory i zagłosują na PiS, LPR czy UPR (ale to w sumie bez znaczenia bo razem startują i głosując na jednych wspiera się drugich), SO, LiD to się zgadzam. Jednak jakiś procent oczywiście powie prawdę. Ale mi bardziej chodzi ze po takim spocie Kamiński raczej sie tłumaczył w TV z tego co wymyślił niż mu gratulowano świetnej roboty. Choć oczywiście kompromitowanie PO im się dzięki temu udaje i to też jest zauważane. Ale tak samo czy to moi znajomi czy rodzina prędzej nabierze wstrętu do polityki po takim obrzucaniu się błotkiem czy powie że im się to nie podoba taka kampania niż z większą uwagą będą śledzili kolejne wydarzenia. Choć oczywiście nie na wszystkich bo niektórzy uwierzą w te rzeczy i dzięki temu zagłosują na autorów spotu. Jednak mi osobiście czy taka kampania jest bardziej skuteczna od merytorycznej czy nie, to mi sie nie podoba, wolę jak lider partii mówi o programie swojej niż i nie będzie się od tego migał niż ma się skupiać na tym czego inni nie zrobili - taki ze mnie zimny drań :P Zresztą na także tu na forum jesteś pierwszą osobą której coś takiego się podoba bo inni mieli odmienne uczucia :glass:
bellus pisze:Więc jeśli potencjalnemu zwolennikowi PO, PiS obrzydzi politykę i ten jegomość nie pójdzie na wybory to PiS zyska.
Dla mnie PiS właśnie dzięki skuteczniejszej walce przeciw PO niż PO przeciwko PiSowi, wygrali poprzednie wybory. Po prostu skuteczniej obrzydzali oponentów i do wielu osób to dotarło.
bellus pisze:Ostatnio, po rozmowach z ludźmi bardzo inteligentnymi - inteligencją
I co mówią :?: Mam nadzieję że inteligencję i wykształciuchów nie odróżniasz po tym że pierwsi mówią A i są bliżsi Twojemu zdaniu a wykształciuchy B - czyli zupełnie co innego i mają swoje odmienne od tamtych zdanie bo wydaje mi się że ktoś inteligentny też może popierać PO, tak?

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 27 wrz 2007, 1:11

Teza, ze na PO glosuja tylko wyksztalciuchy zmanipulowane przez media (ja musialbym nim przykladowo byc, a nie jestem) jest tak samo prawdziwa jak to, ze na PiS glosuje tylko radiomaryjny motloch. Tyle ze Bellus przeciez nigdzie tego nie sugerowal :] Swoja droga cos takiego jak nadeci, narcystyczni, megalomanscy dyletanci nie myslacy samodzielnie, przyjmujacy za dobra monete wszystko to co wykoncypuja sobie danego dnia salonowe kundelki i nie majacy nic wspolnego z prawdziwa polska inteligencja istnieja i jest ich doprawdy niemalo, tedy to co powiedzial Dorn nie jest do konca takim zupelnym eskapizmem :> To tak na marginesie. Co nie jest oczywiscie tozsame ze stosunkiem poszczegolnych ludzi do Kaczorow, bo tak jak mnostwo madrych ludzi ich lubi, tak samo ogromna grupa owych ich nienawidzi ^_^

Osobiscie na wybory pojde, tyle tylko ze najprawdopodobniej oddam glos niewazny ukazujac tym samym swoj szacunek dla dupokracji :] Na PO nie zaglosuje, bo bede sobie plul w twarz jak dojdzie do koalicji z SLD, a wszystko na to wskazuje. Ponadto jak bredza cos o panstwie totalitarnym, eliminuja konserwatywne skrzydlo z Rokita na czele i biora do swojego klubu takich "prawicowcow" jak Kutz to zbiera mi sie na wymioty. Na PiS tez nie, bo choc Kaczory za niektore poglady ktore glosili i za ktore byli wielokrotnie nieslusznie flekowani szanuje, to ze wzgledu na zasade BMW, tudziez ich etatystyczne przekonania ich juz dawno wykluczylem jako wyborca. Nad glosowaniem na UPR po tym jak widze Korwina na wspolnych konferencjach z socjalista i radykalem Giertychem nawet sie nie chce zastanawiac. Nie moja estetyka :] Reszta partii to dla mnie jako dla prawicowego oszoloma dno dna :>

Taki moj los widac.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 wrz 2007, 1:37

Nurni Flowenol pisze:Tyle ze Bellus przeciez nigdzie tego nie sugerowal
Może się czepiam słówek ale powiedział że po rozmowie z inteligencją skłania się ku głosowaniu na PiS, czyli można rozumieć że inteligencja jest za PiSem :]
Nurni Flowenol pisze:Na PO nie zaglosuje, bo bede sobie plul w twarz jak dojdzie do koalicji z SLD, a wszystko na to wskazuje.
Co wskazuje :?: Najgłośniej to o tej koalicji mówi PiS, wcześniej mówił o koalicji PO z Giertychem jako że był ich liderem :lol2: Jak PO po wygraniu wyborów nie dogada się z PiSem (czy odwrotnie) to z kimś koalicję zrobić będą musieli jedni jak i drudzy (jak ostatnio PiS z SO i LPR co dla mnie było... :heft: ). Nie mówię że koalicja z SLD jest dobra ale po rywalizacji PO z PiSem i ciosach często poniżej pasa trudno mi jest sobie wyobrazić bratanie się PO i PiS a sami rządzić nie będą więc kogoś trzeba wybrać.

A co do zapraszania w swoje szeregi ludzi dotychczas spoza partii to jak oceniasz przyznanie pierwszego miejsca w Toruniu na liście PiSu osobie związanej z Radiem Maryja :?: To był taki dobry ruch :?: :glass:

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 27 wrz 2007, 1:47

No to sam sobie odpowiedziales. W zwiazku z tym, ze na POPiS szanse sa mizerne, bedzie zapewne koalicja PO z postkomunistami, ktora jest dla mnie nie do przelkniecia. I tyle. Nie bede im z tego robil zarzutu, bo wiadomo iz z kims koalicje zrobic beda musieli. To naturalne i oczywiste. Szkoda tylko, ze czasem ci sami ktorzy smiali sie z koalicji Kaczorow z Giertychem i Lepperem dzis mowia, ze Platforma po wyborach "niestety z kims bedzie musiala stworzyc koalicje", "kogos trzeba wybrac" czy "nie ma wyboru". Tak jakby PiS mial wybor :hahaha:

Co do Sobeckiej, to jaki jest kon ponoc kazdy widzi :] I wiadomo tez jaki jest cel umieszczenia jej przez Kaczorow na torunskiej liscie. Czysty pragmatyzm. Chociaz akurat z tego co wiem, to ona na pewno nie bedzie startowac z pierwszego miejsca w Toruniu. Dla mnie to zreszta i tak jest bez znaczenia.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 wrz 2007, 8:50

Yukasz pisze:Zresztą na także tu na forum jesteś pierwszą osobą której coś takiego się podoba bo inni mieli odmienne uczucia
Może dla tego, że jako jeden z niewielu tutaj (może i jedyny) podchodzę do polityki już nie na zasadzie sympatii i antypatii, ale tak pragmatycznie, logicznie, niemal zawodowo. Oceniam politykę jako sztukę osiągania możliwego, sztukę skutecznego działania. Dla mnie Wy (uogólniając) jesteście romantykami, którzy bezgranicznie wierzą w ideały swojej epoki. Piękne jest to czego byście chcieli, ale nie pasuje to do otaczającego nas świata.

Dla mnie PiS właśnie dzięki skuteczniejszej walce przeciw PO niż PO przeciwko PiSowi, wygrali poprzednie wybory. Po prostu skuteczniej obrzydzali oponentów i do wielu osób to dotarło.
Ale je wygrał, więc w czym jest problem? W naszej odmianie demokracji nie chodzi o to ile osób popiera daną partię tylko ile będzie na tyle zdeterminowane by zagłosować na nią nawet w deszczową niedzielę.
Yukasz pisze:I co mówią Question Mam nadzieję że inteligencję i wykształciuchów nie odróżniasz po tym że pierwsi mówią A i są bliżsi Twojemu zdaniu a wykształciuchy B - czyli zupełnie co innego i mają swoje odmienne od tamtych zdanie bo wydaje mi się że ktoś inteligentny też może popierać PO, tak?
Nie, inteligencja to dla mnie ktoś kto nie tylko ma wiedzę z zakresu swojego wykształcenia. To słowo trzeba rozumieć znacznie szerzej (a przynajmniej ja je tak rozumiem). Bliskie są mi definicje inteligencji / wykształciuchów przedstawione np. przez Jarosława Marka Rymkiewicza w słynnym wywiadzie "Ugryźć Żubra" (tytuł z pamięci, ale oczytany człowiek wie o co chodzi) dla Rzeczypospolitej, albo Jarosława Trznadla w wywiadzie dla Europy Dziennika
Coś innego, inny punkt widzenia do histerii w mediach

Yukasz pisze:Może się czepiam słówek ale powiedział że po rozmowie z inteligencją skłania się ku głosowaniu na PiS, czyli można rozumieć że inteligencja jest za PiSem
Przeceniasz moje możliwości, nie jestem w stanie rozmawiać z całą inteligencją. Chyba nikt nie jest w stanie. To co napisałem to oczywiste uogólnienie, bo co Ci powiedzą nazwiska czy historia rodzinna. Są to na pewno ludzie, których zaliczyłbym do inteligencji. Ludzie z wątpliwościami, ale z ideami i w wiarą w tych a nie innych ludzi.
Inteligencja to tak szerokie słowo, tak szeroka "grupa społeczna" że w żaden sposób nie można jej wrzucać do jednego worka z poglądami. Są inteligenci zwolennicy A i zwolennicy B. Za to wykształciuchy w w większości to przeciwnicy PiSu. To ludzie, bezkrytyczne przyjmujący papkę podawaną nam przez powszechne media. Fakty nie pobudzające do refleksji, stwarzanie problemów tam gzie ich nie ma, albo są mniej znaczące. Wszystko nie tak jak powinno być z punktu widzenia inteligencji.

Widział ktoś wczoraj Trzeci Wymiar jak GW zwalczała uczucia patriotyczne? Jak GW mówiła o tym, że nie można mówić o Polakach na wschodzie. Jak GW narzucała TVP jak ma przedstawiać sprawy wschodu? Jak redaktor GW wskazywał co powinno być, a czego być nie powinno? Szkoda, że to taki niszowy program - może komuś by się klapki otworzyły czym jest GW. [/list]

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 wrz 2007, 14:54

bellus pisze:Ale je wygrał, więc w czym jest problem?
W niczym :P Chciałem tylko zauważyć że wiedzą co robią i w takiej kampanii jaka jest jak wcześniej pisałem są dla mnie zawsze krok przed PO. Dlatego też twierdzę że PiS wygra i te wybory :?
Nurni Flowenol pisze:W zwiazku z tym, ze na POPiS szanse sa mizerne, bedzie zapewne koalicja PO z postkomunistami, ktora jest dla mnie nie do przelkniecia. I tyle. Nie bede im z tego robil zarzutu, bo wiadomo iz z kims koalicje zrobic beda musieli. To naturalne i oczywiste. Szkoda tylko, ze czasem ci sami ktorzy smiali sie z koalicji Kaczorow z Giertychem i Lepperem dzis mowia, ze Platforma po wyborach "niestety z kims bedzie musiala stworzyc koalicje", "kogos trzeba wybrac" czy "nie ma wyboru". Tak jakby PiS mial wybor buahaha
No tak tylko że jak PiS zrobił z SO i LPR to i PO jak wygra będzie z kimś musiała się bratać co w cale nie oznacza że popieram ewentualną koalicję PO - LiD. Dziś Komorowski mówił że marzy mu się koalicja z PSLem ale jednak chyba rzeczywiście są bliżsi niż PiS ewentualnej koalicji z LiD gdyż nawet teraz w Łodzi Jarek mówił że LiD to ich największy wróg :o Ale po tym co się ostatnio dzieje w polityce w sumie niczego nie można wykluczać :warrior:

I tak trochę odbiegając od poważnej polityki :arrow:

wydaje mi się że to aktualne filmiki a nie jakieś stare :P

Zwycięzcy :arrow:
http://www.tvn24.pl/2075681,0,0,0,1,wideo.html
http://www.tvn24.pl/1189,1,szklo_kontaktowe.html

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”