Ogólna dyskusja o polityce - Strona 90

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
zygy
Skład B
Skład B
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 18:46

Według wszystkich sondaży przedwyborczych wybory ma wygrać Platforma Obywatelska.

W tej chwili to nie jest już pytanie kto wygra te wybory tylko jaką przewagę uzyska PO.
Szczególnie ważne tu jest aby partia Tuska uzyskała wynik powyżej 40% co pozwoliłobi im stworzyć po wyborach koalicje z PSL-em i zażegnać wreszcie ten kryzys polityczny, który trwa od upadku rządu Leszka Millera.

Tak jak to pisze Gazeta Wyborcza są to najważniejsze wybory od 1989roku.Trzeba za wszelką cenę odsunąć od władzy tych szaleńców z Pis-u, którzy dla władzy są w stanie zrobić wszystko.
Dosyć już mam tego Kaczyńskiego, Ziobro, Dorna itp.
Dosyć mam już ich metod, ich policyjnego państwa, które zanjduje się w rękach "szalonych braci".
Dosyć mam także pana Leppera czy pana Giertycha ze swoimi populistycznymi hasłami.
Tym wszystkim oszołomom trzeba powiedzieć wyrażne i zdecydowane nie.

Moim życzeniem jest jak najnizsze poparcie dla PiS-u, grubo poniżej 30% oraz brak obecności w przyszłym parlamencie LPR-u i Samoobrony.
Mam nadzieje że wreszcie PSL odzyska prymat na polskiej wsi i wyrzuci z parlamentu Leppera i spólke.

Ja osobiście nie wyobrażam sobie żeby PiS mógł jeszcze wygrać te wybory.Niby 2lata temu także było podobnie że sondaże wskazywały na PO ale nie była to wówczas to aż taka różnica jak teraz.
Zresztą zwycięstwo Pis-u to dalsze pogłębjanie się kryzysu w polskim sejmie gdyż z partią Kaczyńskiego i tak nikt nie zawiąże koalicji i prawdopodobnie za pół roku będą kolejne wybory.

W chwili obecnej ludzie muszą zrozumieć że tylko głosując na PO możemy odsunąć Kaczyńskiego od władzy i ustabilizować sytuację w polskim parlamencie.
Bardzo wiele zależy tutaj od głosów ludzi o poglądach centrolewicowych, którzy mam nadzieje zagłosują na PO kosztem Lid-u czy PSL-u.
Naprawdę nie robi praktycznie żadnej różnicy czy partia Olejniczaka będzie miała 12 czy 15% poparcia-oni i tak tych wyborów nie wygrają a gra toczy się o coś znacznie ważniejszego.
Dla mnie osobiście będą to moje 1wybory, w których mogę uczestniczyć i zapewne w innej sytuacji zagłosowałbym na Lewicę i Demokratów, którzy moim zdaniem mają najlepszy i najbardziej konkretny program.Jednak w obecnej sytuacji zagłosuję na PO, gdyż tylko oni są w stanie odsunąć od władzy szaleńców z Pis-u z Kaczyńskim i Ziobro na czele.
Bez wątpienia wolę PO od Pis-u i Tuska od Kaczyńskiego i dlatego zagłosuję na PO i liczę że tak postąpi spora część z elektoratu centrolewicowego.
Cieszę się także że Donald Tusk także to rozumie i ostatnio dość często zawraca się właśnie do tego elektoratu i stara się go przeciągnąć na swoją stronę.

Jak już pisałem tylko koalicja PO-PSL jest w tej chwili realna i jest to jedyna szansa na wydobycie się polskiej sceny politycznej z kilkuletniego kryzysu.
Wierzę że po wyborach mozliwa jest też współpraca PO z Lid-em w kilku kluczowych dla polski kwestiach jak np.polityka zagraniczna czy rozliczenie 2-letnich rządów Pis-u..Nie sądzę żeby mogła powstać koalicja PO z Lidem ale jak już pisałem współpraca w kilku kwestiach jest bardzo realna.
Tak więc jeśli nie podoba się nam sposób rządów Kaczyńskiego i Pis-u to głosujmy na PO, bo tylko w ten sposób odsuniemy od władzy tych szaleńców, którzy nigdy nie powinni do niej dojść.Stało się to przez nieudolne rządy pana Millera i rosnące niezadowolenie ludności, które pchnęły ją w ręce takich populistów Kaczyński i jego Pis.W każdym innym razie ich dojście do władzy byłoby niemożliwe i potwierdza to nawet były czołowy polityk Pis-u i były premier-Kazimierz Marcienkewicz, który także popiera Platformę Obywatelską.
To tylko pokazuję jaką w tej chwili partią stał się PiS, który jest jednoosobowo kierowany przez Jarosława Kaczyńskiego, który nie cofnie się przed niczym aby pozostać przy władzy.Nie cofnął się używać służb specjalnych do ataków na opozycję w kampanii wyborczej, nie cofnął się przed zakładaniem wszędzie podsłuchów, całkowitemu opanowaniu mediów publicznych oraz przed wiecznymi oszczerstwami, kłamstwami i atakami na opozycję.
Według Kaczyńskiego racją ma tylko on, jego brat i jego partia zaś wszyscy inni to kłamcy i oszuści.
Bardzo przypomina mi to poczatek lat 30tych zeszłego stulecia w Niemczech kiedy to też jeden człowiek i jedna partia dążyła do dyktatorskich rządów, zniszczenia swoich przeciwników itp.Tą osobą był Adolf Hitler i NSDAP i może trochę przesadzam ale właśnie z nim kojarzy mi się najbardziej sposób rządów Jarosława Kaczyńskiego i jego Pis-u.

Tak więc każdy kto ma na uwadze dobro Polski i jej los nie jest mu obojętny powinien w niedzielę oddać swój głos na Platformę Obywatelską.

A teraz dla otuchy zamieszczam wyniki praktycznie wszystkich najnowszych sądaży przedwyborczych na dosłownie kilka godzin przed ciszą wyborczą:

1-"Pentor" dla tygodnika "Wprost":

PO-43%, PiS-29%, LiD-16%, PSL-6%.

2.TNS OBOP dla "Dziennika":

PO-44%, PiS-33%, LiD-12%, PSL-8%.

3.PBS DGA dla "Gazety Wyborczej" i "Polityki":

PO-42%, PiS-32%, LiD-12%, PSL-7%.

4.GFK POLONIA dla "Rzeczpospolitej":

PO-35%, PiS-29%, LiD-10%, PSL-7%.

5.CBOS:

PO-39%, PiS-34%, LiD-12%, PSL-8%.

6.SMG/KRC:

PO-36%, PiS-32%, LiD-11%, PSL-6%.

7.PGB:

PO-35%, PiS-31%, LiD-17%, PSL-8%.

Acha i z ostatniej chwili.

Sondaż TNS OBOP dla Tvp przeprowadzony na próbie aż 2000 ludzi co oznacza bardzo niewielki błąd statystyczny:

PO-47%!!!,
PiS-30%
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, 18:58 przez zygy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 paź 2007, 18:56

Tak naprawde to nic nie wiadomo.
Jedne sondaże podają, że PO ma 47%, a PiS - 30% a inne, że PO ma tylko 0,2% przewagi.

Co ciekawe te drugie wyniki [dla Super Expressu] pochodza z PGB - a podobno oni są najblizej prawdy [przynajmniej przed 2 laty byli] dobrze mówie ?
Tymczasem te pierwsze wyniki przeprowadzono na grupie ok 2000 osób, czyli bardziej wiarygonde niż na 1000 [dobrze mówie ? ]

emocje z każdą chwilą sa coraz wyższe, bo postawiłem 120 zeta na PO :lol:

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 19:27

Tak naprawde to nic nie wiadomo.
Jedne sondaże podają, że PO ma 47%, a PiS - 30% a inne, że PO ma tylko 0,2% przewagi.

Co ciekawe te drugie wyniki [dla Super Expressu] pochodza z PGB - a podobno oni są najblizej prawdy [przynajmniej przed 2 laty byli] dobrze mówie ?
Tymczasem te pierwsze wyniki przeprowadzono na grupie ok 2000 osób, czyli bardziej wiarygonde niż na 1000 [dobrze mówie ? ]

emocje z każdą chwilą sa coraz wyższe, bo postawiłem 120 zeta na PO
Jest już najnowszy sondaż PGB, który umieściłem w swoim powyższym poście.
PO-35, PiS-31
Tak więc teraz juz wszystkie sondaże prorokują wygraną PO tylko niewiadomą jest jaka będzie jej przewaga.
Oscyluje to od 4 do nawet 17%.

Ja tam postanowiłem wyliczyć średnią i wyszło mi:

PO-40%,
PiS-30%.

Aha i jeszcze najnowszy sondaż SMG/KRC dla "Faktów":

PO-36%,
PiS-26%,
LiD-10%,
PSL-8%.

Co do zakładów bukmacherskich to w Bwinie za PO płacą 1.30 zaś za PiS aż 3.20.
Tak więc według buków PO jest większym faworytem niż Lojze Peterle w odbywających się tego samego dnia wyborach prezydenckich w Słowenii a tam uchodzi on za niemal murowanego faworyta.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, 19:35 przez zygy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 paź 2007, 19:31

zygy pisze:Co do zakładów bukmacherskich to w Bwinie za PO płacą 1.30 zaś za PiS aż 3.20.
Tak więc według buków PO jest większym faworytem niż Lojze Peterle w odbywających się tego samego dnia wyborach prezydenckich w Słowenii a tam uchodzi on za niemal murowanego faworyta.
PiS-
1,40 na PO
2,80 na PiS w tej chwili na bet-at-home. Jak ja stawiałem, było chyba 1,55. A najwyższe na PO jakie widziałem, to 1,75 - ale to 2 dni temu.
Teraz z godzina na godzine spada.

zygy pisze:PO-40%,
PiS-30%.
nie mam nic przeciwko, żeby tak było :]

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 19:38

A najwyższe na PO jakie widziałem, to 1,75 - ale to 2 dni temu.
Ja widziałem bodajże w Professionalu jeszcze przed debatą Tusk-Kaczyński taki kurs:

PiS-PO-1.55-2.15.

Ale potem szanse PO stale rosły i teraz mozna na nich zarobić tylko 1.30 zaś na Pis-ie aż 3.20.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 19 paź 2007, 19:46

Według Kaczyńskiego racją ma tylko on, jego brat i jego partia zaś wszyscy inni to kłamcy i oszuści.
Bardzo przypomina mi to poczatek lat 30tych zeszłego stulecia w Niemczech kiedy to też jeden człowiek i jedna partia dążyła do dyktatorskich rządów, zniszczenia swoich przeciwników itp.Tą osobą był Adolf Hitler i NSDAP i może trochę przesadzam ale właśnie z nim kojarzy mi się najbardziej sposób rządów Jarosława Kaczyńskiego i jego Pis-u.
'Trochę' przesadzasz? Ciekawe :lol: Porównywanie PiS-u do NSDAP nie najlepiej świadczy o Twoim rozeznaniu.

We wszystkich zabawach typu Latarnik, czy kalkulator wyborczy wychodziła mi Lewica i Demokraci bądź PPP (nie wiem skąd).

Mam również bardziej wiarygodny test na poglądy, z tymże pokazuje on ideologie, do których nam najbiżej (zapożyczone z innego forum).
http://www.politicalcompass.org/test
I tłumaczenie pytań:
http://www.sendspace.com/file/brejqy

A oto moje miejsce w tym układzie:
Obrazek

Trochę czasu to zajmuje, ale warto rozwiązać ;)

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 20:00

'Trochę' przesadzasz? Ciekawe Porównywanie PiS-u do NSDAP nie najlepiej świadczy o Twoim rozeznaniu.
Właśnie że wcale nie przesadzam.
Tak to się właśnie zaczynało także w Niemczech.
Najpierw się mówiło kogo się lubi a kogo nie, kto jest fajny a kto nie a potem budowało się mu obozy koncentracyjne.
Podobnie rzecz się miała w tępieniu i szkalowaniu opozycji oraz dążeniu do przejęcie władzy obsolutnej-jedna partia, jeden wódz.

Nie zapominajmy że czasy wtedy były trochę inne i nie wiadomo co by było gdyby takie "dwa kaczory" urodziły się kilkadziesiąt lat wcześniej...

A i jeszcze Niemcy maja farta że Adolf Hitler nie miał brata bliżniaka bo wtedy to już chyba był już dawno koniec świata.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 19 paź 2007, 20:03

zygy pisze:Tym wszystkim oszołomom trzeba powiedzieć wyrażne i zdecydowane nie.

Parówkowym skrytożercom mówimy wyrażne i zdecydowane nie!

Wybacz ale nie podejme się z toba dyskusji(i tak była by bezcelowa), to POnad moje siły jak skończysz gimnazjum to pogadamy :wink:

Ps: Co do "pogladów" zygiego to nawet nie wiem czy śmiac się czy płakać ale chyba to drugie bo co nam innego mi pozostaje, punkt po punkcie obalić jego głupawe twierdzenia, po co?
fieldy pisze:postawiłem 120 zeta na PO

Jesteś odważny ryzykantem, ja bym się bał obstawiać taka kase choc PO raczej wygra.

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 20:16

Wybacz ale nie podejme się z toba dyskusji(i tak była by bezcelowa), to POnad moje siły jak skończysz gimnazjum to pogadamy
Ja także nie mam zamiaru z tobą dyskutować.
Jeśli jesteś taki tępy żeby wierzyć Kaczyńskiemu i jego ziomkom to twoja sprawa.

Ja mam tylko nadzieje że lwia większość obywateli ma jednak swój rozum i nie dała się otumanić propagandzie Pis-u o czym przekonamy się już w najbliższą niedzielę kiedy to polskie społeczeństwo powie wyrażne nie rządom Pis-u i stosowanych przez nich metodą.

Z każdym dniem notowania Platformy rosną co potwierdzają wszystkie sondaże.Jeśli ta tendencja się utrzyma a wierzę że tak będzie to PO wygra z miażdzącą przewagą zaś PiS poniesie w tych wyborach wielką klęskę.
I będzie to początek końca tej "śmiesznej" i zakłamanej formacji.

W niedzielę nie wygra tylko PO.
W niedzielę wygra cała Polska i wierzę że tak właśnie się stanie.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 19 paź 2007, 20:34

zygy pisze:Jeśli jesteś taki tępy żeby wierzyć Kaczyńskiemu i jego ziomkom to twoja sprawa.
Rozgryzłeś mnie, tak jestem najbardziej tepym uzytkownikiem tego forum wreszcie to się wyjaśniło. Wszystkko co ten lewak Kaczyński mówi jest dla mnie świętoscią i prawdą objawioną. Mam zdjęcie premiera w topless nad łożkiem i modle się do niego codziennie rano i wieczorem. Zaś na przedramieniu obok imienia mojej ukochanej wytatułowałem sobie hasło: "Jarek mój idolu prowadz!" Jedna partia (PiS)! Jeden wódz (Jarek Kaczyński)!

PiS albo smierć!

Dobra ty nie chcesz dyskutować ze mną ja z tobą i sie dogadaliśmy, nie muszę karmić trolla, uf!

Ps1: Poczytaj swój gimnazjalny podręcznik do historii przyda ci się.

Ps:2 Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ale ziomkowie Kaczyńskiego to też twoje ziomki paradoks nie? (No chyba, że nie jesteś Polakiem albo ziomkowie Kaczynskiego to nie Polacy, to wtedy nie)

Legia grać wulgarne określenie osoby uprawiającej nierząd w celach zarobkowych (na literkę K a ostanie A) mać!

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 21:46

Wiesz co franz nie mam zamiaru zniżać się do twojego poziomu i odpowiadać na twoje durne zaczepki.
Jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia w danym temacie to po prostu nie zabieraj głosu bo już naprawdę nie mam ochoty czytać tych bzdur, które tu piszesz.
Jak pewnie zauważyłeś że dyskusja toczy się tu na temat zbliżających wyborów parlamentarnych i jesli nie masz nic ciekawego do powiedzenia w tym temacie albo jesli cię on nie interesuje to po prostu zamilcz, w końcu nikt ci nie każe zabierać tutaj głosu-nic na siłę.

Poza tym wyobraż sobie że mało mnie interesuję kogo plakat sobie powiesiłeś nad łóżkiem.Dla mnie może być to nawet Hitler, Stalin czy Jaruzelski a wieszaj sobia kogo tam chcesz, tylko co to ma wspólnego z "ogólną sytuacją polityczną" czy zbliżającymi się wyborami parlamentarnymi?
Jeśli jesteś taki mądry za jakiego się uważasz(z twoich postów można wywnioskować że zachowujesz się tak jakbyś zjadł wszystkie możliwe rozumy) to powinieneś to wiedzieć.
Ps1: Poczytaj swój gimnazjalny podręcznik do historii przyda ci się.
Jeśli jesteś aż tak zafascynowany gimnazjalnymi podręcznikami do historii to nikt nie broni ci ich czytać.Może po takiej lekturze trochę dowiesz się czegoś ciekawego na różne tematy i trochę zmądrzejesz a poza tym nie będziesz miał czasu na pisanie tych dyrdymał na tym forum.
A tak poza tym co ci się nie podoba w gimnazjalnym podręczniku do historii?-czyżby jakieś kompleksy czy niemiłe wspomnienia?
Ale ja już w to nie wnikam.
Ps:2 Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ale ziomkowie Kaczyńskiego to też twoje ziomki paradoks nie? (No chyba, że nie jesteś Polakiem albo ziomkowie Kaczynskiego to nie Polacy, to wtedy nie)
hahaha normalnie mnie tym powaliłeś.
Tak trzymaj chłopie.
dajesz franz, dajesz :lol:

Wracając do wyborów to jak już pisałem wcześniej pytaniem nie jest kto je wygra tylko jaką przewagę uzyska Platforma Obywatelska.
Sądze że PO może liczyć na 40-42% głosów zaś PiS na nieco powyżej 30%.Dalej LiD w granicach 12-15% oraz PSL ok.6-8%. I to by było na tyle jesli chodzi o nowy parlament.
Wreszcie po raz 1od końca lat 90-tych nie będziemy mieli w sejmie takiego folkloru w postaci pana Leppera czy Giertycha i ich ugrupowań i chwała bogu, gdyż już wystarczająco skompromitowali oni niewątpliwie zaszczytny urząd jakim jest poseł.

Tak więc wszystko wskazuje na to że zmiany idą ku lepszemu i że być może nie będziemy świadkami kolejnych przedterminowych wyborów np. za 1 czy 2lata a co wydawało się jeszcze do niedawno mało prawdopodobne.

pozdro
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, 22:03 przez zygy, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 19 paź 2007, 21:49

zygy pisze:A i jeszcze Niemcy maja farta że Adolf Hitler nie miał brata bliżniaka bo wtedy to już chyba był już dawno koniec świata.
Mam rozumieć, że jak PiS wygra wybory, to:
- (wersja pesymistyczna) za 5 lat będę żył w obozie koncentracyjnym?
- (wersja optymistyczna) godzina policyjna, represje, cenzura
:lol:

Ja mam nadzieję, że PO nie będzie miała sejmowej większości, bo to może okazać się gorsze niż koalicja PiS, LPR, Samoobrona. Partia ludzi niekompetentnych, których sposobem sprawowania władzy ma być czekanie na cud, tfu!

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 19 paź 2007, 21:50

kto cos jeszcze ma do napisanie niech pisze :) o 00:00 zamykamy temat, cisza wyborcza :)

a ty musisz avka usunąć :lol: // fieldy

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 19 paź 2007, 22:03

zygy pisze: to zamilcz

Już milcze mistrzu retoryki i człowieku, który nie wie co znaczy "ziomek".
Corinthians pisze:których sposobem sprawowania władzy ma być czekanie na cud

Ja w cuda nie wierze, a z dzisiejszej reklamy PO dowiedziałe sie od Tuska, że "ten kto nie wierzy w cud nie zna historii Polski" widocznie w OKE się pomyli i nie słusznie mam taki świetny wynki z matury z histy, to pewnie wina układu.

Tusk czerpie z dobrych propagandowych wzorców towarzysza Gierka:

PZPR: "By Polska rosła w siłe a ludziom żyło się dostatniej"

PO: "By żyło się lepiej, wszystkim"

PZPR: "Zbudujemy drugą Japonie"

PO: "Zbudujemy drugą Irlandie"

Oby ta propaganda zadziałała bo programowo znacznie bliżej mi do PO niz PiS i wole żeby ONI wygrali (tylko bez koalicji z LiD).
Kaczormistrz pisze:kto cos jeszcze ma do napisanie niech pisze o 00:00 zamykamy temat, cisza wyborcza
Serio? Jak tak to:

Niech żyje UPR! Partia Wolność, Własności i Sprawiedliwości!

Zwycięstwo albo 2 dniowa libacja z piciem na smutno!

zygy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zygy » 19 paź 2007, 22:21

Już milcze mistrzu retoryki i człowieku, który nie wie co znaczy "ziomek".
No nie żartuj.serio? Oj widzę że z ciebie jest naprawdę ciężki przypadek.

Ja w cuda nie wierze, a z dzisiejszej reklamy PO dowiedziałe sie od Tuska, że "ten kto nie wierzy w cud nie zna historii Polski" widocznie w OKE się pomyli i nie słusznie mam taki świetny wynki z matury z histy, to pewnie wina układu.
Nie ma to jak skromność...
A poza tym to ja tam wolę wierzyć w cud gospodarczy niż słuchać kolejnych dyrdymał kaczora o tym jak to oni rozbijają kolejne układy.
Oprócz tego PiS w odróżnieniu od Lid-u czy nawet PO nie ma praktycznie wogóle żadnego programu a te ich gatki o rozbijaniu układów i walce z korupcją to sobie mogą wiecie gdzie wsadzić...
Niech żyje UPR! Partia Wolność, Własności i Sprawiedliwości!
Żartujesz sobie prawda? Nie wiem jak wogóle można pomyśleć o głosowaniu na tych idiotów z panem Korwinem-Mikke na czele, który skompromitował się swoimi wywodami na temat niepełnosprawnych dzieci.

Na szczęście wyborcy nie są głupcami i wyrzucą z parlamentu na zbity pysk ludzi pokroju Giertycha czy Leppera i nikt nie będzie za nimi tęsknił czy po nich płakał.

2 wp // fieldy

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”