Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 11:53
artursiwy91
Post Wyświetl pojedynczy post autor: login » 03 lis 2007, 13:43
A czy ja pisalem ze wtedy mial wspulnego cos z Polska, klub powstal w panstwie Pruskim wiec logiczne ze ma historie niemiecka.
artursiwy91 pisze:Chodzi o to ze niemozna stawiac znaku rownosci miedzy Niemiec a nazista, to ze klub był niemiecki to przeciez chyba nic złego wkonncu powstal w tym panstwie, a co do propagowania nazizmu to mialo to tylko miejsce podczas okupacji. A jednak Polacy sie idetyfikowali z klubem, bo jak juz mowilem tutaj podzialy naprawde sie wtedy zacieraly. A Żydzi niby dlaczego mieliby im niekibicowac, oni gtak samo Ślązakami byli jak inni.
Sam pomysł klubu by mi się w miarę podobał, gdyby nie to, że to klub który jak podałem cytat wyżej był nastawiony anty-polsko, grał pod banderą niemiecką, chcąc jakby na siłe buntować ślązaków przeciw państwu Polskiemu.Apropos tego meczu, to czytałem, że wynik był wypaczony, gdyż drużyna niemiecka nie mogła zdobyć MP, chociażby z politycznego względu.W 1934 klub został ukarany grzywną za "prowokacyjne, antypolskie stanowisko"
login

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 17:23
artursiwy91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 03 lis 2007, 17:33
Bruno Banani

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 17:54
artursiwy91
Post Wyświetl pojedynczy post autor: login » 03 lis 2007, 19:41
artursiwy91 pisze:Akorat tutaj na Śląsku Żydzi byli bardzo silną i wpływową grupą społeczeństwa. Bo to nie Niemcy nienawidzieli Żyydów tylko nazisci.
Według mnie to klub niemiecki, nie śląski.Chyba że śląski, ale jak na tamte czasy.Teraz nie wydaje mi się, żeby propagowanie tego klubu było czymś dobrym.artursiwy91 pisze:Ale czy ty naprawde uwazasz ze to jest cos zlego. Tak samo moznaby było zamknac wiele klubów ktyre propagowaly socjalizm. No i moze Polsce potrzebny niejest, ale Ślaskowi tak, klub ma naprawde dobrą historie nielicząc wykozystania podczas okupacji, ale za to klubu przeciez winic niemozna.Av ze wczesniej byl klubem niemieckim to przeciez nic zlego wkoncu powstal na Śląsku a Ślask byl w panstwie niemieckim, wiec to chyba logiczne.
login

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 20:00
artursiwy91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 04 lis 2007, 11:44
Adamo pisze:W zakonczonym przed chwilą meczu OLJ
1.FC Katowice - GKS Katowice 15-0
artursiwy91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lis 2007, 12:23
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: login » 04 lis 2007, 17:19
bellus pisze:- Żydzi - nigdzie na terenie Polski nie byli marginesem, zawsze byli "u koryta" co było główną przyczyną niechęci Polaków do tej nacji.
- klub prowadził antypolską politykę - daleko idące stwierdzenie. Wg mnie klub nie może prowadzić polityki w takim znaczeniu. Co najwyżej mógł być narzędziem i elementem polityki większej.
Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.bellus pisze:Jednym słowem chcecie być bardziej święci niż sam papież. Gwarantuje wam, że gdyby ktoś w II RP uznał, że klub ten groźny był dla Polski to by go zamknięto i nikogo o zdanie nie pytano.
bellus pisze:Dziwne to dla mnie trochę, nie macie innych problemów?
login

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 06 lis 2007, 21:01
Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.
login pisze:Nie chcę ich osądzać, ale wydaje mi się, że ci rodowici Ślązacy w czasach dzisiejszych mogli stworzyć sobie nowy klub, czego im nie odmawiam, ale podczepiania się pod klub o kontrowersyjnej historii już tak.No, chyba że koronny argumentem była data jego powstania (najstarszy klub w Polsce).
Oczywiście, że do tego forum służy. Zapraszam do dyskusji. Tylko, że miałem jakieś wrażenie, że wszyscy nagle zaatakowali biednego kibica Ślązaka.login pisze:Chcę poznać zdanie innych, do czego wydaje mi się forum służy.Poza tym tutaj toczy się jakaś w miarę rzeczowa dyskusja, lepsze to niż tematy w stylu "kogo najbardziej lubie?" "poznajcie mnie lepiej" albo "co lubie na kolacje?".
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ga6riel » 19 lis 2007, 23:34
ga6riel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zicherkaaa » 18 lut 2008, 16:56
Zicherkaaa
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 lut 2008, 1:18
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 19 lut 2008, 12:44
Pierwszy postartursiwy91 pisze:Pełna nazwa to: Erster Fussball-Club Kattowitz
Jest to obecnie najstarszy istniejący klub piłkarski w Polsce, założony w 1905 mimo że już wczesniej grał tylko ze pod nazwą Preussen Kattowitz
Klub przestał istnieć wraz z wkroczeniem w 1945 roku na ziemie Śląskie Armii Czerwonej. Naszczęście 13 kwietnia 2007 roku klub został reaktywowany. Musielismy wiec zaczynać od B-klasy ale wszystko wskazuje na to ze juz niedlugo mozemy awansowac do A-klasy.
Na mecze przychodzi ok 30 kibiców w barwach biało-czarnych i z żółto-niebieskimi flagami narodowymi.
Wychowankiem tego klubu był Ernest Wilimowski ktory z czasem został kupiony przez Ruch Wielkie Hajduki (Ruch Chorzów)
Zico_FCI
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio