1.FC Katowice - Strona 2

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
artursiwy91
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 11:53

Chodzi o to ze niemozna stawiac znaku rownosci miedzy Niemiec a nazista, to ze klub był niemiecki to przeciez chyba nic złego wkonncu powstal w tym panstwie, a co do propagowania nazizmu to mialo to tylko miejsce podczas okupacji. A jednak Polacy sie idetyfikowali z klubem, bo jak juz mowilem tutaj podzialy naprawde sie wtedy zacieraly. A Żydzi niby dlaczego mieliby im niekibicowac, oni gtak samo Ślązakami byli jak inni.

A żeciwiscie ttak byyło, bo Ślązacy w przeciwienstwei do Polakow sa narodem bardzo statycznym, po powstaniach zalatwili co trzeba bylo i byl spokuj, tutaj Niemieckosc i Polskosc manifestowano tylko w archittekturze.

A co do Fussballclub 03 Ratibor to owwzem powstal wczesniej, ale oficjalnie nieistnieje, wiec 1.FC jak napisalem jest najstarszym istniejacym klubem w Polsce.

A czy ja pisalem ze wtedy mial wspulnego cos z Polska, klub powstal w panstwie Pruskim wiec logiczne ze ma historie niemiecka.

login
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: login » 03 lis 2007, 13:43

A czy ja pisalem ze wtedy mial wspulnego cos z Polska, klub powstal w panstwie Pruskim wiec logiczne ze ma historie niemiecka.

Dlatego nie rozumiem, dlaczego ten klub jest kultywowany na Śląsku. Podobnie gdyby teraz reaktywowano Diana Kattowitz albo Germania Kattowitz.
artursiwy91 pisze:Chodzi o to ze niemozna stawiac znaku rownosci miedzy Niemiec a nazista, to ze klub był niemiecki to przeciez chyba nic złego wkonncu powstal w tym panstwie, a co do propagowania nazizmu to mialo to tylko miejsce podczas okupacji. A jednak Polacy sie idetyfikowali z klubem, bo jak juz mowilem tutaj podzialy naprawde sie wtedy zacieraly. A Żydzi niby dlaczego mieliby im niekibicowac, oni gtak samo Ślązakami byli jak inni.

:arrow:
W 1934 klub został ukarany grzywną za "prowokacyjne, antypolskie stanowisko"
Sam pomysł klubu by mi się w miarę podobał, gdyby nie to, że to klub który jak podałem cytat wyżej był nastawiony anty-polsko, grał pod banderą niemiecką, chcąc jakby na siłe buntować ślązaków przeciw państwu Polskiemu.Apropos tego meczu, to czytałem, że wynik był wypaczony, gdyż drużyna niemiecka nie mogła zdobyć MP, chociażby z politycznego względu.

Co do samych Żydów, wydaje mi się, że w w tej części Polski, gdzie wpływ Niemców był bardzo silny, Żydzi powoli stawali się marginesem społeczeństwa.Ale to tylko moje przypuszczenia, więc mogę się mylić.

Awatar użytkownika
artursiwy91
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 17:23

Akorat tutaj na Śląsku Żydzi byli bardzo silną i wpływową grupą społeczeństwa. Bo to nie Niemcy nienawidzieli Żyydów tylko nazisci.

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 03 lis 2007, 17:33

Umówmy się, że ten klub nie jest Polsce potrzebny do niczego, równie dobrze mogło by go nie być. Ten wskrzeszony relikt pronazistowski jest potrzebny tylko zwolenniką autonomii Śląska i mieszkańcą Śląska, którzy nie czują się Polakami tylko Ślązakami. Nawiasem mówiąc mogliście założy nowy klub bez tej paskudnej plamy na historii gdy propagowano przez ten klub III Rzesze.

Awatar użytkownika
artursiwy91
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 17:54

Ale czy ty naprawde uwazasz ze to jest cos zlego. Tak samo moznaby było zamknac wiele klubów ktyre propagowaly socjalizm. No i moze Polsce potrzebny niejest, ale Ślaskowi tak, klub ma naprawde dobrą historie nielicząc wykozystania podczas okupacji, ale za to klubu przeciez winic niemozna.Av ze wczesniej byl klubem niemieckim to przeciez nic zlego wkoncu powstal na Śląsku a Ślask byl w panstwie niemieckim, wiec to chyba logiczne.

login
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: login » 03 lis 2007, 19:41

artursiwy91 pisze:Akorat tutaj na Śląsku Żydzi byli bardzo silną i wpływową grupą społeczeństwa. Bo to nie Niemcy nienawidzieli Żyydów tylko nazisci.

Doczytałem i jednak się myliłem.
artursiwy91 pisze:Ale czy ty naprawde uwazasz ze to jest cos zlego. Tak samo moznaby było zamknac wiele klubów ktyre propagowaly socjalizm. No i moze Polsce potrzebny niejest, ale Ślaskowi tak, klub ma naprawde dobrą historie nielicząc wykozystania podczas okupacji, ale za to klubu przeciez winic niemozna.Av ze wczesniej byl klubem niemieckim to przeciez nic zlego wkoncu powstal na Śląsku a Ślask byl w panstwie niemieckim, wiec to chyba logiczne.
Według mnie to klub niemiecki, nie śląski.Chyba że śląski, ale jak na tamte czasy.Teraz nie wydaje mi się, żeby propagowanie tego klubu było czymś dobrym.

Poza tym, jaka jest atmosfera na meczach, czy są może jakieś przyśpiewki ? Gdzie dokładnie jest ich boisko ? Czy ludzie grający w tej drużynie tylko i wyłącznie uważają się za ślązaków ?

Awatar użytkownika
artursiwy91
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 03 lis 2007, 20:00

Atmosfera na meczach jest bardzo fajna, zazwyczaj jest doping, najczesciej spiewa sie "1.FC katowice, Górny Śląsk..." "Hej eFCe gol" itp.
czasami kibice prezychodza z rodzinami, czesto sa tez dzieci, tak wiec jak widac atmosfera na meczach jest mila. A boisko to boisko miejskie "Rapid" na Koszutce gdzie grają tez rezerwy Gieksy, adawniej nassyzm stadionem byl stadion przy ul.Kościuszki w centrum miasta ale socjalisci przejeli go i przekazali milicji. A co do ludzi garajacych w druzynie to wydaje mi sie ze wiekszosc uwaza sie za Slazakow, choc pewnie niewszyscy, niewiem jak to z nimi jest boo z nimi nie gadalem.

Awatar użytkownika
artursiwy91
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artursiwy91 » 04 lis 2007, 11:44

Adamo pisze:W zakonczonym przed chwilą meczu OLJ

1.FC Katowice - GKS Katowice 15-0

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lis 2007, 12:23

Dla mnie w odróżnieniu od przedmówców:login, Bruno Banani nie ma problemu. Ktoś reaktywował jakiś tam klub i dobrze. To jest wolny kraj i taki być powinien. Nie rozumiem też jakiegoś takiego, zamieszania jakie tutaj się rozpętało. Temat od kilku dni jest w czołówce na forum, a przecież to jest mało znaczący epizod w polskim futbolu (aktualnie).

Jesteście święcie oburzeni tym, że ktoś reaktywował klub o przeszłości związanej z Niemcami. Przytaczacie fakty, że była jakaś tam kara, etc. Jednym słowem chcecie być bardziej święci niż sam papież. Gwarantuje wam, że gdyby ktoś w II RP uznał, że klub ten groźny był dla Polski to by go zamknięto i nikogo o zdanie nie pytano. Teraz kiedy klub nie głosi takich haseł (inna kwestia czy kiedyś głosił - nie wiem, nie znam się) to wy nie chcecie żeby był reaktywowany. Dziwne to dla mnie trochę, nie macie innych problemów?

Jeszcze parę herezji tutaj padło:
- Żydzi - nigdzie na terenie Polski nie byli marginesem, zawsze byli "u koryta" co było główną przyczyną niechęci Polaków do tej nacji.
- klub prowadził antypolską politykę - daleko idące stwierdzenie. Wg mnie klub nie może prowadzić polityki w takim znaczeniu. Co najwyżej mógł być narzędziem i elementem polityki większej.

login
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: login » 04 lis 2007, 17:19

bellus pisze:- Żydzi - nigdzie na terenie Polski nie byli marginesem, zawsze byli "u koryta" co było główną przyczyną niechęci Polaków do tej nacji.

Złe wyrażenie z mojej strony padło.Margines społeczeństwa w sensie, będąc niejako średniolubianą warstwą społeczeństwa, własnie przez ich smykałkę do interesów.
- klub prowadził antypolską politykę - daleko idące stwierdzenie. Wg mnie klub nie może prowadzić polityki w takim znaczeniu. Co najwyżej mógł być narzędziem i elementem polityki większej.

Oczywiście, wszystko w jakiś tam granicach, ale wg mnie klub ten chciał być na siłę odrębny od Polski, poprzez wykazanie swojej Śląskości, chociaż według mnie bardziej niemieckości.Podałem tutaj cytat, że zostali oni ukarani za swoje "antypolskie stanowisko".

A co do reaktywacji klubu, to wcale nie mam o sobie mniemania szukania dziury w całym.Poprostu, przez całą historię tego klubu przewijają się negatywne mniej lub bardziej zachowania.Nie chcę ich osądzać, ale wydaje mi się, że ci rodowici Ślązacy w czasach dzisiejszych mogli stworzyć sobie nowy klub, czego im nie odmawiam, ale podczepiania się pod klub o kontrowersyjnej historii już tak.No, chyba że koronny argumentem była data jego powstania (najstarszy klub w Polsce).
bellus pisze:Jednym słowem chcecie być bardziej święci niż sam papież. Gwarantuje wam, że gdyby ktoś w II RP uznał, że klub ten groźny był dla Polski to by go zamknięto i nikogo o zdanie nie pytano.
Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.
bellus pisze:Dziwne to dla mnie trochę, nie macie innych problemów?

Chcę poznać zdanie innych, do czego wydaje mi się forum służy.Poza tym tutaj toczy się jakaś w miarę rzeczowa dyskusja, lepsze to niż tematy w stylu "kogo najbardziej lubie?" "poznajcie mnie lepiej" albo "co lubie na kolacje?".

Nie położe się przed siedzibą Śląskiego ZPN i nie dokonam samospalenia przeciw tej decyzji, chciałem tylko moje skromne zdanie napisać.Mógłby się przydać nowy klub, polski, tudzież śląski, nie koniecznie niemiecki.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 06 lis 2007, 21:01

Tylko, że to była demokracja, wolny kraj.Niejako pod presją niemiecką, Związek Polski pewnie by tego nie mógł zrobić, gdyż jak pamiętamy II RP chciała utrzymać bardzo dobre stosunki z Niemcami.

II RP od czasów przewrotu majowego nie była demokracją. Wojewoda Grażyński nie miałby skrupułów co do zamknięcia danego klubu. Niemcy i tak protestowali za dyskryminację mniejszości przez Polaków. Na forum LN od wejścia Niemiec do tej organizacji no stop polska delegacja musiała się tłumaczyć z polityki względem mniejszości, ba tłumaczyć się musieliśmy niemal z każdego incydentu. Sprawa jednego klubu nie zrobił by różnicy sanacji. Gdyby tylko uznali to za poważny problem.

login pisze:Nie chcę ich osądzać, ale wydaje mi się, że ci rodowici Ślązacy w czasach dzisiejszych mogli stworzyć sobie nowy klub, czego im nie odmawiam, ale podczepiania się pod klub o kontrowersyjnej historii już tak.No, chyba że koronny argumentem była data jego powstania (najstarszy klub w Polsce).

Jednak jako wolni obywatele tego kraju mają prawo robić co im się podoba w ramach prawa. Logiczne dla mnie jest, że mniejszość etniczna wybrała (ślązacy nie są mniejszością narodową w Polsce) sobie coś o tradycji.
login pisze:Chcę poznać zdanie innych, do czego wydaje mi się forum służy.Poza tym tutaj toczy się jakaś w miarę rzeczowa dyskusja, lepsze to niż tematy w stylu "kogo najbardziej lubie?" "poznajcie mnie lepiej" albo "co lubie na kolacje?".
Oczywiście, że do tego forum służy. Zapraszam do dyskusji. Tylko, że miałem jakieś wrażenie, że wszyscy nagle zaatakowali biednego kibica Ślązaka.

Awatar użytkownika
ga6riel
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

1.FC Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ga6riel » 19 lis 2007, 23:34

Witam,

dzisiaj przez przypadek wpadlem na artykul zwiazany z 1.FC Kattowitz i wzbudzil on moje zainteresowanie. Po kontrowersyjnych artykulach na stronach sieci internetowej w zwiazku z odrodzeniem tego Klubu wyladowalem na tym forum, szukajac objektywnego podejscia do rzeczy.

Niestety i tutaj spotkalem sie ze zbyt dobrze znanymi mi stereotypami. Znanymi mi tak dobrze, bo w wieku 12 lat zostalem - jak wtedy uwarzalem - wywieziony przez moich rodzicow do wrogiego nam panstwa ktorym sa Niemcy. Dzisiaj wiem ze nalezalo by napisac, byly nam Niemcy, a raczej rzadzacy wtedy rezim i jego polityczne nastawienie.

Jako polski Niemiec lub jako niemiecki Polak znam dobrze i odczulem na wlasnej skorze podejscie pseudopatryjotycznych subelementow uwarzajacych ponizanie "obcych" jako zasdniczy obowiazek "patryjoty" wobec swojego narodu.

Dla Niemcow nie jestem Niemcem, dla Polakow nie jetem Polakiem. Dlatego odpowiadam dzisiaj - gdy jestem pytany z kad pochodze, kim jestem - ze jestem Slazakiem. I tak odczuwa pewnie niejeden Slazak. Nie latwo jest powiedziec kim sie jest pochodzadz z tego skraja ziemi, ktory byl szarpany przez wiele panstw i majac w sobie mieszana krew.

Dlatego tez bylem dumny czytajac ze zostal odrodzony tak tradycjonalny klub pilkarski ale tez krytycznie szukalem objektywnego sprawozdania czy ma on az tak "brazowa" historje.

Nawiazujac do komentaza jednego Goscia tutaj B.B. jak mi sie zdaje (co smieszne Bruno Bannani jest miedzyinnymi tez firma z siedziba w niemczech) ze nie sa potrzebne kluby z historia nazistowska, trzeba by bylo wspomniec ze najpozniej od roku 1936 rozpoczol sie w rzeszy ruch ktory jest dzisiaj znany jako "centralizacja". Oznacza to tyle, ze kazda organizacja, kazde stowarzyszenie, kazdy klub obojetnie jakiej dziedziny zostal podporzadkowany pod centralny dozor partii NSDAP. Partia ktora infiltrowala zarzad niemal kazdej publicznej organizacji w celu totalnej kontroli. Niejeden stawal sie czlonkiem parti by nie utracic stanowiska. Zjawisko ktore tez znane jest z czasow komuny w Polsce.

Dlatego nie watpie ze w szeregach 1.FCK tez sie znajdowal niejeden partyjny nazista (wyznawajacy czy tez nie).
Pod tym wzgledem mozna by bylo argumentowac ze obecna Bundesliga, wogule caly DFB powinni zawiesic swoje dzialania bo maja napewno nazistowska przeszlosc.

Konczac wpomne moze ze obecnie znajduja sie w niemczech setki obcokrajowych klubow pilkarskich, o obcokrajowych nazwach. Wprawdzie graja one w nizszych klasach, sa ale kompletnie tolerowane i integrowane w rozgrywki regionalnych i okregowych zwiazkow pilki noznej.
Widac niemcy sie nauczyli z przeszlosci i mam nadzieje ze negatywne pogloski na temat odrodzenia 1.FC Kattowitz czy tez Katowice beda nalezec do mniejszosci. Dopuki nie zostanie doswiadczone ze klub ten powstal nie z mysla hartowania ciala i czystej sportowej rywalizacji tylko w celu wskrzeszania wrogich politycznych pogladow, bede sie pilnie przesladowal jego postepy.

Jako Polak trzymajcy kciuki Polakom, jako Niemiec trzymajacy kciuki Niemcom, jako Badenczyk trzymajacy kciuki Karlsruher SC i jako Slazak i Katowiczan trzymajacy kciuki GieKSie i 1.FCK. Jako kibic pilki noznej!

A zatem, Fair Play

Awatar użytkownika
Zicherkaaa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zicherkaaa » 18 lut 2008, 16:56

Ja sie ciesze ze powstał ten klub, bo kazdy sposob na propagowanie "Ślonskości" jest dobry.

PS: Uwazam jednak ze "kibice" tego klubu szybko zanikna.Narazie chodza na szpile, ale zapał szybko minie jak Giekse zacznie denerwowac obecnosc FC, a sukcesow odnosic klub Gorzelika nie bedzie. PyRsk

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 lut 2008, 1:18

Ty, Panie agrafka, a chodzi Pan na mecze tej druzyny :?: ilu tam kibiców uczeszcza :?:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Re: 1.FC Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 19 lut 2008, 12:44

artursiwy91 pisze:Pełna nazwa to: Erster Fussball-Club Kattowitz

Jest to obecnie najstarszy istniejący klub piłkarski w Polsce, założony w 1905 mimo że już wczesniej grał tylko ze pod nazwą Preussen Kattowitz

Klub przestał istnieć wraz z wkroczeniem w 1945 roku na ziemie Śląskie Armii Czerwonej. Naszczęście 13 kwietnia 2007 roku klub został reaktywowany. Musielismy wiec zaczynać od B-klasy ale wszystko wskazuje na to ze juz niedlugo mozemy awansowac do A-klasy.

Na mecze przychodzi ok 30 kibiców w barwach biało-czarnych i z żółto-niebieskimi flagami narodowymi.

Wychowankiem tego klubu był Ernest Wilimowski ktory z czasem został kupiony przez Ruch Wielkie Hajduki (Ruch Chorzów)
Pierwszy post

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”