Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 168

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 11 lis 2007, 11:12

No i niespodziewanie mistrz się przebudził (w czym - jeszcze bardziej niespodziewanie - dopomógł mu trener drużyny przeciwnej)... Znakomity mecz Magnina (podobno w spotkaniu z Lyonem był najsłabszy na boisku: aż ciężko w to uwierzyć...). Robił na lewej stronie co chciał (z Lellem przede wszystkim: bardzo słaby mecz w jego wykonaniu; dośrodkowanie przy pierwszej bramce - cudowne). Ottmar źle zestawił pierwszą jedenastkę. Rozwalił znakomicie funkcjonujące Sturm-duo i wpuścił Poldiego (ach, ten wolny w trybuny :P ). Niepotrzebnie posadził na ławce Van Bommela: gra bez klasycznego defensywnego pomocnika-rzeźnika to samobójstwo. Ze przecież jeszcze niedawno był skrzydłowym, a Kroos to rozgrywacz (moim zdaniem - jeszcze za młody <narażę się: za słaby>, by dzielić i rządzić w Bayernie). Dalej: Altintop - to on w ogóle grał :shock: ? Mecz tragiczny ze strony Bayernu, ale to powinno nastrajać optymizmem wszystkich fanów Bawarczyków: tak słaby mecz już się w tym sezonie nie powtórzy (moim zdaniem to kulminacyjny punkt "zadyszki", teraz będzie już z górki). Mam jeszcze pytanie: co zrobił Lucio Magninowi, bo jakoś umknęło to mojej uwadze (to co uczynił Franck dla Pardo już widziałem...).

P.S. Widział ktoś mecz Werderu z KSC? Dawno nie widziałem tak mocnego Werderu... KSC nie grało źle, prezentowało się na prawdę przyzwoicie, ale Brema była po prostu lepsza. Koncert w wykonaniu Diego (dobry mecz Jensena i - chciałoby się powiedzieć: wreszcie - Borowskiego).

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 11 lis 2007, 13:48

co Wy chcecie od Kroosa?? najlepszy na boisku razem Luca Tonim...

mecz tragiczny... bylo zabierac opaske Luceferowi :roll: Olli przy straconych golach mogl sie bardziej postarac...

co do uderzenia w miche Maganina to zapewne nie skonczy sie na meczowym zawieszeniu, Lucio dostatnie pewnie ze 3 mecze kary... dobrze ze teraz wiekszosc kelnerow na horyzoncie...

pzdr.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 11 lis 2007, 15:19

Gomez pisze:co Wy chcecie od Kroosa?? najlepszy na boisku razem Luca Tonim...
Jak dla mnie Kroos jest jeszcze za młody, żeby grać w tak ważnych meczach o pierwszej minuty. Brak mu niezbędnego doświadczenia. Ja rozumiem, gdyby taka sytuacja miała miejsce w rundzie wiosennej poprzedniego sezonu, kiedy naprawdę nie mieliśmy kim grać w pomocy. Bo albo zawodnicy byli zupełnie bez formy, albo ich brakowało. Ale teraz? Jest przecież van Bommel, który nie wiadomo czemu nie zagrał, czy choćby Ottl. Zgoda, Andi nie błyszczał w meczu z Boltonem, ale mimo wszystko to lepsza alternatywa na mecz na Gottlieb- Daimler niż nieopierzony Kroos.

Całe szczęście, że przed nami przerwa na mecze reprezentacyjne. A później do końca rundy teoretycznie łatwi przeciwnicy, jedynie wyjazd do Berlina może nam sprawić trudności, co w poprzednich latach było regułą.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 lis 2007, 8:57

Wszystko co dobre, kiedyś się kończy, tak samo seria meczów bez porażki FC Bayern :wink: Mówiłem, że polegniemy tak w 10-12 kolejce, wiele się nie pomyliłem. A nieźle przy okazji "pomógł" nam jakiś dureń z DFB, które znakomicie ustawiło terminarz, tak że każda niemiecka drużyna grająca w P. UEFA zamiast wszystkie mecze "popucharowe" grać w niedzielę, gra przynajmniej jeden w sobotę. Już Leverkusen tak zagrał i przegrał - też w Stuttgarcie zresztą, a Norymberga w Wolfsburgu. HSV tez czeka taki mecz - i to w Bremie z Werderem (1 grudnia) - porażkę Hamburga możecie obstawiać w ciemno. Naprawdę, pogratulować specom od terminarza :x

Co do rotacji - ja generalnie jestem za, tylko pytanie czemu dopiero teraz? Ottmar powinien przygotowywać Bawarczyków już od kilku kolejek na rotację, a nie grać ciągle tym samym składem, a dopiero w meczu ze Stuttgartem robić wielkie przemeblowanie. To można mu zarzucić, bo samego faktu rotacji raczej nie - trudno, żeby w meczu z Boltonem i Stuttgartem, oddzielonych od siebie przez niecałe 48 h, grali ci sami zawodnicy. Ale już czemu w żadnych z tych spotkań szansy nie dostali Sosa i Schlaudraff, zaś ponad 90 min. łącznie zagrał 17-letni Kroos :?:
Pominawszy fakt, że faktycznie nie było żadnego DM-a, co tez nie wpłynęło stabilizacyjnie na zachowanie naszej defensywy :?
Gomez pisze:Olli przy straconych golach mogl sie bardziej postarac...
Szczególnie przy trzeciej. Tak doświadczony bramkarz jak Kahn nie może się zdawać na to, że "chyba usłyszał gwizdek sędziego". Do tej bramki w ogóle nie powinno było dojść, a tak zabiła ona jakiekolwiek szanse na remis.
Widzieliśmy ten sam mecz? :shock: Po pierwsze Kroos był wielokrotnie zagubiony, co w sumie nie dziwi, bo Ottmar rzucił go niestety na zbyt głęboką wodę. Po drugie, Toni - może i wykazywał aktywność większą niż ostatnio, ale jak będzie tak dalej marnował stuprocentowe okazje jak ta z 47 min., to ja dziękuję. A jego bramka to w 90% zasługa Klose.
10 pisze:Kroos to rozgrywacz (moim zdaniem - jeszcze za młody <narażę się: za słaby>, by dzielić i rządzić w Bayernie).
Nie, to prawda. Nie zapominajmy, że w poprzednim sezonie Kroos grał jeszcze w U-19, nawet nie w rezerwach w Regionallidze. Hitzfeld po prostu przesadził z ustawieniem go w pierwszym składzie.
10 pisze:Mam jeszcze pytanie: co zrobił Lucio Magninowi, bo jakoś umknęło to mojej uwadze
Machnął mu łokciem w twarz w walce o piłkę. Pewnie Brazylijczyk pogra w tej rundzie już tylko w P. UEFA.
Akarin pisze:a tak btw, to sędzia był zajebisty- nie uznał nam bramki, spalony Kroosa z dupy
No własnie o co mu chodziło przy strzale Toniego - spalonego tam nie było, co niby Luca oparł się na Meirze czy co :?: No bo już przy strzale Kroosa w ogóle był duży błąd liniowego. Dlatego jestem za wprowadzeniem kamer do piłki nożnej.
olson pisze:A później do końca rundy teoretycznie łatwi przeciwnicy, jedynie wyjazd do Berlina może nam sprawić trudności, co w poprzednich latach było regułą.
Myślę, że teraz musimy wygrać wszystkie 6 spotkań, żeby mieć dobre humory na Święta :wink: Jest to cel w zupełności do zrealizowania, zważywszy na przeciwników tak w BL (Wolfsburg, Arminia, Duisburg i Hertha) jak w P. UEFA (Braga i Aris).

Małe słowo na koniec - pocieszające jest, że nadal jesteśmy liderem- choć przewaga zmniejszyła się do zaledwie 1 pkt., to fakt pozostaje faktem :wink:

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 12 lis 2007, 13:38

Michał M pisze:
Widzieliśmy ten sam mecz? :shock: Po pierwsze Kroos był wielokrotnie zagubiony, co w sumie nie dziwi, bo Ottmar rzucił go niestety na zbyt głęboką wodę. Po drugie, Toni - może i wykazywał aktywność większą niż ostatnio, ale jak będzie tak dalej marnował stuprocentowe okazje jak ta z 47 min., to ja dziękuję. A jego bramka to w 90% zasługa Klose.
kto sprawial lepsze wrazenie od tej dwojki :?: Ze jeszcze w miare ale cala reszta to totalna kompromitacja...

Kroos moze i sie gubil, ale co powiesz o zawodach w wykonaniu calej obrony, Altintopa albo Poldiego :?: :lol:

Toni nie blyszczal, potykal sie o wlasne nogi, ale w tym szkop"u"l ze i tak zdolal strzelic dwa gole...

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 lis 2007, 13:50

Gomez pisze: ale co powiesz o zawodach w wykonaniu calej obrony, Altintopa albo Poldiego :?: :lol:
No oczywiście, że porażka. Może w sumie należałoby powiedzieć, że występ całej drużyny to była beznadzieja i lepiej nikogo nie wyróżniać :wink:
Gomez pisze:Toni nie blyszczal, potykal sie o wlasne nogi, ale w tym szkop"u"l ze i tak zdolal strzelic dwa gole...
Kicker tez przyznał, że bramka Toniego z 32 min. została niesłusznie nieuznana. Mam jednak do Luki pretensję o tą "100-procentówkę" na samym początku 2 połowy - wtedy jeszcze istniała nikła, ale zawsze szansa na remis i gdyby Toni nie walnął piłki wprost w bramkarza (tak jak tydzień wcześniej z Eintrachtem), tylko zdobył w tym momencie gola, to kto wie...? Napastnik takiej klasy i z taką pensją powinien zdobywać bramki w takich sytuacjach, a nie tylko dostawiać nogę po podaniach czy uderzeniach Klose. Co moim zdaniem obniża ocenę jego występu.

EDIT:
Lucio został ukarany na 4 spotkania BL. Czyli miałem rację - w tej rundzie zagra już tylko w P. UEFA.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 31 gru 2007, 3:04

Michał M pisze:Podsumowanie ja zrobię - każdego z piłkarzy z osobna, w trakcie przerwy zimowej Wink
Michał jak będziesz robić podsumowanie to zgłoś sie do mnie, chętnie pomogę :wink:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 31 gru 2007, 9:03

Akarin pisze:Michał jak będziesz robić podsumowanie to zgłoś sie do mnie, chętnie pomogę :wink:
Dzięki, ale podsumowanie mam już prawie zrobione :wink: Poza tym, gdyby to była nasza wspólna praca, nie byłoby potem komu komentować i polemizować :P
Postanowiłem dodać swoją opinię na temat przyszłości danego zawodnika - tak w 1 składzie jak i w ogóle w Bayernie, i dodałem też trochę przypuszczeń/mojej opinii na temat ewentualnych transferów.

Podzieliłem to na 3 części (na raz by było za dużo) - w tym tygodniu wypuszczam "bramkarze i obrońcy" 8) Liczę na konstruktywną krytykę :spoko: I zapraszam oczywiście do polemiki.

BRAMKARZE:

Oliver Kahn – wciąż nr 1 naszej drużyny. Może wszystkiego już nie łapie (np. strzał Rakiticia z meczu z Schalke młodszy Kahn by wybił), może czasem miewa słabsze chwili (mecz ze Stuttgartem), ale jednak pozostaje cały czas czołowym bramkarzem Bundesligi. I tak będzie, mam nadzieję, do końca sezonu, po którym Olli pożegna się z zawodową piłką. Niepotrzebna była jedynie sytuacja z karą pod koniec rundy, nie do końca w sumie jasna.

Michael Rensing – „dzięki” urazowi Kahna miał okazję po raz pierwszy od dłuższego czasu rozegrac pod rząd kilka spotkań w BL i Pucharze UEFA. W zasadzie spisał się w nich bez zarzutu (może z wyjątkiem meczu z Crveną Zvezdą, gdzie druga bramka obciąża jego konto, IMHO), udowadniając, zwłaszcza w meczu przeciwko Leverkusen, że należy mu się szansa na bycie następcą Kahna. Wciąż brakuje mu jeszcze trochę ogrania, ale to przyjdzie z czasem. Także wszystko wskazuje na to, że właśnie Rense będzie naszym nowym nr 1 w sezonie 2008/09.

Bernd Dreher – nie grał. Jak wiadomo, po sezonie definitywnie kończy swoją karierę i zajmie się już tylko szkoleniem bramkarzy. Nie do końca pewne jest to, czy będzie to w Bayernie, gdyż podobno Hoeness faworyzuje Waltera Junghansa jako następcę Seppa Maiera, a z Junghansem Dreher nie znajduje wspólnego języka.

Kwestia transferów w tej formacji: Uważam, że przydałby się nam jeszcze jakiś doświadczony bramkarz, który byłby back-upem dla Michaela, a jednocześnie nie stanowiłby dlań poważnej konkurencji – jak Bernd Dreher dla Olliego w 1996 r. Taki Oka Nikołow, Marc Ziegler albo Matthias Hain byliby odpowiednimi kandydatami. W obecnej chwili po skończeniu sezonu zostajemy jedynie z Rensingiem i 19-letnim Michaelem Kraftem z drużyny amatorskiej. W przypadku jakiegoś urazu Rensinga mogłoby to się dla nas skończyć niezbyt dobrze.

OBROŃCY:

Środkowi:

Lucio – pewny punkt naszej formacji defensywnej, jak widać po ilości straconych bramek, bardzo mocnej. Świetne, równe występy tak w lidze jak i pucharach – jedyny niechlubny wyjątek to (jak zresztą i większość zespołu) zanotował w meczu ze Stuttgartem, gdzie niestety mocno nie popisał się, zdobywając bezsensowne czerwo, za które dopiero teraz skończyła mu się kara. W perspektywie Brazylijczyk ma spore szanse „odziedziczyć” po Oliverze opaskę kapitańską, z którą biegał już w jego zastępstwie w trakcie kontuzji Kahna (dla przypomnienia – Lucio jest kapitanem reprezentacji Brazylii), o ile nie…zdecyduje się odejść. Miejmy nadzieję, że te jego ostatnie przebąkiwania o odejściu to jedynie efekt corocznej zimowej depresji, która dopada Brazylijczyków siedzących w Niemczech i w nowym sezonie Lucio dalej będzie filarem naszej obrony.

Martin Demichelis – chyba największa niespodzianka in plus tego sezonu. Mało kto (włączając mnie) spodziewał się, że z wszystkich piłkarzy Bayernu właśnie Micho jako jedyny rozegra wszystkie spotkania w BL od początku do końca! Ba, na dodatek praktycznie w każdym z tych spotkań (prócz Stuttgartu, rzecz jasna) grał naprawdę świetnie, stając się bardzo mocnym elementem naszej defensywy. Momentami nawet pewniejszym niż Lucio. Co zaprocentowało również powrotem do reprezentacji Argentyny. Naprawdę nieźle, jak na zawodnika, którego jeszcze w czerwcu prawie nikt nie brał pod uwagę, jeśli chodzi o pierwszą „11” Bayernu. Oby tylko utrzymał tą formę, to nie będzie miał problemów z miejscem w pierwszym składzie w 2 rundzie i na kolejny sezon.

Daniel van Buyten – największy przegrany, jeśli chodzi o formację obronną. Po tym, jak przez cały ubiegły sezon jego miejsce w podstawowym składzie było praktycznie niezagrożone, w nowym Belg większość czasu przesiedział na ławce, grając jedynie jako zastępca Lucio w trakcie jego absencji za kartkę lub kiedy Hitzfeld chciał dac odpocząć któremuś z podstawowych środkowych. Fakt, iż w tych nielicznych spotkaniach, w który wystąpił, van Buyten zagrał dość nieźle, zbierając dobre recenzje. Pozostaje pytanie tylko, jak długo będzie chciał godzić się z miejscem na ławie, zwłaszcza w kontekście najnowszego nabytku Bayernu, Brazylijczyka Breno? Kontrakt wiąże Daniela do 2010 r., a zatem nie sądzę, żeby odszedł po zakończeniu sezonu, ale kto wie jak sytuacja będzie wyglądać za kilka miesięcy.

Valerien Ismael – nie grał, po rundzie jesiennej odszedł do Hannover 96, co wydaje się dobrym rozwiązaniem dla obu stron.

Mats Hummels – nie grał. Według mnie kandydat do wypożyczenia – szkoda, żeby grał jedynie w 3-ligowych rezerwach, skoro interesują się nim kluby BL, ale jednocześnie nie można go puszczać jako transfer definitywny, gdyż chłopak ma potencjał do rozwinięcia.

Kwestia transferów w tej formacji: Wobec odejścia Ismaela i zakontraktowania Breno już teraz, raczej wątpliwe wydają się jakieś gwałtowne ruchy latem. Pytanie oczywiście pozostaje, czy Lucio dalej będzie gadał o tym, jak by mu się fajnie grało w słońcu lub czy van Buyten nie stwierdzi, że nie zależy mu na roli 3 czy nawet 4 obrońcy w Monachium. Najbardziej prawdopodobny jest według mnie transfer Hummelsa - najlepiej byłoby go wypożyczyć do jakiegoś średniaka BL, któremu bardzo brakuje obrońców (Arminia? Dortmund?), w którym miałby szansę grac i się rozwijać.

Boczni:

Christian Lell – kolejna niespodzianka rundy jesiennej. Z zawodnika, który miał być co najwyżej 4 bocznym w hierarchii i błąkać się między ławką rezerwowych i drużyną amatorską, Lell stał się podstawowym zawodnikiem Bayernu. Faktem jest, że pomogła mu w dużej mierze długa absencja Sagnola oraz urazy (już w trakcie sezonu) Lahma i Jansena, ale trzeba też oddać sprawiedliwość, iż forma Lella (przynajmniej w 1 fazie sezonu) była naprawdę dość wysoka. Końcówka rundy już nieco słabsza, co wskazywałoby też na pewien brak ustabilizowania formy. Zobaczymy jak będzie w 2 rundzie, kiedy po kontuzjach wrócą do drużyny Sagnol i Jansen i zdecydowanie zwiększy się konkurencja. Także Lell w 2 rundzie pewnie częściej będzie zasiadał na ławce.

Willy Sagnol – dość długo kontuzjowany, po kontuzji zagrał ledwie 3 końcówki spotkań, także trudno go oceniać. Natomiast zupełnie nie popisał się, kiedy po meczu z Wolfsburgiem wypalił, że chce jak najszybciej odejść z Bayernu. Na szczęście chyba poskutkowały rozmowy z zarządem i Willy oświadczył niedawno, że z pewnością zagra do końca sezonu. Jednak stracił swoim „wyczynem” dużo w sercach wielu kibiców bawarskich (w tym i moim) i sprawił, że tak naprawdę trudno oceniać jego przyszłość w tej drużynie. Miejmy nadzieję, że dobrymi występami w 2 rundzie „zmaże” nieco ten negatywny obraz i będzie znów mocnym punktem zespołu. Jest jednym z kandydatów na kapitana po odejściu Kahna, choć w tej chwili ciężko mi go sobie wyobrazić w tej roli.

Philipp Lahm – nasz etatowy boczny lepsze występy przeplatał z gorszymi (te ostatnie szczególnie po urazie doznanym na zgrupowaniu reprezentacji). Wciąż brakuje mu trochę do formy z MŚ 2006, choć ostatnie mecze (w szczególności ten z Arisem) udowodniły jego wysoki potencjał. Potencjał ten jest też dostrzegany na zewnątrz, Lahmem interesują się podobno Manchester i Barcelona. Trzeba koniecznie przedłużyć z nim umowę, wygasająca w 2009 r., jeszcze przed końcem sezonu. W przeciwnym razie należałoby się zastanowić nad transferem Lahma, coby nie powtórzył się casus Ballacka. Jeśli (oby!) Philipp zostanie, to będzie miał pewne miejsce w obronie Bayernu, czy to po lewej czy po prawej stronie, jeszcze bardzo długo.

Marcell Jansen – trochę więcej spodziewałem się po Jansenie, który przychodził do nas już jako reprezentant Niemiec. Jednak w jego przypadku widać, że przejście do Bayernu z drużyny walczącej o utrzymanie/spadkowicza BL, to skok w dość głęboką wodę, z którą Marcell nie do końca sobie poradził. Nie pomogła mu również kontuzja, jaką doznał (jako kolejny zawodnik FCB!) na zgrupowaniu reprezentacji Niemiec. W tej chwili jest 4 w hierarchii bocznych, ale generalnie jego potencjał oceniam na dużo wyższy niż Lella. Na pewno będzie pojawiał się w pierwszym składzie w kolejnej rundzie. No i jest mocnym kandydatem na etatowego lewego obrońcę w przypadku ewentualnego odejścia Lahma.

Kwestia transferów w tej formacji: Po oświadczeniu Sagnola z końca listopada wydawało się, że jego dni w stolicy Bawarii są już policzone, jednak ostatnio Francuz zmienił front. Szefostwo też raczej nie chciałoby się go pozbywać, także w tej chwili nie ma problemów na prawej flance. Pozostaje jeszcze Goerlitz, wypożyczony do końca sezonu do KSC. Wydaje mi się, że w przypadku pozostania Willy’ego i bardzo prawdopodobnego przedłużenia umowy przez Lella (też mu się kończy kontrakt w 2009 r.), należałoby Andiego wypożyczyć na jeszcze jeden sezon i wtedy zdecydować, czy go zostawiać czy sprzedać. Kontrakt ma do 2010 r., tak więc jest jeszcze taka mozliwość
Większym problemem może być kwestia przedłużenia kontraktu Lahma – nie wiem, czy Philipp będzie się kwapił do tego kroku, czy też raczej (jak sam wspominał) nie zechce kontynuować swojej kariery zagranicą. A chętnych – jak wspomniałem wyżej – nie brakuje, zwłaszcza dzięki uniwersalności Lahma, który może grać na obu bokach obrony (kto wie, czy na prawej nie lepiej niż lewej). W tej chwili jego wartość rynkową oceniam na przynajmniej 15 mln euro, tak więc gdyby jednak zdecydował się odejść, to trzeba go sprzedać po ME. Kasę można by wykorzystać częściowo na zakup jakiegoś solidnego back-upa dla Jansena (choćby Dede z BVB byłby bardzo dobrym kandydatem), na pewno nie można by się oprzeć jedynie na Marcellu jako jedynym lewym obrońcy.
Jednak – nie będę zaskoczony, a wręcz zadowolony, jeśli w sezonie 2008/09 zagramy tymi samymi bocznymi, co teraz.

C.D.N. :wink:

arturo_
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arturo_ » 31 gru 2007, 15:33

Naprawde bardzo dobre podsumowanie :spoko: , ale od początku: zgadzam się z tym, że nowy bramkarz jest potrzebny nawet taki, który mógłby stanowić za jakiś czas konkurencje dla Michaela, najlepiej taki koło trzydziestki o wyrobionej marce na niemieckim rynku. Dalej, obrona całą rundę grała bardzo dobrze (oczywiście z jednym wyjątkiem wiadomo jakim :lol: ), z Lucio i Micho jestem naprawdę zadowolony, ciekawi mnie co zrobi van Buyten po sezonie jeśli dalej będzie siedział na ławie, wg mnie potrzebny jest w zapasie taki solidny zawodnik, jednak czy taka rola będzie odpowiadać samemu Belgowi :think: , co do bocznych również sądze, że trochę poniżej oczekiwań spisuje się Marcell, ale dajmy mu jeszcze kilka miesięcy a będzie wymiatał :P . Co do Lahma liczę, że uda się go zatrzymać, ale jak ManU, czy Barca sypną groszem to będzie to trudne, no i jeszcze nasz nowy nabytek Breno, bardzo mnie interesuje jak wprowadzi się do zespołu i czy w tak mocnym klubie potwierdzi swój potencjał :) .

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 02 sty 2008, 14:07

Michał M pisze:
Kwestia transferów w tej formacji: Uważam, że przydałby się nam jeszcze jakiś doświadczony bramkarz, który byłby back-upem dla Michaela, a jednocześnie nie stanowiłby dlań poważnej konkurencji
czytalem niedawno ze ma byc to Simon Jentzsch a VFL :idea: a moze by tak Lehmana przygarnac :P :lol:

jezeli chodzi o ewentualne transfery w defensywie to sprawa wyglada dosc malo klarownie, niewiadoma jest(tak do konca) sprawa Lahma i Williego, Ismael juz w H96, VanBuyten tez moze domagac sie transferu tego lata

tak wiec jeden stoper by sie przydal(Kompanego bym widzial :D ), jakis niepozorny skrzydlowy rowniez(chocby Hinkel)

wracajac jeszcze do Lella to faktycznie chyba najwieksze pozytywne zaskoczenie, obawiam sie jedna ze i tak ma chlopak za maly potencjal zeby przebic sie na stale do podstawowej 11, zwazajac chocby na fakt powrotu do skaldu Williego i Jansena...

co do podsumowania to jak na Bawarczyka przystalo :wink: 8) bardzo solidne...

------------------------------------------------------------------------------------

jeszzce kilka najnowszych INFO:):

1.Ulli potwierdzil ze po sezonie podziekuje Ottmarowi

bylo do przewidzenia, Ottmar lekko wypalony, a oczekiwania ogromne, na temat ewentualnych zatepcow plotek od za.je.bania :roll: wsrod kibicow Bayernu dominuje kandydatura Joose 8) (przy ktorej rowniez przystaje) oraz Lothara...

2.podobno 22mln euro i Pandew zawodnikiem Bayernu, wszystko wskazuje na to ze Poldi chyba sie nie ostatnie... a szkoda... Macedonczyk bardzo solidny zawodnik, napewno moglby stac sie sporym wzmocnieniem ofensywy...

szkoda ze nic nie slychac o jakichs konkretach na temat DeRossiego lub jakiegos konkretnego skrzydlowego pomocnika...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 02 sty 2008, 16:57

Cóż, szczerze mówiąc spodziewałem się, że Ottmer podjął taką decyzję. Może to i lepiej. Dla mnie kandydatów teraz jest dwóch- Mourinho i Jurgen :wink:
Sam nie wiem którego bym chciał bardziej :P Na pewno jestem na NIE, jeśli chodzi o van Bastena czy Lothara. O tym pierwszym dyskutować nie będę, bo on jest po prostu za słaby. Chłopaczek powiedział, że wezmą go do Milanu kiedyś :D słaby klub, słaby trener :lol: :P Co do Lothara to nie jestem jakoś specjalnie do niego przekonany, być może zostanie trenerem Bayernu, ale najlepiej byłoby to jakby zebrał jeszcze trochę doświadczenia.
Pozostaje jeszcze Benitez, ale do niego też nie jestem jakoś specjalnie przekonany :P

arturo_
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arturo_ » 02 sty 2008, 16:58

Gomez pisze:jakis niepozorny skrzydlowy rowniez(chocby Hinkel)
odpada, kilka dni temu przeszedł do Celticu :wink:
Gomez pisze:wsrod kibicow Bayernu dominuje kandydatura Joose (przy ktorej rowniez przystaje) oraz Lothara...
ja bym chętnie na naszej ławce zobaczył Klinsmanna choć nie wiem czy taka opcja wchodzi w grę, Lothar w sumie też mógłby być, a co do Jose to jak dla mnie jest to tak niemożliwe żeby nas trenował, że aż sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, w grę wchodzi jeszcze wielu innych trenerów, np. Ryj :P czy van Basten, no ale narazie można tylko spekulować, chociaż ich kandydatur zbytnio nie popieram :)

EDIT: Benitez :red: , nie chciałbym widzieć w ataku Luci i Mirka razem w co trzecim meczu :P

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 02 sty 2008, 17:09

arturo_ pisze:Benitez :red:
dlatego mówię, że nie jestem przekonany :wink: A i ja nie widzę zupełnie Ryja w roli trenera Bayernu. Van Basten dla mnie nie wchodzi w ogóle w gre.
Jest za słaby. Holandia pod jego wodzą gra słaby futbol, ale niby wyniki jakieś tam w el. miał.

edit: :D http://de.eurosport.yahoo.com/31122007/ ... coach.html
:lol: :P fajniutki wywiad z Mou :D

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 sty 2008, 9:54

Fajnie, że podsumowanie się podoba, na początku następnego tygodnia wrzucę opis pomocników :wink:
Gomez pisze:czytalem niedawno ze ma byc to Simon Jentzsch a VFL :idea: a moze by tak Lehmana przygarnac :P
Lehmann - nigdy :!: :wink: Co do Jentzscha, to ewentualnie tak, ale jesli przyjdzie za darmo. Takiemu Hainowi np. kontrakt się kończy, więc byłby za darmola, Nikołow bodajże też...
Gomez pisze:(Kompanego bym widzial :D )
Nie byłby zły, bo gra też jako DM. Ale z drugiej strony - znowu transfer z HSV? A jak będzie średnio udany jak van Buyten? No i na dodatek HSV pewnie by chciał z 10 baniek :?
Gomez pisze:2.podobno 22mln euro i Pandew zawodnikiem Bayernu, wszystko wskazuje na to ze Poldi chyba sie nie ostatnie... a szkoda... Macedonczyk bardzo solidny zawodnik, napewno moglby stac sie sporym wzmocnieniem ofensywy...
Pandev tak, 22 mln euro - zdecydowanie nie :!: Taką kasę za zawodnika, który byłby 3 napastnikiem?? No chyba, ze szykują go też na skrzydła, ale nawet wtedy - maks. 15 mln jak dla mnie (i przy założeniu, że z transferu Podolskiego będzie 10 baniek - Werder czy Schalke stać na to) :wink:
Gomez pisze:szkoda ze nic nie slychac o jakichs konkretach na temat DeRossiego lub jakiegos konkretnego skrzydlowego pomocnika...
Co do de Rossiego to raczej bym się nie łudził, ale DM jak najbardziej by się przydał :wink:
Akarin pisze:Dla mnie kandydatów teraz jest dwóch- Mourinho i Jurgen :wink:
To już prędzej Mourinho, o ile oczywiście chciałby przyjść do Monachium. Klinsmann - nie, on wcale nie przepada za Bayernem, na dodatek jest wg mnie bardziej showmanem niż trenerem no i nigdy nie był trenerem klubowym. Za dużo minusów, a plusów zupełnie nie widzę.
Generalnie za dużo tych kandydatów nie widzę w tej chwili, a dobrze byłoby gdyby najpóźniej na wiosnę (marzec-kwiecień) nowy trener już był znany, tak żeby mozna było odpowiednio przebudować drużynę. Musi się Hoeness z Rummeniggem dobrze teraz napocić, żeby znaleźć odpowiedniego człowieka.
Akarin pisze: fajniutki wywiad z Mou :D
Widziałem to już wcześniej, niezły kabaret :P Rossstok, Kottbuus :lol:

Jeszcze co do Ottmara - nie jestem zaskoczony takim obrotem sprawy, w sumie dobrze się stało i dla niego samego i dla Bayernu. Żal mi było patrzeć w ostatnich tygodniach, jak zwiększała mu się liczba zmarszczek i siwych włosów na głowie, bo go naprawdę lubię i cenię za to co zrobił dla nas w latach 1998-2004. A zdrugiej strony miałem z kolei wrażenie, że brakuje mu koncepcji na prowadzenie tego zespołu, za bardzo był też chyba przywiązany do niektórych graczy i uporczywie trzymał się tej samej taktyki. Liczę jednak, że te ostatnie pół roku jego pracy to będą same sukcesy 8)

EDIT:
O, widzę, że miałem rację :wink:
Michał M pisze: Najbardziej prawdopodobny jest według mnie transfer Hummelsa - najlepiej byłoby go wypożyczyć do jakiegoś średniaka BL, któremu bardzo brakuje obrońców (Arminia? Dortmund?), w którym miałby szansę grac i się rozwijać.
właśnie oficjalna podała newsa o jego wypożyczeniu do Dortmundu 8)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 03 sty 2008, 18:32

Michał M pisze:No chyba, ze szykują go też na skrzydła, ale nawet wtedy - maks. 15 mln jak dla mnie
jak dla mnie to na bank będzie on grał, o ile przyjdzie, na skrzydle :wink: Uli nie jest głupi i wie, że napastników mamy pod dostatkiem :wink:

Jest i zajebista wiadomość : :jupi: Matts został wypożyczony do BVB :wink: w końcu Kuba będzie miał kogoś dobrego za plecami :wink: Degen zajpewnie powędruje na ławkę, o ile w ogóle, bo ma odejść. Jak dla mnie i tak jest on bardzo słaby i tak czy siak by siedział już na ławie.
Michał również chciałem aby Matts został wypożyczony do BVB, akurat Dortmund to chyba idealny klub dla niego na wypożyczenie. Pół roku tam spędzi. Ten, w miarę krótki, okres wypożyczenia to dla mnie sygnał, że po sezonie pożegnamy sie z Buytenem. Przyszedł Breno, po sezonie wróci Matts, czyli jak dla mnie kadra na przyszły sezon nie będzie zawierała Buytena. Mam nadzieję, że choć z 6 baniek za niego wyciągniemy.

edit: porąbało mi się ;/ Matts został wypożyczony na 1,5 sezonu :wink: czyli sytuacja jaką opisałem będzie za półtora roku :P
Ostatnio zmieniony 04 sty 2008, 0:33 przez Akarin, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”