Żużel - Strona 15

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 09 wrz 2007, 17:15

A w tym sensie bezkonkurencyjny, że pewny byłem że w finale nikt nie może mu zagrozić. Nawet świetnie jeżdżący Pedersen. Być może pisałem subiektywnie.

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 09 wrz 2007, 19:18

Dzisiaj w Ostrowie Wlkp. rozgrywane były indywidualne mistrzostwa świata jr. niestety nie znam jeszcze wyników. Za tydzien miejscowy Intar walczy w Gorzowie o awans do czołówki!

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 09 wrz 2007, 19:25

Bruno Banani pisze:niestety nie znam jeszcze wyników
Raczej rozgrywane są :D rozpoczęły się o 19. Startuje dwójka Polaków Hlib i Ząbik

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 09 wrz 2007, 21:20

startuje wiecej polakow! w tym zawodnik Intaru bodajze. a dokladnej godz. nie znam. :wink:

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 09 wrz 2007, 22:33

Bruno Banani pisze:startuje wiecej polakow!
niee 2 :P Zawody wygrał Rosjanin Emil Saifutdinov, który notabene jeździ w bydgoskiej Polonii, drugi był Australijczyk Chris Holder, a trzecie miejsce zajął Paweł Hlib. Ząbik był 5.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 10 wrz 2007, 22:15

w Bydgoszczy mogą wielbić Anreasa Jonssona za wypatrzenie tego chłopaka i namówienie do jeżdżenia w barwach Polonii. Gratulacje Emil. Będa z niego ludzie

Awatar użytkownika
PiotRoo
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PiotRoo » 16 wrz 2007, 13:51

O tak Saifutdinov to świetny junior, co ciekawe nie został awizowany do składu na dzisiejszy mecz z ZKŻ'em, ale na pewno wstawią go do składu, to taka zagrywka taktyczna. Ciekawe czy Falubaz spuści pierwszy raz w historii bydgoską Polonię z Ekstraligi, jakie macie zdanie na ten temat ?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 17 wrz 2007, 8:31

PiotRoo pisze:Ciekawe czy Falubaz spuści pierwszy raz w historii bydgoską Polonię z Ekstraligi, jakie macie zdanie na ten temat ?
Nikt chyba nie zdążył zając stanowiska - w każdym razie faktycznie Bydgoszcz - jeszcze w zeszłym roku trzecia, a dwa lata temu druga - poza ekstraligą :!: Jeszcze parę lat temu to by było nie pomyslenia, że derby Pomorza sprowadzą się do pojedynku Bydgoszcz - Grudziądz w 1 lidze, a tu takie coś. No cóż, finanse to podstawa w tym sporcie, a w tym temacie Polonia raczej ostatnio nie błyszczała...

No, ale póki co, zbliża się najważniejsze rozstrzygnięcie - kto zdobędzie tytuł Mistrza Polski :?: Finałowa para - Unibax i Leszno - raczej nie jest zaskoczeniem, biorąc pod uwagę fazę zasadniczą. Oczywiście sercem jestem za torunianami, choć mam pewne obawy, czy uda im się sięgnąć po 4 w historii tytuł Mistrza Polski, czy też - także po raz 4 :wink: - będą musieli zadowolić się drugim miejscem. Przekonamy się wkrótce 8)

Awatar użytkownika
PiotRoo
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PiotRoo » 23 wrz 2007, 13:35

No i Bydgoszcz pożegnała się z Ekstraligą. Jedyna szansa na jeżdżenie w najwyższej klasie rozgrywkowej to dzika karta, która równa się z wydatkiem rzędu 400 tys. zł. ZKŻ zdecydowanie objechał Polonię, myślę że decydujący był bieg juniorski, w którym zdecydowanymi faworytami była para bydgoska, tymczasem Zengota (świetny występ) i Kling powieźli Emila i Buczka na 5-1. Zielonogórzanie zrobili wielki krok ku utrzymaniu w Ekstralidze, ale nie mogą zlekceważyć drugiej drużyny I ligi, stawiam że będzie to Ostrów.

W spotkaniu finałowym zaś nie mam swojego faworyta, wiadomo że rundę zasadniczą dosyć pewnie wygrał Toruń, ale Leszno na pewno nie odpuści, zwłaszcza że ma w swoich szeregach choćby Leigh Adamsa. Aczkolwiek zawsze zawsze może się zdarzyć, że zawiedzie taki Krzysiu Kasprzak i lipa murowana. :D

Wczoraj odbyło się Grand Prix Słowenii w Krsko. Nicki dziki z Afryki :D dopełnił formalności i oficjalnie jest już Mistrzem Świata. W półfinałach znalazło się trzech Polaków: Gollob, Holta, Jaguś (szkoda, że nie poszło Hampelowi, rozkręcił się dopiero w końcówce, a szkoda bo liczyłem na jego utrzymanie w cyklu GP, a teraz szanse na to są znikome), ale niestety tylko jeden znalazł się w finale i ostatecznie wylądował na najniższym stopniu podium (a szkoda, że nie był to Gollob, bo teraz dogonić Crumpa będzie cholernie ciężko :roll:). Niemniej jednak gratulacje dla Rune Holty, tylko fajnie by było gdyby jednak się nie utrzymał w Grand Prix, bo wtedy najprawdopodobniej w przyszłym sezonie będzie startować w barwach Zielonej Góry. :D Chyba, że Lindgrenowi jednak nie dadzą dzikiej karty to będzie jeszcze masz innych rozwiązań. :)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 08 paź 2007, 8:14

Zakończyły się DMP 2007. Niestety, Toruń nie zdołał utrzymać wysokiej dyspozycji do końca sezonu i poległ dwa razy w finale z Lesznem :( Także mistrzostwo Polski - w sumie zasłużone, bo w końcu dwukrotna wygrana w finale o czymś świadczy - dla Unii, zaś Unibax musi się zadowolić srebrnym medalem. Pozostaje teraz czekac i mieć nadzieję, że za rok będzie lepiej :wink: W końcu jeszcze niecały rok temu nie wiadomo było, czy w ogóle będzie żużel w Toruniu... 8)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2187
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 30 paź 2007, 23:27

Dla fanów żużla [jak kto jeszcze nie widział]:
:)

Sama słodycz :)
Aż mnie ciary przechodzą i serducho się raduje na te wszystkie wspomnienia :)

Awatar użytkownika
Torque
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Torque » 16 lis 2007, 22:14

Miniony sezon zapowiadał się bardzo ciekawie. Kadry większości zespołów były bardzo silne i trudno było stwierdzić, kogo na co stać. Wśród faworytów do medali wymieniało się takie kluby jak Unia Leszno, tarnowski Unibax, Włókniarz Częstochowa, Unia Tarnów, a także Atlas Wrocława oraz Marmę Rzeszów. Drużynami, które były raczej skazane na walkę o miejsca 7-8 były Polonia Bydgoszcz oraz zielonogórski ZKŻ, chociaż sporo osób sądziło, że ten zespół może okazać się czarnym koniem rozgrywek.

Runda zasadnicza zakończyła się zwycięstwem Torunia, który wyprzedził Leszno i Rzeszów. Kolejne miejsca zajęły kolejno Wrocław, Częstochowa, Tarnów, Zielona Góra i Bydgoszcz. Jednak jak wiadomo to nie był koniec sezonu, największe emocje miały się dopiero rozpocząć. Do baraży przeszło zatem sześć pierwszych zespołów, dwa ostatnie rywalizowały o utrzymanie w lidze. W pierwszych meczach, już praktycznie zapewniły sobie awans Unibax i Unia Leszno, które zwyciężyły w wyjazdowych spotkaniach kolejno z Unią Tarnów i Włókniarzem. Stawkę czterech zespołów uzupełniła Marma oraz najlepszy z przegranych – Atlas. W drugiej rundzie finałowej Leszno bez większych problemów pokonało w dwumeczu Rzeszów, a Toruń rozprawił się z Wrocławiem, jednak ten dwumecz było już o wiele bardziej zacięty. W finale zmierzyły się więc dwie najlepsze ekipy w rundzie zasadniczej – Unia Leszno oraz Unibax Toruń, a o brązowy medal walkę stoczyć miały Marma Rzeszów i Atlas Wrocław. Najpierw jednak o tym drugim pojedynku. O tym, kto ostatecznie wywalczy trzecie miejsce zadecydować miał drugi, ostatni mecz. Wszystko rozstrzygnęło się jednak już na początku, kiedy to wypadkom ulegli Nicki Pedersen (doznał wstrząśnienia mózgu) i Davey Watt – dwaj najlepsi zawodnicy „Żurawi”. Pozostali żużlowcy nie potrafili ich godnie zastąpić i brązowy medal trafił w ręce popularnej „Sparty”. Jeśli chodzi o mecz o mistrzostwo kraju, to należał on do jednych z najlepszych meczy w sezonie i stał na bardzo wysokim poziomie. Niestety zakończył się małym skandalem, niestety z winy kibiców. Ostatecznie złoty medal przypadł żużlowcom Unii Leszno, którzy w rundzie zasadniczej musieli uznać wyższość toruńskiego Unibaxu. Teraz role się odwróciły i to „Byki” okazały się lepsze.

Jeśli chodzi o negatywne zaskoczenia, to na pewno trzeba powiedzieć o Polonii Bydgoszcz. Przez 57 lat zespół ten nieprzerwanie występował w Ekstralidze, jednak wszystko się kiedyś kończy. A koniec w tym wypadku nadszedł w tym sezonie, kiedy to „Gryfy” przegrały baraże z ZKŻ-em. A na komentarz w sprawie zielonogórskiego klubu musimy poczekać na to, czy wygra ostatecznie dwumecz i Ostrowem o miejsce w Ekstralidze na przyszły sezon. Utrzymanie się przed ZKŻ jest jednak praktycznie pewnie, bo w ostrowskim klubie oprócz Petera Karlssona nie ma zawodnika, który mógłby na równym poziomie rywalizować z ekipą z Ekstraligi. Sezon ten z pewnością nie był także udany dla Unii Tarnów, która chciała zaprezentować się lepiej niż rok temu i powalczyć o medal oraz dla Włókniarza, dla którego, jak głosiły nawet billboardy w przeróżnych miejscach w Częstochowie, celem było miejsce w pierwszej trójce. Plany obu tych ekip legły w gruzach. Piąta lokata częstochowskich „Lwów” i szósta tarnowskich „Jaskółek” oznaczały olbrzymie rozczarowanie dla fanów obu tych klubów. O rozczarowaniu mogą też mówić sympatycy Unibaxu, który w rundzie zasadniczej spisywał się fenomenalnie, a jednak w końcowym rozrachunku zdobył srebrny medal. Pecha mieli Rzeszowianie, którzy spokojnie mogli wywalczyć brązowy medal gdyby nie pech, który prześladował ich w ostatnim meczu sezonu (wspomniane już wcześniej przeze mnie kontuzje Pedersena i Watta). Wielka radość opanowała za to Leszno, które od 1989 roku nie zaznało smaku zwycięstwa w rozgrywkach Ekstraligi.

Jeśli chodzi o indywidualne osiągnięcia w tym sezonie w Ekstralidze, to powiedzieć trzeba przede wszystkim o Nickim Pedersenie. To, co Duńczyk pokazywał w tym roku było czymś niesamowitym. Żużlowiec Marmy Rzeszów nie miał sobie równych i bez najmniejszych problemów wygrywał kolejne to biegi. Były mecze, w których Pedersen zdobywał ponad połowę punktów, które wspólnie zdobyli jego koledzy z zespołu. Co ciekawe, Nicki ani razu w tym sezonie nie dojechał na metę jako ostatni. Oprócz Duńczyka znakomicie prezentował się również Leigh Adams z Unii Leszno, który poprowadził swój zespół po mistrzostwo kraju. Z obcokrajowców, słowa uznania należą się również takim żużlowcom jak Greg Hancock, Andreas Jonsson, Ryan Sullivan, Hans Andersen czy Jason Crump. Z polskich zawodników najlepiej prezentował się Tomek Gollob. Wyróżnić trzeba także z pewnością Krzyśka Kasprzaka i Damiana Balińskiego, którzy zrobili w tym sezonie olbrzymie postępy, a także Wiesława Jagusia, Rune Holtę, Jarka Hampela, Grega Walaska oraz Karola Ząbika, najlepszego juniora w tegorocznych rozgrywkach.

Na koniec klasyfikacja najlepszych żużlowców. W kolejności: miejsce, imię i nazwisko (klub), średnia biegowa:
1. Nicki Pedersen (Rzeszów) 2,761
2. Leigh Adams (Leszno) 2,679
3. Tomasz Gollob (Tarnów) 2,310
4. Jason Crump (Wrocław) 2,274
5. Ryan Sullivan (Toruń) 2,238
6. Wiesław Jaguś (Toruń) 2,211
7. Greg Hancock (Częstochowa) 2,207
8. Rune Holta (Tarnów) 2,195
9. Krzysztof Kasprzak (Leszno) 2,189
10. Hans Andersen (Wrocław) 2,182
11. Andreas Jonsson (Bydgoszcz) 2,115
12. Jarosław Hampel (Leszno) 2,077
13. Grzegorz Walasek (Zielona Góra) 2,076
14. Karol Ząbik (Toruń) 2,000
15. Piotr Protasiewicz (Zielona Góra) 1,975
16. Damian Baliński (Leszno) 1,902
17. Kenneth Bjerre (Wrocław) 1,878
18. Lukas Dryml (Częstochowa) 1,872
19. Scott Nicholls (Rzeszów) 1,869
20. Janusz Kołodziej (Tarnów) 1,859
21. Davey Watt (Rzeszów) 1,818
22. Niels Kristian Iversen (Zielona Góra) 1,815
23. Robert Kościecha (Toruń) 1,750
24. Rafał Dobrucki (Rzeszów) 1,738
25. Fredrik Lindgren (Zielona Góra) 1,714
26. Adrian Miedziński (Toruń) 1,681
27. Lee Richardson (Częstochowa) 1,662
28. Tomasz Gapiński (Wrocław) 1,662
29. Rafał Okoniewski (Bydgoszcz) 1,639
30. Matej Zagar (Toruń) 1,627

PS: Tego samego posta napisałem na innym forum. Wolę o tym napisać, bo tam mam inny nick (Ślązek), a nie chcę być posądzony o plagiat:).

Awatar użytkownika
Karmelinho15
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Karmelinho15 » 19 lis 2007, 15:56

Rozgrywki zakończone a teraz okres wzmożonego wysiłku mają działacze. Skład skompletowany w Toruniu, Lesznie i Zielonce. W Cz-wie prezes Maślanka bardzo aktywny. Zakontraktowany Pedersen i jeszcze ponoć ma być jakiś dwóch zawodników. Może to być Kołodziej i Świderski na rezerwe. Póki co skład wygląda tak:
1.Pedersen
2.
3.Ułamek
4.Richardson
5.Hancock
6. Szczepaniak
7. Miturski/Woffinden

Teoretycznie nie ma zawodnika z numerem dwa ale będzie to Dryml jeśli zrezygnuje albo jakis inny ale dobry zawodnik ktory te 10-12pkt w meczu zrobi. Jeśli udało by się zatrzymać Drymla i doszedł by Koldi to skłąd byłby bardzo dobry. Jeszcze w meczach u nas będzie pewnie jeździł Drabol który u siebie potrafi z 10 punktów wykręcić. Tak więc Włókniarz jeśli wszystko dobrze pójdzie będzie walczyć o mistrza będą conajmniej 3 mocne druzyny ktore beda ze soba walczyc

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2187
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 lis 2007, 11:42

Karmelinho15 - bez popadania w hurraoptymizm ;)
Najpierw niech ruszy sezon i przekonajmy się, jak nam idzie, a dopiero potem spekulujmy nad miejscem w tabeli.

Ja niestety nie mam zaufania ani do Richardsona, ani do Ułamka. Szczepaniak też raczej się cofa, niż rozwija i nie sądzę, abyśmy mieli z niego większy pożytek. Liczę na to, że Hancock jeszcze ten jeden sezon pojeździ na w miarę równym, wysokim poziomie. Pedersen to pewniak, mam nadzieję, że utrzyma formę z minionych kilku miesięcy. Co do Drymla, to tak naprawdę niewiele go widzieliśmy, ale mimo mojej dawnej antypatii do niego, zaczynam się przekonywać do jego umiejętności. Chciałabym bardzo, aby potwierdziły się plotki o przejściu do nas Grzesia Walaska, ale to niestety niemożliwe...

Awatar użytkownika
Karmelinho15
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Karmelinho15 » 21 lis 2007, 17:28

Ja niestety nie mam zaufania ani do Richardsona, ani do Ułamka. Szczepaniak też raczej się cofa, niż rozwija i nie sądzę, abyśmy mieli z niego większy pożytek. Liczę na to, że Hancock jeszcze ten jeden sezon pojeździ na w miarę równym, wysokim poziomie. Pedersen to pewniak, mam nadzieję, że utrzyma formę z minionych kilku miesięcy. Co do Drymla, to tak naprawdę niewiele go widzieliśmy, ale mimo mojej dawnej antypatii do niego, zaczynam się przekonywać do jego umiejętności. Chciałabym bardzo, aby potwierdziły się plotki o przejściu do nas Grzesia Walaska, ale to niestety niemożliwe...

Richardson nadaje sie na druga linie bo te 5-8pkt zrobi. Ułamek w przyszłym sezonie powinien jeździc bardzo dobrze. Gorszego sezonu jak ten nie moze mieć. Musi sobie wszysto poukładać zresztą początek tego sezonu miał bardzo dobry ale znowu ta kontuzja później zatarł najlepsze silniki i zaczeły się problemy. Hancock zapewne będzie dobrze jeździł. Nicki też poniżej 12pkt raczej nie zejdzie. Co do Sczepana to fakt jest słaby ale jest szalony Miturski który ma ogromny potencjał i wole walki. Jest jeszcze Tai Woffinden. Nie wiem czy go widziałas ale potencjał ma niesamowity dotego już ma dosc dobry sprzet. Co do Grzesia to zostaje w Zielonce. Drymla zawsze lubiłem. On pokazuje dla kogo jeździ A walczak z niego niesamowity. Co do tego jeszcze jednego transferu to może to być Holta. W tamtym tygodniu widziano go w Częstochowie. Podobnie jak Tomka Golloba.

Dość znaczącym argumentem za tym ,że będzie dużo lepiej jest chyba to ,ze od przyszłego sezonu Piotr Żyto będzie miał najwięcej do powiedzenia. Nie będzie tak ze w sobote trenuja na grzaskim torze a w niedziele jeżdża na twardym. Będzie on trenerem, managerem i toromistrzem więc bedzie o wszystkim decydowal.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”