Umiesz pisac, Udowodnij !! - Strona 4

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Liverpool
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Liverpool » 22 sty 2005, 19:17

king of ckm-to ostatnie takie sobie... :roll:

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 22 sty 2005, 19:58

Kotek pisze:smitu: Z Twoim felietonem nie jest źle, aczkolwiek jakoś przypomina mi czytanie mitów greckich czy jakiś innych legend. Nie wiem takie są moje odczucia. I jeszcze jedno. Jak piszecie jakieś teksty to zwróćcie uwagę na ortgrafię ;)

moze dlatego ze kiedys mialem bzika na pkt mitologii :D kto wie :D a na ort jakos uwagi zwracac mi sie nie chce ale wezme to pod uwage, dziex :D 8)

dawajcie nastepne texty :D albo oceniajcie te ktore juz sa !!

Awatar użytkownika
King_of_CKM
Rezerwowy
Rezerwowy

"Czas apokalipsy..."

Post Wyświetl pojedynczy post autor: King_of_CKM » 23 sty 2005, 14:08

Czy przyjdzie czas,w którym Polska będzie mistrzem świata?
Czy przyjdzie czas, że Polskie kluby będą zdobywać najwyzsze laury na arenie europejskiej(Puchar Mistrzów,Puchar UEFA)?
Czy wreszcie awansujemy(albo zorganizujemy) Mistrzostwa Europy?
Czy doczekamy się następców naszych dawnych mistrzów futbolu Deyny,Bońka,Lubańskiego,Laty czy Tomaszewskiego?

Odpowiedzi na te pytania są dla wielu z was proste,niektórzy powiedzą
"nie",niektórzy wybuchną śmiechem,niektórzy powiedzą żebym wybrał się lepiej z tym pytaniem do pana Listkiewicza.I właśnie sądze, że ta ostatnia
propozycja jest najbardziej trafna,dlaczego tak sądze?
To bardzo proste i nie trzeba szukać odpowiedzi u filozofów,PZPN nie myśli przyszłościowo!Wystarczy spojrzeć na reprezentacje,przecież tam graja zawodnicy dochodzący powoli do wieku, w którym powinno się myśleć o emeryturze! Hajto,Bąk,Kłos,Dudek(chociaż on jest bramkarzem to jeszcze pare lat pogra) a nawet Frankowski,Żurawski,Kosowski,Szymkowiak i Żewłakow oni juz raczej o Mistrzostwa Świata 2010 raczej nie powalczą, może do 2008(Austria/Szwajcaria)pograją ale dalej nie ma mowy.Co nam pozostaje w takim wypadku?Liczyć na zdolną młodzież,której tak naprawde nie ma za dużo!Prawde mówiąc trzeba liczyć w 2010 na takich zawodników jak:
Bramka:jeśli wszystko pojdzi dobrze stanie w niej jeszcze Dudek a jak nie on to może Boruc lub Cabaj(w odwodzie Cierzniak).
Prawa obrona:Baszczyński,Żytko(ten chłopak powinien za dwa-trzy lata wygryzć ze składu rep.Baszcza , bo jest naptrawde zdolnym zawodnikiem)
i pozostaje nadzieja w Fonafare, któremu wyjazd z Katowic dobrze zrobi.
Środek obrony:tu jest tragedia.Głowacki może dotrzyma i nie będzie strzelał w 2010 samobójów.Reszta to młodzież czyli Rzezniczak,Łukasiewicz,Łągiewka i Fojut(ale wszyscy ci młodzi są wielkim znakiem zapytania bo nie wiadomo czy dadzą rade podołać zadaniom w reprezentacji już za pięć lat bo taki okres nas czeka do MŚ Afrykańskich).
Lewa obrona:na tej pozycji o miejsce w el.MŚ 2010 powalczą Dudka i Wisio,obaj mogą już niedługo zagrać przeciw sobie w 1.Bundeslidze i tam się okaże kto sprosta wielkiej piłce.
Prawa pomoc:wydaje mi się,że Kosowski dogra do 2010 i bedzie nie zagrożony, a gdyby się tak nie stało to mamy armie młodych zdolnych Gorawski(ten to już nie taki młody),Łobodziński(mój faworyt!),Gevorgyan,
Szałachowski i Kikut.
Cofnięty środek:Kazmierczak bez problemu powinien juz niedługo zająć vacat na tej pozycji, mamy jeszcze nie tak starego Radomskiego,Surme,Juszkiewicza i Straka.Ale niestety musimy poczekać aż do tych el.2010 żeby zobaczyć czy naprawde ci najmłodsi z grona tych wymieniłem na tej pozycji dadzą rade.
Ofensywny środek:Jest kilku zdolnych atym najbardziej wybijającym się jest Milan,zaraz za nim Goliński,potem Gołoś,Smoliński,Giza,Bukowiec,
Giza i Trałka.Będzie z czego wybierać!Ale nie wiadomo jak potoczą się kariery tych młodzian.
Lewa pomoc:Krzynówek najlepiej jak by pograł jeszcze z 20 lat,ale to niemożliwe,nie mówie jednak,że MŚ 2010 nie są dla niego.W odwodzie Zieńczuk,Piotrek Brożek(mój faworyt!),Sasin,Grzelak,Peszko i Topolski.
Atak:Bogato!Może Żuraw jeszcze pogra,Paweł Brożek też mile widziany,Rasiak(może),Jeleń,Olisadebe,Piszczek,Ząbecki,Gregorek,Trytko,Korzym,Kmiecik oraz jeszcze kilku młodych.

Powiedziało by sie, że jest z czego wybierać,ale to dość błędne myślenie,wielu z wyzej wymienionych to narazie nawet nie zawodnicy pierwszego skałdu w swoich klubach a co dopiero myśleć o reprezentacji,
ja jednak mysle,że do 2009-2010 mogą niektórzy stanowić siłe naszego futbolu,którą narazie stanowią"dziadkowie".
Czemu już teraz Mila,Grzelak,Kazimierczak czy jeszcze kilku lepszych"kopaczy"młodego pokolenia nie gra w rep. cały czas?
Według mojej opini zostali zle przygotowani przez wcześniejsze etapy rozwoju piłkarskiego,za wcześnie znlezli się na "glębokiej wodzie".
Psychika,na którą duzy wpływ ma presja wynika nie pozwala na dobe wystepy w rep.
Czemu nie ma więcej talentów na miare kraju?
Za mały nacisk kładą kluby na szkolenie młodzież,która wychodzi z tych szkółek do dorosłej piłki i nie radzi sobie, a przeciez ci młodzi to przyszłaść naszego futbolu.Nie można pozwolic na to by sie marnowali.
I jeśli nie zmieni sie stosunrk PZPN do juniorskeiej i młodziezowj piłki to nigdy nie doczekamy sie sukcesów na miery tych o,których wspomniałem na poczatku.

Awatar użytkownika
King_of_CKM
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: King_of_CKM » 23 sty 2005, 14:10

Co do mojego tekstu to nie jest to felieton z krwi i kości więc prosze ow yrozumiałość co do długości. :D :D :D

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 23 sty 2005, 14:15

no tekscik niczego sobie

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 23 sty 2005, 14:40

no stary, pniesz sie w gore :wink: , entery dalej walisz totalnie bez sensu (nie wal ich wcale najlepiej, albo tylko przy nowym akapicie). ode mnie 2/10, ale tym razem nie ma bonusow za checi, wiec ta ocena to tylko twoja zasluga. podtrzymuje caly czas swoje zdanie z poprzeniej oceny, ale jak dotrzesz do 3,5 to juz bedzie wypas.

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 23 sty 2005, 14:50

hmmm, jako analiza tego co jest, tego co mamy i tego co moze byc to moze byc, ale jak dla mnie jest za malo szczegolow, opisalbym jeszcze dlaczego taki piotr brozek jest twoim faworytem czy inni dlaczego zasluguja na ta kadre, ale ogolnie jest lepiej 8) ocenia: 7/10

Awatar użytkownika
Kamilo
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamilo » 24 sty 2005, 14:09

Bundesliga coraz bardziej efektowna

Wielu kibiców piłkarskich nie lubi Bundesligi, dlaczego? Na pewno większość odpowie, że nie podoba im się styl gry niemieckich drużyn. W ostatnich sezonach niemiecki futbol nie rozwijał się jak tego oczekiwali kibice. Nie dość, że żaden niemiecki klub nie zdobył żadnego tytułu w Europie, ostatnim tytuł wywalczył Bayern w 2001 roku wygrywając Ligę Mistrzów, to na dodatek klubu Bundesligi nawet nie odgrywały ważniejszej roli na starym kontynencie. Podobnie było z reprezentacją Rudiego Vollera, która wprawdzie na Mistrzostwach Świata w Korei i Japonii zdobyła drugie miejsce jednak nikogo nie przekonywał styl w jakim nasi zachodni sąsiedzi to wywalczyli. Nie można też zapominać o fatalnym występie Niemiec na Mistrzostwach Europy w Portugalii. Także dwa wielkie kluby Bundesligii mianowicie: Borussia Dortmund i Bayern Monachium przezywały kryzys. W przypadku Dortmundczyków przyczyną kryzysu była zła polityka transferowa, a Bayern miał problemy głownie z dobrą postawa w europejskich pucharach. Wszyscy w Niemczech wiedzieli, że trzeba wprowadzić zmiany, które pozwolą niemieckiej piłce się rozwijać. Najpierw trenera zmienił Bayern zatrudniając na miejsce Ottmara Hizfelda Felixa Maghata, a trenerem reprezentacji został Jurgen Klinsmann. Wiele osób nie wierzyło w sukces szczególnie Klinsmanna były wspaniały piłkarz miał przygotować drużynę do zbliżających się w 2006 roku Mistrzostwach Świata, które zostaną rozegrane właśnie za naszą zachodnią granicą. Jurgen, na co dzień mieszka USA, ale nie przeszkodziło mu to w powoływaniu zdolnych młodych piłkarzy, od samego początku swojej pracy zaznaczył, że będzie stawiał na młodzież. To był właśnie strzał w „dziesiątkę”, Niemcy zaczęli grać ofensywnie i przyjemnie dla oka, a co najważniejsze ze wszystkich meczy towarzyskich rozegranych pod wodzą Klinsmanna Niemcy przegrali tylko jeden z Koreą. Wszyscy działacze niemieccy są pod wrażeniem tego co z reprezentacją zrobił Klinsmann z teamu grającego nudną piłkę zrobił zgraną drużynę. Wejście byłego piłkarza miedzy innymi Bayernu spowodowało wielkie ożywienie w niemieckiej piłce. Duże znaczenie dla rozwoju Bundesligii miał też Felix Maghat, który znacznie poprawił styl gry nabjardziej utytułowanej niemieckiej drużyny a mianowicie Bayernu Monachium. Maghta wprowadził dyscyplinę rozkapryszonych Bawarskich gwiazd i „nastawił” ich na ofensywna piłkę. Także inne drużyny takie jak: Werder, czy VFB Stuttgart prezentujące ofensywny styl mają wpływ na to, że Bundesliga jest coraz atrakcyjniejsza. Widać, że zmienia się także filozofia niemieckich trenerów, którzy wolą prezentować finezyjny ofensywny styl. Te wszystkie czynniki sprawiły, że liga naszych zachodnich sąsiadów jest coraz bardziej popularna. Ja jako jej kibic mam nadzieje, że niedługo będzie można ją porównać z ligą hiszpańska lub angielską.

To mój pierwszy felieton, więc prosze o wyrozumiałość przy ocenie :wink:

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 24 sty 2005, 14:54

felieton z krwi i kosci to to moze jeszcze nie jest (chodzi mi o forme), ale jak nie oceniac formy, to w porownaniu co prezuntuja inni "felietonisci", na ich tle wypadasz swietnie.
7,5/ 10, ale jak jako felieton to 6,5/10
pozdro

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 24 sty 2005, 15:27

W dzisiejszych czasach Polskie środowisko piłkarskie poszukuje złych przyczyn kondycji krajowego futbolu.bynajmniej nie chodzi tu o reprezentację, lecz o nasze rodzime kluby.Ten temat coraz częściej gości w prasie i telewizji.Wypowiadają się nań bardzo znani działacze lub osoby w Polskiej piłce.Słuchając ich można dojść do wniosku,że znależli już oni receptę na zły stan zdrowia naszego futbolu klubowego.Przykładami tej choroby jest choćby Wisła Kraków, która zbłażniła się przed całą Polską przegrywają z cieniutkimi Gruzinami.
Lecz wróćmy jednak do sędziwych mędrców w PZPN, którzy jak już mówiłem są ludźmi, którzy od dziś mogliby przywrócić naszej piłce dawną świetność i blask.Ich receptą jest przede wszystkim większe wydawanie funduszy państwowych i nie tylko na rozwój Polskiej młodzieży i infrastruktury klubowej.Miałoby to zapobiec kolejnym porażkom Polskich klubów na arenie międzynarodowej.Lecz moim zdaniem powód i recepta na chorobę o której już wspominałem jest zupełnie inny.A MIANOWICIE: Nasza młodzież czyli ja także w końcu musi ruszyć dupy z fotela i przestać żreć chipsów przed telewizorem.Samemu zapisać się do klubu piłkarskiego i rozwijać swe umiejętności.Wiadomo, że nie każdy może być maradoną ale trzeba przynajmniej spróbować.Jeśli chodzi o naszych piłkarzy, to podstawowym problemem jest to, że aby grać dobrze trzeba chcieć grać, a nie tylko brać kasę od lekkomyslnych prezesów.Jestem pewien, że przynajmniej połowa graczy naszej 1 ligi nii traktuje swego zawodu serio.NASZYM PIŁKARZOM BRAKUJE PO PROSTU AMBICJI I CHĘCI DO DALSZEGO ROZWIJANIA SIĘ.Tu kończę swoje dywagacje

Awatar użytkownika
Ashantos
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ashantos » 24 sty 2005, 15:34

Kolejno:
Smitu, Z piedestalu na dno :arrow: 6,5/10
King_of_CKM, Włoska Liga :arrow: 5/10
King_of_CKM, Czas Apokalipsy :arrow: 3,5/10
King_of_CKM, Copacabana :arrow: 7,5/10
Kamilo :arrow: 6/10
Loczek, Tryumf czy klęska? :arrow: 8,5/10

Oceny dosyć surowe.
Smitu; praca dziwna. Z trudem mi się czytało, z radością powitałem koniec, format i estetyka, taka sobie. Więc i ocena taka sobie.
King_of_CKM; za całokształt: treść ciekawa, format i estetyka - tragicznie.
Kamilo; treść mnie nie poruszyła, format i estetyka - bardzo dobrze
Loczek; znakomita praca. Brakło tylko czegoś czego nie mogę jednoznacznie nazwać.

Rozpoczynam karierę krytyka felietonwego... 8)
Bójcie się ludzie! :wink:

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 24 sty 2005, 16:17

Piotr -- 5/10 jak dla mnie za krotkie, za malo wciagajace, nawet nie chcialo mi sie czytac, pomysl dobry ale slabsze wykonanie :D pracuj dalej 8)

Awatar użytkownika
Ashantos
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ashantos » 24 sty 2005, 16:33

Piotr :arrow: 5,5/10

Piotr; To nie felieton tylko krótkie rozważanie nad kwestią kryzysu. Doszedłeś do jednego wniosku zamiast rozważać kilka wyjść. Pomysł ciekawy, wykonanie słabe, wyglądające na niedokończeną pracę. Format i estetyka w miarę nieźle. Ocena taka średnia.

Awatar użytkownika
Liverpool
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Liverpool » 24 sty 2005, 16:43

Piotr 5/10. Jak na felieton troche za krótkie.

mark_p
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mark_p » 24 sty 2005, 16:59

Ławka rezerwowych

Jeszcze nie tak dawno wszystko wskazywało na to, że Polska piłka może odzyskać swój blask przedewszystkim dzięki takim ludziom jak : Bogusław Cupiał czy Mariusz Walter.

Głównym pogromcą polskiej piłki okazał sie Bogusław Cupiał, to on pochował Wisłę i zarazem całą polską ligę. Właściciel Wisły, jeden z najbardziej bogatych ludzi w Polsce(jego budżet to około 1,5 mld złotych) w pewnym momencie powiedział Stop. " Wycofuje się , mam dosyć zabawy w polską piłkę"
Co prawda nie można się mu dziwić, bo brak sukcesów Wisły na arenie międzynarodowej, przypomnijmy sensacyjne przegrane z Valerengą czy
Dynamem Tibilisi. O nazwie tej ostatniej drużyny słyszeli do niedawna chyba tylko gruzińscy kibice.Teraz Dynamo z Gruzji zna cała Polska.Wiślacy przegrali praktycznie wszystko na czym mogli zarobić oni sami jak i właściciele Wisły. Nie zarobili, a szum wokół Wisły zaczęły podsycać media. Właściciel Wisły kładący pieniądze na piłkarzy jak i na trenera Kasperczaka(80 tys. złotych.) postanowił wycofać się z polskiej piłki
Wisła dla Cupiała winna jest 80 mln złotych, na taką kwotę zapożyczyła się u firmy Tele-Fonika.
Teraz pozostaje pytanie. Co dalej?z Wisłą i całą polską piłką?
Pomijając reprezentację, czas polskiej ligi dobiega końca. Bo bez wielkich pieniędzy niestety nie będzie rewolucji. Nadejdą czasy "piknikowego grania". A jeszcze nie tak dawno polscy kibice wierzyli w to że w Krakowie da się zbudować wielką Wisłę.I co prawda było to na wyciągnięcie ręki, jednak zostało zaprzepaszczone. Nadzieja pozostaje we właścicielu ITI- koncernu telewizyjnego, choć tutaj sprawa budowy drużyny-zaznaczmy dobrej drużyny może trwać do 3,4 lat. A co teraz?
Polska piłka schodzi na ławkę rezerwowych. Choć może znajdą się ludzie którzy bedą chcieli zbudować silny zespół.Przykładem może być choćby Białystok i duma czyli drugoligowa Jagiellonia. Jeszcze jakiś czas temu tłamsiła się na arenie 4 ligowej. Dziś z powodzeniem wystepuje w 2 lidze. A polityka finansowa klubu jest tak dobra, że pojawiają się plany awansu do 1 ligi już w tym sezonie. A przecież Białystok zawsze był biedny - był Polską B. Jednak okazuje się, że można.Wystarczy chcieć i dążyć stale do celu. Osobiście uważam że mamy w Polsce kilku naprawdę świetnych piłkarzy, ale niestety właściciele polskich klubów nie umieją tego wykorzystać. Bo przecież Kosowski, Krzynówek czy nawet Smolarek grają w bundeslidze. Kiedy Polska stanie się ligą na miarę angielskiej-premiership czy choćby naszej "sąsiedzkiej bundesligii"?
Obecnie mam 18 lat i chciałbym w wieku 30 lat wejść na stadion piłkaski i poszczycić się taką ligą. Choć jest to mało realne to marzenia zawsze są piękne

mark
Ostatnio zmieniony 24 sty 2005, 17:19 przez mark_p, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”