Umiesz pisac, Udowodnij !! - Strona 6

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Ashantos
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ashantos » 24 sty 2005, 22:22

Ciężko mi ocenić no ale jakieś 8/10. Wiadomości o przedmiocie opisywanym wysokie, format i estetyka bardzo dobrze, no cóż brak ingerencji autora w tekst. Prawie żadnych subiektywnych odczuć. Tylko walnięte informacje. Felietonu w tym było 5%...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 sty 2005, 22:26

Jak tutaj już przedmówcy pisali to nie jest felieton w żadnym stopniu to poprostu biografia i tyle.

Tytuł do bani. Mogłeś wymyśleć coś bardziej kreatywnego.

Brak akapitów i ogólnie typografia tekstu na 2 minus.

Najważniejsza rzecz miałem o tym napisać już wcześniej masz maniere pisania zdań wielokrotnie złożonych. Znalazlem zdanie na 44 słowa. To trochę dużo. Źle się czyta tekst złożony z takich zdań. Popracuj nad tym.

Generalnie to tak z racji tego ze miał to być felieton to to jest zero, jako biografia to tak na 5/10.

Pozdrawiam.

PS. Ja lubie Gombrowicza. Jednak z racji założenia, że prezentowane prace mają być felietonami to niech teraz będzie takie porównanie. Brakuje Ci jeszcze wiele do Kapuścińskiego.

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 24 sty 2005, 22:32

hmmm moze sie troche obronie, tytul mial byc banalny, taki zeby jakos w prostu sposob od razu mowic o czym bede pisac, jezeli chodzi o zdania wielokrotnie zlozone masz calkowita racje, musze nad tym duuuuzo popracowac :D a jezeli chodzi o biografie, to macie racje, ale nie macie racji ze to wszystko bylo bez ingerencji autora czyli mojej, bo wszystko co pisalem wzielem ze swojej zaparowanej dynki :D

ps. Kapuścińskiego juz bardziej lubie :D ale wole jako felietoniste krzysztofa skibe :D wiem ze moze troche to banalne ale lubie jego podejscie :D

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 sty 2005, 22:39

smitu pisze:hmmm moze sie troche obronie, tytul mial byc banalny, taki zeby jakos w prostu sposob od razu mowic o czym bede pisac
tytuł w felietonie własnie nie powinien być banalny tylko powinien zwracać uwagę, przyciągać. Być błyskotliwy....
smitu pisze: ale nie macie racji ze to wszystko bylo bez ingerencji autora czyli mojej, bo wszystko co pisalem wzielem ze swojej zaparowanej dynki :D
Pozazdrościć wiedzy piłkarskiej, jednak felieton to co innego niz rozwiązywanie krzyżówek....
smitu pisze:ps. Kapuścińskiego juz bardziej lubie :D ale wole jako felietoniste krzysztofa skibe :D wiem ze moze troche to banalne ale lubie jego podejscie :D
czemu banalne? Skiba to dobry felietonista (zaryzykowal bym nawet stwierdzenie, że bardzo dobry). Najważniejsze to to, że ma styl który łatwo rozpoznać.

Rafał Andrzej Ziemkiewicz to też dobry felietonista, moim skromnym zdaniem. Nijako adwersarz ze strony Newsweeka do Siby i jego Wprost.

mark_p
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mark_p » 25 sty 2005, 8:38

Złoty Chłopiec – Ronaldo, R9, El Fenomeno, Grubas
1.Tytuł banalny, a przecież tytuł to połowa sukcesu dla dobrego dziennikarza tudzież felietonisty

a co do tekstu:
-brak własnych przemyśleń
-brak własnej opinni i inwencji twórczej
a co do konstrukcji zdań to tak jak ktoś tu wspomniał robisz błędy, ale da się je szybko wyeliminować

ogólnie biografia ok..ale twarda struktura..dobrze napisana ale to tylko tyle

4/10

Awatar użytkownika
Kamilo
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamilo » 25 sty 2005, 10:13

smitu co do twojego artukułu bo niewiem czy to nazwać felietonem czy biografią :? .
To w sumie to nie jest złe, ale czytałem już coś podobnego o Ronaldo na stronie Barcy i była to biografia. Oceniam cie na 6/10 ocena jest taka bo przedstawiłeś dużo faktów z życia Ronaldo :wink:

P.S. Niedługo napisze kolejny felieton tym razem będzie lepszy :twisted: :wink:

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 25 sty 2005, 12:09

Kamilo pisze:smitu co do twojego artukułu bo niewiem czy to nazwać felietonem czy biografią :? .
To w sumie to nie jest złe, ale czytałem już coś podobnego o Ronaldo na stronie Barcy i była to biografia. Oceniam cie na 6/10 ocena jest taka bo przedstawiłeś dużo faktów z życia Ronaldo :wink:

P.S. Niedługo napisze kolejny felieton tym razem będzie lepszy :twisted: :wink:

czekam :D na twoj felieton :D sam cos tez juz niedlugo napisze :D

a jezeli chodzi o tytul jest banalny ale z trescia, zawuazcie, Zlote dziecko pozniej wymienione przydomki a na koncu Grubas, to o czyms swiadczy :wink: :?

mark_p
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mark_p » 25 sty 2005, 14:55

a jezeli chodzi o tytul jest banalny ale z trescia, zawuazcie, Zlote dziecko pozniej wymienione przydomki a na koncu Grubas, to o czyms swiadczy
powiem tak tytuł musi przyciągnąć, a ja otrzymując w tytule nazwe Ronaldo..
automatycznie powiedzmy nie chcem tego czytać, bo np. nie lubie tego piłkarza
więc automatycznie masz jednego potencjalnego czytelnika mniej
o to w tym chodzi

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 25 sty 2005, 19:27

Jak będę miał chęć to Wam napiszę jakiś felietonik. Obiecuję, że będzie długi :wink:

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 25 sty 2005, 20:52

Kotek pisze:Jak będę miał chęć to Wam napiszę jakiś felietonik. Obiecuję, że będzie długi :wink:

ooooooooo na to ja czekam :D

mark_p
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mark_p » 25 sty 2005, 21:02

a może jakieś artykuły tudzież eseje czy felietony na jakieś inne tematy:P

ktoś zapodaje temat a inni jeśli chcą przedstawiają swoje refleksje i rozważania na dany temat
:P??

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 25 sty 2005, 21:15

mark_p pisze:a może jakieś artykuły tudzież eseje czy felietony na jakieś inne tematy:P

ktoś zapodaje temat a inni jeśli chcą przedstawiają swoje refleksje i rozważania na dany temat
:P??
masz jakis pomysl na jakis temacik ?? jak tak to zapodaj :D 8)

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 25 sty 2005, 21:16

smitu pisze:
Kotek pisze:Jak będę miał chęć to Wam napiszę jakiś felietonik. Obiecuję, że będzie długi :wink:

ooooooooo na to ja czekam :D
Czuję, że będzie powstawał przez kilka dni :wink:

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 25 sty 2005, 21:20

Chciałbym tutaj zamieścić mój tekst który pisałem w grudniu, na temat aktualnej (wtedy) sytuacji w Realu.

Słowo-klucz. Użył go prezes Florentino Perez w dniu, w którym zatrudniał Jose Antonio Camacho. Jego wypowiedź ilustruje niewybaczalny, dziś można już powiedzieć - historyczny, błąd działaczy z Madrytu: "Od dziś każdy trener, który chce sprowadzić do klubu piłkarza, będzie musiał brać pod uwagę jego wartość marketingową".

Jak powiedział, zrobił. Camacho prosił o Vieirę, Emersona lub Maniche'a, prosił o defensywnych pomocników. Nie chciał tylko napastników. A Real kupił właśnie atakującego - Michaela Owena. Kupił mimo kategorycznego sprzeciwu Camacho. Pod względem sportowym był to nonsens, co dla jego szefów straciło znaczenie. Oni przestali już dbać o jakość produktu. Pielęgnują tylko markę. Trener stał się dla nich namolnym ignorantem, który nie rozumie rynku.

Camacho stracił pracę także dlatego, że próbował utrzymać w ryzach gwiazdy. Zidane nie mógł znieść, że ktoś na niego krzyczy. Wiosną, kiedy Real nawet przeciętnym ligowym rywalom służył za worek treningowy, nikt nie krzyczał. Trener Carlos Queiroz bał się otworzyć usta. Teraz "Królewscy" wrócili do tego wariantu - Mariano Garcia Remon nie ma doświadczenia, zmysłu taktycznego, charyzmy. Publicznie dyskredytuje samego siebie, powtarzając, że drużyna potrzebuje silnej osobowości trenerskiej typu angielskiego, cokolwiek miałoby to znaczyć.

Remon ostatecznie skompromitował się w meczu Ligi Mistrzów z Bayerem Leverkusen. Real remisował, a potrzebował zwycięstwa. Brakowało 30 sekund do ostatniego gwizdka, gdy trener próbował... wpuścić Solariego, jakby bronił wyniku! Miotał się przy linii bocznej od kilku minut, widać było, że kompletnie stracił głowę i nie radzi sobie ze stresem.

Pozdro dla wszystkich :)

FC Bayern forever number one

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 25 sty 2005, 21:24

kama_reda pisze:Chciałbym tutaj zamieścić mój tekst który pisałem w grudniu, na temat aktualnej (wtedy) sytuacji w Realu.

Słowo-klucz. Użył go prezes Florentino Perez w dniu, w którym zatrudniał Jose Antonio Camacho. Jego wypowiedź ilustruje niewybaczalny, dziś można już powiedzieć - historyczny, błąd działaczy z Madrytu: "Od dziś każdy trener, który chce sprowadzić do klubu piłkarza, będzie musiał brać pod uwagę jego wartość marketingową".

Jak powiedział, zrobił. Camacho prosił o Vieirę, Emersona lub Maniche'a, prosił o defensywnych pomocników. Nie chciał tylko napastników. A Real kupił właśnie atakującego - Michaela Owena. Kupił mimo kategorycznego sprzeciwu Camacho. Pod względem sportowym był to nonsens, co dla jego szefów straciło znaczenie. Oni przestali już dbać o jakość produktu. Pielęgnują tylko markę. Trener stał się dla nich namolnym ignorantem, który nie rozumie rynku.

Camacho stracił pracę także dlatego, że próbował utrzymać w ryzach gwiazdy. Zidane nie mógł znieść, że ktoś na niego krzyczy. Wiosną, kiedy Real nawet przeciętnym ligowym rywalom służył za worek treningowy, nikt nie krzyczał. Trener Carlos Queiroz bał się otworzyć usta. Teraz "Królewscy" wrócili do tego wariantu - Mariano Garcia Remon nie ma doświadczenia, zmysłu taktycznego, charyzmy. Publicznie dyskredytuje samego siebie, powtarzając, że drużyna potrzebuje silnej osobowości trenerskiej typu angielskiego, cokolwiek miałoby to znaczyć.

Remon ostatecznie skompromitował się w meczu Ligi Mistrzów z Bayerem Leverkusen. Real remisował, a potrzebował zwycięstwa. Brakowało 30 sekund do ostatniego gwizdka, gdy trener próbował... wpuścić Solariego, jakby bronił wyniku! Miotał się przy linii bocznej od kilku minut, widać było, że kompletnie stracił głowę i nie radzi sobie ze stresem.

Pozdro dla wszystkich :)

FC Bayern forever number one

jak zwykle zbyt skromnie napisane cos o czym mozna by duzo wiecej napisac, ale ogolnie ujdzie, fajnie przedstawione, prosto czyli tak jak powinno byc zeby trafic do ludzi :D ocena niestety slaba 5/10 z powodu wyzej wymienionego poza tym krytykujesz moj Real :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”