Skoki Narciarskie - Strona 42

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 sty 2008, 11:50

Małysz ciagle swoje odstawia :D na treningu dobrze, a w zawodach czegoś brakuje.
Wczoraj 9 miejsce. Stoch tez słabiej niż zwykle. Ale w 30 był [chyba na 25 zakończył]. Na prowadzenie w klasyfikacji generalnej TCS wyszedł Ahonen i chyba wygra ten turniej po raz kolejny [to już chyba 5 wygrana będzie] Ma kilkanascie pkt przewagi nad Morgensternem, wczoraj skakał znakomicie w konkursie.

A odnośnie Pucharu Kontynentalnego. Wczoraj po 1 serii Klimek Murańka był 13 i .... zdyskwalifikowali go za zbyt długie narty [początek Małysza się przypomina, w Kuusamo chyba :smile2:] dziś, już na krótszych nartach, 13-latek po 1 serii był 5, a skończył konkurs na 7 miejscu :]

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 sty 2008, 17:24

wygląda na to, ze TCS wygra Ahonen. Ale sporo sensacji mamy.
Katastrofalne warunki. Amman, Loitzl .. Schlierenzauer nie weszli do 30 :o w fatalnych warunkach Ahonen skoczył najlepiej i już ma 20 pkt przewagi nad Morgim.
Małysz 16, ale też w tych warunkach skoczył całkiem nieźle.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 06 sty 2008, 17:44

przy dobrym skoku, Małysz jest w stanie wskoczyć nawet na 3 miejsce w TCS.
a w pierwszej '5' powinien na lajcie byc

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 sty 2008, 16:29

Małysz zakończył TCS na 4 miescju. Widać na forum nikt nie uznał tego za wielki sukces :P

Dziś kwalifikacje do konkursu w Val Di Fiemme. Jak na razie trwa trening. Stoch 122m, Bachleda 115m, a Miętus 114,5m.
Miętus zastapił Kota.

Małysz ma nie skakać, bo go głowa boli. W kwalifikacjach tez udziału nie weźmie.

ładnie skoczył Petersen 127,5 i póki co jest na prowadzeniu.

Stoch na 14 miescju [w chwili obecnej] razem z Bardalem, Karelinem i .. Jacobsenem.

W II treningu, podobnie jak w I najdalej skakał Morgenstern. Z Polaków ładnie Stoch - 124,5 co dało mu 14 miejsce. Oczywiście nie skakało kilku z pierwszej 10.

edit:
Małysz jednak skakał w kwalifikacjach ... skoczył najdalej 130 metrów.
Morgenstern 127, ale miał obnizony rozbieg.

Wszyscy Polacy się dostali do konkursu :D

Awatar użytkownika
AdamMadridista
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AdamMadridista » 12 sty 2008, 15:16

fieldy pisze:edit:
Małysz jednak skakał w kwalifikacjach ... skoczył najdalej 130 metrów.
Morgenstern 127, ale miał obnizony rozbieg.

Wszyscy Polacy się dostali do konkursu :D
Bardzo cieszy, że cała czwórka bez problemów dostała się do konkursu.
Na uwagę szczególnie zasługuje 16 letni Krzysztof Miętus, który uzyskał 121,5 metra (16 miejsce)

O 15:30 początek serii próbnej. Zainteresowanych zapraszam na http://live.fisski.com/live3102.htm
O 16:05 początek transmisji na TVP1.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 12 sty 2008, 17:10

O co teraz chodziło? Adamowi coś nie wyszedł ten skok, może spóźnił odbicie czy jak? Myślałem, że to przez warunki atmosferyczne, ale to po prostu błąd Małysza. Szkoda, bo podobno był w dobrej formie ['] :lol:

Awatar użytkownika
AdamMadridista
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AdamMadridista » 12 sty 2008, 18:49

lisek_chz pisze:O co teraz chodziło? Adamowi coś nie wyszedł ten skok, może spóźnił odbicie czy jak?
Właściwie nie wiadomo co się stało :? . Niby warunki atmosferyczne były nie sprzyjające, ale jednak też myślę że Małysz popełnił błąd na progu. Pod czas lotu bardzo dziwnie narty spadły mu w dół i nie miał już z czego odlecieć.
Jedyną pocieszającą dla niego wiadomością jest to, że nie wypadł z czołowej 10 i razem z Ammannem z dorobkiem 312 punktów okupuje 8 lokatę.

Świetny występ Kamila Stocha. Bezbłędny skok, świetny stylowo i przede wszystkim daleki 125,5 metra i 6 miejsce, najwyższe w karierze Kamila.

Co do zwycięstwa Toma Hilde, to w pełni zasłużone. Najdłuższy skok i pierwsza wygrana norwega.

Ciekawe co jutro pokaże Małysz. Czy udowodni, że dzisiejszy konkurs był tylko wypadkiem przy pracy...

Awatar użytkownika
Kuba Fan
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba Fan » 12 sty 2008, 21:45

Oczywiście tvp znów się spuzniło z skokami zawodników już nie pierwszy raz tylko puszczają telexpres w którym i tak nic niema.. A co do skoków to wypadek przy pracy mam cichą nadzieje że Adam zajmię miejsce na podium co do Stocha jestem zadowolony z jego skoków w ostatnim czasie regularnie jest w czołowej 30. Co do dwóch pozostałych Mientus zrobił co mógł Bachleda jak zawsze nie dosyt :wink: zawody bez kibiców !! Czekam na Zakopane :)

Awatar użytkownika
African
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: African » 13 sty 2008, 11:35

Pierwsze zawody w Predazzo przyniosły nieco niespodziewanych wyników. No ale w sumie to nic dziwnego przy takich warunkach jakie tam wczoraj panowały. Już od rana lało, podczas konkursu kombinatorów norweskich jeszcze bardziej, a tam wyniki również były dosyć zaskakujące. Wracając jednak do samych skoków narciarskich. Mocno zaskoczyła mnie postawa Małysza. Wczoraj był dobrze, a dzisiaj taka klapa. Chyba nie trafiły mu sie jakieś fatalne warunki, bo zawodnicy skaczący przed nim i tuż po nim skakali przynajmniej 120m. Zobaczymy jak będzie to wyglądało dzisiaj, o ile oczywiście konkurs zostanie rozegrany, lecz pewnie, tak bo dzisiaj kombinatorzy bez problemów skakali.

Upadek Romorena fatalny. Całe szczęście, że mu sie nic nie stało. Podczas tego upadku widać było jego doświadczenie i klasę. Upadać też trzeba umieć i jestem pewien, że gdyby na jego miejscu był taki Schlirenzauer, Stoch, Jacobsen czy inny młodzian/niedoświadczony to konsekwencje tego upadku byłyby o wiele cięższe.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2410
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 sty 2008, 11:43

Na upadek Norwega duży wpływ miała przerwa w skokach. Wyraźnie przytrzymało go kawałek przed progiem, gdzie już się musiał zaczynać ratować. Gdyby nie było przerwy, tory byłyby w lepszym stanie, a tym samym tego niemiłego obrazka by nie było. Ale przerwa być musi. Jest jednak jeden pozytyw tej sytuacji. Drugiej serii nie było, więc Stoch został na 6 miejscu. Awansować wyżej szans nie miał, a bardzo możliwe, że spadłby jeszcze o parę miejsc.

Małysz dał ciała, ale o niego jestem spokojny. Na treningach skacze bardzo dobrze i w końcu musi zaskoczyć. Potrzebny mu jeden naprawdę dobry start, aby nabrał pewności siebie i spokoju. Nic więcej. Myślę, że to kwestia czasu. O puchar świata już nie powalczy, ale nie będzie to sezon, w którym Małysz przejdzie obok.

Awatar użytkownika
AdamMadridista
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AdamMadridista » 13 sty 2008, 12:46

African pisze:Upadek Romorena fatalny. Całe szczęście, że mu sie nic nie stało. Podczas tego upadku widać było jego doświadczenie i klasę. Upadać też trzeba umieć i jestem pewien, że gdyby na jego miejscu był taki Schlirenzauer, Stoch, Jacobsen czy inny młodzian/niedoświadczony to konsekwencje tego upadku byłyby o wiele cięższe.
Tak masz rację, fenomenalnie się wybronił. Zadrżałem jak już zobaczyłem jak go w torach przytrzymało.
Dzisiejszy konkurs raczej na pewno się odbędzie. Ponoć dobre warunki do skakania.
Kwalifikacje rozpoczęły się o 12:15 i już na pewno wiadomo, że w konkursie zobaczymy Stocha (118 metrów na razie 4 pozycja, a skakało 45 skoczków) i Miętusa (114 metrów i jak na razie 19 miejsce). Trochę gorzej Bachleda, który ze 110,5 metra jest 36 i nie ma jeszcze zapewnionego awansu do konkursu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8640
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 sty 2008, 14:44

Tak sie zastanawiam, w ilu konkursach za Kuttina, Adam Małysz nie punktował. :think: Sprawdzilem to na fis-ski.com i ... nie bylo takiego konkursu.

Pisalem juz nie raz na tym forum : Lepistoe raus. Stoch skacze tak jak skakał, Bachleda sie nie poprawil, Tajner z Pochwalą dalej dno, a mlodzi Kot, Mietus to nie zasluga Lepistoe.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 13 sty 2008, 16:13

Tak sie cloner zastanawiam co zdobyl Malysz za kadencji Kuttina, i wychodzi mi na to ze nic.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8640
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 sty 2008, 19:29

ossy pisze:Tak sie cloner zastanawiam co zdobyl Malysz za kadencji Kuttina, i wychodzi mi na to ze nic.
No i Kuttin został zwolniony. Teraz to samo powinno spotkac Fina.
U Kuttina byla druzyna + niezla mlodziez, u Fina jest Małysz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2410
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 sty 2008, 19:33

Zwolnić bardzo łatwo tylko znaleźć dobrego następcę trochę trudniej. Zwłaszcza w trakcie sezonu.

Ja bym zostawił Hannu do końca tego PŚ, a potem dopiero przeanalizował jego pracę i podjął decyzję. Zmiana teraz nic nie da. Lepistoe jest bardzo doświadczony i wierzę, że jeszcze odbuduje Adamowi formę. A reszta? Poza Stochem nie mamy skoczka, który może zdobywać w miarę regularnie jakieś punkty i tego osoba trenera nie zmieni. Przynajmniej w tym sezonie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”