Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 14

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 23 sty 2008, 21:15

Wg mnie Senegal miał przewagę przez cały mecz, tylko pierwsza połowa była nudniejsza. Tunezja stworzyła sobie półtora okazji i strzeliła dwa gole. Senegal powienien wygrać, bo był lepszy, ale zabrakło skuteczności, a w pierwszej połowie dokładności.
Paradoksalnie Senegal nie wykorzystał żadej okazji, którą sobie stworzyli, a bezlitośnie wykorzystwyali fatalne błędy Tunezji. Ale Kasperczak przezd meczem mówił, że Tunezja ma słabą defesnywę i muszą to wykorzystać. Do teraz nie wiem jak Tunezyjczyk mógł tak kapitalnie podać w tempo do Kamary. Przecież to wyglądało jak zamierzone zagranie!
Lemerre ma o czym myśleć, bo z taką grą do półfinału na pewno nie dojdą. Chociaż w następnym meczu bedzie mógł grać Chermiti i być może on świetnie zastąpi Dos Santosa, bo ten zagrał dziś katastrofalnie.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 23 sty 2008, 22:33

Owszem, to Senegal miał przewagę. Ale mimo to wygrać mogła równie dobrze Tunezja, więc wynik uznałbym za sprawiedliwy. A to dlatego, że przewaga podopiecznych Kasperczaka wynikała przede wszystkim, że stracili bramkę i musieli odrabiać. I tak było całą pierwszą połowę. W drugiej było widać, że to im bardziej zależy na 3 punktach. Dobry mecz.

Angola z kolei zremisowała 1:1 z ambitnie walczącą RPA. Dwie piękne bramki. Dodam, że jedną z nich strzelił piłkarz Manchesteru United - Manucho. Naprawdę efektowny szczupak.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 24 sty 2008, 12:34

Jestem podobnego zdania co Corinthians Senegal był lepszy, powinien te spotaknie wygrać. Prowadzili grę, stwarzali ciekawe sytaucje, zabraklo skutecznosci. Na ich tle gra Tunezji wypadła blado. Ten remis to ich zwyciestwo i porażka Seneglau. Mam nadzieję, że Bouba i Henri Camara kolejne spotkanie rozpoczna juz w wyjsciowym skladzie.

Sytuacja w grupie jest ciekawa, kazdy ma szanse na awans, wiec spotkania beda napewno jeszcze ciekawsze.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 sty 2008, 12:39

Jarzinho pisze: Sytuacja w grupie jest ciekawa, kazdy ma szanse na awans, wiec spotkania beda napewno jeszcze ciekawsze.
Mi się wydaje, że spokojnie awansuje Senegal - RPA to jednak tylko ambitnie walcząca ekipa, która na luzie i bez większych nadziei podchodzi do rozgrywek, natomiast Angola nie ma takich piłkarzy czy trenera, żeby osiągnąć coś więcej - poza tym powinna właśnie ona walczyć o awans z Tunezją, która mimo wszystko ma spory potencjał - drużyna Kasperczaka powinna to trio zdystansować, wczoraj pokazali naprawdę niezły futbol i umiejętności, które nakazują faworytom turnieju poważnie się z nimi liczyć.

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 24 sty 2008, 15:16

Mogłby ktos zarzucic wideło z bramka Manucho ? :D :) Bylbym wdzieczny :)

Awatar użytkownika
Giggsy King
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Giggsy King » 24 sty 2008, 15:40

Awatar użytkownika
African
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: African » 25 sty 2008, 0:40

Dzisiaj ładnie Gwinea pokonała Maroko 3:2. Nie widziałem pierwszej połowy, nie wiem kto tam lepiej grał, ale podobno Pascal Feindouno ładnie z wolne strzelił.
W drugiej połowie gra była wyrównana, chociaż może i Marokańczycy mieli lekką przewagę. Jednak nieprzeciętne umiejętności Feindouno zadecydowały o tym, że Gwinea strzeliła drugiego gola. Kapitalną asystę zaliczył zawodnik St Etienne. Niestety Pascal bardzo dobrym jest zawodnikiem, co już niejednokrotnie udowadniał w lidze, ale też od czasu do czasu coś mu odbije i zachowuje sie co tu dużo ukrywać idiotycznie. Kapitan kopie rywala bez piłki i dostaje czerwoną kartkę :? Ciekawe, co go podkusiło, aby tak sie zachować. Ważne jednak, że Gwinejczycy dowieźli to prowadzenie do końca i nadal zachowują szansę na awans z grupy A.

Jutro Nigeria - Mali :D Może być ciekawie. W każdym razie powinno być :P

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 25 sty 2008, 1:07

Ghana dzisiaj mnie zawiodła stylem gry. Wymęczyli zwycięstwo 1:0 ze słabą Namibią. Gol Agogo , chociaż chwilę wcześniej sędzia powinien podyktować wolny na faul na Namibijczyku. W 2. połowie gospodarze wyraźnie oszczędzali siły na Maroko z którym zmierzą się w ostatnim spotkaniu grupy A. Dla Marokańczyków to mecz ostatniej szansy po dzisiejszej porażce. Jeśli Gwinea wygra z Namibią (a raczej wygra) to żeby awansować muszą wygrać z Ghańczykami.
A Gwinea pokazała dzisiaj ładny, skuteczny futbol. Feindouno grał świetnie aż do czasu otrzymania kartki. Nie zagra z Namibią i być może zostanie zawieszony jeszcze na ćwierćfinał.

A jutro (a raczej dziś) mecz Mali-Nigeria. Spotkanie , które zapewne rozstrzygnie , która z tych drużyn awansuje z 2. miejsca.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 25 sty 2008, 7:43

Głupie zachowanie Feindouno, mam nadzieję, że go nie zawiesza na2 mecze, bo jesli tak to szanse Gwinei spadaja prawie do zera. Bez niego praktycznie nic sie nie dzieje w ofensywie, niby jest Bangoura i Mansaré, ale nie stwarzaja wiekszego zagrożenia. Pascal gdyby nie ta kartak spokojnie były postacia nr. 1 po dwoch kolejkach. z Namibia pwoinni sobie psokojnie poradzić.

Ghana nie błyszczała w pierwszym spotkaniu wczoraj także, słabiutko wygladaja jako jeden z faworytów. Maroko moze spokojnie z nimi powalczyć o awans.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 25 sty 2008, 12:19

Jarzinho pisze: Ghana nie błyszczała w pierwszym spotkaniu wczoraj także, słabiutko wygladaja jako jeden z faworytów. Maroko moze spokojnie z nimi powalczyć o awans.
Ghana musi się postarać w meczu z Marokańczykami żeby nie trafić w ćwierćfinale na WKS , bo w takiej dyspozycji dostaliby niezłe lanie. To co gra Essien to żenada.
A co jest z Appiah? Nie wie ktoś kiedy będzie mógł grać, bo strasznie brakuje go w drugiej linii.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 25 sty 2008, 12:27

Brawa dla Gwinei. Przyznam, że nie spodziewałem się ich zwycięstwa z Marokiem. Ale w ostatnim meczu z Namibią będą bez kluczowego zawodnika.

Z kolei dzisiaj Nigeria-Mali, czyli zapewne mecz o 2 miejsce w grupie(chyba, że ktoś pokona WKS, w co wątpię). Większe szanse daje Nigerii, która personalnie jest mocniejsza, choć z drugiej strony przeciwko "Słoniom" grali piach. Ale sądzę, że teraz już czują nóż na gardle i z przeciętnie grającym Mali(wnioskuję po pierwszym meczu w grupie) muszą wygrać. No chyba, że Kanoute wywalczy 2 karne na sobie, obydwa strzeli, później będzie większość meczu przetrzymywał z Keitą piłkę. Bo to chyba jedyna taktyka :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 sty 2008, 18:51

WKS - Benin 2:0 do przerwy [a miałem grać handi :roll: ]
pierwszy gol po świetnym podaniu Toure Y. Drogba w sytuacji sam na sam pewnie pokonał bramkarza. Drugi gol to akcja braci Toure :] z lewej strony Kolo świetnie minął 2 rywali i podał do braciszka, który do asysty dorzucił gola.

Benin nic wielkiego nie gra, kilka razy z dystansu próbowali, nawet ten bramkarz WKS jakoś nieporadnie wybijał piłke, ale raczej nic nie wpadnie.

Pod koniec połowy Kolo zniesli na noszach, mam nadzieje, ze wróci cały i zdrowy z turnieju :evil:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 25 sty 2008, 20:12

Łatwe zwyciestwo WKS, trener wystawił najsilniejszy dostepny sklad i to było widać. Od poczatku było widać przewage Słoni. Szkoda Kolo, ale może bedzie dostepny na ćwierćfinał, z Mali spodziewam sie kilku roszad.

Wreszcie Yaya kolejny świetny występ. Zobaczymy co pokaże nigeria, bo oni zawiedli i to bardzo w pierwszym spotkaniu, bedzie im cięzko nie ma zawodnika, ktory potrafi rozruszac grę, a dodatkowo szykuje sie chyba trio- Keita- Diarra- Sissoko. Bedzi im cięzko przejśc druga linie.

Awatar użytkownika
Remik
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Remik » 25 sty 2008, 20:13

Końcowy wynik 4:1. Mogło byc wyzej, ale WKS nie wykorzystał kilku sytuacji, szczegolnie Dindane nie mogl sie wstrzelic w bramke Beninu. Wiewiórki zdecydowanie odstawialy od graczy Wybrzeża,zdołali jednak zdobyc gola, a jego autorem byl dla mnie najlepszy pilkarz jak na razie tej druzyny Omotoyossi. Jak dla mnie WKS gra jak na razie najlepsza piłke na tym turnieju i jest zdecydowanym faworytem do koncowego zwyciestwa.

Tymczasem w czwartek rozpętała sie burza po wypowiedzi treenra Beninu który oznajmił, że został poproszony o pomoc w ustawieniu wyniku meczu z Mali. Chciał abym się dowiedział, jakie są możliwości ustawienia wyniku meczu. Powiedziałem mu, że ma dwie minuty na opuszczenie hotelu i wzywam policję. - przyznał selekcjoner "Wiewiórek". Dosyc zaskakujaca informacja.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 25 sty 2008, 22:52

I Nigeria kopie sobie grób. 2 słabe mecze i prawdopodobnie to koniec ich turnieju. No chyba, że WKS w ostatnim spotkaniu wykaże się szczególną ambicją. Ale biorąc pod uwagę, że wystawi drugi garnitur, to Nigeria niezależnie od wyniku swojego meczu z Beninem może nie awansować. A i zwycięstwa Nigerii z Beninem pewny nie jestem, bo nie prezentują nic, coby na to wskazywało.

WKS tak jak można było się spodziewać pokonał Benin i to zdecydowanie 4:1. Pierwsze pół godziny jeszcze się broniły ambitnie "Wiewiórki", ale tylko na tyle im wystarczyło sił i koncentracji. Później już się wszystko posypało. Ale w zespole pokonanych bardzo podobał mi się Omotoyossi - strzelec jedynej bramki. Za długo już chyba nie pogra w tym Helsinborgu z Henką.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”