Prawo jazdy - Strona 13

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Czy masz prawo jazdy ??

Tak
57
45%
Nie i nie mam zamiaru robic
6
5%
Nie ale chce zrobic
63
50%
Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 05 lut 2008, 16:24

To i ja się pochwalę :P O godzinie 13.00 zostałem poinformowany, że za 2 tygodnie mogę zgłosić się po prawko :D

2-gie podejście okazało się szczęśliwe.
MaWiK pisze:teraz Seat do boju

Teraz zarobić na autko :P

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 05 lut 2008, 18:08

A ja jeszcze czekam na egzamin... ale już niedługo :bicz: .

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 05 lut 2008, 19:54

Sero ale to dopiero po sesji i po 2 semestrze....bo póki co samochodem mamy śmigam...ale mama pracuje blisko domu i nie wymaga ode mnie tankowania za swoje więc póki co...luz :)

Seat Ibiza 1,4 5-cio drzwiowy :) Fajnie idzie :)

A jechałem już brata Alfą Romero 156 :) Cudo... 2,5 litra V6 :) Wgniata w siedzenie :) :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 06 lut 2008, 1:37

czy na nowych przepisach trzeba miec wyjezdzone 60 godzin zanim bedzie mozna zdawac? :? dzisiaj tak uslyszalem i nie wiem czy sie pukac w czolo, czy smiac :?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 06 lut 2008, 2:35

Właśnie, kiedy mają wejść te przepisy w życie? Czy one w ogóle zostały już uchwalone?
Słyszałem, że niby będzie można wg nich zdawać na prawo jazdy dopiero od 21 roku życia. I koszta nauki jazdy i egzaminu mają wzrosnąć mocno. Prawda to?

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 06 lut 2008, 4:05

W zeszłym roku słychać było o różnych zmianach, sam słyszałem o wzroście cen, jakiś dodatkowych badaniach oraz szkoleniach (płyty poślizgowe, nawet wjazd w ściane z kartonowych pudełek przy prędkości 100km/h), młodych kierowców przez jakiś czas miały obowiązywać inne (bardziej rygorystyczne) ograniczenia prędkości oraz mieliby oni jeździć oznakowanymi autami, zmienić się miała forma egzaminu teoretycznego (zamiast pytań przedstawione konkretne sytuacje i jak się w nich zachowamy), a do praktycznego miała dojść jazda poza terenem zabudowanym. To przewidywał jednak projekt ustawy, a zmiany wg tego projektu miały być wprowadzane stopniowo. Nie jestem jednak na bieżąco, nie wiem czy coś się zmieniło i kiedy to wszystko wejdzie. W połowie 2007 zmieniło się kilkanaście pytań dotyczących pierwszej pomocy, to na pewno. Pod koniec roku słyszałem o wzroście cen (od początku 2008) ale rozmawiałem ze znajomymi, którzy mają szkołę nauki jazdy i w najbliższych kilku miesiącach jeszcze takie zmiany się nie szykują. Było to jednak kilka tygodni temu i mogło się coś zmienić (tak samo jak te wszystkie propozycje zmian przedstawione przeze mnie).

A tak bardziej optymistycznie... w poniedziałek odebrałem swoje prawo jazdy. Oczywiście z błędem w nazwisku, bo jakżeby inaczej :lol: Mogę z nim jeździć, ale za tydzień muszę wymienić. Przybij piątke Mawik, ja też dopiero za czwartym podejściem :P

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 06 lut 2008, 9:12

Akarin pisze:Słyszałem, że niby będzie można wg nich zdawać na prawo jazdy dopiero od 21 roku życia

Z tego co wiem, to prawko będzie można zdawać już od 16 lat ale po zdaniu konieczna będzie jazda z dorosłym.

Akarin pisze:I koszta nauki jazdy i egzaminu mają wzrosnąć mocno. Prawda to?
Berik pisze:czy na nowych przepisach trzeba miec wyjezdzone 60 godzin zanim bedzie mozna zdawac?
Cena za kurs może wzrosnąć od 10 do 30 % - mówi Andrzej Choina, czyli z 1200 do maksimum 1500 zł. Podwyżki będą wynikały ze wzrostu cen benzyny. Nie zmieni się natomiast wymagana liczba godzin nauki kursanta. Tak, jak dotychczas będzie to 30 godzin. Wejdzie natomiast obowiązkowa nauka jazdy w nocy 2 godziny oraz 4 godziny nauki pierwszej pomocy przedmedycznej.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 06 lut 2008, 12:37

Z tego co wiem, to prawko będzie można zdawać już od 16 lat ale po zdaniu konieczna będzie jazda z dorosłym.
Prawko już od dawna można zdawać od szesnastego roku życia, ale tylko na B1 :] .

SpY
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SpY » 06 lut 2008, 16:37

Obilo mi sie o uszy , ze dodatkowo maja zostac wprowadzone zajecia z psychologiem :lol:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 13 mar 2008, 21:45

No to i mi się udało :D . Teraz trzeba sobie kupić jakieś auto...

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 mar 2008, 21:55

W Łodzi zdawałeś? Za którym razem? Czym jeździłeś? Jak było? Mów coś kurde no :lol:

Gratulacje :wink:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 13 mar 2008, 21:58

W Łodzi, za pierwszym razem :D . Jeździłem Toyotą i nie było tak źle. Za egzaminatora miałem jakąś babkę, na początku coś tam jej się nie podobało ale z czasem złagodniała i przestała mnie wozić po zadupiach :P .

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 13 mar 2008, 22:15

Też dzisiaj zdałem :) Tylko że na A :P

Awatar użytkownika
Bianco
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bianco » 26 mar 2008, 1:10

Nie dawno ukończyłem egzaminy wewnętrzne dziś ide po dowód osobisty i zapis na państwowy :) Zobaczymy co z tego wyjdzie mam nadzieje,że za pierwszym razem mi się uda:)

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 26 mar 2008, 15:24

Prawko łatwa sprawa :P zdałem pół roku temu za pierwszym razem. Troszkę stresu było ale trzeba podejść do sprawy na luzie bo stres w przy tym egzaminie jest najgorszym wrogiem zdającego. Przez 30 minut gadałem z egzaminatorką (fajną klientką) :P więc stresu nie miałem :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”