FMy - Strona 448

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
rdz
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rdz » 24 mar 2008, 19:53

Wilmore pisze:Od ręki potrafię Ci podać lekką ręką setkę prawoskrzydłowych lepszych od niego. Asamoah to typowy snajper, ustawianie go przez researchera na OPP to marny żart.
No to dajesz tą setke :P. Taki drybling, taka szybkość, kiedy grałem Manchesterem został kupiony do WHU, i zawsze w meczacg ze mną robił miazge po prawej stronie boiska.

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 24 mar 2008, 19:58

Piłkarze u mnie np. taki Messi nie radził sobie kompletnie na ofensywnej prawej pomocy a na lewej wymiatał jak nikt inny. Wszystko jest losowe. Tak samo w jednej grze Gyan gra super w ataku a w drugiej lepiej w pomocy.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 mar 2008, 20:00

Jak przeglądam to co wy piszecie to ja gram w innym świecie. Najniższa możliwa liga w Portugalii, tryb gry HC. Po 3 sezonach udało się awansować do drugiej ligi. Trochę dużo, nie jestem z tego wyniku jakoś bardzo dumny. Jednak tryb awansów do drugiej ligi to wyczyn imho niemal jak wygranie LM. Cała 3 liga podzielona jest na 4 grupy: A, B, C, D. W każdej 14 drużyn, więc gra się 26 spotkań w sezonie podstawowym. Wygrywam i ... i nic. Pierwsze 6 drużyn gra w grupach o awans do baraży o awans do pierwszej ligi. Grupa po 6 zespołów każdy z każdym, mecz i rewanż. Kolejne 10 meczy. Potem z każdej takiej grupy po jednym do awansu - więc 4 drużyny. Tutaj mecz i rewanż. Jak wygrasz półfinał to masz awans. Finał to jeden mecz, na neutralnym gruncie, nie wiadomo po co. Najlepsze jest to, że jak w podstawowym sezonie jest 7 na 14 to i tak możesz spaść bo są grupy spadkowe (w pierwszym sezonie miałem nieprzyjemność walczyć w nich). Ogólnie więc z 3 ligi awansują 2 zespoły na 68 zespołów.

Wilmor słusznie zauważył, że wypożyczenia to ryzyko. Taki obusieczny miecz. Potrafią dać wielką siłę (jeśli dobrego zawodnika sprowadzisz), ale po sezonie z ręką w nocniku można się obudzić.

Zastanawia mnie jedno jak znajdujecie talenty np. w Ekwadorze, na Słowacji. Scouta możecie wysłać tak daleko?

rdz
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rdz » 24 mar 2008, 20:08

bellus pisze:Wilmor słusznie zauważył, że wypożyczenia to ryzyko. Taki obusieczny miecz. Potrafią dać wielką siłę (jeśli dobrego zawodnika sprowadzisz), ale po sezonie z ręką w nocniku można się obudzić.
Można sie obudzić z ręką w nocniku, ale o wiele łatwiej idzie awansować do wyższej ligi - zgarnąć większy szmal. Zawodnikom też skoczy wartość, i to nietylko tym, których wypozyczyłeś - bo chyba nikt nie robi jedenastki z samych wypozyczonych ludzi (nawej ja ;)). No a jak masz jakiś solidny klub patronacki, co jest w niższych ligach dośc łatwie do 'osiagniecia' to przecież możesz i kolejny sezon jechać na wypozyczeniach ;). Wiadomo, że to takie budowanie zespołu na krótką mete, o ile w ogóle można to nazwac budowaniem, ale mimo wszystko jest skuteczne ;).
bellus pisze:Zastanawia mnie jedno jak znajdujecie talenty np. w Ekwadorze, na Słowacji. Scouta możecie wysłać tak daleko?
Nie wiem jak to robią inni, ale ja zawsze przeglądam wszystkie kadry takich krajów słynących z talentów. Zarówno seniorskie, jak i u-21, u-19. No a jak masz jeszcze włączoną lige np. Słowacką, to też ręcznie przeczesuje takie tereny. Chyba, że znajdziesz skałta, który orientuje sie w danej lidze, to wtedy jest sytuacja klarowna ;).
Tobik33 pisze:Piłkarze u mnie np. taki Messi nie radził sobie kompletnie na ofensywnej prawej pomocy a na lewej wymiatał jak nikt inny. Wszystko jest losowe. Tak samo w jednej grze Gyan gra super w ataku a w drugiej lepiej w pomocy.
Ja Messim grałem jako AM, ewentualnie lewe skrzydło. Ewentualnie, bo tam śmigał sobie najlepszy pomocnik gry - Silva ;)

edit:
myhalek_acm pisze:Polecam ustawiac z jak najwecej krajow wszystkich pilkarzy wtedy o wiele latwiej jest znalesc pilkarzy poniewaz sa wtedy po prostu w klubach normalni zawodnicy a nie jacys utworzeni przez gre .
No to ty nie powiesz :shock: :)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, 20:11 przez rdz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 24 mar 2008, 20:09

Jak sie gra w FM długo to talenty same wpadają w oko. Scouta też można wysłać. Ja robię tak że wysyłam ich do danych kontynentów Europa zachodnia, wschodnia, Azja itd. i zawsze kogoś znajdą..

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 24 mar 2008, 20:10

Polecam ustawiac z jak najwecej krajow wszystkich pilkarzy wtedy o wiele latwiej jest znalesc pilkarzy poniewaz sa wtedy po prostu w klubach normalni zawodnicy a nie jacys utworzeni przez gre .

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 24 mar 2008, 20:14

rdz pisze:Wilmore napisał:
Od ręki potrafię Ci podać lekką ręką setkę prawoskrzydłowych lepszych od niego. Asamoah to typowy snajper, ustawianie go przez researchera na OPP to marny żart.

No to dajesz tą setke Razz. Taki drybling, taka szybkość, kiedy grałem Manchesterem został kupiony do WHU, i zawsze w meczacg ze mną robił miazge po prawej stronie boiska.
Zgadzam się z rdz Gyan świetnie gra na skrzydle, na ataku jest równie świetny ale jednak jako skrzydłowy bardziej mi pasuje.

Polecam szukanie piłkarzy w Izraelu i Rosji naprawdę ciekawe diamenciki można tam wykopać, a gdy miałem umowy z Maccabi Hajfą i CSKA to co chwile dostawali oferty za swoich piłkarzy.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 mar 2008, 20:28

rdz pisze:Można sie obudzić z ręką w nocniku, ale o wiele łatwiej idzie awansować do wyższej ligi - zgarnąć większy szmal. Zawodnikom też skoczy wartość, i to nietylko tym, których wypozyczyłeś - bo chyba nikt nie robi jedenastki z samych wypozyczonych ludzi (nawej ja Wink). No a jak masz jakiś solidny klub patronacki, co jest w niższych ligach dośc łatwie do 'osiagniecia' to przecież możesz i kolejny sezon jechać na wypozyczeniach Wink. Wiadomo, że to takie budowanie zespołu na krótką mete, o ile w ogóle można to nazwac budowaniem, ale mimo wszystko jest skuteczne

Zgadzam się. Sam teraz byłem zmuszony do takiego kroku - sięgnięcia po graczy z innych ekip. Tylko jedna zasada - nigdy, ale to przenigdy nie płacę za wypożyczenie, czy to kwoty za samą transakcję czy też wynagrodzenia. Napastnik wypożyczony z Porto strzelił około 30 bramek i walnie przyczynił się do mojego triumfu, inna sprawa, że mój własny napastnik strzelił około 40. Jest dokładnie tak jak mówisz o kasie. Tyle, że stosowanie klubu patronackiego - takiego o jakiego prosisz i nagle będąc dajmy na to Górnikiem Zabrze dostajesz Everton uważam za niezgodne z duchem HC. "Używam" tylko takich od górnych, wprowadzonych przez twórców bazy.

myhalek_acm pisze:Polecam ustawiac z jak najwecej krajow wszystkich pilkarzy wtedy o wiele latwiej jest znalesc pilkarzy poniewaz sa wtedy po prostu w klubach normalni zawodnicy a nie jacys utworzeni przez gre .
Jak sie gra w FM długo to talenty same wpadają w oko. Scouta też można wysłać. Ja robię tak że wysyłam ich do danych kontynentów Europa zachodnia, wschodnia, Azja itd. i zawsze kogoś znajdą..

Tak i klub z 3 ligi portugalskiej wyśle scouta do Malezji. Śmiechu warte.

To jest dopiero realne. Zaczynam jako 30 latek bez doświadczenia i zapadły mi po ostatniej podróży dookoła świata talenty z Ekwadoru, Boliwii, Serbii, etc.

Co do ręcznego przeglądania reprezentacji to jeszcze od biedy. Tylko tak czy inaczej scouting.

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 24 mar 2008, 20:31

bellus pisze:Tak i klub z 3 ligi portugalskiej wyśle scouta do Malezji
Jak masz w miarę dobrego scouta to czemu nie (mało prawdopodobne)? choć wątpię że kogoś znajdzie w Malezji bo pewnie na dużej bazie to wczyta z 3 zawodników max.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 mar 2008, 20:37

Jak masz w miarę dobrego scouta to czemu nie (mało prawdopodobne)? choć wątpię że kogoś znajdzie w Malezji bo pewnie na dużej bazie to wczyta z 3 zawodników max.
Scoutów mam świetnych (o tym zaraz). Mało prawdopodobne to mało powiedziane. Nie realne jest, żeby klub 3 ligowy miał tak duże fundusze aby posyłać skautów w obszar większy niż region. Ja mogłem (będąc w 3 lidze) tylko po Portugalii szukać.

Co do scoutów. Dałem ogłoszenie i zatrudniłem na początku gry dwóch młodych około 30 mieli atrybuty około 10 znaczące. Teraz po 3 latach gry Ci sami mają te atrybuty w okolicach 18.

Moje szanse na wygranie drugiej ligi są oceniane na 1 do 210.

rdz
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rdz » 24 mar 2008, 20:54

Tak apropo HC, pewnie nie wszyscy wiedza o co chodzi, więc zapraszam do lektury ;)
http://forumcm.net/lofiversion/index.php/t8.html

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 24 mar 2008, 21:02

bellus pisze:Moje szanse na wygranie drugiej ligi są oceniane na 1 do 210.

Moje szanse na wygranie LM, klubem z Irlandi Północnej co roku wynoaszą: 1 do 5000 :lol:

Co do trybu Hc to musze przyznać spore wyzwanie. Kiedyś napewno sprubuje, ale to chyba po maturze :P

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 mar 2008, 21:03

bellus pisze: Wilmor słusznie zauważył
WILMORE!
rdz pisze:Taki drybling, taka szybkość, kiedy grałem Manchesterem został kupiony do WHU, i zawsze w meczacg ze mną robił miazge po prawej stronie boiska.
Ale ma beznadziejne dośrodkowania, nie nadaje się zwyczajnie na skrzydłowego. To też zależy w jakim ustawieniu - jeśli typowym dla WHU czy Barcy w FM, czyli dwóch skrzydłowych napastników, to rozumiem doskonale, że mogą być świetnymi skrzydłowymi.
Jednak jeśli mówimy o stricte skrzydłowym, to Gyan się nie nadaje na piłkarza, który musi zapieprzać od obrony do ataku przez cały mecz - wytrzyma, ale po prostu będzie nieprzydatny.
To piłkarz stricte ofensywny, żaden z niego klasyczny skrzydłowy.
bellus pisze: Zastanawia mnie jedno jak znajdujecie talenty np. w Ekwadorze, na Słowacji. Scouta możecie wysłać tak daleko?
Nie możecie, przeglądam kluby ręcznie, mając odkrytych wszystkie atrybuty - wiem, ułatwienie, ale zwyczajnie milej mi się gra, nie chce mi się rzucać za dużych wyzwań grze.
bellus pisze:nagle będąc dajmy na to Górnikiem Zabrze dostajesz Everton uważam za niezgodne z duchem HC.
Dlaczego?
bellus pisze: Moje szanse na wygranie drugiej ligi są oceniane na 1 do 210.
Moje w Division 1 to 1-180. Wygrywam mecz za meczem i mam aktualnie 8 punktów przewagi nad v-ce liderem i gram z nim zaraz u siebie.
Krótko - te wyliczenia buków można o kant dupy potłuc.

Awatar użytkownika
dziki
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 66
Kibicuję: Arsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki » 24 mar 2008, 21:07

Wlasnie sie zastanawialem nad Gyanem, chcialem Anelke,ale nie puszcza go za mniej niz 15 mln...

Awatar użytkownika
DominoWalcz
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DominoWalcz » 24 mar 2008, 22:32

mam pytanie odnosnie talentow. PA to jest potencial ability, no nie? A jaki poziom potencjalu jest dobry? Bo widze, ze pojawiaja sie nawet liczby ujemne, wiec nie wiem jak to odbierac. Pomozcie. :idea:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”