Formula 1 - Strona 49

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 06 kwie 2008, 11:59

Jeszcze 1,5h do wyścigu. Nie mogłem oglądać klasyfikacji wczoraj na żywo ale gdy usłyszałem w radiu informacje o tym że Polak pojedzie z pierwszego pola bardzo się ucieszyłem a jeszcze bardziej zdziwiłem.
Kubica musi dziś dobrze ruszyć. Tak na prawdę ten wyścig będzie sprawdzianem dla BMW czy są w stanie rywalizować na równi z Ferrari i McLareanem. Najważniejsze że znów w karierze Kubicy ktoś mu nie przeszkodził. Będzie cholernie ciężko obronić 1 miejsce.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 06 kwie 2008, 12:18

Będzie ciężko, ale przecież przed sezonem nikt nie mówił, że będzie łatwo :smoke: Przede wszystkim najważniejszy będzie start, potem powinno być dobrze. Ja boje się jedynie o start i o zjazdy do pit stopów, na których Robert może dużo stracić, bo jeżeli chodzi o samą jazdę to powinno być ok. Gorzej z długą prostą. Jestem jednak dobrej myśli i jak wejdę na forum o 16:00 to mam nadzieję wszyscy będziemy świętować, największy sukces Polaka w sportach motorowych. :twisted:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 06 kwie 2008, 15:30

Było ciężko ale Robert dał radę i znów pokazał się z dobrej strony ! Wyścig pokazał że BMW jest lepsze niż w ubiegłym sezonie ale nadal jest za Ferrari. Brakuje mocy, było to widać na początku przy starcie jak i przy klasyfikacji największy prędkości gdzie BMW było daleko.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 kwie 2008, 15:32

Dokładnie, jeszcze im brakuje, ale Robert na tych technicznych odcinkach nadrabiał. Ogólnie nalezy się cieszyć. Zawsze to podium.
Prawdą jest, że BMW prowadzi w klasyfikacji konstruktorów ?

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 06 kwie 2008, 15:35

fieldy pisze:Prawdą jest, że BMW prowadzi w klasyfikacji konstruktorów ?

Tak:D

Co do wyścigu to czego się spodziewałem sprawdziło się czyli trzecie miejsce :D Zobaczymy jak Będzie w Hiszpanii bo BMW zapowiadało duże zmiany właśnie przed tym GP, ale zobaczymy jak będzie :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 kwie 2008, 15:41

Bardzo dobrze. Start chyba Robertowi trochę nie wyszedł bo dał się wyprzedzić dwóch rywalom błyskawicznie, ale to nic. Potem wszystko poszło dobrze. Od dawna wiadomo, że im mniej długich prostych tym lepiej dla Kubicy. Niestety bolidy BMW są wolniejsze od pozostałych (nie tylko od Ferrari i McLarena), ale z czasem może i w tej kwestii coś się poprawi. Progres i tak jest i to bardzo cieszy.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 06 kwie 2008, 15:41

Ja jestem pod wrażeniem postępu jaki wykonało BMW. Niby się tam mówiło że w tym sezonie będą walczyć o podium ale tak naprawdę chyba nikt w to nie wierzył, a tu proszę. Oczywiście dzisiaj kolejny ogromny sukces Roberta i należą mu się wielkie gratulacje. Osobiście myślałem, że miał mniej paliwa w kwalifikacjach :)

Hamilton pokazał dzisiaj klasę :lol:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 06 kwie 2008, 15:51

Kubica w wywiadzie mówi o jakimś oleju i problemach z tylnymi oponami i zapowiada że będzie lepiej.
Massa też wspomniał coś o oleju.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 06 kwie 2008, 15:52

Łukasz_ pisze:Kubica w wywiadzie mówi o jakimś oleju i problemach z tylnymi oponami i zapowiada że będzie lepiej.
Massa też wspomniał coś o oleju.
Chodzi o to jak się rozwalił bodajże Vettel. Była wtedy przez jakiś czas żółta flaga w tym miejscu.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 12 kwie 2008, 9:42

Przedsiębiorcy z Krakowa chcą budować w mieście profesjonalny tor Formuły 1. Zapewniają, że ich gotowy już projekt spełnia restrykcyjne wymagania organizatorów wyścigów.

Długość - nieco ponad 4 km. Całkowita powierzchnia terenu - 210 ha. Odległość od centrum miasta - 10 km, od autostrady - 1700 m, od lotniska - 8 km autostradą. - Parametry są idealne. A to wszystko w bardzo atrakcyjnym turystycznym mieście, z dobrą infrastrukturą hotelową, restauracyjną. Bardzo niewiele polskich lokalizacji spełnia wyśrubowane kryteria, które są warunkiem do rozgrywania imprez Formuły 1 - podkreśla dr Bogusław Podhalański z Politechniki Krakowskiej (jest też prezesem Inter Projekt Group). To pod jego kierunkiem na PK powstawał projekt toru wyścigowego na krakowskim Pasterniku

Inwestycją zainteresowało się kilku krakowskich przedsiębiorców. - Budowa takiego obiektu to koszt kilkuset milionów dolarów. Na przykład tor w Bahrajnie kosztował 200 mln dolarów. Taki obiekt jest szansą na doskonałą promocję miasta na całym świecie. A dobrze przygotowany może być bardzo opłacalną inwestycją - przekonuje Artur Wójcicki, przedsiębiorca, pasjonat sportów motorowych. Inny dodaje, że kapitał na realizację projektu może pochodzić zza granicy, z międzynarodowych funduszy inwestycyjnych. Biznes liczy też na pomoc samorządu, bo inwestycja ma "rozwinąć cały region".

Projekt krakowskiego toru F1 zakłada budowę kilku trybun (w tym jednej głównej - przy prostej startowej), zaplecza technicznego, medialnego, boksów, parkingów (mogłyby one służyć jako Park&Ride dla miasta), izolacji akustycznej oraz mniejszego toru crossowego.
Taką wiadomość podała dziś Gazeta Wyborcza, Sądzę że jest to możliwe ale jeszcze nie teraz może za parę lat. Oczywiście będziemy musieli znaleźć zamożnych inwestorów żeby taki tor mógł powstać . Wartość na pewno nie osiągnie takiej kwoty jak w Bahrajnie gdyż tamten tor budowano na pustyni trzeba było utwardzić teren i w ogóle. Pomysł dobry ale tak jak już wcześniej pisałem gotowy do realizowania za jakieś 5-10 lat na pewno nie wcześniej.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 26 kwie 2008, 16:20

Dziś Robert w kwalifikacjach był 4 :brawo: Na szczególną zasługę i słowa uznania zasługuje jazda Alonso pewnie ma mało paliwa ale to i tak wielki wyczyn takim autem chociaż Renault jest coraz lepsze. To o miłej niespodziance tyle szkoda że Heidfeld dopiero 9 bo w takim układzie BMW spadnie chyba na 2 lub 3 w kwalifikacji konstruktorów

A Ci co nie wiedzą jak się zakończyły qual. tu mają wyniki :

1 K.Raikkonen Ferrari 1:21.813
2 F.Alonso Renault 1:21.904
3 F.Massa Ferrari 1:22.058
4 R.Kubica BMW Sauber 1:22.065
5 L.Hamilton McLaren 1:22.096
6 H.Kovalainen McLaren 1:22.231
7 M.Webber Red Bull 1:22.429
8 J.Trulli Toyota 1:22.529
9 N.Heidfeld BMW Sauber 1:22.542
10 N.Piquet Renault 1:22.699
11 R.Barrichello Honda 1:21.049
12 K. Nakajima Williams 1:21.117
13 J.Button Honda 1:21.211
14 T.Glock Toyota 1:21.230
15 N.Rosberg Williams 1:21.349
16 S.Bourdais Toro Rosso 1:21.724
17 D.Coulthard Red Bull 1:21.810
18 S.Vettel Toro Rosso 1:22.108
19 G.Fisichella Force India 1:22.516
20 A.Sutil Force India 1:23.224
21 A.Davidson Super Aguri 1:23.318
22 T.Sato Super Aguri 1:23.496

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 kwie 2008, 16:57

Alosno to chyba na oparach jechał. Kibicom w Katalonii potrzebny jest dobry występ Hiszpana tak więc widocznie postawili na kwalifikacje co by się bilety rozeszły chociaż :wink:

Robert bardzo ładnie. Zaczynam się już przyzwyczajać :P

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 kwie 2008, 16:58

Ja jestem zadowolony w wyników, widać, że Robert ma sporo paliwa, bo w 2 rundzie był wyraźnie mocniejszy na tle rywali niż w 3, więc są szanse na skok z czasem na podium, bo Alonso ma pewnie bardzo mało paliwa, choć sam wynik imponujący, nie tylko ze względu na to jak się Fernando spisał, ale chyba głównie ze względu na duży skok technologiczny ekipy z Renaulta.
Słowem będzie ciekawie, bo mamy kierowców z 4 teamów walczących o podium i dzięki temu do oglądania jest znacznie więcej niż rok temu gdzie były tylko 2 możliwości.

A odnośnie zwycięscy to z palcem w nosie powinien wygrać Raikkonen.

No i na koniec co do spadku BMW, to oczywistym było od początku że Ferrari ich "chapnie". Z Maclarenem dalej nic nie wiadomo bo po odejściu Alonso chyba mają problemy z optymalnymi ustawieniami bolidu (a może brakuje materiałów od Ferrari :twisted: )

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 26 kwie 2008, 17:03

Szkoda że wyścig o 14 bo o 15 gra włoska :P

Ogólnie bez większych niespodzianek. Miałem taką cichą nadzieje że zabraknie Heidfilda w najlepszej 10 no ale jak to powiedzieli komentatorzy " prześlizgnął się ".

Co do wyścigu Ferrari 1 miejsca nie powinno oddać. Strategia BMW w końcu zaczyna chyba być dobierana pod Roberta. Jeżeli ma dużo paliwa to powinien być na podium. Musi się obronić zaraz na początku przez Hamiltonem i może zrobić to co 3 tygodnie temu zrobił Massa naszemu Robertowi :lol:
Alonso z czasem powinien spaść. Nie będzie na podium IMO.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 26 kwie 2008, 17:07

Łukasz_ pisze:Miałem taką cichą nadzieje że zabraknie Heidfilda w najlepszej 10

Ja tam wolę by obaj jeździli w Q3 bo chcę aby team Roberta był jak najwyżej w generalnej klasyfikacji konstruktorów :P:D Jeśli miałoby kogoś zabraknąć to albo Kimiego ( jest jedynym zagrożeniem dla Roberta jutro bo na takim torze sądzę że Massa coś sknoci w końcu na treningach parę razy go obracało :lol:) No i oczywiście nie obraził bym się gdyby zabrakło Hamiltona :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”