Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 400

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 18 kwie 2008, 20:12

RealFan pisze:Villa nie jest gorszym pilkarzem od Torresa.
Może i nie jest gorszy ale jest niesprawdzony w Anglii. Kto da gwarancję że nie zakończy swojej przygody na wyspach ja Morientes albo Luque? Za 30 baniek to dość duże ryzyko.
RealFan pisze:30 mln to i tak cena promocyjna, bo w normalnych okolicznosciach, gdy Valencia byla w czolowce tabeli to nie brali pod uwage takiej mozliwosci by zaakceptowac 70 mln za Ville.
Taaa. 70 milionów to mogą rzucić jako cenę zaporową bo nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci tyle za niego.
Jestem zwolennikiem tego transferu ale nie za taką cenę. Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi Villi to prezes obiecał mu że będzie mógł odejść po tym sezonie więc mam nadzieję że uda się go kupić za niższą kwotę.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 kwie 2008, 20:20

Torres tez byl niesprawdzony w Anglii. A mimo to nikt sie nie bal dac za niego duzej kasy. Eduardo tez byl niesprawdzony w Anglii, a mimo to po srednim poczatku gral juz tylko lepiej. Van Persie tez byl niesprawdzony w Anglii to samo van Nistelrooy i wielu wielu innych. Sa tacy pilkarze, ktorzy poradza sobie praktycznie wszedzie. Jest mozliwosc, ze przez jakis czas beda grac gorzej niz tak naprawde sa w stanie, ale generalnie ponizej pewnego poziomu w wiekszosci przypadkow nie schodza. Villa ma takie umiejetnosci, ze musialby dac rade. Bylbym o niego duzo bardziej spokojny niz o np. Benzeme. Duzo bardziej.
amolinn pisze:bo nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci tyle za niego.
Chelsea zlozyla taka oferte przed sezonem.

Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 18 kwie 2008, 20:30

RealFan pisze:Torres tez byl niesprawdzony w Anglii.
I dlatego wszyscy dziwili się że Liverpool dał za niego taką kasę. Przed sezonem prawie wszyscy krytykowali ten transfer. To trochę jak rosyjska ruletka. Liverpool akurat wygrał.
RealFan pisze:Eduardo tez byl niesprawdzony w Anglii, a mimo to po srednim poczatku gral juz tylko lepiej.
Eduardo kosztował 3 razy mniej. Od piłkarza kupionego za 30 baniek wszyscy będą wymagać żeby grał na miarę swoich możliwości już od początku. Nie będzie on miał tak jak Chorwat taryfy ulgowej na początku.
Może i Villa sobie poradzi a może i nie. Benzemy też nie kupiłbym za taką kwote.
RealFan pisze:Chelsea zlozyla taka oferte przed sezonem.
Chyba nie nazwiesz właścicieli Chelsea normalnymi?

ddworakk
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddworakk » 18 kwie 2008, 20:42

A ja nie rozumiem skad sie biora ogolnie ceny za pilkarzy i o jakich sumach mowi sie w przypadku Ronaldinho czy CR...

A nie porownujmy Davida Villi do jak mu tam...? Amauri no Amauri.
Villa to jeden z najlepszych napastnikow na swiecie.
A porownujac go do torresa to w rep. Hiszpani stzrelil podobna ilosc goli mimo ze ma 2 razy mniej wystepow od Torresa...
Poza tym otwarcie mowi ze interesuje go Arsenal.

Tak sobie mysle...
Wenger mowil o 1 klasowym pilkarzu a po slowach Davida Villa mowi teraz o 2 wie cmoze to wlasnie Hiszpan jest tym drugim. :lol:
Ja bym sie cieszyl niezmiernie nie wiem jak Wy ale jestem jak najbardizej zwolennikiem talentu Villi.
Poza tym nawet z Villa i Adebayorem robin lawki grzec nie musi nie raz grywal na skrzydle nie raz byl lacznikiem (miedyz pomoca a atakiem), bardzo czesto zreszta cofa sie po pilke by rozegrac ja z tylu. Poza tym w przypadku kontuzji chociazby Rosicky'ego nie musielibysmy ogladac w pomocy... Eboue.
Może i nie jest gorszy ale jest niesprawdzony w Anglii.
Kazdy byl kiedys niesprawdzony...

Co do Mathieu to nie wierze w jego odejscie...
Gra w jednym z najlepszych klubow na swiecie w dodatku ma miejsce w wyjsciowym skladzie i to raczej miejsce niepodwazalne, gdzie mialby odejsc? A zwlekanie z kontraktem to pewnie kwestia "kilku tysiaczkow".

Jescze co do Villi to jestesmy na 3 miejscu bogaczy na swiecie wiec stac nas na kazdego... Kwestia czy Arsene chce miec takiego pilkarza. A jesli sam przyznaje ze jest zwolennikiem jego talentu to mozemy licyzc sie z transferem Villi. Oczywiscie cena odegra najwazniejsza role.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, 20:48 przez ddworakk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 kwie 2008, 20:45

Torres w Atletico nie mogl w pelni rozwinac skrzydel. Byc moze za duzo od niego wymagano, trudno powiedziec. Gral naprawde dobrze, pokazywal to co potrafi, czasem troche brakowalo tylko bramek. Dla Beniteza jednak ten transfer nie byl zadnym ryzykiem, bo on znal tego pilkarza i wiedzial co moze z niego wyciagnac, jesli tylko sie go odpowiednio wprowadzi do druzyny. Ma wystarczajace umiejtnosci do tego by grac wszedzie. Nie jeden i nie dwa kluby byly gotowe zaplacic za niego solidna sumke i to juz kilka lat temu. Z Torresem jednyna niewiadoma bylo tylko to ile bedzie strzelal bramek,bo to, ze poza tym bedzie gral swietnie bylo wiadome. Jak Widac Rafa dobrze wiedzial jak mu nastawic celownik. A Villi celownika nastawiac nie trzeba.
amolinn pisze:Eduardo kosztował 3 razy mniej.
Z tego co mi wiadomo kwoty transferu oficjanie nie ujawniono, a spekulowalo sie o 24 mln. Trzy razy mniej?

Nie mozna mowic, ze nie kupujmy go, bo nigdy nie gral w tej lidze. Kuzwa kiedys musi zagrac. Gdyby tak podchodzono do sprawy to Zidane nigdy nie odszedlby z Francji, Kaka z Brazylii, Ruud z Holandii, Toure z Afryki, CR z Portugalii itd.
amolinn pisze:Chyba nie nazwiesz właścicieli Chelsea normalnymi?
Jest co najmniej kilka klubow, ktore 30 mln za Ville dalyby bez chwili zastanowienia.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 18 kwie 2008, 20:56

amolinn pisze:Chodzi mi głównie o to że 30 mln to powinien kosztować zawodnik który już jest wielką gwiazdą. Jak na przykład Ribery czy Torres.
Czas umierac.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 18 kwie 2008, 21:04

amolinn pisze:trochę jak rosyjska ruletka. Liverpool akurat wygrał.

Tylko że kto nie ryzykuje ten nie wygrywa :lol:
ddworakk pisze:Kwestia czy Arsene chce miec takiego pilkarza
Dla mnie bardziej kwestia czy Wenger będzie chciał wyłożyć tyle kasy bo do tego nigdy nie był skłonny :roll:

Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 18 kwie 2008, 21:08

ddworakk pisze:Jescze co do Villi to jestesmy na 3 miejscu bogaczy na swiecie wiec stac nas na kazdego...
Jesteśmy na 3 miejscu jeśli chodzi o przychody ze sprzedarzy biletow, koszulek, praw w telewizji itp. Nikt nie liczy tutaj możliwości finansowych prywatnych sponsorów.
RealFan pisze: Z tego co mi wiadomo kwoty transferu oficjanie nie ujawniono, a spekulowalo sie o 24 mln. Trzy razy mniej?
Z tego co mi wiadomo to 10mln. Wyobrażasz sobie Wengera wydającego 24mln? :lol:
RealFan pisze: Nie mozna mowic, ze nie kupujmy go, bo nigdy nie gral w tej lidze. Kuzwa kiedys musi zagrac. Gdyby tak podchodzono do sprawy to Zidane nigdy nie odszedlby z Francji, Kaka z Brazylii, Ruud z Holandii, Toure z Afryki, CR z Portugalii itd.
Nie chodzi mi o to żeby nie kupować. Uważam tylko cenę za trochę wysoką. Nigdzie nie kwestionowałem umiejętności Hiszpana. Co więcej napisałem że sam jestem wielkim zwolennikiem tego gracza. Tylko nie za taką cenę
Jest co najmniej kilka klubow, ktore 30 mln za Ville dalyby bez chwili zastanowienia.
Chodzilo mi o te 70 mln. Chyba o tym pisałeś? :wink:

Ryzyko ze sprowadzeniem zawodnika za taką kase jest zawsze niezależnie skąd i niezależnie w jakim wieku (przykład Szewczenki). Problem jest natomiast taki że Villa ma 26 lat. Jeśli nie sprawdziłby się, posiedziałby 2 lata na ławce, to kto wyłożyłby jakąś satysfakcjonującą kwotę żeby go odkupić. Już z Reyesem był problem a był młodszy. oczywiście chciałbym żebyśmy go kupili, a on stałby się wielką gwiazdą Premiership ale jakoś trudno mi na to nie spojrzeć z takim entuzjazmem jak niektórzy z was.

Tymczasem Henry co jakiś czas wspomina jak to tęskni za Londynem. Ciekaw jestem czy widzielibyście go z powrotem w koszulce Kanonierów. Ja chętnie(oczywiście za przyzwoitą cenę).

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 kwie 2008, 21:20

amolinn pisze:Z tego co mi wiadomo to 10mln. Wyobrażasz sobie Wengera wydającego 24mln?
Pfff...Przypomnij sobie ile kosztowal Reyes. Mi duzo latwiej uwierzyc w 24 mln niz w 10 za Eduardo - za dobrze gral i w lidze i w reprezentacji, zeby oddli go tak tanio.
amolinn pisze:Tylko nie za taką cenę
A za jaka? Kto przy zdrowych zmyslach odda takiego pilkarza jak Villa za mniejsze pieniadze? :lol:

70 mln to kwota wynikajaca z determinacji Chelsea. Wczesniej skladali nizsze oferty po 30 i troche wiecej milionow, ale jak widac cos w tym pilkarzu widzieli i ja im sie nie dziwie. 70 mln to kwota ogromna, ktorej wart nie jest tak naprawde zaden pilkarz. Ale to, ze ktos jest wart iles tam nie znaczy, ze nie mozna za niego zaplacic wiecej. Romka atomka stac na taki wydatek i nawet go nie zauwazy w swoim portfelu, wiec czemu mial nie sprobowac? Zespol zyskalby na tym ogromnie duzo.

Z calym szacunkiem, ale Reyes i Villa to pilkarze troche innego kalibru.

Naprawde w przypadku Davida nie powinno sie patrzec takimi kryteriami, co bedzie, jak sie nie sprawdzi? Bo to jest bardzo malo prawdopodobne, zwlaszcza w Arsenalu, ktory preferuje pilke idealnie do Hiszpana pasujaca.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 18 kwie 2008, 21:25

ddworakk pisze: A nie porownujmy Davida Villi do jak mu tam...? Amauri no Amauri.
Villa to jeden z najlepszych napastnikow na swiecie.
Amauri ma jedną wadę - jest piłkarzem z pechem, gra w Palermo, choć potencjał ma na Milan, Barcelonę czy United.
To taka kopia Adebayora - wysoki, silny, dość szybki, świetny technicznie i skuteczny. Amauri ma tego pecha, że nie gra w Valencii, w której przez ostatnie lata mógłby się wypromować, tylko w jakimś Palermo, gdzie kolegów z zespołu ma sporo słabszych. Gdyby grał w zespole z najwyższej półki, to wierz mi, ktoś musiałby na głowę upaść, żeby pisać "jak mu tam...".
Arsenal by bardzo dobrze zrobił ściągając go, problem jest jeden - duet Amauri-Adebayor to dwóch identycznych piłkarzy, a raczej żaden z nich na ławce nie będzie chciał siedzieć.

Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 18 kwie 2008, 21:29

RealFan pisze: Pfff...Przypomnij sobie ile kosztowal Reyes. Mi duzo latwiej uwierzyc w 24 mln niz w 10 za Eduardo - za dobrze gral i w lidze i w reprezentacji, zeby oddli go tak tanio.
Tyle że przychodził z Chorwacji a nie z Hiszpanii. To dość znacząca różnica. W reprezentacji zaczęło być o nim głośno dopiero podczas tych eliminacji i to głownie dzięki bramce strzelonej Anglikom. A to że był królem strzelców i najlepszym piłkarzem ligi chorwackiej? Czy to od razu znaczy że piłkarz musiał kosztować 24mln? Jak dla mnie 10 mln (być może funtów, nie wiem dokładnie :P ) jest jak najbardziej realne.
RealFan pisze:A za jaka? Kto przy zdrowych zmyslach odda takiego pilkarza jak Villa za mniejsze pieniadze? Laughing
No tak z 20 mln uważam za rozsądną cenę.
RealFan pisze:Romka atomka stac na taki wydatek i nawet go nie zauwazy w swoim portfelu, wiec czemu mial nie sprobowac?
Właśnie przez takie myślenie ceny piłkarzy są windowane daleko poza granice rozumu.
RealFan pisze:Naprawde w przypadku Davida nie powinno sie patrzec takimi kryteriami, co bedzie, jak sie nie sprawdzi? Bo to jest bardzo malo prawdopodobne, zwlaszcza w Arsenalu, ktory preferuje pilke idealnie do Hiszpana pasujaca.
Nic nie jest pewne. Zresztą my tu sobie dywagujemy na temat czy się sprawdzi czy nie a on pewnie i tak do nas nie trafi :roll:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 kwie 2008, 21:39

Ile Eduardo kosztowal nie wiemy. Mi duzo latwiej uwierzyc w kwote 24 mln. Tobie latwiej w ta duzo nizsza. Nie wiem jakim interesem dla Chorwatow byloby oddac go za 10 mln, ale co tam. Przeciez pogralby jeszcze troche u nich, a w tym czasie jego cena skoczylaby bardzo mocno. I wtedy ktos inny zaplacilby te wieksze pieniadze. Nie bylo wazne, skad przychodzil, tylko jakim jest pilkarzem. To to jest podstawowym kryterium w cenie, a nie to czy sprzedawalo Dynamo Zagrzeb czy Murcia. Inne rzeczy moga wplynac na cene, ale sa czyms mniej istotnym od klasy zawodnika i czasu obowiazywania jego kontraktu z klubem.
amolinn pisze:No tak z 20 mln uważam za rozsądną cenę.
Chyba za Guize. 20 mln euro to za Ville oferta tak smieszna, ze az wstyd ja skladac.
amolinn pisze:a on pewnie i tak do nas nie trafi
To by bylo najlepsze, szkoda, zeby La Liga stracila takiego pilkarza :P

Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 18 kwie 2008, 21:49

RealFan pisze:Nie wiem jakim interesem dla Chorwatow byloby oddac go za 10 mln, ale co tam.
Przecież dla Dynama to i tak była już wysoka kwota. Kiedykolwiek wcześniej sprzedali kogoś za więcej?
RealFan pisze:Nie bylo wazne, skad przychodzil, tylko jakim jest pilkarzem. To to jest podstawowym kryterium w cenie, a nie to czy sprzedawalo Dynamo Zagrzeb czy Murcia. Inne rzeczy moga wplynac na cene, ale sa czyms mniej istotnym od klasy zawodnika i czasu obowiazywania jego kontraktu z klubem.
Tylko ciekawe skąd można by dowiedzieć się czy jest już piłkarzem klasy światowej czy dopiero zawodnikiem który może nim stać się, skoro nigdy nie miał szansy zagrać na najwyższym poziomie.
RealFan pisze:Chyba za Guize. 20 mln euro to za Ville oferta tak smieszna, ze az wstyd ja skladac.
Jak sobie przypomnę za ile odchodził Henry to ta kwota nie wydaje się śmieszna

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 18 kwie 2008, 21:55

amolinn pisze:Jak sobie przypomnę za ile odchodził Henry to ta kwota nie wydaje się śmieszna
Heh Milan daje za RvN 4 mln. Wartość piłkarza zależy poza umiejętnościami także od wieku. Henry już swojee lata ma a IMO dostaliście za niego dośc ładne pieniądze, i to był raczej ostatni gwizdek by zgarnąć taką pule za "14".

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 kwie 2008, 21:59

amolinn pisze:Kiedykolwiek wcześniej sprzedali kogoś za więcej?
Pewnie nie, ale mieli w kadrze pilkarza o klasie swiatowej i doskonale zdawali sobie sprawe z tego, ile mozna na nim zarobic.
amolinn pisze: Tylko ciekawe skąd można by dowiedzieć się czy jest już piłkarzem klasy światowej czy dopiero zawodnikiem który może nim stać się, skoro nigdy nie miał szansy zagrać na najwyższym poziomie.
Kiedy pilkarz jest regularnie obserwowany mozna ocenic jego umiejetnosci i potencjal. Nawet gdy wiekszosc spotkan rozgrywa z srednimi przeciwnikami. Tutaj nie licza sie tylko bramki, ale bardzo wiele innych kryteriow, jak to, jak radzi sobie w walce o gorne pilki, jak gra na linii spalonego, na ile dobrze sie ustawia, czy potrafi zgubic krycie, jaka ma technike, drybling, podanie, jak gra lewa noga, jak gra prawa, na ile jest wszechstronny, czy jest szybki, jak wspolpracuje z partnerami, jak reaguje na wydarzenia na boisku i wiele wiele innych czynnikow.

Gdyby przy ocenie gracza patrzono tylko na to z jakimi gra rywalami to Blaszczykowski nigdy nie trafilby do Wisly i wielu pilkarzy swiatowej klasy nigdy nie zrobiloby takiej karierty, jaka zrobili.
amolinn pisze:Jak sobie przypomnę za ile odchodził Henry to ta kwota nie wydaje się śmieszna
To teraz przypomnij sobie okolicznosci transferu Henry'ego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”