Matura - Strona 65

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 22 kwie 2008, 18:08

rdz pisze:A gdzie sie na studia wybierasz?
dziennikarstwo i komunikacja spoleczna we wrocku albo iberystyka

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 kwie 2008, 18:28

Berik pisze:z ksiazkami do parku
:o
Świat się zmienia :lol:
Berik pisze:najbardziej mnie zastanawia po co rzucam sie na gleboka wode wzgledem polskiego
Spokojnie. Rozszerzony polski wcale nie musi być trudny. Obstawiałbym, że rozszerzony WOS będzie trudniejszy nie wspominając już nawet o historii.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 22 kwie 2008, 18:43

Mentor pisze:Obstawiałbym, że rozszerzony WOS będzie trudniejszy
moze dlatego sie tego nie obawiam,bo wiem,ze mam duza wiedze :wink: troche testow porobionych....polski. Ten klucz [*] przyprawia mnie to o zawrot glowy

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 kwie 2008, 19:13

Berik ja też pisze wos ale podstawę. Nie wiem jak rozszerzony ale podstawowy był prosty. Bez większych przygotowań z obu próbnych miałem 90% 8)

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 22 kwie 2008, 20:04

Mentor pisze:Spokojnie. Rozszerzony polski wcale nie musi być trudny. Obstawiałbym, że rozszerzony WOS będzie trudniejszy nie wspominając już nawet o historii.
Tego się obawiam, mianowicie tego trudnego rozszerzonego WOS-u. Fakt, maturę to ja w tamtym roku pisałem, ale niestety średnia 70% z polskiego, angola i wspomnianego WOS-u nie urządziła mnie i na socjologię dzienną na UMKw Toruniu się nie dostałem. A to z racji tego, że zdawałem podstawowo.

A teraz po półrocznym pobycie w Anglii, pewny tylko jestem zdania angola na dobrym poziomie, a porwałem się jeszcze na rozszerzenie z WOS-u i polskiego :D Żeby tylko nie klęska.. :wink:

A co możecie powiedzieć o próbnych maturach z WOS-u i polskiego? Trudno czy nie bardzo było?

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 22 kwie 2008, 20:12

Mefiu pisze:A co możecie powiedzieć o próbnych maturach z WOS-u i polskiego? Trudno czy nie bardzo było?
zalezy kto jakie pisal. Operonowska (z grudnia bodajze) byla naprawde latwa i przystepna (chodzi mi o wos,aczkolwiek z innych przedmiotow slyszalem od znajomych,ze takze). z polskiego nie widzialem :wink:
ja pisalem na poczatku stycznia z OKE i co do wosu,to trudne byly teksty zrodlowe, natomiast wypracowanie przystepne bardzo.

Polski tez trudny. Angielski ekstremalnie :? z tej styczniowej wszystkie byly bardzo trudne ale moze z tego wzgledu,ze OKE szykowalo wszystko na szybko i nawet plyt do jezykow nie przyslano,tylko nauczyciele czytali z transkrypcji :roll: co wiecej,szkola sama drukowala testy z przyslanej plyty i sama wkladala do kopert .

Nastepne probne byly w marcu i raczej korzystne(nie liczac wypracowania na polskim).

PS: wszyscy sie boja wosu i zastanawiam sie dlaczego :think:

Łukasz
podstawy wszystkie sa latwe :wink: matmy obowiazkowej jeszcze nie ma,wiec nie zdac matury z podstawa,to trzeba byc naprawde parapetem. Oczywiscie 90% to bardzo ladny wynik,ale jednak podstawa :wink: ale jesli wystarczy , to po co sie wysilac :wink:

Awatar użytkownika
Grand
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 22 kwie 2008, 20:28

a ja nie wiem dlaczego wszyscy za wos sie biorą? :think: moze sie czepiam ale po wosie to raczej niczego nie przyszłosciowego

rdz
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rdz » 22 kwie 2008, 20:31

Jak ktoś chce iść na prawo, to wos jest podstawą, a z tego co zaobserwowałem, wielu ludziczków sie właśnie na takie studia wybiera.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 22 kwie 2008, 20:56

to czyżby piłka.pl wychowała na swoim łonie duże grono prawników, adwokatów, notariuszy?:D:D

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 22 kwie 2008, 21:06

rdz pisze:Jak ktoś chce iść na prawo, to wos jest podstawą, a z tego co zaobserwowałem, wielu ludziczków sie właśnie na takie studia wybiera.
Na UAM-ie w Poznaniu biora pod uwage Polski, Historie i Jezyk obcy na prawie :wink:

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 22 kwie 2008, 21:08

moze sie czepiam ale po wosie to raczej niczego nie przyszłosciowego
Tu się mocno mylisz. WOS jest brany pod uwagę na bardzo dużej ilości kierunków.
Sam zdaje polski podst., angielski podst, geografia podst. i WOS rozsz.

Na jakie studia pójdę nie mam pojęcia. Myślałem o Turystyce i Rekreacji, Administracji i Europeistyce.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 22 kwie 2008, 21:28

Na prawo, administrację podstawą jest przede wszystkim historia.
WOS możesz sobie we Wrocławiu zastąpic językiem polskim lub geografią, historii nie ominiesz

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 kwie 2008, 22:36

Ja biorę się wos nie dlatego że wolę to niż geografie bo jest łatwiejsza ( prawda ) tylko dla tego że ten przedmiot przyda mi się na studiach. Nie pisze matury rozszerzonej bo nigdy nie planowałem studiów dziennych, od zawsze chciałem studiować zaocznie i nie mam potrzeby pisać nic rozszerzonego ;)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 kwie 2008, 23:16

Z mojego doświadczenia, anie razu mi się WOS nie przydał na studiach - a jak wiadomo studiuję politologię. Ogrom uproszczeń i niski poziom WOSu w liceum nie pozwala na to by wiedza zdobyta w szkole średniej miała jakiekolwiek przełożenie na to co się robi na studiach.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 kwie 2008, 23:19

Zgadzam się że wos z liceum nie da sukcesu na politologii ale na pewno bardziej się przyda niż np. geografia. Mam ciekawe Vademecum wydawnictwa OPERON które na prawdę jest świetnie zrobione i zdecydowanie wybiega poza program w liceum. Jak się tego nauczę to możliwe że coś kiedyś się na studiach przyda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”