Reggae... - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 16 mar 2007, 13:48

Jak dla mnie płyta na dobry+. Ogólnie spójny tekst i fajne bity. Fajnie sobie poradził Muniek Staszczyk :).

Najlepsze kawałki: "Niech", "Pijak","Krzyk"

A tak w ogóle to "Mury" Kaczmarskiego- mistrzowskie wykonanie :)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 07 kwie 2007, 20:21

Przesłuchajcie sobie tego, Aggrolites+Armstrong, ogólnie to fajnie buja :)

Polecam.

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 07 kwie 2007, 22:31

Ja ostatnio dorwałem kilka kawałków które zawładnęły moimi głośnikami :), pozwolę sobie wymienić nieliczne:
- Gyptian- Beautiful
- Lutan Fyah- Phantom war
- Mikael- Bo to jest dzień (Wipe Out riddim)
- Bas Tajpan/ Mikael/ BenJAHmin- Nie chcę słuchać

Btw. Wybiera się ktoś na Reggaland 6/7 lipca do Płocka ??:)

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 09 kwie 2007, 13:05

Dla mnie najfajniejsze jest stare regge. Może na próbkę parę dźwięków tu zostawię.

:arrow: http://www.s003.wyslijto.pl/?file_id=51 ... 6810044397
:arrow: http://www.s007.wyslijto.pl/?file_id=00 ... 3979714713 sciagnij

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 09 kwie 2007, 13:29

Siągnałem tylko pierwsza piosenke(drugiej sie nie dalo) i mocno przeciętne to to. Wole wcześniejsze reggae, te rastafarianskie klimaty mam za sobą. No może oprócz Max Romeo, on daje rade.
mawik pisze:Btw. Wybiera się ktoś na Reggaland 6/7 lipca do Płocka ??
Patrzyłem na liste zespołów i nic specjalnego nie ma, a termin jest taki,ze mozna w tymczasie zobaczyć inne lepsze zespoły, chocby Slackers. Ale to juz co kto lubi.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 22 kwie 2007, 17:11

Elo elo 5-2-0. Ciepło sie zrobiło, wiec mozna sobie posłuchać reggae i takich tam. Postanowiłem podzielic sie z wami, kilkoma zespołami.

Pama International - Life Circus
Deals Gone Bad - Cry for Me
JazzBo - Berlin Blue Beat

Awatar użytkownika
chesteros
Skład B
Skład B
Lokalizacja: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester M16 ORA, England :)
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chesteros » 18 cze 2007, 12:23

Natknąłem się na ten temat i widzę, że muszę was, dziewczęta i chłopcy doedukować 8) :lol: Polecam zagłębić się mocniej w rootsy! Chciałbym kontynuować na tym forum myśl Pablo Pavo, czyli pokazać wam kim są prawdziwi mistrzowie mikrofonu :P Zacznijmy więc od początku:

Na pierwszy ogień (blesss fayah man!) idzie Desmond Dekker.
Obrazek
Pionier muzyki ska, to On a nie Bob Marley zakrzewił po raz pierwszy karaibskie wajby w europejczykach. Miał to miejsce w Anglii, gdzie jamajski rude boy mógł się rzeczywiście spełnić przy publice składającej się z pierwszy skinheadów i brytyjskich dzieci ulicy lat 60. Jeśli chcecie więcej info polecam www.google.pl :D

007 zwany także Shanty Town to kawałek który jako pierwszy poruszył do bansu sporą część ludu "synów Albionu":

http://s001.wyslijto.pl/?del_id=88151807846285095137
mesajah pisze:Mam pytanie: czy utozszamiacie sie z ruchem rasta,wierzycie w Syjom palicie ziolo, nosicie dredy czy tylko sluchacie tej cudownej muzy :?:
Tak, jestem rastamanem, wierzę w boskość HS I, pielęgnuje moje afrykańskie korzenie, a na głowie mam kołtuny (co jest w sumie najmniej ważne z wszystkich wyżej wymienionych :wink:, ale pytasz... więc odpowiadam!)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 18 cze 2007, 15:47

wow juz wiem kto to Desmond Dekker :shock:
Kto bedzie następny?

Awatar użytkownika
chesteros
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chesteros » 18 cze 2007, 15:49

bez szydery, proszę! :D nie naciskaj stary, a już niedługo się przekonasz :lol:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 18 cze 2007, 15:58

Zartuje sobie, w sumie inicjatywa słuszna. A nazwisk to "przerobienia" troche masz. Proponuje od siebie, Laurel Aitkena, ojaca chrzestnego muzykia ska:)
chesteros pisze:Chciałbym kontynuować na tym forum myśl Pablo Pavo
Z tego co pamiętam, to w podobnym tonie przemawiał przed wystepem Skatalites w Bielawie, ale nie poskutkowało i nasi goscie z Jamajki, grali dla 1/3 tego co Habakuk :?

Awatar użytkownika
chesteros
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chesteros » 18 cze 2007, 16:14

ooo miło, miło że wyskoczyłeś z Laurelem, naprawdę! :) "przerobione"? hehhe mimo wszystko Desmond więcej osiągnął niż Aitken, a jakbym miał rozpisywać się na temat każdego muzyka który zrobił coś dla muzyki karaibskiej to musiałbym tylko siedzieć na kompie i pisać posty :wink: A co do akcji to nie mam zamiaru nawracać ludzi, żeby przestali słuchać Habakuka czy DSL'a, tylko pokazać, że wczesniejszy "materiał" był o wiele lepszy :D

Awatar użytkownika
chesteros
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: chesteros » 18 cze 2007, 16:35

jak tak patrze na te posty to widzę, że tu nieporozumienie się wkradło :D

Dobra, rzucę jeszcze czymś, ale notki nie piszę :lol: no to pierwszy z brzegu na liście... AL CAMPBELL!!!

Pierwszy track z cudownej płyty No More Running, rocznik 1981. Delikatny,kojący , a jednocześnie bujający roots, nie doczekał się reedycji na cd więc rip jest z wosku (tak jak lubię:D )

Obrazek

http://s004.wyslijto.pl/index.php?file_ ... 7767659425

Big uppppp

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 05 sie 2007, 14:13

Ja byłem na One Love we Wrocławiu, świetny koncert. a z reagge to moge polecic kilka piosenek a mianowicie:

Junior Kelly - Receive
Junior Kelly - Stress

Ogólnie to wsyztskie są warte rpzesłuchania. a Także piosenki Macka B i Culcha Candela.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 30 kwie 2008, 16:28

Tak dzisiaj z nudów połaziłem sobie po majspejsie i trafiłem na zapowiedzi zajebistej (tak mi się wydaje po próbce) płyty która ma wyjśc gdzies w maju, czyli praktycznie na dniach. Kapela ze Wsi Warszawa - Wymixowanie, czyli prawdziwe polskie roots w wersji regga, dub i innych brzmieniach klubowych.

Oto próbki:
http://www.myspace.com/warsawvillageband
http://www.myspace.com/balansoundsystem

Za miksy "Baba w piekle" odpowiada Ba-lan soundsystem czyli trio, z którego dwójke zawodników można skojarzyć z Vavamuffin (Dubbist i Pablopavo) czyli generalnie już wiadomo, że można spodziwac się wysokiej jakości produktu. Za inne remiksy odpowiadaja m.in. takie postacie jak Activator z Joint Venture czy Zion Train, Lutan Fayah. Oczywiscie nie jest to płyta stricte reggae'owa, ale ich wkład zacheci mnie do polowanie na ta płyte. Nie jestem przeciwnikiem muzyki klubowej wiec jestem ciekaw jak muzyka folk wypadnie w wersjach elektronicznych.

A jesli chodzi o to co ostatnio wpadło mi do ucha. To poza brudem, kompozycje takich ekip jak elephant soundsystem czy mungos hi-fi, ale z racji dostepności kawalkow takich zespołów moje zasoby sa wybitnie ograniczone.

Jeszcze jedna sprawa. Juwenalia rzeszowskie, gdzie jeden dzień poswiecony bedzie reggae i zagraja Vavamuffin, Paprika Korps czy Akurat. Zapowiada się fajnie.

Awatar użytkownika
ediss89
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ediss89 » 30 kwie 2008, 20:19

krew mnie zalewa jak słysząc słowa "reggae" większość ludzi mówi, "aaa Bob Marley" a gdu powie się o Marleyu to jeszcze więcej osób mówi "aaa No woman no cry". Cholernie laickie podejście. Reggea to szczególny typ muzyki, z wieloma sposobami wyrazu np. jak porównać można Maleo Reggae Rockers do Habakuka czy indios Bravos z Paprika korps? a dla niektórych wszystko brzmi tak samo i obraca się wkoło ogólnie utartych pojęć.
A co do ciekawyc wykonawców to tak: z klasyki :arrow: JIMMY CLIFF, wśród osób szczególnie interesujących się reggea i rastafarianizmem jest uznwany za lepszego od Marleya i ja osobiscie tez podzielam tę opinię. Godne polecenia są szczególnie "no justice", "john crow" i "vietnam". z klasyki polskiej oczywiście DAAB i Bakshish. a z nowszych Vavamuffin, Paprika korps, Habakuk. A Matisyahu to FENOMEN:D nieszczególnie przypadła mi do gustu twórczość młodych Marleyów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”