Roger w reprezentacji - Strona 7

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Roger w reprezentacji

tak
46
58%
nie
34
43%
Awatar użytkownika
Jorgen
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jorgen » 18 kwie 2008, 20:42

Ich tez trzeba będzie jakoś wynagrodzić Olaboga.
Stworzymy kadrę B :]
Ale jeśli ktoś nie rozumie, że o grze w reprezentacji nie decyduje wyłącznie kwestia sportowa, ale też taka drobna sprawa, jak związek z krajem, to dlaczego związał się emocjonalnie akurat z reprezentacją Polski?
Bo ten kraj dał mu możliwość spełnienia się? To tutaj swoją grą wywalczył sobie awans społeczny i zawodowy. No i teraz dostał szansę odwdzięczenia się;] dla mnie nie jest to kwestia postępowości, bardziej luźnego podchodzenia do poważnych spraw. Bo pewne jest to, że Roger nigdy nie będzie w 100% polakiem. Ale nie jest powiedziane, że nie będzie "swoim człowiekiem". Ktoś kto poddaje się asymilacji i utożsamia się ze społeczeństwem powinien dostać szansę.

Luban Arek
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luban Arek » 24 kwie 2008, 12:58

Historia pokazuje ze zagraniczniacy wyplywaja na jeden sezon I potem znikaja z reprezentacji. Poczekamy, zobaczymy.

PubuśBubuś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PubuśBubuś » 06 maja 2008, 17:03

MENDEZ pisze:ZAWODNIKÓW SIĘ NIE KUPUJE!
Ale my go mamy za darmo, więc może jechać :P

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 12 maja 2008, 11:45

a popierasz transparenty Roger nie bedziesz polakiem? itp

Jezeli jest sie kibicem Legii za to ze sie nie czyta ze zrozumieniem to pewnie stoisz na G obok wielkich tuzow Sklw.

Nie zwracam uwagi na avatary klubowe ;)

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 12 maja 2008, 12:02

Bienias pisze:a popierasz transparenty Roger nie bedziesz polakiem? itp
Tak popieram. Zresztą on nie będzie i nie jest Polakiem. Ma polskie obywatelstwo - to nie to samo. Nie popieram jednak tego krzyża celtyckiego - dla mnie jest to symbol Chrześcijaństwa ale słyszałem też o jego drugiej stronie, coś tam z rasizmem.
U mmnie ZERO rasizmu... tylko czysta teria, że nie jest Polakiem.
To tak jakbym ja powiedział, ze jestem Niemcem... być nie mogę i ZROZUM TO. To nie jest wrogość heehhh :lol:

Ale taki transparent nie wisiał tak dla jaj: wiadomo, że chodzi o repre. I tu sie trochę komplikuje... :P moje stanowisko znasz tj ja o nim pisałem już tyle, że chyba wiesz co myśle i nie mylisz tego z rasizmem - jakby tu nie patrzeć wiele osób o to mnie posądziło ale oni nie znają chyba znaczenia "rasizm" ale ja mam nadzieję, że ty jesteś mądrzejszy.
Nie chcę aby repra była międzynarodowa a tak jest. Szkoda ale ja na to wpływu nie mam, oni też - ale chcieli zaprotestować.

Ten transpatent można więc zrozumieć na 2 rodzaje i mam nadzieję, że je rozumiesz - cos w moim rodzaju i coś w rodzaju ś.p "Kubota" on troche zarasistował :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2008, 14:24

MENDEZ pisze:być nie mogę
Możesz, wystarczy, że będziesz miał niemiecki paszport.
MENDEZ pisze: Tak popieram.
A znak polski walczącej popierasz?
MENDEZ pisze: Nie chcę aby repra była międzynarodowa a tak jest.
Nie jest. Nie gra u nas Brazylijczyk, Argentyńczyk, Rosjanin czy Anglik. Gra u nas Brazylijczyk z polskim paszportem. POLSKIM. W tej chwili, czy Ci się to podoba, czy nie, jest takim samym Polakiem, jak ja czy ty. I choćbyś jajko zniósł, a później obwinięty w taki transparent podpalił pod pałacem kultury - nie zmienisz tego.
Ale to tylko słowem wtrącenia, nie chcę zaśmiecać tematu o Legii.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 12 maja 2008, 16:08

Słowem dygresji (bo to tamat o Legii nie mniej Roger w niej gra, a zresztą nie ja o Rogerze zacząłem):
Idac takim tropem to czy Jospeh Conrad był Anglikiem? Nigdzie nie znajdziesz, ze nim jest... masz tylko, że był obywatelem a to nie to samo... Kim jest Polak? Każdy kto ma dowód osobisty tego kraju? A wiesz, że Krzynówek bez problemu może być Niemcem... wg Ciebie oczywiscie :badziewie:

Awatar użytkownika
Kubańczyk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubańczyk » 12 maja 2008, 16:55

MENDEZ pisze: A wiesz, że Krzynówek bez problemu może być Niemcem... wg Ciebie oczywiscie :badziewie:
:lol: :angry2:
A co to ma do sytuacji Rogera.Roger przyjął obywatelstwo żeby grać w polskiej reprezentacji,a Krzynówek nie może juz grać w niemieckiej,poniewaz wystepowałw polskiej.Także zły przykład podałes.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 12 maja 2008, 17:00

Kubańczyk pisze:Także zły przykład podałes.

Problem polega na tym, że nie zrozumiałeś co napisałem. Nie to, że Krzynówek może grać dla Niemiec ale to czy będzie on Niemcem, czy tylko będzie miał ich obywatelstwo. Dla mnie on będzie Polakiem a nie Polak i Niemiec. A tak co niektórzy nazywają Rogera a jeśli nie to kadra jest MIĘDZYNARODOWA bo to, że Roger nie jest Polakiem to wydawałoby sie oczywiste ale nie dla wszystkich

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2008, 17:37

MENDEZ pisze:A tak co niektórzy nazywają Rogera
To znaczy, że nie wiedzą, kto to jest Polak i co daje prawo nazywania siebie Polakiem.
MENDEZ pisze:kadra jest MIĘDZYNARODOWA
Międzynarodowy: «dotyczący wielu narodów»
Roger jest Polakiem? Jest. Bo ma nasze obywatelstwo. A więc czy organizacja składająca się z Polaków i Rogera jest międzynarodowa? Nie, bo w niej są wyłącznie obywatele Polski (i jeden obywatel Brazylii i Polski, ale mimo wszystko Polak).
Nie można dać się zwariować bandzie kiboli z trybun, którzy decydują, kto jest Polakiem. Niesmaczna jest otoczka medialna wokół tej sprawy, niesmaczne są ataki na Rogera, ale fakt jest faktem - on jest Polakiem.
I nie można dać się zwariować, powtarzam, bandzie kiboli, którzy uważają się za najwyższą instancję w kwestii nadawania obywatelstwa. Nie lubię Kaczyńskiego, ale to on w tej sprawie jest alfą i omegą, i - czy się to komuś podoba, czy nie - nadał papierek Rogerowi, więc Roger jest Polakiem.
I to jest kwestia niepodlegająca dyskusji.

Awatar użytkownika
Kubańczyk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubańczyk » 12 maja 2008, 17:41

Wilmore pisze:

Nie można dać się zwariować bandzie kiboli z trybun, którzy decydują, kto jest Polakiem. Niesmaczna jest otoczka medialna wokół tej sprawy, niesmaczne są ataki na Rogera, ale fakt jest faktem - on jest Polakiem.
I nie można dać się zwariować, powtarzam, bandzie kiboli, którzy uważają się za najwyższą instancję w kwestii nadawania obywatelstwa. Nie lubię Kaczyńskiego, ale to on w tej sprawie jest alfą i omegą, i - czy się to komuś podoba, czy nie - nadał papierek Rogerowi, więc Roger jest Polakiem.
I to jest kwestia niepodlegająca dyskusji.
Ale czy oni nie moga wyrazić swojego zdania na ten temat.Rozumiem jeszcze w sprawie flagi Jagi,ja którym pojawił się znak celtycki,ale nazywanie"kibolami","huliganami"kibiców Odry Wodzisław,ktorzy umieścili symbol Polski Walczącej,jest tutaj niedorzeczne."WOLNOŚC SŁOWA".....phi dobre sobie :roll:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2008, 18:06

Ale czy oni nie moga wyrazić swojego zdania na ten temat.Rozumiem jeszcze w sprawie flagi Jagi,ja którym pojawił się znak celtycki,ale nazywanie"kibolami","huliganami"kibiców Odry Wodzisław,ktorzy umieścili symbol Polski Walczącej,jest tutaj niedorzeczne."WOLNOŚC SŁOWA".....phi dobre sobie Rolling Eyes
Za ten symbol lata temu ginęli ludzie, za samo namalowanie go. Wątpię, żeby ludzie wywieszający ten transparent wiedzieli, co on znaczy, jakie niesie przesłanie, po co był malowany, jaką ma historię.
Zrozumiałbym jeszcze dodanie nawet orzełka do tego pożal się boże transparentu - choć i tak uważam, że jest on nie na miejscu - ale ten znak pokazuje, że albo kibole nie mają pojęcia o nim, albo tą polskość mają głęboko w czterech literach.
Kubańczyk pisze: Ale czy oni nie moga wyrazić swojego zdania na ten temat.
Mogą. Ale czy to daje powód do uznania ich za jakąkolwiek wyrocznię w kwestii obywatelstwa? Roger jest Polakiem, bo został takim uznany przez władzę. I tu nie ma żadnego "nigdy nie będzie", "my Cię nie chcemy", innych bzdur. Polskie postępowanie nadawania obywatelstwa jest takie, a nie inne, Roger jest Polakiem i kropka.
Dla mnie ma ten transparent taki sens, jak wywieszenie na jakimś meczu "Ebi - nigdy nie będziesz Polakiem". Tyle że tego nikt nie zrobi, bo Roger to "czarna (?!) małpa", a Ebi to dar od boga.
Jak kibice mogą oczekiwać wolności od absurdów w PZPN, skoro na własnym łonie wychowują absurd za absurdem...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 maja 2008, 18:48

Wilmore pisze:Dla mnie ma ten transparent taki sens, jak wywieszenie na jakimś meczu "Ebi - nigdy nie będziesz Polakiem". Tyle że tego nikt nie zrobi, bo Roger to "czarna (?!) małpa", a Ebi to dar od boga.
Ojciec Rogera grał w reprezentacji Polski :shock:? Roger jest Polakiem wychowanym na obczyźnie :shock:? Mówi po polsku :shock:?
Wilmore pisze:Roger jest Polakiem, bo został takim uznany przez władzę.
Co Roger ma wspólnego z Polską poza paszportem? Bycie Polakiem to tylko dokument? Jak śpiewało Raz dwa trzy "jestem Polakiem, mam na to papier i cały system zachowań" :lol:. Nawet pod taką definicję Roger się nie kwalifikuje.

Spróbuj odpowiedzieć na te parę pytań, bo do tej pory to co piszesz to niestety stec bzdur.
Wilmore pisze:Wątpię, żeby ludzie wywieszający ten transparent wiedzieli, co on znaczy, jakie niesie przesłanie, po co był malowany, jaką ma historię.
Jeśli masz trochę wiedzy o polskich kibicach, to wiesz, że reprezentują oni jako poglądy prawicowe klik 1, klik 2 i doskonale wiedzą jakie jest użycie symboli. W tym przypadku IMHO to jest nawiązanie do polskiego dziedzictwa, z którym Roger nie ma nic wspólnego. Symbol doskonale zrozumiały, gdyby znalazła sie na transparencie papieska kremówka, to obawiam się, że mogłaby być niejasna :lol:. Ale skoro Polska Walcząca znalazła się na transparencie to co... może wciągnąć na listę symboli zabronionych?

Znają na pewno lepiej użycie symboli niż PZPN: http://www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=2373

Nie wiedziałem, że można patriotyzm pomylić z kibolstwem (co to w ogóle za nowotwór słowny?), ale w Polsce najwyraźniej wszystko jest możliwe :lol:.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 18:54 przez petru, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 12 maja 2008, 18:52

Z Olisadebe tez tak psioczyliscie? Dajcie se luzu chlopak rozegra kilka zajebistych spotkan i bedziecie go ubostwiac. Mowie wam. Co maja Niemcy powiedziec jak tam pelno jest graczy ktorzy nie sa bezposrednio powiazani z Niemcami a wy placzecie o jednego pilkarza?

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 80

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 12 maja 2008, 18:54

Wilmore przeciez kazdy wie o co ci chodzi ale ty nie udawaj ze nie kumasz zdania mendeza. jemu chodzi o to ze roger jest polakiem tylko formalnie i ja sie z tym zgadzam. nie chce teraz rozszerzac tego tematu ale tutaj tylko i wylacznie jest mowa o tym ze roger nie jest w 100% Polakiem jest tylko obywatelem Polski. jesli dla ciebie bycie czescia danego narodu ogranicza sie jedynie do dokumentu ( w co nie wierze i nnie wiem po co piszesz te brednie) to dla mnie to troche dziwne. nie mam nic przeciwko przyjmowaniu innego obywatelstwa jesli jest ku temu wyrazny powod ale nie mozna powiedziec akurat w przypadku pilkarza legii ze jest polakim. jest obywatelem naszego kraju i tyle. polak to slowo o szerszym znaczeniu (przynajmniej powinno tak byc). co innego gdyby koles byl tu juz od lat poczulbyn sie polakiem, poznalby nasza kulture i traktowalby polske jak ojczyzne. on po prostu przyjal nasz paszport bo chcial pojechac na euro. tyle

Zablokowany

Wróć do „Polska”