kobiety i piłka nożna...pośmiewisko czy oryginalność?

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
KaRoLiNa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

kobiety i piłka nożna...pośmiewisko czy oryginalność?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KaRoLiNa » 06 lip 2004, 9:13

Jak wiadomo od dawien dawna piłka nożna jest kojażona jako sport wyłącznie dla panów...i kiedy np widzi sie grającą w piłkę dziewczynę budzi ona ogólne zainteresowanie... nie zawsze jednak pozytywne. Dziwi mnie to, iż wiekszość ludzi (mężczyzn:)) uważa, że "baba" nie powinna a co gorsza z góry nie potrafi kopnąć piłki....:( i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane...?Nie chcę nikogo uraźić ale czsem dziewczyna potrafi więcej niż chłopak.

Awatar użytkownika
R@f@ł
Grafomańskie harakiri

Post Wyświetl pojedynczy post autor: R@f@ł » 06 lip 2004, 10:24

Umnie w Żorach jest na osiedlu taka dziewczyna co tylko gra w piłkę nożną.Jest bardzo dobra kiwa , strzela , podaje.Można powiedzieć prawdziwy geniusz.Dużo osób nie chce z nią grać bo jak zabieze piłkę na boisku chłopakowi to inni sięz tego smieją.

Ale ja jestem lepszy.W koncu chodzę do klubu MOSiR. :D

KaRoLiNa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KaRoLiNa » 06 lip 2004, 10:31

kurcze, czemu chamstwo sie szerzy...:( no ale za to mamy kolejmy dowod ze kobiety tez potrafia grac i wychodzi im to niezadko lepiej niz fecetom hehehehe

a R@f@le ja w twoje umiejetnosci nie watpie:):):):)

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 02 lut 2005, 16:19

W moim klubie niegdyś grała Agata Tarczyńska. Dziewczyna była królową strzelców w lidze trampkarzy młodszych i starszych i rozpisywały się o niej lokalne gazety. Dzisiaj jest podstawowym zawodnikiem Kobiecej Reprezentacji Polski, a wraz z Spartakiem Moskwa grała w kobiecym odpowiedniku Ligi Mistrzów. Więc jak widać i kobiety potrafią grać w piłkę.

Niektorzy są jednak nietolerancyjni. Uważają, że baba powinna siedzieć w domu i obierać kartofle na obiad dla styranego męża.
Przykład rodziny Ronaldo z realu Madryt podkreśla, ze stereotypy trzeba łamać, bo po to one są.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2005, 16:43

A mi sie nie podoba ze kobiety pchaja sie do typowo meskich sportow jakimi moim zdaniem sa pilka nozna czy skoki narciarskie.Nie wiem co chca tym udowodnic.Ze tez potrafia?Ze nie sa gorsze od facetow?
Zaraz ktos mnie oskarzy ze jestem meska szowinistyczna swinia :twisted:
Moze i jestem ale drogie panie jest wiele rzeczy w ktorych jestescie lepsze od facetow i na odwrot niech tak zostanie.Oczywiscie czasami lubie sobie kopac pilke z dziewczynami-kontakt fizyczny podskakujace piersi podczas biegu zakladanie koszulek po strzelonej bramce i te sprawy :lol:
Jednak np. swego czasu chec zatrudnienia kobiety przez szefa Perugii to byla przesada pomijajac aspekt czysto marketingowy.
Podsumowujac pokopac sobie moga jak im to sprawia przyjemnosci miec swoje wlasne mistrzostwa i kluby tez ale niech sie miedzy facetow nie pchaja.
Jak to mowil Cartman z South Parku:"Zamknij sie kobieto i zrob mi placek albo dostaniesz w pysk" :lol:
Pozdrawiam.

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 03 lut 2005, 17:55

mi tam wisi czy graja czy nie jak chca to czemu nie a tak a ppropo to u mnie na placu jest kolesiowa co okiwala by niejednego z was tytlko ma troche slaby strzakl ale potrafi niezle podkrecac za to

Milka7
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milka7 » 25 lut 2005, 12:21

Takie ujmowanie rzeczy jest płytkie, banalne i pochodzi rodem ze średniowiecza !! Gdyby kobiety nie potrafiły grać nie organizowano by dla nich mistrzostw. Ponadto uważam, że wiele talentów kobiecych jest ukrytych i nigdy nie zostaną one wydobyte, bo nie stwarza się dla kobiet i mężczyzn równch warunków szkolenia.

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 25 lut 2005, 12:48

ja uwazam ze kobiety napewno przynajmniej w jednym aspekcie sa lepsze. mianowicie w przyjeciu pilki na klatke, musi ladnie gasnac. prawdziwa kariere robilyby na bramce, alex ferguson musi poszukac, nie byloby mowy o odbiciu sie pilki od klatki piersiowej bramkarza. mu nie straciloby gola w ostatnim meczu, gdyby bronila kobieta. gdyby dedek byl kobnieta tez by na nim nie wieszali psow po ostatnim meczu. wymiena koszulek po meczu bylaby ciekawsza i ogladana z zywym zainteresowaniem. jestem na tak!!!

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 25 lut 2005, 14:46

kto wogóle może nazwac to mianem "posmiewiska"? Nie zdziwiłbym sie gdyby to padło z usta faceta, ale sama kobieta, sorry... dziewczyna?

Porównujesz piłke do piłki mężczyzn? Cyzli np. uważasz, że koszykówka mężczyzn to cudo, a kobiet to posmiewisko?

Że męska siatkówka to jest to, a damska to 'kaleczenie'? osobiście nie rozumiem co miałaś na mysli zakładając ten temat. Sport to sport, widowisko sportowe!

Chyba, ze napisałas to patrząc na swe koleżanki, jak 96% dziewczyn które nie interesują sie piłka nożną i co zwykle znaczy, iż NIE umieją w nia grać... Ale to inna bajka, Piłkarki robia to z zawodu, i nie jednego Polaka by okiwały!

Awatar użytkownika
Onomatopejah
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Onomatopejah » 25 lut 2005, 21:32

No cóż, juz tak sie utarlo, taki konwenans, ze w pilke nozna grają faceci... W telewizji emitowane są rozgrywki w pilce nozej mezczyzn, widac to bardziej efektowne widowisko niz w wykonaniu kobiet, cos jednak w tym musi byc. Kiedys tlyko mężczyźni nosili spodnie, teraz i my, wiec jak widac wszystko z czasem sie zmienia. Tak samo jest z pilka nożną, mysle, ze juz teraz dziewczyna grajaca w pilke nie budzi takiego zainteresowania. Gdyby ta gra mnie pociągala nie widze problemu, zeby grac. Ja za to wole patrzec na piłkę od czasu do czasu lub po prostu bardziej na dzien dzisiejszy kobiece sporty jak pilka reczna ;)

Reasumując... Pośmiewisko? Ja tu w ogole nie widze takiej alternatywy :| Ani też oryginalność, w dzisiejszych czasach trudno zrobic cos oryginalnego.

Awatar użytkownika
RauL
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RauL » 01 mar 2005, 21:31

Ja to mam szacunek dla takich dziewczyn, chociaż nie znam ich za wiele... dla mnie jak widzę, że jakaś dziewczyna umie kopnąć piłkę i to nawet nie z "dzioba" to jest wtedy wielka radość... nigdy się nie smieję... widziałem kiedyś tak jedna dziewczyna grała razem z chlopakami z klasy mecze klasowe i świetnie sobie radziła, kiwała, strzelała, wrzucała, to jest dla mnie raj dla oczu... respect.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2159
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 10 kwie 2005, 11:42

Ja gram w piłkę nożną, ale jakoś specjalnie nikogo to nie szokuje, raczej wszyscy się już przyzwyczaili.
Nigdy też nie spotkałam się z jakąś dyskryminacją z tego powodu - chyba jestem szczęściarą ;)
Wydaje mi się jednak, że nie jest to chęć udowodnienia mężczyzną, że też potrafimy robić to co oni. To jest po prostu pasja... To tak jakby zabronić kobietom oglądania meczy, bo to męski sport :/

Z drugiej jednak strony kobiecy futbol nigdy nie dorówna poziomem męskiemu 8) :wink:

Awatar użytkownika
jaget
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jaget » 10 kwie 2005, 11:51

Piłka nożna to twardy sportr...ale jest dla wszystkich jak dziewczyna dobrze gra to czmu nie moze sobie pograć z kolegami... :wink:
Osobiście u mnie takiego przypadku niema a szkoda ale pamiętam w podstawówce kilka razy graliśmy z dziewczynami i nawet dobrze sobie radziły :) napewno chciały udowodnić że niesą gorsze

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 10 kwie 2005, 11:52

Kobieta, która gra w piłkę nożną to jest rzecz, którą ostatnio częściej widujemy. W Peruggi - w zespole męskim - miała już grać babka!
Mi się wydaje, że kobiety nie grają w nogę aby np. nie złamać sobie paznokcia albo nie ubrudzić się.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2159
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 10 kwie 2005, 11:56

Kobieta w męskim zespole to już lekka przesada.
Dobrze wychowany przeciwnik nie wjechałby jej w nogi [że tak powiem].
Poza tym - właśnie - to jest twardy sport, wymagający dużej ilości testosteronu ;)
Ale jeśli kobieta gra przeciwko kobiecie wiadomo, że zobaczymy mniej agresji ;)
Ogólnie jestem na 'tak', ale w profesjonalnym futbolu z odpowiednim podziałem - kobiety-mężczyźni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”