Roger w reprezentacji - Strona 12

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Roger w reprezentacji

tak
46
58%
nie
34
43%
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 maja 2008, 12:01

piwus pisze:Sam wolałem Nowaka czy Urbana, ale przyszedł Beenhakker i nie miałem z tym żadnych problemów, bo takie są ogólnie przyjęte standardy. Nie jest natomiast ogólnoprzyjętą normą naturalizowanie piłkarzy tylko dla korzyści sportowych.
A gdyby ogólnie przyjęte standardy były inne i nie ściągano by zagranicznych trenerów to Benhałer by tobie już przeszkadzał :?: Gdyby podobne standardy były odnośnie piłkarzy (tzw Rogerów) to też byłoby ok? Ba Rogery powoli stają się standardami.
I dlaczego nasz trener ma udowadniać że jest lepszy od Leo skoro ten jest obcokrajowcem :?:
MENDEZ pisze:Czy teraz Polacy muszą być lepsi od Brazylijczyków, żeby oni grali w swojej reprezentacji? A jak jest Polak gorszy to bierzmy brazylijczyka, Nigeryjczyka itd? To trochę chore a nawet śmieszne jak się temu dobrze przyjżeć.
Na razie to od jednego który w świetle przepisów na takich samych prawach może reprezentować nasz kraj. Nie wiem czemu od razu gadacie że zaraz zaleje nas fala Brazylijczyków. Jakoś jak w reprezentacji był Oli to był tylko Oli a nie Oli i przyjaciele. Teraz co najwyżej też będzie tylko Roger i nie zanosi się na innych mu podobnych.
Dawno, dawno temu w polskim koszu stało się faktem przyznawanie obywatelstwa obcokrajowcom aby kluby mogły ściągać nowych zawodników. I pewnie nie wiecie ale w reprezentacji także posiłkowano się takimi zawodnikami... wróć! takim zawodnikiem. Bo mimo że 3/4 reprezentacji można było oprzeć na lepszych obcokrajowcach to powiedziano sobie że będzie grał tylko jeden, nie całą armia zza Wielkiej Wody. A teraz aktualnie nie gra żaden mimo że są kandydaci którzy mieliby pewne miejsce. I reprezentacja gra (no powiedzmy że to jest gra), nikt nie umarł, zaciągu nie było o! Także nikt nie robił problemu z tego, taki zawodnik grał to grał, mi to w sumie jak teraz było obojętne, innym pewnie też bo żadnego szumu nie słyszałem.

To co, nie piszecie ze mną petycji do Jurka Killera aby unicestwić Leo Benhałera :?: :lol:

wania89
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wania89 » 13 maja 2008, 15:28

teoretycznie z prawnego punktu widzenia : Roger jest takim samym Polakiem jak Ty ... ma polski paszport / pesel / nr nip / polise ubezpieczeniowa / płaci podatki / etc itd ... i zapewne nawet sobie dowód osobisty wyrobił i naprawdę nie ma co powoływać się na znajomość hymnu polskiego czy też języka polskiego - bo można być nawet prezydentem RP i nie znać hymnu ... a kwestie moralne zostawmy komuś innemu bo nie nam to oceniać.
200 % racji - nic dodać, nic ująć.

Dołączając się do dyskusji... Moja opinia na ten temat jest podzielona. Bo nie ma przecież nic złego w tym, że Roger dostał obywatelstwo. Spełnił powyższe wymagania i może grać w kadrze. Jeśli faktycznie Roger w duchu "leje" na Polskę i chce się tylko wypromować, to przecież nie ma innej możliwości autopromocji niż świetna gra. Więc w tej "transakcji" kadra nie byłaby poszkodowana - Roger dostaje promocję własnej osoby, a Polska jego dobrą grę i wynik :) A jeśli w formie nie będzie, to na Euro nie pojedzie - proste. Oczywiście nie można też z góry zakładać, że Roger chce wykorzystać nasz kraj - a nuż jest inaczej? Faktem jednak jest, że same tempo i - szczególnie - forma przyznania obywatelstwa była nieprawidłowa. A już konferencja Kaczora to żenua 100-procentowa... Na zakończenie zachęcam do posłuchania wywiadu z Leo dla Polskiego Radia, jest również i o Rogerze, i o Brożku i innych ciekawych sprawach. (tylko tłumaczka raczej przeszkadza niż pomaga w słuchaniu...)

http://euro2008.wp.pl/wiadomosc.html?wi ... ej-stronie

A i nie zgadzam się jednak z argumentem Beenhakkera "za" Rogerem, który mówi, że gra Rogera w kadrze to to samo co gra w Niemczech Podolskiego czy Klose, wielu francuskich piłkarzy mających inne korzenie czy Deco w Portugali. Bo trudno porównać Rogera, który od niedawna jest w Polsce, nie zna kultury, języka naszego kraju do np. Klosego, który całe życie spędził w Niemczech. To jest IMO żaden argument, ale nie zmienia to mojego zdania n.t "Rogera-Polaka" ;)

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 maja 2008, 15:57

mantra pisze:a jeśli chodzi o "rozumienie i akceptację" to zapewne większość Cię zarówno rozumie jak i akceptuje Twoje zdanie - ale niekoniecznie musi sie z nim zgodzić. To chyba nie jest trudne ?
"akceptować" ja napisałem w rozumieniu "zgadzam sie z Twoim zdaniem" a "rozmumiem", że wiem co napisaleś ale ja mam inne zdanie. Więc nie pisz, mi czy to trudne czy nie bo właśnie ja o tym napisałem - ty odwróciłeś sytuację... tyle, że bez sensu bo ja to rozmumiem.

Yukasz pisze:Nie wiem czemu od razu gadacie że zaraz zaleje nas fala Brazylijczyków.

To jest gdybanie ale ma sens. Ty zgadzając się na jednego automatycznie zgadzasz się na całą 11. A co to za różnica. Dzięki Bogu, że tera mamy tylko 1.

Yukasz pisze:To co, nie piszecie ze mną petycji do Jurka Killera aby unicestwić Leo Benhałera

Skończ pan porównywanie Leo do Rogera. Jak nie widzisz różnicy to trudno. masz prawo do własnego zdania i patrzenia na świat. Może lepszy może gorszy... zależy z jakiego punktu widzenia
wania89 pisze:teoretycznie z prawnego punktu widzenia : Roger jest takim samym Polakiem jak Ty
Teorytycznie.... teorytycznie... :roll: praktycznie 100% nie-racji. Ale to tak na marginesie, bo nie jest możliwe, że on czuje to co np ja do Polski, którą kocham etc, etc zresztą nawet największy entuzjasta Rogera zdaje sobie z tego sprawę

A zadam takie pytanie ale to taki przykład: czy Krzynówk może być Niemcem a Żurawski Grekiem? A i jeszcze Polako-Szkoto-Grek?
Wg mnie tak ale TYLKO wtedy kiedy jego rodzina (w lini prostej) najlepiej ojciec\matka są np z Grecji i Polski ale nie tak jak to jest z Rogerem

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 13 maja 2008, 16:00

MENDEZ pisze:A zadam takie pytanie ale to taki przykład: czy Krzynówk może być Niemcem a Żurawski Grekiem?
Nie, bo oni juz grali w reprezentacji swojego kraju. :]

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 maja 2008, 16:02

guru pisze:Nie, bo oni juz grali w reprezentacji swojego kraju.

O jacie!!!! ale co to za różnica, że grał? Pytam czy może być Niemcem, czy tylko Polakiem z niemieckim paszportem.
Bo taki Krzynowek po tylu latach obywatelstwo miałby raz dwa

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 13 maja 2008, 16:15

MENDEZ pisze:O jacie!!!! ale co to za różnica, że grał? Pytam czy może być Niemcem, czy tylko Polakiem z niemieckim paszportem.
Bo taki Krzynowek po tylu latach obywatelstwo miałby raz dwa
Tak moze sie ubiegac ale nie widze powodu dla ktorego moglby to robic... Ja mam podwojne obywatelstwo nawiasem mowiac ale czuje sie Polakiem, wtajemniczeni wiedza jakie ;)

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 maja 2008, 16:23

Martinho pisze:Tak moze sie ubiegac ale nie widze powodu dla ktorego moglby to robic...
To przykład. On może nim być? Jak masz podwójne obywatelstwo z powodu rodzicow to wiadma rzecz, że możesz się czuć kim chcesz ale jeśli tak jak Roger to nie wierze, że można się czuć tym "innym"
Nie wiem jak jest u Ciebie więc podałem dwa rozwiązania, główne dwa rozwiązania.
Także wracam do punktu wyścia... czy może być Niemcem tj w gazecie np. pisze: Niemiec Krzynówek pojechał na zgrupowanie do Niemiec z reprą Polski.
Proszę nie piszczie, po co mu to... to przyklad. Tym bardziej dobry, że więcej jak już z Krzynówka Niemca niż z Rogera Polaka

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 13 maja 2008, 16:27

MENDEZ pisze:ale jeśli tak jak Roger to nie wierze, że można się czuć tym "innym"
Przeciez pisalem juz ze sam Roger powiedzial ze nie czuje sie Polakiem!!! On czuje sie Brazylijczykiem a obywatelstwo zrobil z powodu:

a) mozliwosci wyjazdu na euro i promowania sie w reprezentacji

b) z polskim obywatelstwem na pewno latwiej bedzie mu zalatwiac wiele spraw w kraju anizeli z brazylijskim

Ja mieszkalem od 6 roku zycia przez 5 lat w Leverkusen i mam niemieckie i polskie mi niemieckie bylo potrzebne rowniez dlatego zeby wszystko mozna bylo latwiej zalatwiac

Mendez do Rogera nie bedziemy mowic ze jest Polakiem tylko jest to Brazylijczyk z polskim paszportem. To tak jakbys mial zone i kochanke: ta pierwsza jest priorytetem i jest oficjalna a ta druga takim dodatkiem teraz skumales? :roll:

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 maja 2008, 16:36

Rozumiem.

Kadra dla Polaków (piszcie sobie, że ziemia dla ziemniaków - większego suchara nie uslyszałem, naprawdę co za argument. Jorgen rozumie to jak: Polska dla Polaków, tymczasem ja piszę POLSKA KADRA DLA POLAKÓW) a jak doszliśmy już razem do wniosku Roger Polakiem nie jest.

A jak uważacie, że Polska kadra nie dla Polaków (międzynarodowa kadra reprezentacji Polski - chociaż to "Polski" należy zmienić na 'świata") to sobie tkwijcie w tym rozumieniu. Mi was trochę szkoda. Wam może mnie - jeśli tak no to szkoda mi Was jeszcze bardziej :cry:

wania89
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wania89 » 13 maja 2008, 16:49

wania89 napisał:
teoretycznie z prawnego punktu widzenia : Roger jest takim samym Polakiem jak Ty
Możesz mi powiedzieć, gdzie w mojej wypowiedzi znalazłeś taki oto fragment...?

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 maja 2008, 16:53

Skopiowałem cytat, który użyłeś i się podpisaleś pod nim w 200% - czyli jak popierasz to, to można powiedzieć, że tak myślisz.
Jak uraziło Cię to to sory (choć to śmieszne bo jak może kogoś uradzić coś z czym się zgadza) skopiowałem cytat i auto. napisało, że to Ty napsiałeś, jak tu nie patrzeć no napisałeś cytat :D

Przepraszam :lol:

wania89
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wania89 » 13 maja 2008, 19:03

Skopiowałem cytat, który użyłeś i się podpisaleś pod nim w 200% - czyli jak popierasz to, to można powiedzieć, że tak myślisz.
Jak uraziło Cię to to sory (choć to śmieszne bo jak może kogoś uradzić coś z czym się zgadza) skopiowałem cytat i auto. napisało, że to Ty napsiałeś, jak tu nie patrzeć no napisałeś cytat Very Happy

Przepraszam Laughing
Ok, peace :D

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 13 maja 2008, 19:17

Dziwne, że Beenhakker tak "zakochał się" w Rogerze, który niewiele wyrasta ponad poziom OE, po polsku nie mówi wcale i nie pałał wcale jakąś wielką chęcią zdobycia paszportu, a z takim Ludovikiem Obraniakiem, który ma pewne miejsce w składzie piątej drużyny Ligue 1 i chce grać w polskiej kadrze ani razu się nie kontaktował...

http://www.onet.pl/3aa-48299fcc

wania89
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wania89 » 13 maja 2008, 22:24

Dziwne, że Beenhakker tak "zakochał się" w Rogerze, który niewiele wyrasta ponad poziom OE, po polsku nie mówi wcale i nie pałał wcale jakąś wielką chęcią zdobycia paszportu, a z takim Ludovikiem Obraniakiem, który ma pewne miejsce w składzie piątej drużyny Ligue 1 i chce grać w polskiej kadrze ani razu się nie kontaktował...
Z brakiem zainteresowania Obraniakiem się zgodzę, to przynajmniej dziwne, szczególnie, że jest to chyba nawet lepszy piłkarz niż tak ostatnio głośny Aquafresca. Natomiast nie dziwi mnie "miłość" Beenhakkera do Rogera, ponieważ piłkarza o takiej charakterystyce w kadrze nie ma. Uniwersalny, świetny technicznie, dobra myśl taktyczna i jednocześnie posiada on zupełnie różny styl gry od polskich ofensywnych pomocników. Poza tym tak jak Leo mówił w wywiadzie dla PR, nie zawsze 11 najlepszych na swoich pozycjach polskich piłkarzy stworzy najlepszą możliwą drużynę. Nie tylko umiejętności się liczą, również mentalność czy właśnie styl gry. Czasem na danej pozycji może grać zawodnik teoretycznie gorszy od innego, ale ma on jakąś umiejętność niezbędną do jak najlepszego funkcjonowania drużyny i to przynosi efekty. Jest to bardzo trudne to pojęcia dla zwykłego kibica i trudno się temu dziwić ;) Ale łatwo podać przykład drużyny mającej 11 wybitnych piłkarzy, a nie potrafiącej dobrze funkcjonować i odnosić sukcesy - taką drużyną był jeszcze nie dawno Real Madryt (zmiana taktyki transferowej - Metzelder, Drenthe, Gago etc.), a teraz jest nią Barcelona (Henry, Ronaldinho, Deco, Puyol, Abidal, Eto itd., a pomimo tego gra była oparta właściwie na jednym Messim). Natomiast odwrotnym przykładem może być np. Manchester United - ktoś może powiedzieć, że mają gwiazdy typu Rooney, C. Ronaldo... Ale te gwiazdy się stylem uzupełniają i tworzą - wraz z teoretycznie "mnieszymi galacticos" typu Vidic, Evra, Carrick, Anderson świetny, zgrany team. Takich drużyn jest więcej - Arsenal, Liverpool i inne, często mniej znane. Dlatego właśnie w kadrze nie ma Brożka, Zieńczuka czy Wichniarka, Sikory, a są Łobodziński, Wawrzyniak, Zahorski - przecież teoretycznie wcale nie są lepsi niż wymienieni) Poza tym Leo w większym stopniu patrzy na potencjał zawodnika niż obecne możliwości. Wichniarek lepszy już nie będzie, jest piłkarzem ukształtowanym i widocznie boss uważa, że jest on słabszy od powołanych napastników, lub - co jest IMO bardziej prawdopodobne - jest piłkarzem o podobnym stylu do któregoś z powołanych zawodników i przegrał z nim "rywalizację". Wracając do potencjału... Majewski, Pazdan i Zahorski... Popatrzcie się rok-dwa lata wstecz i pomyślcie gdzie oni byli i kim oni byli...? A teraz pomyślcie gdzie są i co prezentują - wnioski powinny nasunąć się same ;) Więc zaufajmy Leo do końca Euro, bo na razie nas nie zawiódł. Sorry za mały OT, ale ma to poniekąd wiele związku z Rogerem - i w kwestii potencjału tego zawodnika i powodu jego powołania (stylu gry) :) Inną kwestią jest forma przyznania mu obywatelstwa, ale to już było kilka razy przerabiane w tym wątku :)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 13 maja 2008, 23:17

Roger oficjalnie przeprosil za Jedwabne.
Roger uwaza ze Edyta Gorniak sprofanowala hymn.
Roger wzywa Prezydenta do upublicznienia wynikow badan.
Roger nie akceptuje Holendra na stanowisku selekcjonera polskiej reprezentacji.
Roger wysmiewa akcent Smolarka i nazywa go najemnikiem.
Roger oglada skoki w barze "U bociana"
Roger zlozyl kwiaty przy grobie nieznanego zolnierza.
Roger posadza Cejrowskiego o dezercje i kosmopolityzm.
Rogera ojciec walczyl w AK
Roger znalazl blad w pytaniu maturalnym z polskiego.
Nowy program publicystyczny Rogera 'Co z ta Polska?'
Kto wrobil Polaka Rogera?
Roger: 'Polacy maja kompleks Katynia'
Roger wspomina Papieza.
Roger wzywa rodakow do bojkotu GW.
Roger poprawia prof. Miodka.
Roger zrzeka sie paszportu 'Polityki'.
Roger tlumaczyl, ze zamawial piec piw.
Roger buczy i pryka na Giertycha.
Dziadek Rogera nie sluzyl w Wermachcie.
Roger wytauwal sobie mieczyk Chrobrego.
Roger uwaza swieto Flagi Polskiej za najwazniejsze w roku.
Roger jest za zaostrzeniem polityki wizowej dla obcokrajowcow.
Wg badania OBOP Roger cieszy sie najwiekszym zaufaniem wsrod spoleczenstwa i bedzie murowanym faworytem w 8 edycji TzG.
Roger ma zastapic Marcinkiewicza na stanowisku EBOR
Roger solidaryzuje sie z ofiarami Simona M.
Roger potepia roszczenia Zwiazu Wypedzoych a Erike Steinbach okresla mianem "Wredna suka".
Roger potepia akcje w Nangar Khel.
Roger uznaje Kosowo i uwaza misje w Iraku za zakonczona.
Roger domaga sie zaprzestania budowy gazociagu polnocnego jako inwestycji godzacej w polskie interesy.
Roger zwierzyl sie, ze podczas golenia nuci Bogurodzice.

Roger przyznaje sie do ojcostwa dzieci Anety Krawczyk.
Roger wystapil do IPN o udostepnienie swojej teczki.
Roger uwaza, ze prawdziwy mezczyzna je tylko golonke z bigosem.
Roger szydzi z Polakow golacych pachy nazywajac ich ciotami.
Roger ma zdjecie z Walesa.
Roger w dziecinstwie ubostwial Wiolettte Villas.
Do gry w pilke zainspirowala Rogera piosenka Maryli Rodowicz 'Futbol'.
Roger 'Po treningach chodzilismy na kremowki'.
Roger przekazal episkopatowi papieska kamienice w Wadowicach.
Roger ubolewa nad degrenolada jezyka polskiego.
Serce Rogera ma zostac po smierci wmurowane w gmach Muzeum Narodowego.
Roger ma pretensje do teamu BMW o faworyzowanie Heifelda.
-Panie Rogerze z tego co tu pisze jest pan w swietnej formie
-Mowi sie "jest napisane"
Roger przyznal, ze rzucal sniezkami w Hannavalda

Yukasz pisze:A gdyby ogólnie przyjęte standardy były inne i nie ściągano by zagranicznych trenerów to Benhałer by tobie już przeszkadzał
Jakby zostałoby mu wmuszone obywatelstwo, byle tylko prowadził, to pewnie tak.
Yukasz pisze:Ba Rogery powoli stają się standardami
W Azerbejdzanie i Togo.

Widze, że po finale PP głosy w ankiecie się wyrównują :lol:.

Zablokowany

Wróć do „Polska”