AS Monaco (zbiorczy)

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Monegask16
Junior
Junior
Reputacja: 0

AS Monaco (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 15 maja 2008, 17:15

Cóż, zakładam ten temat, pomimo iż na forum znajdują się już dwa o tej tematyce. Temat mówi sam za siebie... będziemy tutaj rozmawiać (mam nadzieję) o 7-krotnym Mistrzu Francji i 5-krotnym zdobywcy Pucharu Francji, o klubie, który w sezonie 2003/2004 roku działał cuda w piłkarskie Lidze Mistrzów eliminując z tych rozgrywek takie potęgi piłkarskie jak Real Madryt czy Chelsea Londyn, klubie, któremu wszyscy prorokowali wielką karierę europejską w kolejnych sezonach... Wszystko jednak legło w gruzach! A jak to wygląda, wszyscy doskonale wiedzą, wszak wystarczy tylko popatrzeć na tabelę ligi francuskiej (aktualnie 12 miejsce)!! Monegaski klub już od trzech sezonów nie będzie uczestniczył w Europejskich Pucharach!! Dla kibiców (nielicznych już, bo wielu odwróciło się od klubu ze względu na wyniki) to skandal, ale pozostaje nam mieć nadzieję, iż przyszły sezon będzie lepszy... Mimo, że na co dzień jestem optymistą to trudno mi uwierzyć, że może być lepiej. Swój wniosek wyciągam na podstawie zapowiedzi transferowych! Klub ma się wzmocnić paroma zawodnikami, a z klubu także odejdzie kilku... Trudno pojąć mi decyzję o rzekomej zmianie trenera! To także uważam za skandaliczne, gdyż nowy trener będzie 6 trener od czasu dymisji Didiera Deschampsa!!!!!! Od finału ligi mistrzów minęło 4 lata, dlatego wliczając Deschampsa, średnia pracy trenera w Monaco wyniesie 0,57, czyli w przybliżeniu ROK!!! Nawet Wisła Kraków (szacunek) za czasów swojej największej "świetności" nie miała tak przerażającej średniej czasu pracy trenera! W klubie pozostało już zaledwie 2 zawodników: Flavio Roma oraz Lucas Bernardi! Przyszłość obu piłkarzy nie jest pewna, zatem najbliższe mercato może zakonczyć erę "drim timu" Deschampsa! Klub popadł w ruinę... to fakt! Kogo trzeba za to obwiniać? Kibiców? Na pewno nie, oni nadal kochają klub! Księcia Alberta? Nie! On oddałby życie za Monaco! Trenerów? Gdyby byli jeszcze klasowymi szkoleniowcami to można ich bronić! Działaczy? O tak!!!!!! To właśnie dwójkę dżentelmenów: Michela Pastora oraz Gerarda Briantiego uważam za winnych tragedii jaka dotknęła klub z Księstwa. Całe szczęście, że książę Albert zwolnił ich z pracy. Nikt nie ma wątpliwości, że była to słuszna decyzja! Nowy prezes... Jerome de Bontin zapowiada wielkie zmiany... czy dotrzyma słowa? Czas pokaże, ale miejmy nadzieję, tak!!

Do końca sezonu pozostała jedna kolejka. Monegaskowie udają się na Stade Geoffrey Guichard do Saint-Etienne. Nie mamy już szans na uzyskanie lepszej lokaty w tabeli, ale wierzę, iż monegaskowie osiągnął korzystny wynik w tej konfrontacji i chociaż na chwilę uradują zmartwionych monegaskich kibiców.

Mam nadzieję, że na tym forum znajduje się paru kibiców, a może sympatyków, albo po prostu kilku panów (ewentualnie pań :wink: ), które lubią Klub z Księstwa i nawiąże się miła i przyjemna dyskusja.

Czuję się niejako ekspertem w dziedzinie monegaskiego klubu, dlatego będę się starał odpowiedzieć na wszelkie pytania na temat obecnego składu, a może nawet historii klubu.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, 18:29 przez Monegask16, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 maja 2008, 17:27

Monegask16 pisze:Czuję się niejako ekspertem w dziedzinie monegaskiego klubu, dlatego będę się starał odpowiedzieć na wszelkie pytania na temat obecnego składu, a może nawet historii klubu.
Super :) Mam pytanie.
Swego czasu w Monaco grał Nicolas Maurice-Belay, obecnie w Sochaux.
Co mógłbyś o nim opowiedzieć ?

Wiem, że goli nie zdobył żadnych, ale może jakieś ciekawostki znasz o których ja nie wiem :]

Monegask16
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 15 maja 2008, 17:33

Nicolas Maurice-Belay, powiadasz?

Cóż. Nie zapisał się zbytnio w karty klubu. O ile mi wiadomo nie strzelił nawet żadnej bramki w barwach klubu, w oficjalnym meczu! Ale nie jest to typowy napastnik, a raczej skrzydłowy... Pamiętam jego fantastyczne rajdy lewą stroną boiska! Szkoda, że odszedł! Plułem sobie w brodę, gdy dowiedziałem się, że odchodzi, bo nie ukrywam, że byłem jego cichym sympatykiem.

Podobnie wygląda sprawa z Davidem Gigliottim! Obu piłkarzy uważam za największe talenty i największe skarby monegaskiej szkółki piłkarskiej... Zarówno Gigliotti (obecnie Saint-Etienne) oraz Maurice-Belay powinni pozostać w Monaco, które miałoby z nich większe korzyści niż z piłkarzy, którzy obecnie grają na ich pozycjach (wrrr...). A tak to nawet poczciwej ceny za nich nie dostali... Patologia!:/

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 maja 2008, 17:38

Dzięki za szybką odpowiedź.

Ja go zobaczyłem podczas turnieju piłkarskiego. Touloun U21 - jakoś tak w każdym razie. Stylem gry przypominał Henry'ego, wiec go sobie zapamiętałem. Ładnie atakował lewym skrzydłem, miał dobrą technikę i widać było, że błyszczy na tle rówieśników.

Potem poszedł do Sochaux i tam też nie błyszczy. Choć gra z tego co wiem dość dużo i regularnie, to ma chyba tylko 1 bramkę na koncie.

Szkoda, bo widać było, że może coś z niego być ...

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 15 maja 2008, 17:45

Szkoda ze Monaco juz nie te...

Tyle pilkarskich talentow tam gralo , powstawalo :-/ Czyja to wina ? Prezesostwa ?

Monegask16
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 16 maja 2008, 17:40

boskigonzo pisze:Szkoda ze Monaco juz nie te...

Tyle pilkarskich talentow tam gralo , powstawalo :-/ Czyja to wina ? Prezesostwa ?
Cóż... jak się sprzedaje najlepszych piłkarzy (co rok), kupując jakichś patałachów to tak jest! :/// Brakuje stabilności i to chyba największy problem...

A kojarzy ktoś z Was może Jeremy'ego Meneza ?? :>

///////

Btw.

Jutro o 20:50 monegaskowie rozgrywają ostatnie spotkanie ligowe w sezonie 2007/2008! Rywalem czerwono-białych będzie zespół AS Saint-Etienne. Popularni "Les Verts" czyli po prostu "zieloni" zajmują obecnie 6 miejsce w Ligue 1 i walczą już tylko o Puchar Intertoto. Trener AS Monaco - Ricardo Gomes - podał nazwiska 18-osobowej, nieco "odchudzonej" kadry na to spotkanie. W meczu nie mogą bowiem wystapić:

Adriano (zawieszony)
Francois Modesto (problemy rodzinne)
Bolivar (po operacji)
Lucas Bernardi (kostka)
Diego Perez (stłuczona miednica)
Jerko Leko (kostka)
Sergio Almiron (mięsień czwórgłowy)
Jeremy Menez (mięsień przywodziciel)
Serge Gakpe (udo)
Frederic Piquionne (udo)

Kadra AS Monaco na mecz z AS Saint-Etienne:

Ruffier, Vallaurio - Cufré, Lescure, Sambou, Monsoreau, Berthod, Muratori - Mongongu, Zola, Martin, Pokrivac, Fabio Santos, Meriem - Nenê, Gonzalez, Bakar, Pinau

Pierwszy raz w tym sezonie do kadry meczowej zostali powołani: Arnaud Lescuere (22 lata) oraz Distel Zola (19 lat).

O wyniku poinformuje!:D

P.S. Nieznane nazwiska, co nie? :(

W najbliższym czasie napisze coś o aktualnej kadrze...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, 17:54 przez Monegask16, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TouReQ
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TouReQ » 16 maja 2008, 17:47

Kazdy FMowiec (do ktorych sie zaliczam) go kojarzy :lol:

Monegask16
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 16 maja 2008, 17:57

TouReQ pisze:Kazdy FMowiec (do ktorych sie zaliczam) go kojarzy :lol:
Taaa... dobrze, że chociaż ten fm jest!:) Przynajmniej kojarzyć mniej więcej nazwiska piłkarzy! :D

Na pewno jeszcze Serge Gakpe się przewija i Malaury Martin! :P

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 16 maja 2008, 17:59

A kojarzy ktoś z Was może Jeremy'ego Meneza ?? Łypiący

kojarz,kojarzy...wszyscy FMowcy napewno :lol:

Monegask16
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 16 maja 2008, 18:03

Ehh... Chyba po sezonie odejdzie, a talent z niego niesamowity! :// Coś ostatnio mówił, że mu się Bordeaux marzy i Liga Mistrzów... Szczerze, wcale mu się nie dziwie, ale prawdopodobnie na jego miejscu wolałbym się skusić na jakąś ofertę z Premiership, ale czy poradziłby sobie tam? :?:

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 16 maja 2008, 18:03

Arsenal i Inter były nim swego czasu zainteresowane. Monegask16 napisz jak grał Menez w tym sezonie :)

Monegask16
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 16 maja 2008, 18:09

Jeremy Menez w tym sezonie, no dobra... rozegrał w tym sezonie 25 spotkań w Ligue 1 (7 goli, 1872 minuty), 2 spotkania w Pucharze Francji (0 goli, 144 minuty) i jeden mecz w Pucharze Ligi (bez gola, 89 minut).

Początek sezonu w jego wykonaniu bardzo dobry. Dryblingi, asysty, gole! Ale później zaczęły go kontuzję dopadać i się spiepszyło trochę... W Lutym zerwał mięsień (nie pamiętam jaki) i zagrał dopiero przed tygodniem. Trudno go oceniać, ale jestem pewien, że gdyby nie kontuzja to na pewno Domenech powołał by go na Euro, mówi się trudno...

(Sochaux - Monaco, na 0:2)
(Monaco - Le Mans, na 2:1)
(Monaco - PSG, na 1:2)
(Monaco - Lens, na 1:0 i 2:0)
(Metz - Monaco, na 1:0 i na 3:1)

Która najładniejsza?:> Dla mnie, ta z Le Mans! :D:D

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 16 maja 2008, 18:54

O jak pięknie, że mamy tu fana Monaco na stronie, bo już od dłuższego czasu zastanawiało mnie jak sobie radzi u Was Almiron.

Dla mnie to jego ostatnie miesiące były dośc dziwne - w okresie przygotowawczym Juventusu był jednym z najlepszych zawodników a potem praktycznie nic u nas nie grał, najwyżej jakieś ochłapy...

Więc jak się u Was spisuje ,,nowy Veron" (:lol:) :?:

Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Monegask16
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 16 maja 2008, 20:03

Almiron powiadasz? Szczerze, to na początku byłem przeciwny jego transferowi... Wydawał mi się bezsensownym posunięciem. Swoje zdanie podtrzymywałem przez pierwsze dwa spotkania. Pamiętam szczególnie spotkanie Pucharu Francji z Olympique Marsylie (3:1 w plecy), gdzie Almiron zagrał koszmarnie!!! :/ Ale następne spotkania całkiem nieźle sobie radził. Strzelił nawet bardzo ważną bramkę w spotkaniu z Paris SG (1:1). Ogólnie, jestem zadowolony z jego postawy. Szkoda, że złapał kontuzję, bo mógłby coś jeszcze pograć w tym sezonie.

Nie jestem pewien jego przyszłości w AS Monaco. Sądzę mimo wszystko, że nie pozostanie w klubie i powróci z wypożyczenia...

Awatar użytkownika
PiotRoo
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PiotRoo » 18 maja 2008, 19:22

Szkoda bardzo, że tak potoczyły się losy Monaco, w sezonie 03/04 grali fantastyczną piłkę, niestety później wiadomo, wielka wyprzedaż i z klubem pożegnali się Rothen, Giuly, Morientes, Prso... mimo to na kolejne rozgrywki udało się jeszcze zmontować całkiem niezłą ekipę (ile to oni oklepali Depor na El Riazor? 5,6-0?) z m.in Chevantonem czy Saviolą. Teraz niestety drużyna jest dosyć słaba, tylko niektórzy piłkarze się wyróżniają. Przykro mi, bo sympatyzowałem z tym klubem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”