Roger w reprezentacji - Strona 15

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Roger w reprezentacji

tak
46
58%
nie
34
43%
wania89
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wania89 » 22 maja 2008, 15:35

Gdyby Roger mial rodzine z Polski, gdyby mieszkal u nas minimum 5lat, gdyby znal dobrze jezyk polski, gdyby mial zone Polke [przynamniej narzeczoną], to chyba byloby wszystko okey, ale czemu tak nagle wszelkie procedury przyznawania paszportu polskiego zostały przyspieszone? Tak wszystkim zalezy na sukcesie reprezentacji, ze jest to obojetne, kto bedzie dla Nas gral? Jesli tak, to moze zrobmy drugi lekko-atletyczny Katar. Moze to Wam bedzie pasowało. Bo mnie to nie pasuje i utożsamiam sie z kibicami Jagielloni i Odry, którzy wywiesili odpowiedni transparenty podczas spotkan ligowych.
Nie uogólniajmy wszystkich i wszystkiego. Procedury były naciągane, OK, ale nie wińmy za to Rogera - on chciał sprawę załatwić normalnie, nic nie przyśpieszał, ani nie prosił o to. To jest sprawka organizacji typu prezydent, PZPN itd. Dlatego ja ze swoją opinią na ten temat jeszcze poczekam, zobaczymy jak Roger podejdzie do tej sprawy. Być może przyznam Ci rację, być może jeszcze bardziej zgnoję tych, którzy gnoili Rogera :D Na razie nic na ten temat nie wiadomo właściwie, a ludzie biorą się za gnojenie kogoś, kogo nie znają i kogoś właściwie niewinnego... Taki oddech PRL-u, żałosne i żenujące...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8646
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 maja 2008, 15:41

Wania: a w ktorym miejscu ktos gnoi Rogera? On zapewne chce sie tylko dobrze wypromowac na Euro, nic stracic nie moze, może jedynie zyskac. Glownymi winowajcami sytuacji, ktora sie wytworzyla sa tylko i wylacznie MEDIA. Prezydent byl pod taka presja, ze nie mogl nie podpisac dokumentu.

Co prawda nigdy nikomu źle nie zyczylem, ale licze po cichu, ze w sparingu z tą Szwajcarska druzyna Roger złapie jakąs kontuzje wykluczającą go z euro :lol:

Roger - nigdy nie bedzie Polakiem.

wania89
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wania89 » 22 maja 2008, 17:42

a w ktorym miejscu ktos gnoi Rogera? On zapewne chce sie tylko dobrze wypromowac na Euro
Co do pierwszej części... Gnoi to rzeczywiście złe słowo - delikatnie mówiąc, źle są do NIEGO nastawieni - zamiast do MEDIÓW, skoro to one są "sprawcą" całej tej sytuacji... A jeśli chodzi o drugie zdanie - skąd wiesz, że masz rację? Masz jakiś dowód? Skąd wiesz, że leje on na Polskę z góry na dół? Oceniasz człowieka po swoich przypuszczeniach... I nie ty jeden, wystarczy wspomnieć "Roger nigdy nie będziesz Polakiem". Ja do stwierdzenia prawdziwości potrzebuję trochę czasu, bo trzeba dać kolesiowi szansę - jeśli jej nie wykorzysta i oleje Polskę, wtedy powiem, że nie zasługuje na to, żeby być Polakiem. Tyle. Rozumiem, że sposób przyznania był zły itd. Ale TO NIE JEGO WINA, więc nie wieszajmy psów na nim. Bo na razie wszystkie zarzuty opierają się na przypuszczeniach - typowa polska wada.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8646
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 maja 2008, 17:47

Wania: ale przeciez zdanie, ktore napisalem jest prawdziwe. Roger nie bedzie Polakiem, on jakis czas temu zostal ... Brazylijczykiem z polskim paszportem.

A co w jego glowie siedzi, to tak naprawde nikt nie wie poza nim samym. Zobaczymy co z tego bedzie, na razie wychodzi ostatni na treningi :lol:

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 22 maja 2008, 19:26

cloner pisze:Roger - nigdy nie bedzie Polakiem.
naprawde zajebiste podejscie. i przez takie zdania jakies debile wywieszaja transparenty na meczach naszej pseudo ligi. Jakos w innych cywilizowanych krajach nikt nie robi problemu z tego,ze ktos jest naturalizowany. W Niemczech sie wszyscy z tego ciesza, ze maja Klose czy Trochowskiego. Tylko u nas jest zenujaca wrecz mentalnosc. Roger dostal 2 paszport wiec jest Polakiem i basta :!: owszem, "Pana Tadeusza" pewnie nie zna, ale co z tego? prawnie jest Polakiem i juz. Takie gadanie,ze nim nie jest,nie zasluguje na gre w kadrze zakrawa na rasizm,homofobie itd. TO jest chore jak antysemityzm :heft:

PS: te osoby co wywiesily transparenty(Odra i Jagiellonia), to nie sa kibice,tylko kibole lub pseudokibice. ludzie,ktorzy nie powinni juz nigdy wejsc na stadion w zadnym kraju.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2256
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 22 maja 2008, 19:47

Berik pisze:Niemczech sie wszyscy z tego ciesza, ze maja Klose czy Trochowskiego.
No bo mają do tego powody.Ci zawodnicy spędzili całe swoje życie w Niemczech, tam doskonalili swoje umiejętności piłkarskie,tam się nauczyli języka.
A Roger co ?
Jest w Polsce rok, języka nie ma się zamiaru uczyć bo po co, i jak gdzieś wyjedzie na Zachód to szybko zapomni o Polsce.I bardzo dobrze.
Popieram Clonera.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 maja 2008, 19:50

Berik pisze:W Niemczech sie wszyscy z tego ciesza, ze maja Klose czy Trochowskiego.

Piękne porównanie. Poważnie uważasz, że to jest tak samo? Nie widzisz różnicy?

Roger wychowany piłkarsko w Brazyli został, a grać będzie dla Polski (a przynajmniej ma taką możliwość). Klose, Trochowski, Podolski piłkarsko wychowani zostali w Niemczech i dla Niemiec grają.
Berik pisze:Takie gadanie,ze nim nie jest,nie zasluguje na gre w kadrze zakrawa na rasizm,homofobie itd. TO jest chore jak antysemityzm

Przydało by się najpierw zdefiniować co uważasz za rasizm. Wg mnie nie ma tutaj mowy o rasizmie i nie może być mowy. Bo Rogera nie lubią dla tego, bo nie jest Polakiem (wg rozumienia powszechnie panującego w Polsce), a nie dla tego, że jest Murzynem czy reprezentantem rasy żółtej. Więc opanujcie się ludzie z tym szafowaniem na lewo i prawo słowami, których do końca nie rozumiecie.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 22 maja 2008, 19:52

Racja, Roger nigdy nie bedzie Polakiem, ale to nie znaczy, że kibice nie będą go akceptowali, gdy ten będzie grał w reprezentacji. Oczywiście znajdą się debile, którzy będą chcieli go w pewien sposób wyśmiać, czy pokazać mu, że z niego taki Polak jak z koziej dupy trąba, ale cóż, Polska i Roger musi się do tego przyzwyczaić. Po za tym, EnJoy's napisałeś, że gra rok w Polsce. W Polsce gra już dłużej, sprawdź na pilka.pl Ogólnie wolałbym, żeby Roger nie grał w naszej kadrze, ale i tak jest już za późno, jeżeli jest w kadrze, został w ostatniej chwili dokoptowany przez Beenhakkera, więc Leo zostałby pośmiewiskiem całego piłkarskiego światka, jeżeli Brazylijczyk (chyba można go tak jeszcze nazywać) zostałby nominowany do opuszczenia zgrupowania.

bellus, jak nazwałbyś te wszystkie transparenty i prześcieradła z napisami, że Roger nigdy nie będzie Polakiem? Z pewnością, to nie jest rasizm, bo pseudofani nie obrażają go pod kątem koloru skóry, tylko pod kątem obywatelstwa.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 maja 2008, 20:10

Jak nazwać? Najprościej będzie wyrażaniem opinii. Tutaj pozostaje pytanie czy to jest opinia konkretnych osób, konkretnych grup. Czy Ci co to wypisują zastanowili się nad tym czy ślepo podążają za czymś na kształt mody.

Z racji, że jestem za wolnością słowa to nie pozostaje mi nic innego jak pozostać negatywnie nastawiony... do karania za transparenty. Tyle, że stosowanie znaku Polski walczącej jest co najmniej nietaktowne. Ci, którzy robili ten transparent pewnie nawet nie rozumieją co to oznacza. Smutne, że to taka elita chce dbać o dobro narodowe - jakim jest reprezentacja.

Co do samego podejścia czy będzie Polakiem czy nie. To nie mam tutaj zdania.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 maja 2008, 20:34

Berik pisze:jakies debile wywieszaja transparenty na meczach naszej pseudo ligi

Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski, że osoby – jakieś (a nie jacyś?) debile, które wywiesiły te transparenty to ludzie dotknięci debilizmem?
lisek_chz pisze:jak nazwałbyś te wszystkie transparenty i prześcieradła z napisami, że Roger nigdy nie będzie Polakiem?

Ja nazwał bym je „stwierdzeniem faktu”. Roger nigdy nie będzie Polakiem, bo on urodził się i wychował w Brazylii, jego przodkowie byli Brazylijczykami i on też jest Brazylijczykiem, a nie Polakiem. Widzę, że pewne osoby wypowiadające się w temacie nie rozróżniają pojęcia narodowość/obywatelstwo, bo to dwie różne - w tym przepadku fundamentalne, kwestie. W II RP mieszkali w Polsce: Żydzi, Ukraińcy, Białorusini itd. Czy byli oni Polakami? Nie! To byli tylko obywatele II RP, tak samo jak Roger jest teraz tylko obywatelem III RP a nie Polakiem. Nawet mama Rogera jak i sam Roger przyznają, że będzie on na zawsze Brazylijczykiem, a Polska to kraj, któremu dużo zawdzięcza i może zawdzięczać jeszcze więcej jeśli wypromuje się na Euro.

Osobną kwestią jest to czy Roger powinien dostać to obywatelstwo w tak nadzwyczajnym trybie. Jak dla mnie nie powinno się „handlować” naszym obywatelstwem i nawet jak by Kaka czy inny Ronaldinho mieli grać dla Polski to nie poparł bym decyzji przyznania im obywatelstwa takim dziwnym trybie. Jestem, że tak powiem legalistą w tej akurat kwestii. Mam też gdzieś to, że inne rzekomo „cywilizowane” kraje rozdają swoje obywatelstwo na prawo i lewo. Zresztą większość obcokrajowców w reprezentacjach państw Europy Zachodniej jest bardziej związana z tymi krajami niż Roger z Polską.

Mam wrażenie, że transparenty zostały wykorzystane przez pewne grupy powiedzmy medialno-polityczne aby po raz kolejny udowodnić, że Polacy to „rasiści, antysemici, homofoby (?) itd.” Chyba nawet nie muszę stukać w moja i tak umęczoną klawiaturę, aby tą tezę obalić, nawet uczeń gimnazjum dał by sobie radę, ale już redaktor Tomasz Lis nie, ot taka ironia losu.

A już tak na koniec, skoro Roger już to obywatelstwo dostał i formalnie może grać w naszej reprezentacji i nasz LEO uzna iż Roger jest przydatny to z „bólem serca” popieram pomysł „Roger w koszulce z orzełkiem”. W końcu dobro kadry jest najważniejsze, a skoro zasady już zostały złamane - to droga wolna...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 maja 2008, 20:52

Ja nazwał bym je „stwierdzeniem faktu”.
Nie do końca. Symulacja:
Roger osiedla się po zakończeniu kariery w Warszawie. Uczy się polskiego, znajduje sobie żonę Polkę. Mają dzieci, którym dają na imię Bogumił i Ziemowit... i tak dalej i tak dalej. Po jakimś czasie zaczął bym się zastanawiać. Więc daleki byłbym od stwierdzenia, że to zdanie Roger nigdy nie będziesz Polakiem. Jest stwierdzeniem faktu.
Masz częściowo racje z tym odróżnianiem obywatelstwa od bycia Polakiem, etc. To zależy od podejścia, w takiej WB czy Francji nikt nie miałby wątpliwości tam, obywatelstwo oznacza bycie odpowiednio Brytyjczykiem czy Francusem. To pokazuje, że wszelkie odnoszenie się do innych krajów i przedstawianie ich jako dowodów na to czy na tamto mija się z celem. Jesteśmy w Polce i to w polskich kategoriach powinniśmy oceniać.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 maja 2008, 21:17

bellus pisze:Nie do końca. Symulacja

Symulacja prawdopodobna równie tak samo jak to, że Polska zdobędzie Mistrzostwo Europy na turnieju w Szwajcarii i Austrii. (Choć wiara jest we mnie ogromna!)

Czytałem wywiad w którym Roger wyraźnie powiedział, że zawsze będzie Brazylijczykiem. To chyba ostatecznie rozwiązuje tą sytuacje, bo nikt nie będzie Rogerowi wciskał, że jest Polakiem, skoro on będzie czuł się Brazylijczykiem, ale dywagować i gdybać zawsze można.

Przykład WB nie za bardzo mi pasuje, bo tam mając obywatelstwo Brytyjskie można być Anglikiem ale też Szkotem, Walijczykiem, obywatelskie Brytyjskie nie jest tożsame z narodowością według mnie, bo nie ma takiego narodu jak Brytyjczycy (choć granice pomiędzy narodami zamieszkującymi GB bardzo się zatarły). Zresztą teraz jest tam tak ogromne „multikulti”, że te kwestie przestają mieć tradycyjne znaczenie. Francja to też zupełnie inna bajka dlatego masz racje, że powinno się rozstrzygać takie kwestie w sposób: „Jesteśmy w Polce i to w polskich kategoriach powinniśmy oceniać.” Bo wszelkiego rodzaju porównanie są nie na miejscu.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 maja 2008, 21:33

franz pisze:Symulacja prawdopodobna równie tak samo jak to, że Polska zdobędzie Mistrzostwo Europy na turnieju w Szwajcarii i Austrii. (Choć wiara jest we mnie ogromna!)
Nie przeczę, że prawdopodobieństwo jest niewielkie. Tylko, że istnieje. Więc ze względów logicznych zdanie, o którym dyskutujemy być może kiedyś będzie fałszywe. Na razie nie możemy tego stwierdzić. Więc nie miałeś racji nazywając je stwierdzeniem faktu.
franz pisze:Przykład WB nie za bardzo mi pasuje, bo tam mając obywatelstwo Brytyjskie można być Anglikiem ale też Szkotem, Walijczykiem, obywatelskie Brytyjskie nie jest tożsame z narodowością według mnie, bo nie ma takiego narodu jak Brytyjczycy (choć granice pomiędzy narodami zamieszkującymi GB bardzo się zatarły). Zresztą teraz jest tam tak ogromne „multikulti”, że te kwestie przestają mieć tradycyjne znaczenie.
W kulturze anglosaskiej obywatelstwo utożsamiane jest z byciem x (tutaj wpisać narodowość). OK, Brytania jest bardziej skomplikowaną strukturą bo oni nawet państwo inaczej postrzegają. Jednak kwestia - obywatelstwo to bycie tym czy innym narodem, nie podlega dyskusji.

A co do Rogera to ja się skłaniam do opinii, że zrobił to dla własnych zysków - obywatelstwo jednego z krajów WE, możliwość wypromowania się na Euro, etc. Jednak to nie ja jestem trenerem, jeszcze nie zostałem prezydentem.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 maja 2008, 21:53

No i tak to już jest. Co jakiś czas ktoś stara się sprzedać prawdę objawioną, że wszyscy przeciwnicy to rasiści i co parę stron pojawia się ta sama dyskusja.

Zwolennik #1
- Roger to Polak, bo to prawnie potwierdzone
- jak nie chcesz Rogera toś rasista, nazista, narodowiec i syn Giertycha
- wyjdźmy ze swoich lepianek z łajna, wszyscy cywilizowani tak robią
- liczy się tylko wynik sportowy, zasady są dla nazistów
- nie ma Polsce zawodnika z takimi umiejętnościami ofensywnymi, więc Roger powinien jechać ma Euro
- jak strzeli bramkę Niemcom to nikogo nie będzie obchodzić kim jest haha
- no i najnowsze: wy debile, wy kibole

Przeciwnik #1
- nikt nie neguje prawa, ale obiektywnie, mentalnie Roger Polakiem nie jest
- nikt cywilizowany tak nie robi, kwestia sportowa w cywilizowanych krajach nie jest jedyną, robi tak tylko dzicz ze stepów Mongolii
- są osoby, które nigdy nie zaakceptują Rogera, nawet jeśli zostanie królem strzelców na EURO
- Roger nie powinien jechać na Euro, nawet jakby był Ronaldinhiem, bo Brazylia nie gra na Euro. Kij z jego umiejętnościami, Brazylijczycy z Brazylii, bez polskich korzeni, niewychowani w Polsce, nie mający żadnych, oprócz pracy, związków z krajem nie powinni grać z orzełkiem na piersi, bo kogo reprezentują? Mniejszość brazylijską w Polsce?
- niedługo Orzeł Biały będzie rasistą, bo jest biały, a nie tolerancyjnie różnokolorowy
- nie powinien dostawać obywatelstwa specjalnie po to by móc grać w reprezentacji i udawać, ze jest Polakiem. I na marginesie po to, by móc mieścić się w limitach klubów z UE

Może jestem nieobiektywny, ale wartość merytoryczną widzę głównie po jednej stronie.

A co nowego chciałem napisać? W mediach najnowszą tendencją jest robienie z Rogera największej gwiazdy. Nie Smolarek, Żurawski, Krzynówek, Boruc, czy Błaszczykowski. Roger Guerreiro Superstar. Roger mówi: pokonamy Niemców, Roger mówi dzień dobry, Roger lubi się z Jackiem Bąkiem, Roger biegał jak grał w dziadka. :spoko:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 maja 2008, 22:03

bellus pisze:Więc nie miałeś racji nazywając je stwierdzeniem faktu

Ja będę się upierał, ze jednak miałem. Bo czy ślub z Rosjanką/Włoszką/Niemką (Broń Cię panie Boże z Niemką!) uczyni Cię jednym z przedstawicieli tych nacji (uzyskasz tylko obywatelstwo). Czy jeśli mieszkał byś w Moskwie/Rzymie/Berlinie i dodatkowo miałbyś z nią dzieci, które pod wpływem żony nazwałeś Iwan, Luca, Jurgen to czy przestał byś być Polakiem i został byś Włochem albo Niemcem? Moim zdaniem nie można w wieku 26 lat ( a tym bardziej będąc starszym) zmienić przynależności narodowej. Gdyby Roger przyjechał do Polski mając np. 3 lata i tu się wychowywał, uczył, to już prędzej można by było go nazwać Polakiem, a tak (jeśli zrealizuje Twoje warunki – co jest bardzo mało prawdopodobne) to będzie najwyżej kosmopolita, o podwójnej tożsamości narodowej (o ile coś takiego jest możliwe)

Zresztą o ile znam Twoje poglądy to są one w pewnym sensie podobne do moich. Oboje jesteśmy liberałami a nie narodowcami, a więc narodowość, rasa, pochodzenie itd. mają dla nas drugorzędne znaczenie, prawda?
bellus pisze: jeszcze nie zostałem prezydentem
I pewnie nie zostaniesz, z Twoimi poglądami – bez szans. Poza tym jesteś młody, do wieku prezydenckiego dużo Ci brakuje, czy wtedy będzie jeszcze suwerenna Polska i jej prezydent wątpię – co najwyżej namiestnik guberni, ale to już inna kwestii.

Spirytus jak zwykle celnie – masz to po mnie! (albo ja po Tobie?)

Robienie gwiazdy z piłkarza, który nie rozegrał jeszcze jednego meczu w reprezentacji i może być kompletnym niewypałem w kadrze, też mi się nie podoba, ale my swoje a media swoje.

Zablokowany

Wróć do „Polska”