Roger w reprezentacji - Strona 18

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Roger w reprezentacji

tak
46
58%
nie
34
43%
Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 14:28

Bienias pisze:taki z niego Polak ze zawodowo walczyl pod flaga Niemiec.
w 1988 roku nie powrócił z wyjazdu ekipy bokserskiej do RFN i tam rozpoczął karierę zawodową, za co został dożywotnio zdyskwalifikowany przez Polski Związek Bokserski.
Polska go pozbawiła możliwości walki pod Polską flagą, Polakiem był jest i będzie bez względu pod jaką flagą będzie walczył. po 1989 trzeba mu było dać szansę,

oglądałeś "300 mil do nieba" tych dwóch chłopaczków, którzy chcieli godnie żyć jak wiekszość Polaków tamtych czasów też pozbawisz Polskości tylko dlatego że chcieli lepiej i wygodnie żyć i mają inne obywatelstwa?
A najgorsze ze dla pieniedzy i wiekszych zyskow.
patrz za co i kto go dożywotnio pozbawił prawa reprezentowania Polski, rok 1988

tych wszystkim którym w róznych okresach PRL-u wyrwali się z socjalistynczego Państwa by lepiej życ i zarabiać pozbawić chcesz Polskości? nie żartuj sobie nawet
Powiem wam ze sytuacja analogiczna do Rogera tyle ze ten czuje sie Niemcem jak wskazuje jego strona internetowa. Narodowosc Polska/Niemcy a drugi Brazylijczykiem ale ma czas zeby poczuc sie jak Brazylia/Polska
zero analogi, spodziewalem się że poruszysz kwestie strony Tiger'a

stawiam na to że użyte na większości stronach WWW dane dotyczące przynależności do danego kraju narodowość/obywatelstwo wynika z braku rozróżnienia obu kwestii.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 14:39

W takim razie wasz Polak mowi Tak Rogerowi. A przeciwnikow wezwal do wyjscia z drewnianych pudelek. :P
Mysle ze nikt z nas sobie nic nie udowodni i dalej bedzie tkwil przy swoich racjach.
Dodam tylko ze rozumiem decyzje Tigera jako sportowca jako Polaka juz nie.

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 14:48

Bienias pisze:W takim razie wasz Polak mowi Tak Rogerowi. A przeciwnikow wezwal do wyjscia z drewnianych pudelek. :P
ja się nie muszę zgadzać z niektórymi Polakami, czy to sprawy polityczne czy sportowe, kazdy ma prawo swobodnej wypowiedzi.

Różnica polega na tym, że ty obywatela Polski (ktory nim się stał pod wpływem nacisków na Prezydenta RP "na skróty") uważasz za Polska,a ja tylko i wyłącznie za obywatela RP.

Prędzej uznam za Polaka i Polkę odpowiednio Cantoro (ze względu na korzenie, czas pobytu i znajomość języka) oraz Trafimavą (koszykarka Wisły za niemal to samo) niż ekspresowego Rogera.
Mysle ze nikt z nas sobie nic nie udowodni i dalej bedzie tkwil przy swoich racjach.
ja nikomu nie chce niczego udowadniać w Polsce prawo mówi jasno. Odróżnia się narodowość od obywatelstwa. Więc Roger jest Brazylijczykiem z polskim obywatelstwem. Możesz chcież udowodnić coś innego ale najpierw trzeba by było prawo zmienić.
Dodam tylko ze rozumiem decyzje Tigera jako sportowca jako Polaka juz nie.
a jaką to niby Tiger podjął decyzję? to że nie wrócił do kraju rządzącego twardą ręką Moskwy? Tiger nie zrzekł się obywatelstwa polskiego, nie wyrzekł się narodowości. Żeby robić to co robi musiał pod jakąs flagą występować. Skoro go związek wyrzucił dożywotnio wieć po Polską nie mógł i to nie jego wina.

Lukas Podolski też jest Polakiem i również obywatelem Polski. Jak również obywatelem NIemiec.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 15:12

Moj post popierajacy Berika dotyczyl kwestii nazewnictwa Rogera Polakiem. Uwazam ze mozna nazywac go tak, gdyz otrzymujac obywatelstwo prawnie sie nim stal. Z punktu widzenia mentalnego juz raczej bym go tak nie nazwal. Kwestia osobista kazdego z nas. W kazym razie narodowosc deklarujemy sami a z obywatelstwem jest troche inaczej.
NIe wim czy rozumiecie ale napisze lopatologiczne. Roger dla bezuczuciowego urzednika w Polsce czy tez systemu moze byc nazywany Polakiem. I to jest oczywista prawda ktora jak mi sie wydaje chcial zobrazowac Berik a ktora ja popieram. Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
W kwestiach nadania obywatelstwa to chyba kazdy jest zniesmaczony dzialaniami mediow, prezydenta a tutaj przede wszystkim jego kancelarii.

A propo Tigera.
A czemu wyjechal, czemu uciekl z kraju? Kariery tutaj nie mogl zrobic? nie prawda. jego kolega zrobil bedac Polakiem. Wystarczylo chciec. Analogia? ... dostal analogicznie do Rogera dosc szybko obywatelstwo.
poza tym mowienie o Moskwie ze trzymala nas twarda reka w 88 roku nie jest trafne. chyba ze reka ta byla zlamana i tylko z kciukiem.
Chlopak poszedl na latwizne i dla kasy. Tak mozna najogolniej i najprosciej to przedstawic

PS: Narodowosc wzieta z jego oficjalnej strony. Chyba nie chcesz mi wmowic ze to nie on wypelnil dane?

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 15:48

Bienias pisze:Moj post popierajacy Berika dotyczyl kwestii nazewnictwa Rogera Polakiem. Uwazam ze mozna nazywac go tak, gdyz otrzymujac obywatelstwo prawnie sie nim stal. Z punktu widzenia mentalnego juz raczej bym go tak nie nazwal. Kwestia osobista kazdego z nas. W kazym razie narodowosc deklarujemy sami a z obywatelstwem jest troche inaczej.
o czym Ty piszesz??? :lol:

Roger stał się obywatelem Polski,a nie Polakiem z punktu widzenia prawa!!!

niestety w większości takich przypadków dokonuje się skrótów i z obywatela Polski robi się Polaka.
NIe wim czy rozumiecie ale napisze lopatologiczne. Roger dla bezuczuciowego urzednika w Polsce czy tez systemu moze byc nazywany Polakiem. I to jest oczywista prawda ktora jak mi sie wydaje chcial zobrazowac Berik a ktora ja popieram. Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
kolejny przykład na stosowanie uproszczeń

W kwestiach nadania obywatelstwa to chyba kazdy jest zniesmaczony dzialaniami mediow, prezydenta a tutaj przede wszystkim jego kancelarii.
mimo, że nie jestem zwolennikiem tego Prezydenta RP, który obecnie urzęduje to do niego i jego kancelarii mam jak najmniej pretensji. Własnie do tkaich ludzi jak Ty popierających takie naturalizowanie, do mediów LEO ktorzy wywarli taką presję ze gdyby Kaczyński nie skorzystał z przysługującego mu prawa rozpoczęła by się straszliwa nagonka na Prezydenta. Wielkie głosy oburzenia TVN-u i Gazety Wyborczej itp. Więc wolał się narazić mniejszości niż mającej ogromne wpływy jak widać większości.
A propo Tigera.
A czemu wyjechal, czemu uciekl z kraju?
a czemu inni uciekali? nie mogli dostatnio żyć w PRL-u i czekać na RP??

czemu berlińczycy wschodzi uciekali do Berlina Zachodniego? mogli czekać przecież.
Kariery tutaj nie mogl zrobic?

patrząc na naszą bazę sportową obecnie a co dopiero wtedy ciężko powiedzieć. Kubica w Polsce się rozwinął???

poza tym mówienie o Moskwie ze trzymała nas twarda ręka w 88 roku nie jest trafne. chyba ze ręka ta była złamana i tylko z kciukiem.
Chlopak poszedł na łatwizne i dla kasy. Tak można najogolniej i najprościej to przedstawic

do tej pory Rosja trzyma twardą ręką i nie tylko nas tylko trochę innymi metodami

wszyscy którzy wyjechali przed 1989 poszli na łatwiznę i dla kasy? bo tam był lepszy świat? proszę Cię.

wg Ciebie każdego trzeba zdyskredytować że wyjechał/uciekł z PRLu zostawiając swój kraj,a tam dorobił się godnego życia, a być może zrobił karierę już jako Polak z innym obywatelstwem.
PS: Narodowosc wzieta z jego oficjalnej strony. Chyba nie chcesz mi wmowic ze to nie on wypelnil dane?

Napisałem Ci, że większość (ty też jesteś tego przykładem) nie rozróżnia i nie przykłada wagi do rozróżnienia NARODOWOŚĆ/OBYWATELSTWO wychodząc z założenia, że to jest to samo, albo nie ma znaczenia czy w kolumnie na stronie wpisze Narodowość czy Obywatelstwo.

Ty do rozróżnienia nie przykładasz wagi, to Tiger też. I każdy może tak sprawę upraszczać ale pozwól(cie) innym mieć inne zdanie i inne poglądy i prawo do nieuznawanie takich ludzi za Polaków, a jedynie za obywateli Polski. Nie widzę, nic złego w tym że uznaję Rogera jedynie za obywatela RP,a nie Polaka. Ty i tobie podobni strają się wmówić że jesteśmy oszołomami debilami i bog wie kim jeszcze.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 15:57

Bienias pisze:Moj post popierajacy Berika dotyczyl kwestii nazewnictwa Rogera Polakiem.

Rogera możesz nazywać jak chcesz, ale w świetle prawa rozrózniamy pojęcia Polak od obywatel III Rzeczpospolitej, który może być różnej narodowości.
Bienias pisze:Roger dla bezuczuciowego urzednika w Polsce czy tez systemu moze byc nazywany Polakiem. I to jest oczywista prawda ktora jak mi sie wydaje chcial zobrazowac Berik a ktora ja popieram. Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
Tylko co mnie obchodzi "bezuczuciowy urzędnik"?! Jakaś kobieta z super marketu, która nie interesuje sie piłką może uznać Rogera za Roma, bo taki ciemnawy jest i co z tego? My zajmujemy sie stanem faktycznym a nie tym kim dla urzędnika/sklepowej/kierowcy jest Roger. A stan faktyczny to: Roger obywatel III RP narodowść (jak on sam twierdzi) -Brazylijczyk. Nie wiem, czy jest sens nazywać go Polakiem wbrew samemu Rogerowi, ale wolność przedewszystkim.

Acha i dla "systemu" to Roger jest reprezentantem mnieszości Brazyliskiej w Polsce. Podobnie jak Niemcy z Opola (z obywtelstwem RP oczywiście) sa reprentantami mnieszości Niemieckiej, Białorusini z Sejn mnieszości Biłorusinskiej itd.
Bienias pisze:Wiec wydaje mi sie poprawna forma pisanie o Rogerze Polak.
A ja jestem pewny, że poprawną formą jest obywatel III RP. W przyszłości jeśli Roger spełni warunki, o których pisał bellus "Polak pochodzenia Brazylijskiego".

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 21:37

Marco pisze: Własnie do tkaich ludzi jak Ty popierających takie naturalizowanie,
Czekam na cytaty gdzie napsialem ze popieram takie naturalizowanie. tylko prosze bez nadinterpretacji. Jak juz nie znajdziesz to napisz ze tak nie uwazam. dziekuje.
Marco pisze:
a czemu inni uciekali? nie mogli dostatnio żyć w PRL-u i czekać na RP??

czemu berlińczycy wschodzi uciekali do Berlina Zachodniego? mogli czekać przecież.
co ma piernik do wiatraka?
Marco pisze: patrząc na naszą bazę sportową obecnie a co dopiero wtedy ciężko powiedzieć. Kubica w Polsce się rozwinął???
Akurat on podniosl Polski boks i swoje umiejetnosci w kraju. Zachod jedyne co mu dal to mozliwosc zawodowych walk tyle ze do tego nie musial zmieniac barw
Marco pisze:
do tej pory Rosja trzyma twardą ręką i nie tylko nas tylko trochę innymi metodami

wszyscy którzy wyjechali przed 1989 poszli na łatwiznę i dla kasy? bo tam był lepszy świat? proszę Cię
wg Ciebie każdego trzeba zdyskredytować że wyjechał/uciekł z PRLu zostawiając swój kraj,a tam dorobił się godnego życia, a być może zrobił karierę już jako Polak z innym obywatelstwem.
NIe! nadinterpretujesz co czynia zwykle osoby ktore nie maja argumentow. Michalczewski nie musial uciekac z kraju. Jezeli uwazasz inaczej to powiedz dlaczego to zrobil? nie dla kasy to dla czego? Jako sportowiec mogl rozwijac sie dalej w Polsce. nie mial problemow z treningami a Moskwa tak bardzo go nie trzymala bo jakos mogl zostac przywroconym do naszego zwiazku zaraz po tym jak stal sie zawodowcem tylko czemu nie chcial? nie chcial walczyc pod polska flaga slyszec w tle Mazurka Dabrowskiego.. .czemu?

Marco pisze: Napisałem Ci, że większość (ty też jesteś tego przykładem) nie rozróżnia i nie przykłada wagi do rozróżnienia NARODOWOŚĆ/OBYWATELSTWO wychodząc z założenia, że to jest to samo, albo nie ma znaczenia czy w kolumnie na stronie wpisze Narodowość czy Obywatelstwo.
Mam inne zdanie i innaczej interpretuje te pojecia od ciebie. ale na tyle mnie zainteresowales swoim twierdzeniem ze obywatle Polski to nie to samo co Polak ze zapytam sie mojego profesora ww kwestii. Mozliwe ze sie myle i cala moja dyskusja jest bledem.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 22:11

Bienias pisze:ze obywatle Polski to nie to samo co Polak ze zapytam sie mojego profesora ww kwestii.
Żart prawda?

Bo nie wierze, że chcesz zabierać czas jakiegoś szacownego profesora, aby spytać się „czy obywatel Polski to nie to samo co Polak” po prostu narazisz się na śmieszność, wręcz na gigantyczną kompromitacje. To tak jak byś spytał „czy ziemia oby na pewno jest okrągła

Bo nie wierze, że chcesz zabierać czas jakiegoś szacownego profesora, aby spytać się „czy obywatel Polski to nie to samo co Polak” po prostu narazisz się na śmieszność, wręcz na gigantyczną kompromitacje. To tak jak byś spytał „czy ziemia oby na pewno jest okrągła”

Przecież to wiedza z WOSu na poziomie gimnazjum!

Czy naprawdę nie znasz takiego pojęcia jak mniejszości narodowe?! Czy Niemcy/Ukraińcy/Słowacy mający obywatelstwo Polskie są też Polakami? Nie oni są Niemcami/Ukraińcami/Słowakami tylko, że po prostu z obywatelstwem RP.

Czy Salomon Morel/Dmytro Kljaczkiwśkyj/Wasyl Iwachiw byli Polakami? Nie oni mieli tylko obywatelstwo II, bo obywatelstwo a narodowość to dwie inne sprawy.

Nawet są liczne ankiety/kwestionariusze do wypełnienia np. przy rekrutacji na studia i tam są wyraźnie wyróżnione kolumny obywatelstwo a narodowość.

Może podam Ci przykład z Legii, abyś to lepiej zrozumiał. Czy Vuko, po tym jak dostanie obywatelstwo III RP będzie Polakiem czy może Serbem z obywatelstwem RP.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 23 maja 2008, 22:31

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 23 maja 2008, 22:43

Chciałe zapytać współforumowiczów co sadza o powołaniu do reprezentacji Berele Lewartowa? Posiadam paszpot zarówno państwa polskiego, jak i państwa Izrael, który skądinąd cenie sobie bardziej. Myśle ze moj potencjalny występ na Euro2008, były ukoronowaniem przyjazni Polko-Żydowskiej.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 23 maja 2008, 22:45

Jeśli dobrze gra w piłkę, to dawac go.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 maja 2008, 22:49

maciek_88 pisze: Jeśli dobrze gra w piłkę, to dawac go.
Ali to taki turecki RVN - dobrze strzela z bliskiej odległości.
Bienias pisze:Michalczewski nie musial uciekac z kraju. Jezeli uwazasz inaczej to powiedz dlaczego to zrobil? nie dla kasy to dla czego? Jako sportowiec mogl rozwijac sie dalej w Polsce. nie mial problemow z treningami a Moskwa tak bardzo go nie trzymala bo jakos mogl zostac przywroconym do naszego zwiazku zaraz po tym jak stal sie zawodowcem tylko czemu nie chcial? nie chcial walczyc pod polska flaga slyszec w tle Mazurka Dabrowskiego.. .czemu?
Wiesz czemu nie pojechał na olimpiadę i tym samym prawdopodobnie stracił medal olimpijski? Szybko Ci odpowiem - walczył w Stoczniowcu Gdańsk. Więc byłbym daleki od takich ocen, że on to zrobił dla kasy. Nie twierdzę, że nie zarobił. Wyobraź sobie, że jesteś sportowcem i zabierają Ci tą jedyną szansę na medal olimpijski, tylko dlatego że jesteś z nie tego klubu co trzeba.

edit2:
Sprawdziłem to i to jednak chyba nie o olimpiadę chodziło - to co napisałem wyżej pochodzi z jednego z wywiadów z Tigerem.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2008, 22:56 przez bellus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 23 maja 2008, 22:52

Fajnie bellus ze oceniasz zawodnika, bo jednej nieudanej akcji :?

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 23 maja 2008, 22:53

franz pisze: To tak jak byś spytał „czy ziemia oby na pewno jest okrągła”
Na pewno ziemia okrągła nie jest. Co do reszty to masz w pełni racje, pojęcie narodowość, a obywatelstwo to inna para kaloszy. Można mieć obywatelstwo danego kraju, ale nie mieć narodowości jego (tego kraju).

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 maja 2008, 22:59

Berele Lewartow pisze:Fajnie bellus ze oceniasz zawodnika, bo jednej nieudanej akcji
To była ta jego najważniejsza akcja, co On tam jeszcze umie i czego go jeszcze nauczyli na treningach w Bułgarii to ja nie wiem.

Zablokowany

Wróć do „Polska”