Kosciół

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 12 cze 2008, 18:29

Babel pisze:1) Indoktrynacja dzieci - czemu nie da im sie szans wyboru religii dopóki nie poznaja fundamentalnej wiedzy o swiecie, katujac zupełnie irracjonalnymi przypowiesciami czy zasadami
2) Fundamentalizm tak zwanych "mainstreamowych" nurtów religii
3) Pozycja kobiet
4) Zasłanianie konfliktów religijnych, konfliktami etnicznymi - ile ofiar ludzkich! Za mało? O ile za mało?
5) Sukcesywne zwiększanie swojej roli w państwach
6) Negowanie ewolucji, homoseksualizmu i stopowanie nauki (szczególnie medycyny - komórki macierzyste, zapłodnienia in vitro itp.)
6) Większe margines prawa wobec ludzi, organizacji zasłaniających się religia

1) Już o tym pisałem, dla mnie to kwestia podejścia do rodziny. To rodzice decydują jak ma być wychowywane ich dziecko. Dla mnie to jest sprawa oczywista. Mama i tata (nie rodzic A i rodzic B - jestem tradycjonalistą) mogą uczyć dziecka tego czego chcą. Decydują posyłać dzieci na religię to jest ich wola. Nie bez przyczyny dzieci nie mają pełni praw. Dopiero jak są dostatecznie dorosłe to mają takie prawa jak ich rodzice. Tutaj nie widzę przymusu państwa.
Znaczy zależy o czym mówimy, czy państwie - aparacie władzy. Czy państwie wg definicji Jelinka to wtedy ok. Ludzie decydują.

2) Zdefiniuj fundamentalizm, żebyśmy na tej samej płaszczyźnie rozmawiali.

3) Uważasz, że to kwestia religii? Zwróć uwagę, że nawet w Japonii gdzie jak pisze Dawkins jest bardziej filozofia niż religia. Rola kobiety jest inna niż mężczyzny. Wg mnie to nie wynika (chodź jest wzmocnione) z religia. Tylko z naturalnych predyspozycji, każdej płci. Słyszeliście o teorii klasy próżniaczej? (żeby nie było to nie jest zarzut, nie chce mi się tego rozpisywać, a to trochę by wniosło do dyskusji)

4) Śmiała teza, znam dwie teorie jedną z geografii ekonomicznej - większość wojen to wojny o surowce, i drugą z stosunków narodowościowych - większość wojen to wojny na tle etnicznym. Ja bym się skłaniał ku opinii, że albo jedna albo druga. Jakbyś powiedział o jakie konflikty Ci chodzi to było by mi łatwiej.

BiH? Ogólnie Bałkany?

5) Wiem, że mecz, ale dla mnie za skrótowo. Chodzi Ci o Skandynawię i kościoły państwowe? O Niemcy gdzie księża są utrzymywani z podatków?

6) Ok stopowanie nauki to przyznam, sam mam tutaj duże wątpliwości. Ja jestem za in vitro. Co do klonowania to już mam większe obiekcje. Nie jestem do końca przekonany, widzę możliwości, ale mam opory moralne. O ewolucji chyba, już nie trzeba rozwijać.

7) Chodzi Ci o to co pisze Dawkins czy coś więcej. Nie jestem prawnikiem, ale nie wiem o co Ci chodzi. Mógłbyś rozwinąć?

Jeśli z tym, ze dla niektórych to będzie za mało to chodziło o mnie to ja jestem zadowolony.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”