1/4 Finału ME: Portugalia - Niemcy (19.06.2008)

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto awansuje do półfinału?

Portugalia
18
82%
Niemcy
4
18%
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

1/4 Finału ME: Portugalia - Niemcy (19.06.2008)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 17 cze 2008, 21:45

Portugalia - Niemcy
Portugalia po dość dobrej grze w grupie podejmuje Niemców. Niemcy przegrali z Chorwacją ale podnieśli się i pokonali Austriaków. Ciekawe widowisko się szykuje. :D

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 cze 2008, 22:18

Nie lubie zarowno jednej jak i drugiej reprezentacji - ale z dwpjga zlego to juz wole panienke Ronaldo, przynajmniej jest na co popatrzec (bez dziwnych skojarzen :won:
Martwi mnie jednak to, iz Niemcy to tuniejowy zespol chociaz watpie aby Gomez poprawil skutecznosc a kuternogi z obrony stali sie murem nie do przejscia ....
Jednak z drugiej strony jkest niezbyt pewny Ricardo, ktory moze powielic a nawet poprawic "wyczyn" Cecha

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 cze 2008, 22:47

Podolski podobno ma nie grać, choc kto wie - może to zasłona dymna przed meczem.
Ale jak nie zagra Podolski + nieskuteczność Gomeza i Klose = kłopoty.

Portugalia gra o niebo lepiej w defensywie, w dodatku ich najważniejsi gracze odpoczywali w 3 kolejce, Niemcy nie.

Myślę, że Portugalia da radę. Ronaldo pewnie ze 2 strzeli i pokaże wszystkim, że nie zawodzi w ważnych meczach.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 17 cze 2008, 22:59

Ja jestem całym sercem za Portugalią.

Niewątpliwie Portugalia to jedna z trzech najlepszych drużyn turnieju. Zarówno w 2004 i 2006 nie grali tak dobrze w fazie grupowej. Jedyny mankament to nieskuteczność Gomesa (właściwie to nawet on do sytuacji nie dochodzi), a Postiga wcale nie jest lepszy. Scolari chciałby grać dwoma napastnikami, ale przez 5 lat nie miał nawet jednego klasowego napadziora (nawet Pauleta był słaby). Dobrze, że jest genialny Ronaldo, który w trakcie meczu jest na każdej pozycji i na niego można liczyć, chociaż strzelił dopiero jedną bramkę.

Niemcy nie mają czym straszyć. Kontuzja Poldiego, fatalna forma Klose i Gomeza, przeciętny Ballack (ale i tak zawsze groźny), kołki w obronie i ciota Lehman. Każda formacja utyka, nawet trener, który ma siedzieć na trybunach.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 17 cze 2008, 23:02

Tylko Portugalia. Nawet jeśli Ronaldo strzeli hat tricka a później zostanie królem strzelców. Przeżyje to. Awans Niemców mnie na pewno nie uszczęśliwi.
Co jak co ale Niemcy nie grają nic wielkiego a Portugalia jest groźna.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 17 cze 2008, 23:09

Rowniez licze w tym meczu na Potugalie. Graja ciekawsza dla oka pilke, maja lepszych pilkarzy i jeszcze graja przeciwko Niemcom, ktorych nie lubie :P Teoretycznie sa silniejsi i powinni awansowac, ale Niemcow lekcewazyc nie mozna bo to zawsze byla taka dziwna druzyna, ktora swoja walecznoscia potrafi zdzialac cuda. Ale nie tym razem :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8738
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 cze 2008, 23:09

Nie lubie obydwu tych reprezentacji, wiec bedzie mnie to zupelnie obojetne, ale ... obiektywnie rzecz biorąc, to wiecej argumentów przemawia za Portugalią. Niemcy dotychczas nic nie pokazali, no i nie mają takiego genialnego gracza, jakim jest Cristiano Ronaldo. On sam może przebiec całe boisko i strzelic gola :P Jesli Podolski grać nie bedzie, to nie widze szans dla naszych sąsiadów w tym spotkaniu. Ale ... nie mozna zapominac, ze Ricardo nie jest jakims wybitnym golkiperem i moze popelnic jakąś wielka gafę. Teoretycznie wszystko możliwe, ale to Portugalczycy powinni awansowac do półfinału.

Awatar użytkownika
EuGeniusz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EuGeniusz » 18 cze 2008, 9:41

Z calym szacunkiem dla Portugalii i dla C.RONALDO ja jednak stawiam na Niemcy :D ,to jest jednak turniej i "to" trzeba umieć grać nie
wystarczy że sie jest lepszym.Bo na dzień dzisiejszy to Portugalia ma lepszych zawodników ale...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 cze 2008, 9:50

EuGeniusz pisze:to jest jednak turniej i "to" trzeba umieć grać nie
wystarczy że sie jest lepszym
Ale też warto spojrzeć na to z drugiej strony. Niemcy na ostatnich 2 imprezach z grupy nie wyszli, nie wygrali meczu. Portugalia 4 lata temu doszła do finału, a 8 lat temu - do 1/2 [pamiętamy rękę Abela Xaviera w półfinale :smile2:]
Dlaczego niby Niemcy potrafią grać na Euro, a Portugalia nie ? Ostatnie 2 turnieje pokazują coś innego.
Portugalia ma dużo indywidualności, ale też nie jest tak, że nie tworzą drużyny. Niemcy wyraźnie bez formy, no i Joachim L. na trybunach będzie siedział.

Awatar użytkownika
EuGeniusz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EuGeniusz » 18 cze 2008, 10:02

Pamiętam ostatnie turnieje,ale pamiętam też MŚ 2006 gdzie w bezpośrednim meczu jednak wygrali Niemcy,wiem że byli gospodarzami ale przewaga psychiczna będzie po ich stronie a to ważne.
Co do J.L. na trybunach to jeszcze nie jest tragedia,tragedią w/g mnie jest J.L w bramce Niemców,tutaj mimo wszystko Portugalia ma przewagę.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 18 cze 2008, 10:48

EuGeniusz pisze:ale przewaga psychiczna będzie po ich stronie a to ważne
Nikt nawet o tamtym meczu nie bedzie myslal. Byl zbyt dawno, zbyt duzo sie zmienilo.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 18 cze 2008, 11:41

Niemcy w grupie mieli jednego silnego rywala z którym w dodatku przegrali 2:0, po meczu który obnażył jak na dłoni ich słabości

Jesli Portugalia utrzyma dobrą formę (a tak bedzie) przejedzie sie z łatwością po Niemcach.Niezagra Frings a to moze być poważny problem.

Poza tym Niemiecka obrona narazie nie gra nawet poprawnie (wyjątek Lahm) a atak nieistnieje (prócz błysków Podolskiego)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 18 cze 2008, 12:05

vakabayashi pisze:Niemcy w grupie mieli jednego silnego rywala z którym w dodatku przegrali 2:0
2:1 kibicu

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 18 cze 2008, 12:12

vakabayashi pisze:Niemcy w grupie mieli jednego silnego rywala z którym w dodatku przegrali 2:0, po meczu który obnażył jak na dłoni ich słabości
tak, a z kim przegrali 2:0? Bo sorry, ale chyba jakiś dodatkowy mecz był rozgrywany w tej grupie.
vakabayashi pisze:Niezagra Frings a to moze być poważny problem.
nie wiadomo czy Frings nie zagra. Choć ja wychodzę z założenia, że nie zagra. Za niego może zagrać Hitzlsperger, Rolfes albo Borowski. Stawiam na tego pierwszego, choć wolę aby grał Rolfes :P

vakabayashi pisze:a atak nieistnieje
Gomez nie istnieje. Klose istnieje, ale sam bez wsparcie drugiego napastnika to on dużo nie zdziała. No a nawet jak coś zrobi to i tak Gomez zmarnuje.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 18 cze 2008, 14:27

Akarin pisze:tak, a z kim przegrali 2:0? Bo sorry, ale chyba jakiś dodatkowy mecz był rozgrywany w tej grupie.
Martinho pisze:2:1 kibicu
bije sie w pierś, moja wina :oops:

natomiast nie mam nic do Niemców, daleko mi do tych którzy w swoim podejściu są anty-niemieccy przeciwnie coś wspólnego jednak z niemcami mam :P ale

prawda jest taka ze (narazie) reprezentacji Niemców dużo brakuje do swojej dyspozycji z chociażby Weltmeisterschaft 2006. Low jakos mi sie nie wydaje człowiekiem na właściwmy miejscu. ekipie niemców brakuje (narazie) tego z czego słyną determinacji, walki, siły fizycznej a w przeciwnieństwie do ekipy Klinsmanna nawet polotu (za Jurgena grali łądna piłkę) zobaczymy na dziś dzien daje Portugalii wiekszą szansę

piszecie ze Borowski zagra no to zobaczymy jak sie pokaze nowy nabytek Bayernu :wink: Lahm jak narazie dla mnie obok Podolskiego najlepszy gracz Niemców

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”