Rozgrywki Ligue 1 (zbiorczy) - Strona 30

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Monegask16
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Monegask16 » 30 maja 2008, 16:56

Według mnie najciekawiej zapowiada się rywalizacja o Ben Arfę! trochę dziwie się Lyonowi, że nie chce go zatrzymać, ale ciekaw jestem do jakiego klubu trafi... póki co najbardziej zabiegają o niego Marsylia i Lyon. Ponoć Diouf prezes Marsylii postawił sobie jako pierwszy cel ściągnięcie tego właśnie piłkarza.

A teraz wiadomość z ostatniej chwili... Jeremy Menez we wtorek przejdzie operację mięśnia przywodziciela. Zawodnik Monaco będzie pauzował przez co najmniej 2 miesiące. W związku z tym, działacze Monaco ogłosili, że oferty jego kupna, a było ich wiele zostały wycofane, a Menez pozostanie w klubie...

Transfery na chwile obecną można przeglądać na:
http://www.lequipe.fr/Football/EQ_TRANSFERT_D1.html

Nie chce mi się przepisywać. Dodam, że "arrives" to przybycia do klubu, a "departs" to odejścia z klubu!:)

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 18 cze 2008, 14:14

Jeremy Berthod opuścił As Monaco gdzie spędził ostatni sezon i podpisał 3-letni kontrakt z klubem Aj Auxerre.

Jean Makoun podpisał 4-letni kontrakt z zespołem Olympique Lyon. Utalentowany pomocnik, który do tej pory występował w Lille OSC, po udanym sezonie znalazł się na celowniku takich klubów jak Arsenal Londyn i Juventus Turyn, jednak ostatecznie zdecydował się na przeprowadzkę na Stade Gerland. Lyon zapłacił za tego 25-letniego piłkarza aż 14 milionów euro.

Sebastien Squillaci raczej odejdzie do Sevilli, dlatego też zamierzamy ponownie sprowadzić do Lyonu Abidala.

Najgorsze jest to, że Baros do nas wraca, gdyż Portsmouth nie chce przedłużyć z nim kontraku. :angry2:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 777

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 18 cze 2008, 18:03

Z niepokojem czytam doniesienia o spekulacjach transferowych dot. naszej obrony. Zdaje się , że Reveliere jest już jedną nogą we Fiorze a Squillaci w Sevilli. Czyli na srodku bedzie Cris , Boumsong , Muller I Anderson , po bokach Clerc i Grosso , który jest sprzedawany już przez prasę np Juve.

Nie zapowiada się ciekawie , moze się okazać , że zdemontuja znów nam cała obronę . Jesli chodzi o tranfery to cały czas liczę na Elmandera in i Freda out ;)

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 20 cze 2008, 7:45

No to mamy nowego trenera. :roll:
Claude Puel zastąpił Perrina na stanowsiku szkoleniowca. Był dobrym francuskim zawodnikiem a czy okaże się dobrym trenerem? nie wiem, mam nadzieję, że prowadzenie takiej drużyny jak OL nie będzie go przerastać.
Spędził 17 lat grając dla AS Monaco, tak więc o piłce francuskiej powinien wiedzieć sporo.
Poczekamy zobaczymy. :wink:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 cze 2008, 16:14

Ostatni trener w lidze Francuskiej , który zdobył mistrzostwo z klubem innym niż OL , nawet neizłe referencje. W Lille tez zbudował fajną pakę , która nas regularnie łoił przez parę sezonów. Aczkolwiek dla mnie trener tej samej klasy co Perrin ale rozumiem ideę naszego prezesa

Mathiass
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mathiass » 20 cze 2008, 18:36

j1mmy pisze:Z niepokojem czytam doniesienia o spekulacjach transferowych dot. naszej obrony. Zdaje się , że Reveliere jest już jedną nogą we Fiorze a Squillaci w Sevilli. Czyli na srodku bedzie Cris , Boumsong , Muller I Anderson , po bokach Clerc i Grosso , który jest sprzedawany już przez prasę np Juve.

Nie zapowiada się ciekawie , moze się okazać , że zdemontuja znów nam cała obronę . Jesli chodzi o tranfery to cały czas liczę na Elmandera in i Freda out ;)
Nie ma ludzi nie zastąpionych.Lyon intersuje się graczami w obronie takimi jak Mathieu (Toulouse),Lichtsteiner (Lille),Chrétien (Nancy)
Puygrenier (Nancy)- ci piłkarze w większości mieli udany sezon za sobą i z pewnością nie są obecnie gorsi od wyżej przez Ciebie wymienionych, którzy sposobią się do odejścia z Lyonu.Dziwie się też że chcesz odejścia Freda skoro ten piłkarz na wiosne grał bardzo dobrze i wiele zwycięstwe zależało w głównej mierze od jego udanej dyspozycji.Na pewno jest potrzebny ktoś doświadczony obok Benzemy.Fred jak na warunki ligi francuskiej jest świetnym piłkasrzem

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 20 cze 2008, 18:54

Mathiass pisze:Dziwie się też że chcesz odejścia Freda

Ja również się dziwie bo osobiście jestem za tym by FRed pozostał na Stade de Gerland.
Ja natomiast modlę się by Milan Baros nie powrócił do Lyonu a czym prędzej odszedł do innego klubu na zasadzie definitywnego transferu a nie żadne wypożyczenia. Z tego co ostatnio mi się gdzieś obiło o uszy to interesuje się nim WBA.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 cze 2008, 23:57

Panowie , fred albo jest chimeryczny i myśli o odejściu , albo jest kontuzjoowany , albo nie jest tak skuteczny jak na to liczył Lyon. W lidze przez te sezony wbił 30 bramek , to nie powala Elmander tak Fred juz nie ;). fakt , ze w tym sezonie ustrzelił nam parę ważnych bramek ale to za mało jak na napastnika , który ma grac sam z przodu a ławka moze mu nie odpowiadać :)

Mathiass pisze:Mathieu (Toulouse),Lichtsteiner (Lille),Chrétien (Nancy)
Puygrenier (Nancy)
z tego co wiem to nie jest nic konkretnego ;). No i podobno eric miałby do nas wrócić ...

Mathiass
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mathiass » 21 cze 2008, 6:19

j1mmy pisze:Panowie , fred albo jest chimeryczny i myśli o odejściu , albo jest kontuzjoowany , albo nie jest tak skuteczny jak na to liczył Lyon. W lidze przez te sezony wbił 30 bramek , to nie powala Elmander tak Fred juz nie ;). fakt , ze w tym sezonie ustrzelił nam parę ważnych bramek ale to za mało jak na napastnika , który ma grac sam z przodu a ławka moze mu nie odpowiadać :)
Fred jest bardziej wszechstronym graczem od Elmandera - więcej potrafi.
Ja ciągle licze , że Lyon zacznie i będzie dobrze grał z dwoma napastnikami w wyjściowej jedenastce.
Mathiass pisze:Mathieu (Toulouse),Lichtsteiner (Lille),Chrétien (Nancy)
Puygrenier (Nancy)
[quote="z tego co wiem to nie jest nic konkretnego ;). No i podobno eric miałby do nas wrócić ...[/quote]

Sczególnie Puygrenier byłby dobrym transferem.Mogło to być taka broń specjalna jak kiedyś Junninho z rzutami wolnymi , Puygrenier jak wiadomo gra najlepiej głową w Ligue1 i mógłby zdobywać tak wiele ważnych bramek dla Lyonu

Mathiass
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mathiass » 21 cze 2008, 6:35

baziu pisze:
Mathiass pisze:Dziwie się też że chcesz odejścia Freda

Ja również się dziwie bo osobiście jestem za tym by FRed pozostał na Stade de Gerland.
Ja natomiast modlę się by Milan Baros nie powrócił do Lyonu a czym prędzej odszedł do innego klubu na zasadzie definitywnego transferu a nie żadne wypożyczenia. Z tego co ostatnio mi się gdzieś obiło o uszy to interesuje się nim WBA.
Ja bym Barosa się tak łatwą reką nie pozbywał.Na ławke zawsze lepiej mieć go niż jakiegoś nieopierzonego juniora, a Baros po ostatnich niepowodzeniach pewnie się chętnie zgodzi na taką role.Baros wciąż ma olbrzymie możliwości - w piłke się grać tak łatwo nie zapomina

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 21 cze 2008, 7:50

Mathiass pisze:Ja bym Barosa się tak łatwą reką nie pozbywał.Na ławke zawsze lepiej mieć go niż jakiegoś nieopierzonego juniora, a Baros po ostatnich niepowodzeniach pewnie się chętnie zgodzi na taką role.Baros wciąż ma olbrzymie możliwości - w piłke się grać tak łatwo nie zapomina

Przez lata zdążył już sporo sobie pozapominać ;), Baros nie jest tani ani dobry lepiej go zutylizować ... szczegolnie przy naszym systemie gry na 1 napastnika

Mathiass
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mathiass » 21 cze 2008, 17:31

j1mmy pisze:
Mathiass pisze:Ja bym Barosa się tak łatwą reką nie pozbywał.Na ławke zawsze lepiej mieć go niż jakiegoś nieopierzonego juniora, a Baros po ostatnich niepowodzeniach pewnie się chętnie zgodzi na taką role.Baros wciąż ma olbrzymie możliwości - w piłke się grać tak łatwo nie zapomina

Przez lata zdążył już sporo sobie pozapominać ;), Baros nie jest tani ani dobry lepiej go zutylizować ... szczegolnie przy naszym systemie gry na 1 napastnika
Zutlizować? hehe.No może to jest problem że jest za drogi jak na rezerwowego, ale z drugiej strony słyszałem , że Lyon planuje mieć budżet na poziomie 200 milionów euro na sezon 2008/2009.Mi się zawsze podobała gra Barosa nawet gdy grał w Lyonie, szczególnie podoba mi się jak potrafi przytrzmać pilke i potem z pierwszej piłki podać.No nie wiem dla mnie powinien zostać.

Może się troche za bardzo wymądrzam jak nowego na forum , ale już na stronie piłka.pl pisze komentarze od 1,5 roku , więc nie czuje się do końca jak nowy tutaj.Po prostu nie wiedziałem, że temat o lidze francuskiej jest praktycznie codzienie pisane są nowe posty.

Mathiass
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Lyon silniejszy od dawnchy tuzów francuskiej z lat 90?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mathiass » 21 cze 2008, 18:07

Co myślicie? Czy Lyon jest lepszym klubem od PSG, Monaco czy Marsylii z lat 90 - tych? Na pweno tamte kluby zachodziły dalej w LM, ale wtedy było zdecydowaniej łatwiej, bo z każdego kraju grał tylko mistrz kraju.Mi wydaje się , że obecnie Lyon ma wyższą marke w Europie od wymienionych klubów - Lyon jest bogatszy od tych klubów porównując tamte czsy do obecnych, i wydaje sie ,że ma lepsza bardziej wyrównaną kadre

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 21 cze 2008, 18:24

Mathiass pisze:Czy Lyon jest lepszym klubem od PSG, Monaco czy Marsylii z lat 90 - tych?

Nie bardzo rozumiem co ma to do rzecz? Rozmowa prowadzona jest na temat Barosa :wink:

Ale odpowiem na to pytanie:
Czy lepsze? Nawet teraz jak się okazuje OL potrafi przegrać w lidze z takim zespołem jak OM. Ale czy to jest jakiś wyznacznik? Można powiedzieć, że nie ważne jaka gra lecz ważne trofea i ani OM ani PSG ani Monaco nie wygrało tyle razy ligi z rzędu co OL, nawet za czasów swojej świetności. Samo to pokazuje już jak nieprzerwanie dobrym i poukładanym zespołem a zarazem renomowanym klubem w Europie jest OL. Ma bardzo zdolnych piłkarzy, którzy po jakimś czasie przechodzą do znacznie silniejszych klubów, dzięki temu też, zespół ten zdobywa jakąś sławę i uznanie w Europie czego brakuje tym pozostałym klubom.
Oczywiście to jest tylko moje zdanie. :wink:

Mathiass
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mathiass » 21 cze 2008, 18:48

baziu pisze:
Mathiass pisze:Czy Lyon jest lepszym klubem od PSG, Monaco czy Marsylii z lat 90 - tych?

Nie bardzo rozumiem co ma to do rzecz? Rozmowa prowadzona jest na temat Barosa :wink:

Ale odpowiem na to pytanie:
Czy lepsze? Nawet teraz jak się okazuje OL potrafi przegrać w lidze z takim zespołem jak OM. Ale czy to jest jakiś wyznacznik? Można powiedzieć, że nie ważne jaka gra lecz ważne trofea i ani OM ani PSG ani Monaco nie wygrało tyle razy ligi z rzędu co OL, nawet za czasów swojej świetności. Samo to pokazuje już jak nieprzerwanie dobrym i poukładanym zespołem a zarazem renomowanym klubem w Europie jest OL. Ma bardzo zdolnych piłkarzy, którzy po jakimś czasie przechodzą do znacznie silniejszych klubów, dzięki temu też, zespół ten zdobywa jakąś sławę i uznanie w Europie czego brakuje tym pozostałym klubom.
Oczywiście to jest tylko moje zdanie. :wink:
Teraz se przypomniałem, że do tamtych klubów byli sprowadzani bardzo znani piłkarze z poza Francji jak Waddle(OM - wtedy najdroższy Anglik) ,Voller(OM) czy Klinsman(Monaco), więc tak nie do końca Lyon nad tymi kubami dominuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”