Liga Austriacka

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto będzie mistrzem w sezonie 08/09

Rapid Wien
1
10%
RB Salzburg
5
50%
Austria Wien
1
10%
Ktoś inny
3
30%
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Liga Austriacka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 lip 2008, 14:11

Obrazek

Obrazek

tipp3-Bundesliga

Austriacka Bundesliga - najwyższa klasa rozgrywek ligowych w piłkę nożna w Austrii, po raz pierwszy zorganizowana w 1911 roku. W rozgrywkach bierze udział 10 klubów. Mistrz Austrii bierze udział w eliminacjach do Ligi Mistrzów. Drużyny z miejsc 2-3 oraz zdobywca pucharu kraju biorą udział w eliminacjach do Pucharu UEFA, natomiast zespół, który zajął 4 miejsce bierze udział w Pucharze Intertoto UEFA.

Drużyny na sezon 08/09

1 Austria Wien
2 LASK Linz
3 SCR Altach
4 SV Mattersburg
5 Rapid Wien
6 SV Ried
7 RB Salzburg
8 SK Austria Kärnten
9 Sturm Graz
10 SV Kapfenberg

W Europejskich pucharach w tym sezonie ujrzymy:

1 Rapid wiedeń - kwalifikacje CL
2 RB Salzburg - Puchar UEFA
3 Austria Wiedeń - Puchar UEFA
4 Sturm Graz - Puchar Intertoto

W tym sezonie na boiskach tipp3 bundesligi zobaczymy kilku Polaków

Jacek Bąk - Austria Wiedeń
Tomasz Wisio - LASK Linz
Paweł Strąk - SV Ried

Nie zobaczymy natomiast:

Adama Ledwonia ['] który miał grać w zespole beniaminka Austrii Karten,Tomasza Rząsy który skończył karierę oraz Arkadiusza Radomskiego z który szuka sobie nowego klubu i nie jest zgłoszony do rozgrywek

Oto kilka przydatnych linków dla zainteresowanych:

http://www.laola1.at
http://www.bundesliga.at
http://www.sportal.at

A to rozkład jazdy na pierwszą kolejkę :

SK Sturm - Rapid Wien -:-
Ried - Altach -:-
Kapfenberg - LASK Linz -:-
Salzburg - Mattersbg. -:-
Austria - Kärnten -:-

Będę pisał w tym temacie z wielką nadzieją iż znajdą się partnerzy do dyskusji ;)
A póki co dzisiaj o 19:30 na inaugurację zagrają SK Sturm - Rapid Wien
Ostatnio zmieniony 08 lip 2008, 19:46 przez kaczy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 08 lip 2008, 14:21

kaczy wez zmien nazwe tematu na poprawna bo ta az odstrasza :evil:

Tu przez neta obejrzymy mecz Sturma Graz - Rapid Wieden:

tvu://65353/

lub

tvu://A63053d12537b76f87177ba258e43f7a0c018cbb27ee6a169cac9675f333e143d1c12fdcd102f09c02361500b2c69710a/

Wymagany program TVU Player

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 lip 2008, 14:25

Już poprawione, dzięki.

Dzięki również za tego linka bo się obawiałem że tylko na bwin.com będzie mozna to obejrzeć :) a do tego od niedawna trzeba tam coś zapłacić :/

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 08 lip 2008, 14:40

kaczy pisze:a do tego od niedawna trzeba tam coś zapłacić
zawsze bylo tak, ze na bwin trzebabylo miec obojetnie jaka kwote na koncie byle nie 0.00zl, wtedy moznabylo ogladac mecze. Ale kicha tam jest bo jest male okienko ktorego nie mozna powiekszyc :roll:

ja mam 0,01 :D // fieldy

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 lip 2008, 14:42

Jeszcze z 2 lata temu nie trzeba było płacic. Wystarczyło miec konto.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 08 lip 2008, 21:44

No i po inaugracji. Sturm 4 zespol poprzedniego pokonal mistrza Rapid 3-1. Mistrza ktorego nie poznaje po zeszlym sezonie...

Mecz byl ciekawy, obfitujacy w okazje podbramkowe. Sturm rozniosl Rapid zagrania z klepki :shock: , z ktorymi nie radzili sobie gracze z Wiednia. Gospodarze zaprezentowali ladny szybki futbol w przeciwienstwie do gosci ktorzy tylko miejscami pookazywali cos ladnego..

Pierwszy gol w nowym sezonie zdobyl Sonnleitner. No wlasnie zdobyl to duzo powiedziane... Bramka na poczatek sezonu austriackiej Bundesligi to istne kuriozum, juz dawno czegos takiego nie widzialem. Zawodnik dosrodkowujac z rzutu wolnego poslal pilke w rece bramkarza, ktory przepuscil pilke miedzy rekoma, ta nastepnie przeleciala mu pod nogami, odbila sie od piety i wpadla do bramki :lol: Hehe no ale bramkarz Rapidu dzisiaj tylko na poczatku 2 polowy prezentowal co nieco umiejetnosci, tak to bronil katastrofalnie i byl troszke nerwowy co w koncu skonczylo sie zolta kartka dla niego.

Drugi i 3 gol dla Sturmu padl po rozklepaniu obrony gosci zagraniami z pierwszej pilki. Nawiasem mowiac oprocz bramkarza fatalnie zagrala takze obrona Rapidu wiec dla nich dzisiaj stawiamy swieczke ;)

Dla Rapidu ladnego gola zdobyl Dober strzalem z okolo 20 metrow na poczatku drugiej polowy. Ale pozniej juz tylko rzadzili gospodarze. Nie spodziewalem sie takiej gry ze strony Rapidu, ktory przed meczem byl dla mnie zdecydowanym faworytem...

W ogole w meczu trzeszczaly kosci co chwila, bylo duzo kartek ale gdyby sedzia mial troche gorszy dzien spokojnie moglby pokazac ich wiecej a nawet usunac 1-2 zawodnikow z boiska. Bylo pare pojedynkow 1 na 1 :lol:

Mecz byl ladny, ciekawy poczatek seoznu.

Czekam na jutrzejszy mecz Salzburg - Mattersburg, ciekaw jestem czy gospodarze rzeczywiscie sa w tak zajebistej formie jak zapowiadano przed sezonem. Potezny sponsor i podzial wsrod kibicow Salzburga - doda to im sil czy ujmie...

kaczy ogladales?

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 lip 2008, 0:12

Martinho pisze:kaczy ogladales?

Oczywiście :)

Na początku oglądałem na tym linku w TVU który wcześniej podawałeś.
Potem obczaiłem BWINa na którym zostało mi pare groszy sprzed 2 lat wiec moglem obejrzeć mecz. Jakość była o niebo lepsza niż ta z Playera, ale niestety brak było komentarza.
Znalazłem zaś świetny patent na powiększony ekran. Klikamy na obraz prawym przyciskiem myszki < settings < Zoom in (ile nam wystarcza) < wyłączamy panel aby rozjaśniło się nam okienko < oglądamy :D .

Co do meczu to obejrzeliśmy bardzo ciekawe spotkanie na inaugurację, niby niespodzianka ale patrząc na przedsezonowe mecze i analizując transfery obu drużyn można było się domyśleć iż Rapidowi będzie bardzo ciężko o zwycięstwo.
W pierwszej połowie szczególnie było widać dominację gospodarzy. Przy pierwszej bramce 36-letni Koch świetnie upamiętnił swój debiut, jak już wspomniał Martinho. Dobrze że Rapid na przerwę zszedł w 11 osobowym składzie, bo wycinek z ich strony nie brakowało (4 żółte kartki).
W drugiej połowie trochę się wyrównało, ale Sturm nie oddał już prowadzenia.

Generalnie z rezultatu jestem zadowolony i czekamy na dalsze emocje do jutra. Liczę na dobry występ mojego cichego faworyta w tym sezonie LASK Linz , ale na pewno hitem będzie spotkanie RB Salzburg z SV Mattersburg. W obu drużynach trochę zmian.
Jak w Salzburgu odmieniona została prawie cała ekipa tak z Mattersburga odszedł jeden z młodych dobrze zapowiadających się obrońców - Chris Fuchs a karierę skończyła prawdziwa siła napędowa oraz żyjąca legenda Ditmar Kühbauer, który to miał nie raz z "nami" na pieńku ;)

Ledwoń: Dorwijcie go, albo go zabiję!

Po meczu Mattersburg - Sturm Graz (1:1) Adam Ledwoń czekał przed kamerą, aby udzielić wywiadu. Miał go udzielić wraz z Dietmarem Kuehbauerem. Austriak jednak stwierdził: - Z tym śmierdzielem wywiadu nie udzielę! Śmierdzisz Polską!

- Ty wieśniaku! Weź swój traktor i wyp... stąd, zanim cię zabije! - odkrzyknął Ledwoń po niemiecku. Austriak obrażał Polskę, a Ledwoń straszył "wieśniaka", co go czeka w Polsce, gdy przyjedzie na mecz do Chorzowa. Raz po raz słychać było tylko okrzyki wściekłego obrażonego Ledwonia: "Zabiję cię!". Obaj się szarpali. Gdyby nie zdecydowana interwencja innych, doszłoby do bójki.

- Czekałem na łobuza pod szatnią, żeby mu porządnie dołożyć, ale nie mogłem go namierzyć. Jestem cały podrapany po tych szarpaninach z s...synem - mówi Ledwoń. - Nienawidzimy się z nim od dawna, już w Bundeslidze mieliśmy na pieńku. A w Austrii nie ma meczu, żebyśmy nie dostali za starcia ze sobą żółtej czy czerwonej kartki. W sobotę też było ostro i za faul na nim dostałem żółtą.

- Kto temu wieśniakowi Kuehbauerowi złamie nos, temu stawiam wielkie piwo! - mówi do reprezentantów Polski Adam Ledwoń. - To nie jest namawianie do złego, to jest namawianie do najmniejszego wymiaru kary. Bo jeśli ja go najpierw trafię, to zabiję.

Więcej - w "Super Expressie"

Jakby kto chciał to bramki do zobaczenia są tutaj http://www.laola1.tv oczywiscie po uprzednim zarejestrowaniu się ;)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 09 lip 2008, 8:23

kaczy pisze:analizując transfery obu drużyn można było się domyśleć iż Rapidowi będzie bardzo ciężko o zwycięstwo.
Wlasnie analizujac transfery to Sturm poniosl ogromne straty kadrowe odeszli m.in. Prödl(27/3) Krammer(34/3) Salmutter(30/6) Prettenthaler(30/2) Säumel(30/5). I transfery to byl plus dla Rapidu, nie dla Sturmu.

Awatar użytkownika
SEEKER
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SEEKER » 09 lip 2008, 16:37

Kurcze,Rapid wczoraj dal dupy 1:3 ze Sturmem,dzisiaj Austria,Salzburg i Ried nie powinny miec problemow z odniesieniem zwyciestw a licze tez ze Linz poradzi sobie na wyjezdzie z beniaminkiem z Kapfenberg 8)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 09 lip 2008, 17:21

SEEKER pisze:Salzburg
Wydaje mi sie ze Mattersburg pokusi sie tu o niespodzianke... No ale Martinho przeciez nie ma racji...

Co do beniaminka to niewiadomo co pokaze Kapfenberg, szczerze mowiac nic o nim nie wiem a LASK Linz srednio radzi sobie na wyjazdach...

Najciekawszy mecz Salzburg - Mattersburg zobaczymy [url=tvu://65353/]TU[/url] lub TU. Oczywiscie wymagany program TVU Player.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 lip 2008, 21:25

No i pierwszą kolejkę mamy za sobą. Wrażenia z niej są jak dla mnie pozytywne, nie brakowało goli, niespodzianek i emocjii.
Byki zdeklasowały jak widać rozsypaną drużynę z Mattersburga której nie udało się strzelić nawet honorowej bramki.
Szkoda że nie doczekaliśmy się debiutu Pawła Strąka w SV Ried, natomiast inni Polacy w tipp3Bundeslidze rozegrali całe spotkania.
Austria Wiedeń straciła punkty ze swoim imiennikiem z Klagenfurtu. Nie najlepiej zaprezentował się pierwszy Chińczyk w Austriackiej lidze Sun Xiang. Pochwalić można napewno ambitnego Rubina Okotie z Wiedeńskiej drużyny któremu chyba jako jedynemu do końca zależało na zwycięstwie

Oto komplet wyników, tabela i rozkład jazdy na drugą kolejkę

SK Sturm - Rapid Wien 3:1
Ried - Altach 3:0
Kapfenberg - LASK Linz 0:1
Salzburg - Mattersbg. 6:0
Austria - Kärnten 1:1

Obrazek

2 Kolejka

12.07. 19:30 SCR Altach -:- LASK Linz
12.07. 19:30 Rapid Wien -:- RB Salzburg
12.07. 19:30 SK Austria Kärnten -:- Sturm Graz
12.07. 19:30 SV Mattersburg -:- SV Ried
13.07. 17:00 SV Kapfenberg -:- Austria Wien

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 09 lip 2008, 21:33

kaczy pisze:niespodzianek
Cala jedna Sturmu ;)

Salzburg niespodziewnie wysoko rozbil Mattersburg :? Goscie doslownie nic nie pokazali nie wiem po co oni na murawe w ogole wychodzili :roll: Pierwszy hatt-trick juz na poczatku sezonu a zdobyl go Janko. Salzburg nie pozwolil przeciwnikowi nawet zblizyc sie do wlasnej bramki, ktorzy chyba poza strzalem Janckera nic nie trafili w swiatlo bramki :roll:

A juz w sobote hit kolejki Rapid - Salzburg :) Ciekawe czy Rapid zrehabilituje sie za porazke ze Sturmem... mecz mistrza i wicemistrza Austrii - musi byc ciekawie :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 12 lip 2008, 13:30

12.07. 19:30 SCR Altach -:- LASK Linz
12.07. 19:30 Rapid Wien -:- RB Salzburg
12.07. 19:30 SK Austria Kärnten -:- Sturm Graz [przełożony]
12.07. 19:30 SV Mattersburg -:- SV Ried
13.07. 17:00 SV Kapfenberg -:- Austria Wien

Dzisiaj rozpoczynamy drugą kolejkę 3 spotkaniami, natomiast Austria Wiedeń swoje spotkanie rozegra jutro.
Spotkanie Sturmu Graz z Austrią Karten jest przełożone ze względu na spotkanie drużyny Sturmu w pucharze intertoto przeciwko Shakhtyor Soligorsk które to wyeliminowało we wcześniejszej fazie Cracovię.

Dzisiejszym szlagierem będzie mecz Rapidu z Salzburgiem. Mistrza i Vicemistrza ligi.

Naprawdę warto obejrzeć bo zapowiada się bardzo emocjonująco, tym bardziej iż w pierwszej kolejce Rapid uległ Sturmowi 3-1 zaś RB rozgromiło drużynę z Mattersburga aż 6-0.

Z innej beczki.
Kazimierz Sidorczuk przedłużył kontrakt o 3 lata ze Sturmem Graz gdzie jest trenerem bramkarzy pierwszej drużyny ;)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 13 lip 2008, 12:37

No i ze wczorajszych meczow jestem zadowolony :) Szczegolnie ze spotkania kolejki Rapidu z Salzburgiem. Remis 2-2 i fajnie ze sprzedawczykom z Salzburga Mistrz urwal punkty :) Co ciekawsze Janko 2 bramy i po 2 kolejkach ma juz ich 5 :shock: Trafil z forma, Salzburg moze byc z niego zadowolony. Tylko ze duzo zawdziecza to swoim kolegom, ktorzy wypracowuja mu akcje, bo z tych 5 bramek 1 z karnego i 4 sam na sam z bramkarzem... Fajny byl to meczek, nie brakowalo emocji byl slupek i poprzeczka dla Rapidu i poprzeczka dla Salzburga. Wiec tym meczem utwierdzilem sie w przekonaniu ze w poprzedniej kolejce to nie Salzburg byl tak silny tylko Mattersburg taki slaby.

No wlasnie Mattersburg... W meczu z Riedem mieli wiecej szczescia niz umiejetnosci. Pierwszego gola w meczu zdobyl dla Riedu Salihi, nawiasem mowiac przepiekny gol :) Przyjal pilke przed polem karnym na klatke stojac tylem do bramki i uderzyl z woleja. Pilka obok slupka znalazla sie w bramce. Pozniej juz zaczelo sie wszystko ukladac dla gospodarzy, ktorzy tak naprawde byli w slabej formie. Najpierw nieslusznie podyktowany rzut karny dla Mattersburga i druga zolta kartka dla Burgstallera. Padlo wyrownanie w meczu Naumoski bez prblemow zdobyl gola. Na poczatku drugiej glupie zachowanie Salihiego ktory lezac kopnal rywala i goscie grali juz w 9. W koncowce wykorzystal to Morz strzelajac druga bramke dla Mattersburga po fajnym zwodzie. Nie zasluzyl wg mnie Mattersburg na wygrana, jak juz pisalem mieli duzo szcxczescia w tym meczu i sedzia raczej wypaczyl wynik spotkania dyktujac tego nieslusznego karnego i wyrzucajac Burgstallera. Aha. Pod koniec drugiej polowy pilkarze grali przy wichurze, dziwnie to wygladalo :lol:

W trzecim meczu wczorajszej 2 kolejki LASK odniosl druga wygrana w sezonie pokonujac Altach 3-1. Zajebiscie zagral Vastic, piekna bramka ze szczupaka, piekna z wolnego i potezny strzal z wolnego w drugiej polowie ktory do tej pory zastanawiam sie jak to obronil bramkarz gospodarzy. Brawo Vastic, pomimo swoich juz chyba 38 lat wciaz wymiata :)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 13 lip 2008, 20:47

W jedynym dzisiejszym meczu konczacym 2 kolejke Austria Wieden zremisowala z beniaminkiem Kapfenberg 2-2. Gospodarze wyrownali w ostatniej minucie po strzale Xianga zawodnika... Austrii :lol: Chinczyk odwalil jak nie wiem gdyby puscil pilke ta pewnie by sobie poleciala wzdluz linii koncowej a tak to przylozyl noge i jak rasowy napastnik strzelil brame z dosrodkowania :lol:

Po pierwszych dwoch kolejkach prowadzi LASK Linz jako jedyny zespol bez straty punktow. Moze dolaczy do niego Sturm ktory ma zalegly mecz z Pasching. Jak dla mnie byla to lepsza kolejka od poprzedniej :) Zachecam do dyskusji.

kaczy tobie juz sie odechcialo Austrii?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”