Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 360

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 188

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 24 lip 2008, 16:09

Obawiam się, że do porozumienia nie dojdziemy. Moim zdaniem Muntari jak najbardziej należy do zawodników jakich w Interze jest deficyt.

Zresztą mam mniej więcej już wyobrażenie tego co szykuje nam Mourinho i uważam, że zawodnik ten również z tego względu jest dobrym transferowym kierunkiem. W nowym Interze będzie masa odwołań do Chelsea, bo wydaje mi się, że jednak tą drużynę uważa Jose za swoje "bardziej udane dziecko" niż Porto. W moim odczuciu przy grze 4-3-3 od pomocników trzeba wymagać przede wszystkim dobrej gry defensywnej bo trójka z przodu, chociaż zapewne zostanie obciążona pewnymi zadaniami defensywnymi, wiele w tej kwestii nie zdziała. Tym samym Muntari dobry zarówno w defensywie jak i ofensywie pasuje do tej koncepcji.

Transfery ocenia się przed (w kontekście zapotrzebowania wzmocnień na i daną pozycję ) oraz po (w kontekście sportowej postawy zawodnika, już z pewnej perspektywy czasowej). Z tej pierwszej perspektywy oceniam go bardzo pozytywnie, i przy tym zdaniu, wybacz, ale zostanę.

Zasadniczo to kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Bardzo mało drużyn gra z klasycznym rozgrywającym, a już szczególnie w serie a to rzadkość. Pomijam już fakt jak niewielu jest wartościowych zawodników na tej pozycji. Ale mniejsza o to. Naszym celem jest wygrywanie, a nie jak w Barcelonie wygrywanie i piękna gra, bo rozumiem, że to do tego po części pijesz :wink: Ja naprawdę nie chcę pięknie, koronkowo grającego Interu, ja chcę Inter zwycięski. Chociaż każdy inaczej piękno postrzega bo mi się gra Chelsea - zawsze ambitnej i walecznej bardzo podobała za czasów Jose. No cóż ja tak mam, że bardziej cenię boiskową ambicję niż czasanie trików :P

E: No i pierwszy sparing za nami :wink:
Takie spostrzeżenia mam:
Na plus:
-znakomity Figo, widać, że ustawienie bardzo mu pasuje
-w drugiej połowie najlepszy był Maicon (ale to mniej ważne bo pozycja tego zawodnika w drużynie jest oczywista)
-Mancini aktywny, bardzo często zmieniał skrzydło prawe na lewe i odwrotnie
-Balotelli daje radę, asysta przy golu, może spokojnie grać na skrzydle
-Burdisso - wyróżnienie za gol, jeżeli Mourinho zastanawia się nad jego sprzedażą to dzisiejszy mecz da mu znowu sporo do myślenia

Na minus:
-Adriano - ten sam zawodnik co na początku ubiegłego sezonu, stara się, ale nie za bardzo mu wychodzi, błędne decyzje - zamiast podać strzela, zamiast strzelać podaje czy jakoś tak
-Dejan - podobnie jak Brazylijczyk ma coś do udowodnienia, ale meczu do udanych zaliczyć nie może, irytująca seria fatalnych dośrodkowań

Ponadto
-wzmocnienie środka pomocy potrzebne od zaraz
-mimo wszystko widziałbym jeszcze jednego skrzydłowego, widać, że przy tym systemie są niezwykle efektywni
-z bólem serca, ale trzeba się zastanowić nad sensem dalszej współpracy z Adriano i Dejanem, chociaż również pozycja Crespo wydaje się zagrożona, na środku powinien grać Ibra, rezerwowy to Cruz, oczywiście jeżeli zawodnicy pogodzą się z wieczną ławką to nie ma problemu, ale mam nadzieję, że mają świadomość, że tak to musi wyglądać

Ogólnie mecz nudny jak wszystkie towarzyskie :P

Ponadto obraz ciął się niemiłosiernie momenatmi, o dźwieku nie wspominając więc całkiem możliwe, że wyglądało to całkiem inaczej i Adriano był boski.

Awatar użytkownika
ferii
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ferii » 25 lip 2008, 9:33

teraz juz pewne Muntari w Mediolanie :D :D :D :D :D :lol: :lol: 8) 8)

El-Polacco
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: El-Polacco » 25 lip 2008, 10:20

ferii pisze:teraz juz pewne Muntari w Mediolanie :D :D :D :D :D :lol: :lol: 8) 8)
Liczba emot większa od liczby słów :P Brawo za post.

Co o Muntariego, zawodnika nie znam ale ponoć jest to środkowy pomocnik (?) czyli jednak nie taki skrzydłowy pokroju Manciniego ?? Może być kłopot bo klasycznych skrzydłowych mamy 3 (Figo, Dejan, Mancini) przy kartkach, kontuzjach, zmęczeniach, nie wygląda to różowo, a ponoć Jose chce grać skrzydłami, niech więc robią coś w kierunku zakupu takowego. Nie musi to być wielki, znany gracz, bo jak Mou pokazał w Chelsea zawodnik nie musi mieć wyrobionego nazwiska i być wielką gwiazdą ażeby sprowadzić go do zespołu (Essien).

Awatar użytkownika
mAstA87
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mAstA87 » 25 lip 2008, 11:58

nie zapominaj, że zawsze Zanetti może grać na skrzydle :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 25 lip 2008, 12:10

pamiętaj że to są skrzydła ataku nie pomocy :wink:
pewnie na skrzydłach z konieczności będą występowali Adriano i Crespo bo to że Balotteli tam będzie grał to pewne

A i Dejan nie dośc że jest bez formy to jeszcze to bardziej środkowy pomocnik niż skrzydłowy
Ostatnio zmieniony 25 lip 2008, 12:13 przez (L)oczkerson, łącznie zmieniany 1 raz.

El-Polacco
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: El-Polacco » 25 lip 2008, 12:12

mAstA87 pisze:nie zapominaj, że zawsze Zanetti może grać na skrzydle :wink:
:| To już przerabiane było przez ostatnie dwa sezony. Zanetti NIE jest skrzydłowym i nigdy nie będzie. Może on tam grać, ale to nie to samo co klasyczny skrzydłowy.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 lip 2008, 14:42

(L)oczkerson pisze: pewnie na skrzydłach z konieczności będą występowali Adriano i Crespo
Niezależnie, czy to skrzydła bramki, pomocy czy ataku, to Adriano i Crespo zawsze będą na nich wyglądać pokracznie. Tak źle z kadrową sytuacją w Interze chyba nie jest, żeby oni musieli grać na tych pozycjach? :shock:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 25 lip 2008, 14:59

Wilmore pisze: Tak źle z kadrową sytuacją w Interze chyba nie jest, żeby oni musieli grać na tych pozycjach? :shock:
Zapomniałem o Suazo :oops: ale to ma małe znaczenie...
ogólnie to Inter na chwilę obecną ma na skrzydłach:
-Manciniego
-Figo
-Balotteliego
-Suazo
-Stankovica (ewentualnie bo dla mnie to on jest środkowym pomocnikiem)

no i jakąś pozycje muszą miec właśnie Crespo i Adriano bo rola 3 i 4 napastnika na 1 pozycję to trochę kiepska rola i trener musi im jakąś pozycję zagwarantowac, a w pierwszym sparingu to oni grali na boku ataku... (inna sprawa że owszem na tej pozycji będą pewnie wygląda pokracznie :D )

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 79

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 25 lip 2008, 15:00

adriano w formie moze jako tako jeszcze by sobie tam radzil (choc nie uwazam aby wystawianie go na skrzydle bylo dobrym pomyslem) ale crespo? to juz bardziej ibra albo suazo beda grac na skrzydlach. a to i tak w wypadku gdy kontuzjowani beda amantino figo dejan supermario czy zanetti ewentualnie RQ7 jesli do nas przyjdzie.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 188

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 25 lip 2008, 15:31

El-Polacco pisze: Może być kłopot bo klasycznych skrzydłowych mamy 3 (Figo, Dejan, Mancini)
Dwóch :!:

Dejan to pomocnik i to wcale nie taki ofensywny.

Zresztą myślę, że po wczorajszym sparingu można wywnioskować jacy piłkarze na jakich pozycjach mogą grać, wyjątek to Pele i Bolzoni, którzy musieli z racji braku nominalnych obrońców zmienić nieco pozycje.

I jeszcze jedno: jak gramy Mancini-Ibra-Figo to gramy skrzydłowymi, jak gramy Crespo-Cruz-Balotelli to gramy trzema napastnika, nie ma co kombinować.
Mamy nadmiar środkowych napastników, więc napiszę jeszcze raz. Jeżeli dla zawodników nie jest to problem, że będą grzali ławę czy nawet oglądali mecz z perspektywy trybun to nie ma problemu , niech zostaną. A z tego co widzę nikt do odejścia się nie pali.

Ja uważam, że jeszcze jeden skrzydłowy by się przydał. Jestem zwolennikiem transferu Quaresmy, oczywiście za rozsądną kwote. Piłkarz ten bodajże zaliczył najwięcej asyst w swojej lidze w ubegłym sezonie, a to jest coś czego nie da nam ani Adriano ani Crespo czy Suazo grający na boku ataku.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 lip 2008, 16:56

Maciek (interista) pisze: I jeszcze jedno: jak gramy Mancini-Ibra-Figo to gramy skrzydłowymi, jak gramy Crespo-Cruz-Balotelli to gramy trzema napastnika, nie ma co kombinować.
Mamy nadmiar środkowych napastników, więc napiszę jeszcze raz.
Stara zasada trenerska brzmi: lepiej mieć do perfekcji dopracowany jeden system, niż dwa przeciętnie.
A wbrew pozorom zmiana ustawienia z jednego napastnika i dwóch skrzydłowych na ustawienie z trójką napastników to (być może) jest rewolucja taktyczna.
I jak znam Mourinho, to w ostateczności będzie stawiać na określonych pozycjach nawet nie nadających się na nie graczy, byle spełniali założenia taktyczne, miast gruntownej zmiany ustawienia zespołu.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 25 lip 2008, 17:22

Wilmore pisze:A wbrew pozorom zmiana ustawienia z jednego napastnika i dwóch skrzydłowych na ustawienie z trójką napastników to (być może) jest rewolucja taktyczna.
Bo to jest rewolucja taktyczna. Wraz z przejściem na 3 klasycznych napasników odpada gra skrzydłami, a to w systemie 4:3:3 jest kluczowy element, który tworzy przewagę i w pomocy i w ataku, jest odpowiedzialny i za wykończenie i za kreowanie gry.

Ja osobiście byłem przekonany że o ile Mou będzie chciał przejśc na 4:3:3 to jednak narazie nie ma kadry mu na to pozwalającej i dlatego myślałem że jeszcze w najbliższym sezonie Inter będzie grał 4:4:2 a jak wykruszy się Cruz, Crespo i sprowadzeni zostaną kolejni skrzydłowi to dopiero wtedy Mou dojdzie do tego systemu, którego jest wielkim zwolennikem

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 lip 2008, 17:31

(L)oczkerson pisze:
Bo to jest rewolucja taktyczna.
Dupa tam, nigdy nic nie wiadomo, bo cholera wie, jakie zadania dostaną w Interze skrzydłowi, to nie mamy prawa mieć pewności, czy to będzie rewolucja, czy tylko zmiana taktyczna. Tak czy tak, to nie jest najlepszy pomysł tak zmieniać ustawienie na samym początku prowadzenia ekipy.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 25 lip 2008, 17:38

(L)oczkerson pisze:(ewentualnie bo dla mnie to on jest środkowym pomocnikiem)
Raczej bocznym pomocnikiem niż środkowym. :wink:

Poza tym system 4-3-3 wcale nie oznacza, że trzeba mieć w na boisku dwóch typowych skrzydłowych. W zasadzie każdy z napastników poza Crespo i Cruzem może grać tego bocznego napadziora.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 25 lip 2008, 17:46

To jakie polecenia taktyczne dostaną to jedno, a czy taki Adriano czy Suazo będą w stanie je wykonac to inna sprawa. Pzecierz ani jeden, ani drugi mistrzem rozegrania, czy ostatniego podania nie jest.
A co do Stankovica to dla mnie on ma cechy typowego środkowego pomocnika, jest silny, waleczny, agresywny, dużo gra w defensywie ma strzał z dystansu, ale za to nie ma dośrodkowania, jest mało błyskotliwy i kreatorem to też bym go jednak nie nazwał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”