Zresztą mam mniej więcej już wyobrażenie tego co szykuje nam Mourinho i uważam, że zawodnik ten również z tego względu jest dobrym transferowym kierunkiem. W nowym Interze będzie masa odwołań do Chelsea, bo wydaje mi się, że jednak tą drużynę uważa Jose za swoje "bardziej udane dziecko" niż Porto. W moim odczuciu przy grze 4-3-3 od pomocników trzeba wymagać przede wszystkim dobrej gry defensywnej bo trójka z przodu, chociaż zapewne zostanie obciążona pewnymi zadaniami defensywnymi, wiele w tej kwestii nie zdziała. Tym samym Muntari dobry zarówno w defensywie jak i ofensywie pasuje do tej koncepcji.
Transfery ocenia się przed (w kontekście zapotrzebowania wzmocnień na i daną pozycję ) oraz po (w kontekście sportowej postawy zawodnika, już z pewnej perspektywy czasowej). Z tej pierwszej perspektywy oceniam go bardzo pozytywnie, i przy tym zdaniu, wybacz, ale zostanę.
Zasadniczo to kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Bardzo mało drużyn gra z klasycznym rozgrywającym, a już szczególnie w serie a to rzadkość. Pomijam już fakt jak niewielu jest wartościowych zawodników na tej pozycji. Ale mniejsza o to. Naszym celem jest wygrywanie, a nie jak w Barcelonie wygrywanie i piękna gra, bo rozumiem, że to do tego po części pijesz
E: No i pierwszy sparing za nami
Takie spostrzeżenia mam:
Na plus:
-znakomity Figo, widać, że ustawienie bardzo mu pasuje
-w drugiej połowie najlepszy był Maicon (ale to mniej ważne bo pozycja tego zawodnika w drużynie jest oczywista)
-Mancini aktywny, bardzo często zmieniał skrzydło prawe na lewe i odwrotnie
-Balotelli daje radę, asysta przy golu, może spokojnie grać na skrzydle
-Burdisso - wyróżnienie za gol, jeżeli Mourinho zastanawia się nad jego sprzedażą to dzisiejszy mecz da mu znowu sporo do myślenia
Na minus:
-Adriano - ten sam zawodnik co na początku ubiegłego sezonu, stara się, ale nie za bardzo mu wychodzi, błędne decyzje - zamiast podać strzela, zamiast strzelać podaje czy jakoś tak
-Dejan - podobnie jak Brazylijczyk ma coś do udowodnienia, ale meczu do udanych zaliczyć nie może, irytująca seria fatalnych dośrodkowań
Ponadto
-wzmocnienie środka pomocy potrzebne od zaraz
-mimo wszystko widziałbym jeszcze jednego skrzydłowego, widać, że przy tym systemie są niezwykle efektywni
-z bólem serca, ale trzeba się zastanowić nad sensem dalszej współpracy z Adriano i Dejanem, chociaż również pozycja Crespo wydaje się zagrożona, na środku powinien grać Ibra, rezerwowy to Cruz, oczywiście jeżeli zawodnicy pogodzą się z wieczną ławką to nie ma problemu, ale mam nadzieję, że mają świadomość, że tak to musi wyglądać
Ogólnie mecz nudny jak wszystkie towarzyskie
Ponadto obraz ciął się niemiłosiernie momenatmi, o dźwieku nie wspominając więc całkiem możliwe, że wyglądało to całkiem inaczej i Adriano był boski.