3. runda el. LM: FC Barcelona - Wisła Kraków [dwumecz] - Strona 10

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 16 sie 2008, 12:25

TS borys IFC pisze:koemntujacy mecz maciek iwanski wspominal przy okazji wejscia hleba na boisko ze bialorusina nie bylo w skladach ktore otrzymali dziennikarze przed meczem
Też coś takiego kojarzę. Akurat wtedy miałem "włączonego komentatora" :lol: Uważam, że po prostu ktoś w Barcy zapomniał poinformować dziennikarzy o zmianach w 18 meczowej. Skoro trzy dni po meczu tylko polska prasa o tym pisze to chyba jest cos nie tak. europejskiej prasie by coś takiego nie umknęło :)

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 16 sie 2008, 12:36

zapewne Wisła dostanie walkowera :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 sie 2008, 12:52

Mentor pisze: Po cichu liczyłem, że wysoka porażka Wisły w pierwszym spotkaniu ostudzi nieco zapędy naszych dziennikarzy, ale jak widać są wystarczająco kreatywni, aby ciągnąć szopkę dalej
Boli cię, że w mediach forują Wisłę (chociaż absolutnie nie rozumiem dlaczego; to chyba zrozumiałe, że w rodzinnym kraju pisze się o szansach mistrza, nie Barcelony), jednak nie dostrzegasz, że została zmiażdżona zarówno na boisku jak i w mediach. Czego chcesz jeszcze? Czego ma ta porażka nauczyć dziennikarzy, którzy jednak nie są kibicami Wisły? Rzetelnego dziennikarstwa? Większego szacunku do Barcelony?

Nawet jeśli Barcelona nie zgłosiła tego zawodnika, w co wątpię, to śpijcie spokojnie. Nie będzie walkowera. Wy jesteście SŁYNNĄ Barceloną, my Wisłą, na szczęście UEFA widzi takie rzeczy i nigdy nie pozwoli, by stała się krzywda większemu klubowi.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 16 sie 2008, 13:10

my jestesmy barcelona a ty jestes slynnym (cenzura) bo znowu dasz mi wp - czyli jedyne co umiesz

pozniej napisz cos o patriotyzmie i byciem polakiem

ps - jacy dziennikarze? jakies ciucmoki z futbol.pl to dziennikarze?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 sie 2008, 13:25

Niestety, taka jest smutna prawda. Wielkie kluby dostają śmieszne kary (raca w Didzie, moneta w głowie Friska - dwa mecze bez publiczności :lol:), za co polskie kluby z miejsca zostałyby wykluczone z rozgrywek na parę lat. Dlaczego Barcelona miałaby cierpieć przez drobne niedopatrzenie?
rkoeman pisze:czyli jedyne co umiesz
Tyle mam :lol:.

PS. Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek coś pisał o byciu Polakiem i patriotyzmie. Ale rozumiem, że masz pewien szablon (zresztą większość ma) i nie musicie czytać co kto pisze, bo już macie gotowy obraz drugiej osoby.

Faucon
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Faucon » 16 sie 2008, 13:34

a jaka Legia dostala kare za wybryki swoich wiernych kibicow w Wilnie? Mowilo sie o 2 latach zawieszenia w europejskich pucharach, a skonczylo sie wlasciwie na niczym.

Wielki miedzynarodowy spisek skierowany w biedne Polskie kluby. Ale ta UEFA jest niesprawiedliwa. Skopmy dupy bogaczom !

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 sie 2008, 13:40

Faucon pisze:a jaka Legia dostala kare za wybryki swoich wiernych kibicow w Wilnie? Mowilo sie o 2 latach zawieszenia w europejskich pucharach, a skonczylo sie wlasciwie na niczym.
Pogadamy jak zrobią coś takiego w Mediolanie czy Madrycie. Ewentualnie jak Dida dostanie od nich np. kwiatkiem w głowę i znowu straci przytomność, jak z Celtikiem. Co Uefę Wilno obchodzi?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 sie 2008, 14:43

Nie chodzi mi o to, że media forują Wisłę bo to normalne. Interesuje mnie natomiast to, że media sugerują, że Barcelona łamie przepisy i to zapewne z premedytacją bo wiedzą, że nic im nie grozi bo to Wielka Barcelona etc.

Wynik pierwszego meczu zweryfikował szanse Wisły więc trzeba poszukać szans gdzie indziej tak? Niech będzie, ale niech sobie wymyślą coś innego. Szkoda bardzo żebym nie miał prawa być zły na to, że oczerniają mój klub.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 sie 2008, 15:04

Mentor pisze:Barcelona łamie przepisy i to zapewne z premedytacją bo wiedzą, że nic im nie grozi bo to Wielka Barcelona etc.
Przewrażliwienie :o? Ja czytałem o "niedopatrzeniu", a tu nagle takie słowa jak łamanie, premedytacja, Wielka Barcelona :lol:.
Mentor pisze:więc trzeba poszukać szans gdzie indziej tak? Niech będzie, ale niech sobie wymyślą coś innego.
Frustracja :o? Ale z jakiej przyczyny? I co wspólnego ma z tym Wisła Kraków? Bednarz pracuje w połączonych redakcjach Faktu i Dziennika (sorry Jarzinho, faktycznie to nie futbol.pl wypuścił tą informację)? Ktoś z klubu wypowiedział się do tej pory na ten temat? Jak tygodnik "el Mundo del Katalyonia ist est not eine Spaine" napisze, że kibice Wisły za głośno fetowali i trzeba Wisłę z pucharów wyrzucić, to mam mieć jakieś pretensje do FC Barcelony?
Mentor pisze:Szkoda bardzo żebym nie miał prawa być zły na to, że oczerniają mój klub.
Tak, ktoś oczernia, ale chyba nie tylko Dziennik.

Parafrazując przedni żart Faucona z poprzedniego posta:
Wielki polski spisek skierowany we wspaniały Hiszpański klub. Ale ta Wisła jest perfidna. Skopmy dupy złodziejom !

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 sie 2008, 15:14

Ok. Zagalopowałem się z tym oczernianiem. Mea culpa.

piwus pisze:I co wspólnego ma z tym Wisła Kraków? Bednarz pracuje w połączonych redakcjach Faktu i Dziennika (sorry Jarzinho, faktycznie to nie futbol.pl wypuścił tą informację)? Ktoś z klubu wypowiedział się do tej pory na ten temat?
A czy ja zarzuciłem coś Wiśle? Nie. Piszę tylko i wyłącznie i postawie dziennikarzy. Klubu przecież w to nie mieszam.

Wynik pierwszego meczu mocno ogranicza dziennikarzom pole do popisu jeśli chodzi o rewanż a więc trzeba coś wymyślić. Wymyślili, że Barcelona złamała przepisy a więc może być walkower. Na dodatek bezczelnie napisali, że o prawdziwości ich tezy świadczyć może brak oficjalnych składów z tego meczu na stronie UEFA tymczasem brak składów dotyczy wszystkich rozegranych do tej pory spotkań a więc argument totalnie z dupy, że się tak brzydko wyrażę.

Wracając jeszcze do forowania rodzimego klubu w międzynarodowych potyczkach to rozumiem, że jest to normalne, ale czy trzeba to robić za wszelką cenę? To jakiś dziennikarski obowiązek? Dziwne, że jeszcze mnie tego nie uczyli, ale może na trzecim roku coś wspomną. Nie chciałbym być w plecy jeśli chodzi o aktualne trendy.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 sie 2008, 15:30

Pisanina fachurów w Polsce zawsze była słaba, na wszystkie tematy, a zbytniej sympatii nie było dla Wisły. "Pojadą, przegrają", "pojechali, przegrali" - raczej tak się pisało, bez entuzjazmu. Teraz też nie dorabiałbym intencji. Słaba gazeta znalazła "sensację" w popularnym temacie. Gdyby Skorża na ławce obierał jabłko scyzorykiem, to z taką samą uciechą pisaliby o powrocie krakowskich nożowników, ale to by się gorzej sprzedało, bo to dość powszechny nius.
Mentor pisze:A czy ja zarzuciłem coś Wiśle? Nie.
No to odniosłem błędne wrażenie.

Co do forowania, to chyba oczywiste, że pisze sie więcej o własnym zespole, o którym wie się więcej, więcej kibiców posiada w kraju, niż o rywalu. W Hiszpanii jest przecież tak samo, na całym świecie tak jest.
http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... leid=18753
http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... leid=18779
Tobie pewnie chodzi o forowanie typu "zespół xy jest mocny, rywale yz zostaną rozjechani" - to jest tylko wasze złudzenie, że się tak dzieje w Polsce.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 sie 2008, 16:02

Komentarze pod newsem na stronie głównej są odpowiedzią na pytanie dlaczego jestem zły. FIFA pomoże Barcelonie, UEFA pomoże Barcelonie, Blatter pomoże Barcelonie, nie przejdzie bo to Barcelona, etc. Teraz to pewnie nawet Papież jest po naszej stronie.

Generalnie z takiego newsa jest więcej szkód niż pożytku jeżeli można to tak ująć. Część osób (zapewne niewielka) będzie się łudzić, że to prawda czekając na walkowera. Inne osoby będą zdegustowane wchodzeniem do LM kuchennymi drzwiami. Jeszcze inne będą pisały w podobnym tonie jaki zaprezentowałem w pierwszym akapicie. Część będzie zła z takich samych powodów jak ja. Skończy się na niczym i przejdziemy do porządku dziennego, ale po co w ogóle tworzyć takie historie> Bicie piany i tyle. Nie tylko w Polsce tak jest bo na media zagraniczne również zdarza mi się narzekać, ale to niczego nie zmienia. Jak coś jest złe to krytykuję i tyle.

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 16 sie 2008, 16:31

czytając tego newsa od razu przypomniała mi się historia finału mistrzostw świata po którym pisano o unieważnieniu spotkania i rozegrania finału ponownie. Wtedy także na różnych portalach wybuchły dyskusje i pisano "ciekawe" komentarze. Jedni łudzili się że może powtórzą finał i tym razem wygra go Francja, inni byli wściekli za rzekome powtórzenie spotkania, jeszcze inni byli źli z podobnego powodu co Mentor ("włosi znowu kupili sędziego" itp.).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 18 sie 2008, 22:41

Dwie informacje:

1. http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=23445
W sercach kibiców Wisły Kraków znów pojawiła się nadzieja na to, że z Barceloną można wygrać i to przez rzekomego samobója, jakiego mieliby sobie zafundować Katalończycy. Chodzi tu o doniesienia polskich mediów, które mówiły o prawdopodobnym nie zgłoszeniu do meczowych protokołów Hleba. A jak wiadomo Białorusin w spotkaniu wystąpił, zmieniając w 85. minucie Thierry'ego Henry.

Całe zamieszanie związane jest z błędem, który zakradł się do informacji o składach przekazanych dziennikarzom. Zgodnie z ich treścią na ławce rezerwowych Barcelony nie było Hleba. Zamiast niego został wpisany Sylvinho, którego tak naprawdę Guardiola nie powołał. Po meczu polscy dziennikarze zaczęli spekulować... skoro taki błąd zakradł się do materiałów przekazanych żurnalistom, to bardzo możliwe, że znalazł się także w protokole meczowym przesłanym do UEFA.

Informacje o możliwym popełnieniu fatalnego błędu przez Dumę Katalonii dotarły nawet do jej działaczy. Szybko jednak okazały się bujdą. Pomyłka była, ale tylko w składach, które dostali dziennikarze. Walkoweru nie będzie!
2. http://www.blaugrana.pl/index.php?goto= ... &kom=pokaz
Mecz na stadionie przy ulicy Reymonta w Krakowie odbędzie się jednak nie 27 sierpnia, lecz dzień wcześniej. Powód? Jak twierdzi Mundo Deportivo, to właśnie klub z dawnej stolicy Polaków poprosił o zmianę daty spotkania.

Dla Barcelony taka zmiana może być korzystna, ponieważ Duma Katalonii będzie miała jeden dzień więcej, aby przygotować się do pierwszego spotkania ligowego z Numancią.

Od redakcji Mundo Deportivo - no cóż... przyszła koza do woza... Ciekawe, że Wisła Kraków rozpatrzyła negatywnie wniosek Barcelony, aby zmienić porządek rozgrywek (aby pierwszy mecz został rozegrany w Krakowie ze względu na Zgromadzenie Ogólne socios - red). Tymczasem Duma Katalonii poszła na rękę Polakom zgodziła się na przełożenie meczu na wtorek. Całe szczęście Barça nie kieruje się zasadą 'jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie...
Obie informacje dobre.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 18 sie 2008, 22:45

ad1 ciekawe czy teraz rownie glosno bedzie trabic prasa sportowa o tym ze jednak jej informacji byly delikatnie mowiac nierzetelne
ad2 komentarz MD zalosny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”