Siłownia - Kulturystyka - Strona 13

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Re: Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 25 paź 2008, 11:53

a mi wczoraj przyszedł sprzęt za ciężko wygrane w kasynie centrebet 600 zł

ZESTAW START ŁAWKA + SZTANGA + HANTLE + 46 KG.!!!

[img]http://img146.imageshack.us/img146/1953 ... p3.jpg[img]

Z ojcem półtora godziny składaliśmy w piwnicy to żelastwo

Jeszcze niedawno wylewałem żale w tym temacie o moich planach związanych z siłownią, a dzisiaj mam już 3 miesiące stażu i właśnie zacząłem cykla na thermo speedzie (rzeźba) 90 tabsów na 45 dni. do tego po (prawie)codziennym bieganiu i treningach w nogę pijam Carbo (węglowodany).

Zobaczymy efekty za 1,5 miesiąca ;) pzdr

Awatar użytkownika
Barça_Hincha
Ja tu tylko nabijam
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Barça_Hincha » 25 paź 2008, 15:20

3 miesiące stażu i rzeźba? Najpierw pokaż tą mase, którą chcesz rzeźbić :lol:

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 25 paź 2008, 15:45

A patrzyłeś może na to ile ta ławeczka jest w stanie utrzymać kilogramów ? Jakoś strasznie tanio Cię to wyniosło

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 25 paź 2008, 23:26

kaczy
Kilka pytań do Ciebie, obok tych napisanych przez moich przedmówców jeszcze:
- ile masz lat?
- co chcesz osiągnąć? Dlaczego ćwiczysz?

Nigdy bym nie kupił sobie sprzętu do domu. Dla mnie siłownia to nie tylko miejsce gdzie rozwijam ciało, ale tam odpoczywam. Tam sobie w spokoju mogę pomyśleć, odpocząć. Gdzie bym odpoczywał, jakbym w domu miał jeszcze sprzęt. Inna sprawa, że profesjonalny sprzęt (taki jak na siłowni) kosztuje na tyle dużo, że nie stać mnie na sprzęt, który by mnie zadowalał. Rowery stacjonarne czy stepery to świetne wieszaki na ubrania.
Nie jestem przekonany do tego typu ławeczek. Nie podoba mi się. Zbyt rozbudowana jak dla mnie. Ona ma możliwość wyciskania na płasko? Na zdjęciu wygląda, że trzeba by było mieć bardzo długie ręce żeby ją przy ułożeniu oparcia równolegle do podłoża odłożyć na stojaki. Druga wada jaką widzę, to stojaki są na tyle wąsko, że nie da się na tym wygodnie wyciskać.

http://www.allegro.pl/item457501386_zes ... 46_kg.html

Dane są co najmniej śmieszne. Obciążenie maksymalne jak sztanga waży 120 kg. Przy tym gryfie takie obciążenie to fikcja - tak mi się przynajmniej wydaje.
Ogólnie moim zdaniem wyrzuciłeś kasę w błoto. A przynajmniej mogłeś ją lepiej wydać.

Inna kwestia to zastanów się co robisz ze swoim ciałem w swoim wieku.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 26 paź 2008, 2:41

Na pewno można zdjąć tą poprzeczkę o którą opiera się oparcie tak aby położyć je czy też za pomocą poprzeczki regulować pochylenie. Wysokość położenia gryfu też zapewne można regulować o czym świadczą te szare uchwyty. Szerokości stojaków pewnie się nie da zmienić bo ograniczają je te poprzeczne metale. Choć w sumie powinno się dać regulować ich długość ale wydaje się że zwiększyć odstępu stojaków już się nie da bo sama poprzeczka od oparcia musiałaby być dłuższa. Dawno nie byłem na siłowni ale skoro bellus twierdzisz że zbyt wąskie rozstawienie może przeszkadzać w ćwiczeniu to pewnie tak właśnie jest. Siedzenie też pewnie można przybliżać do stojaków, jak i od nich oddalać. Zastanawia mnie tylko do czego są te metale z boku :think:
A kaczy to ma pewnie coś ok 16-17 lat więc imo jakoś wcześnie nie zaczyna/kontynuuje ćwiczeń :P

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 paź 2008, 12:27

Poprzeczkę można zdjąć, mi chodzi o wysokość stojaków. Ich pozycja zero wydaje mi się za wysoka. Tylko, że to wszystko na podstawie zdjęcia, trzeba było by obok tego sprzętu stanąć i sprawdzić.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 26 paź 2008, 22:04

No więc zacznijmy od tego, że tak naprawdę nie mam 13 lat - jestem 91 rocznik.

Tyle ile się dowiedziałem przez jakiś czas to wiem że kulturystyka to jest pewna część życia pod którą trzeba podporządkować życie.
Dokładne dopasowane i odpowiednia częstotliwość treningów, odpowiednia dieta która jest odpowiedzialna za 40 % punktu docelowego.

gdy miałem 8 lat trenowałem karate Shotokan przez 3 lata. Mieliśmy 3 treningi w tygodniu. Pewnie domyślasz się jak wyglądają treningi sztuk walki. Szpagaty i inne wygibasy po rozgrzewce nie stanowily dla mnie wiekszego problemu.
Gdy miałem 11 lat zacząłem robić to co naprawdę lubiłem od małego i okładając kimono do szafy zakupiłem sobie prawdziwe buty piłkarskie rozpoczynając 'karierę' piłkarza.
Treningi jak na tą dyscyplinę nie były wcale złe, jednak po kliku latach mogę zauważyć pewien zastój mojego ciała w porównaniu do tego jak ono się prezentowało przedtem...
Na siłownie w wakacje chodziłem 4-5 razy w tygodniu zazwyczaj rano, ale kiedy rozpoczął się rok szkolny trzeba było chodzić po południu. Trudno jednak pogodzić wszystko ze sobą jeśli treningi piłkarskie mam od Wtorku do Piątku o 18 30 i do tego dochodzi w weekend mecz.

Nie jestem ani gruby, ani chudy. Masę ciała mam akurat odpowiednią. Chciałbym po prostu mieć lepszą sylwetkę, poprawić trochę górną część ciała. Lepiej wyglądać na plaży etc. Więc do czegoś takiego akurat taki może nie za fajny sprzęcior wystarczy.
A ten thermo speed to nie wpierdzielam po 4 tabsy dziennie tylko jakoś 30 min przed beganiem .

Poradzę wam tylko jedno, jeśli będziecie mieć dzieci to od małego zamiast zapisywać ich do klubu piłkarskiego ganiajcie je na treningi Karate, gimnastyki, tańce, basen bo wielkimi piłkarzami zapewne nie będą, a te inne sporty po kilkunastu latach dadzą niepojętnie dużo dla ich ciała i zdrowia.

PZDR

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 paź 2008, 1:36

kaczy pisze:Chciałbym po prostu mieć lepszą sylwetkę, poprawić trochę górną część ciała. Lepiej wyglądać na plaży etc.
Proszę, proszę kaczy nam dojrzewa :lol: Na naszych oczach zmienia się historia - z brzydkiego kaczątka kaczy zmienia się w łabądka :lol:

No ale kaczy jeszcze miałeś opowiedzieć o szczegółach tego zestawu :glass:
bellus pisze:mi chodzi o wysokość stojaków. Ich pozycja zero wydaje mi się za wysoka
:arrow:
Yukasz pisze:Wysokość położenia gryfu też zapewne można regulować o czym świadczą te szare uchwyty
edit: Wreszcie działa link bellusa z allegro, czyli już jest jaśniej :P

Awatar użytkownika
Tomasz.
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomasz. » 12 gru 2008, 19:22

Nigdy bym nie kupił sobie sprzętu do domu. Dla mnie siłownia to nie tylko miejsce gdzie rozwijam ciało, ale tam odpoczywam. Tam sobie w spokoju mogę pomyśleć, odpocząć.
Dokładnie, mam kolegę, który chodził ze mną przez jakieś 2 miesiące na siłownię. Ćwiczy już z jakieś 2 lata, ale ile było przerw to hohoh. Na moją pakernie miał daleko, a siłownie w piwnicy na jego osiedlu nie wiem jakim cudem pojawiały się i znikały jak szalone - przez miesiąc były, a potem zaś nie było. Więc wiele przez ten czas nie osiągnął i postanowił to zmienić. Kupił sobie sprzętu do domu za ładną sumkę i pomyślałem, że w końcu się weźmie na to za serio, ale niestety ćwiczy w kratkę. Po prostu jak nie ma siły, jest zmęczony po szkole to sobie odpuszcza, a kiedy chodzisz na normalną siłkę to co by się nie działo to wręcz na nią biegniesz! Dlaczego tak jest? Bo siłownia to dla mnie magiczne miejsce. Te słowa brzmią, jakby siłka była dla mnie całym światem, a tak nie jest. Chodzi po prostu o to, że uczęszczanie na nią jest niebywałą przyjemnością, można odpocząć psychicznie, wyżyć się, porozmawiać z innymi ludźmi, aż w końcu dać z siebie wszystko! Po szkole przedtreningowy posiłek, odczekuję i biegiem na siłownię! Motywacja jest przeogromna, a nie wiem czy aż tak byłbym wytrwały ćwicząc w domu.

Przykład kolegi nie jest wyjątkiem, bo znam wiele osób posiadających własny sprzęt w domu, a trenują zwyczajnie jak im się tylko chce (czyt. rzadko...).

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 19 gru 2008, 8:18

Jaki to masz ten przedtreningowy posiłek kolego ? I w ogóle jaką masz dietę ?

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 07 lut 2012, 19:25

Ja tam mam sprzęt w domu i sobie robię swoje cykle treningowe. Oczywiście, nie zawsze się uda zachować regularność, bywa, że czasem coś wyskoczy albo człowiek załapie kontuzje, tak jak ja ostatnio... akurat w środku cyklu miałem wypadek podczas gry na hali gdzie kontuzjowałem sobie na 2-3 tyg rękę. Siła wyższa ale w miarę możliwości, staram się realizować założone cele treningowe.

Bardziej mnie właśnie interesuje kwestia diety, mianowicie, mimo 26 lat mam taką przemianę materii, że ciężko przybrać na wadze, przez co trudno też o masę, przyznam, że jest to pewien problem, ramiona mam wychudzone, natomiast objętość uda czy dolne partie brzucha nabierają masy - I tu pytanie, co jeść oraz jakie ćwiczenia stosować, by odpowiednio rozłożyć masę na różne partie ciała... (?) Nie wiem, czy jest to stosowne pytanie... No ale ogólnie chodzi o fakt nabrania masy, jakie suplementy, jaka dieta - jednocześnie nie chcę wyglądać jak jakiś misiek, bo zależy mi bardziej na modelowaniu mięśni a nie wyglądaniu jak czołg czy inny hardcorowy koksu...

To samo jeśli chodzi o ćwiczenie mięśni brzucha, stosuje już któryś raz 6 - Weidera, efekty są znikome, czy są jakieś domowe ćwiczenia bez specjalnego sprzętu jakie można na spokojnie stosować sobie prywatnie ?

Co do siłowni i ćwiczenia w domu, to zależy kto co lubi, Ja się lepiej czuję gdy mam swobodę prywatności, zapuszczę sobie głośno muzykę i pracuje swoje... Ale wiadomo, że akurat na siłowni jest odpowiednie wyposażenie a czasem znajdzie się osoba jaka pomoże lub doradzi w kwestii ćwiczeń, czasem może uda się nawet poznać jakąś ciekawą laskę co na bieżni zasuwa ... Mi przede wszystkim szkoda nie co kasy, swój sprzęt o każdej porze mam do dyspozycji i gdy mnie najdzie, to mogę za niego się zabrać no i prywatność oraz swoboda.

Awatar użytkownika
SexyBitch
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SexyBitch » 07 lut 2012, 19:46

O kurcze , ciekawa kwestia jezeli chodzi o diete. A moze powiedz mi jaką diete teraz stosujesz ?

Jesli chodzi o cwiczenie brzucha to 6 weidery jest dobra na wytrzymalosc. Podstawa tego treningu jest katowanie miesni codziennie , a jak wiadomo miesnie rosna wtedy kiedy odpoczywaja , a nie podczas treningu . Rób sobie co 2 dni taki zestaw - 3 serie brzuszkow , 3 serie podnoszenia nogi przy lezeniu na laweczce pochyłej , 3 razy brzuszki na skosy na ławeczce albo na pilce gimnastycznej. No i aeroby , bez tego same cwiczenia nic nie dadzą.

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 07 lut 2012, 19:57

O to może ktoś poradzi jak się pozbyć trochę brzucha ? raz w tyg ganiam za piłką na hali i teraz 6 weidera zaczynam

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 07 lut 2012, 20:13

carekk pisze:O to może ktoś poradzi jak się pozbyć trochę brzucha ? raz w tyg ganiam za piłką na hali i teraz 6 weidera zaczynam
Mniej jesc.

Awatar użytkownika
carekk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carekk » 07 lut 2012, 20:22

od zaraz się dostosuje do Twojej cennej rady

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”