Mistrz Niemiec 2008/2009 - Strona 2

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną

Nowym mistrzem będzie...

Bayern Monachium
14
32%
Werder Brema
2
5%
Schalke 04
5
11%
VFL Wolfsburg
8
18%
HSV Hamburg
3
7%
Borussia Dortmund
4
9%
Bayer Leverkusen
1
2%
VFB Stuttgart
0
Brak głosów
inny klub (Hoffenheim? ;-)
7
16%
Tilek
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tilek » 20 sie 2008, 13:29

Obejrzałem skrót tego spotkania i pod względem szans faktycznie było mniej więcej równo (Podolski ładnie spieprzył). Napisałeś, że karnego dla HSV nie powinno być. Bzdura. Obrońca ewidentnie odpychał i doprowadził do upadku Olica, który w dodatku doszedł do piłki. Karny bardziej ewidentny niż ten dla Bayernu, gdzie bodajże Mathijsen "objął" napastnika. Aha i Ze Roberto nie zdążyłby nawet mrugnąć okiem po strzale Olica w słupek, a co dopiero wybronić go. Racje miałeś przy ręce w polu karnym HSV.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 20 sie 2008, 13:35

Tilek pisze: Napisałeś, że karnego dla HSV nie powinno być. Bzdura. Obrońca ewidentnie odpychał i doprowadził do upadku Olica, który w dodatku doszedł do piłki.
To nie tylko moja opinia, ale równiez dziennikarza Kickera - zerknij tu:
http://www.kicker.de/news/fussball/bund ... aviindex/1
odpowiedni komentarz w opisie sędziego.
Tam jest też uznanie, że sędzia podjął słuszną decyzję w przypadku przewrócenia Schweinsteigera.
Tilek pisze:Aha i Ze Roberto nie zdążyłby nawet mrugnąć okiem po strzale Olica w słupek, a co dopiero wybronić go.
No niby tak, ale równie dobrze piłka mogła uderzyć w niego i odbić się w pole. W każdym razie uderzyła w słupek, więc nie dowiemy się tego :)
mistyk pisze: Jak wroca jednak Ribery i Toni gra Bayernu powinna sie poprawic.
Z pewnością, jednak na razie trzeba sobie radzić bez nich.

Awatar użytkownika
bufu
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bufu » 20 sie 2008, 13:39

Tilek pisze:Napisałeś, że karnego dla HSV nie powinno być. Bzdura. Obrońca ewidentnie odpychał i doprowadził do upadku Olica, który w dodatku doszedł do piłki.
Tak jasne jakby sędziowie gwizdał takie karne to trochę by ich było w meczu

Tilek
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tilek » 20 sie 2008, 13:48

Michał M pisze:To nie tylko moja opinia, ale równiez dziennikarza Kickera
Niemiecki to ja znam tak jak łacinę, ale pisze coś, że karnym na Olicu nie było, a pierwszy podyktowany słusznie. Jednak ja dalej twierdze, że HSV należało się wapno w tej sytuacji.
bufu pisze:Tak jasne jakby sędziowie gwizdał takie karne to trochę by ich było w meczu
Podobnie ma się sytuacja z karnym dla Bayernu.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 20 sie 2008, 14:49

Karny dla HSV mógł być od biedy, to już zalezy od sędziego. Ten gwizdnął i już.

Ale proszę Cie, nie mów mi, że 11 dla Bayernu nie powinno być, albo, że była bardziej wątpliwa niż ta dla HSV. Bo to zdecydowanie gruba przesada.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 20 sie 2008, 15:59

Akarin pisze:I Dede na pół roku w plecy
ehhh i jak zwykle mial byc dobry sezon i znowu te kontuzje, DEDE, Romek, Owomoyela, Frei, Kringe itd itd itd...

Akarin pisze: Młody Schmelzer ma grać na lewej tylko? Musicie jakiegoś lewego obrońce ściagnąć, macie kasę za Petrica.
no niby jest zainteresowanie Andreasem Schäferem, Thimothee Atouba itd.

A tak przy okazji to jak Bayern w sobote bedzie gral z BVB , a Borussia wystawi taka mloda obrone (Subotic 19 lat, Hummels 19 lat, Rukavina 24 lata, Schmelzer 20 lat ) i rezerwowego bramkarza !!!!! to jak Bayern nie wygra w sobote roznica przynajmniej 3 bramek to nie wroze im mistrzostwa w tym roku :)

Oczywiscie mam nadzieje ze tak tragicznego skladu nie wystawimy, no ale co zrobic jak kontuzji mnostwo ...

Tilek
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tilek » 20 sie 2008, 17:14

Subotic, Hummels i Rukavina to raczej pewniacy na sobotnie spotkanie. Owomoyela i Tinga wznowili treningi (więc może Owo zagra, ale wcale nie wiadomo czy zaprezentuje się lepiej od Serba). Mam nadzieję, że uraz Kringe okaże się drobny i wtedy on zagrałby na lewej obronie a Tinga zająłby jego miejsce w pomocy (chociaż też nie wiadomo czy będzie do końca sprawny na ten mecz). Bayern na pewno nie wygra różnicą 3 bramek.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 20 sie 2008, 19:26

Tilek pisze: Bayern na pewno nie wygra różnicą 3 bramek.
wiem, wiem to byla taka moja mala ironia , taka mini humoreska :D

Wygra oczywiscie BVB :) obojetnie z jaka obrona :P hehe

Pozdrawiam

HEJA BVB !!!

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 20 sie 2008, 23:52

Żebyśmy wygrali 3 bramkami to musimy mieć 2 napastnikow. Na razie wiem tylko o jednym nie w pełni zdwoym napastniku i dwóch udawaczach. Będzie ciężko.

Subotic bardzo ładnie sie prezentuje, ogladałem mecz z Bayerem i na prawdę zrobił na mnie świetne wrażenie. Co do Mattsa nie mam pytań ogólnie, bo też zagrał dobrze. Widać, że z Bayernu :wink:
Buyten z rok wyjazd bo jak patrzę na niego i jak go dzisiaj Marin skręcił to śmiać mi sie chciało.
Ja osobiście stawiam na Kringe na lewej. Grał już tam, wie o co biega i powienien dać radę.
Tinga nie zagra jeszcze pewnie, a tym bardziej Owomoyela.
Rebuzz, Magath wam nie odda Schäfera, ja w to nie wierzę. Stawia na niego i nie w głowie mu pozbycie sie go.
A Atouba...HSV ma z nim problemy jak zwykle, ale też na nadmiar bocznych obrońców nie narzekają, więc trochę wątpię :wink:

Tilek
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tilek » 21 sie 2008, 12:45

Akarin pisze:Magath wam nie odda Schäfera
Z tego co mi wiadomo to ten Andreas Schäfer gra w Osnabruck :)
Atoube będzie ciężko dostać. Co prawda za rok kończy mu się kontrakt, ale interesują się nim kluby z wysp, m.in. Newcastle i City a wiadomo, że Angole za byle grajka są w stanie wyłożyć kilka mln funtów. Dodatkowo HSV pewnie wolałby nie wzmacniać lokalnego rywala.
BVB ponoć interesuje się również Danijelem Pranjićem z SC Heerenveen. Ile w tym prawdy nie wiadomo. Na transfermarkt nic o tym nie pisze.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 21 sie 2008, 15:21

Tilek pisze:Z tego co mi wiadomo to ten Andreas Schäfer gra w Osnabruck
zwróciłem tylko uwagę na nazwisko i od razu skojarzyło mi się z VFL :wink: mea cupla, imie też ważne :P
Wg mnie raczej powinniście kupić kogoś lepszego...Dede też już młody nie jest a do tego ta kontuzja...w każdym bądź razie musicie na szybko kogoś znaleźć, bo jednym lewym obrońcą pół sezonu (a właściwie wiecej niż pół) nie pociagniecie. A ja liczę na wasze dobre występy w UEFA Cup :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: Mistrz Niemiec 2008/2009

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 paź 2008, 11:39

Ja się jakoś specjalnie nie interesuję Bundesligą [kiedyś się oglądało skróty na Sat1 :D ale to lata temu] więc może ktoś mi powie, o co chodzi z tym liderem ? :lol:
Hoffenheim, beniaminek, który ma bogatego właściciela, jakaś Chelsea nowa ?
Roznieśli HSV, Wcześniej Energie, Borussię D. Hannover, 4 bramki z Werderem strzelili, choć przegrali.

Już mają lidera, zapowiadają walkę o LM ... grają tam w ogóle jakieś znane nazwiska ?

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 27 paź 2008, 12:41

Super znanych graczy raczej nie ma. Z wyróżniających się to Carlos Eduardo, młody Brazylijczyk, uczestnik bodajże MŚ U-20. Swego czasu wiele mówiło się o zainteresowaniu czołowych klubów Europy z Realem Madryt na czele, w brazylijskim Gremio był naprawdę gwiazdą. Wielkim zdziwieniem było, że przeniósł się do drugoligowego wówczas Hoffenheim. Za duże pieniądze ściągnięty został również Nigeryjczyk Chnedu Obasi, ale w obecnym sezonie nie ma tak dużego wpływu na postawę zespołu, jak w poprzednim. W ogóle grając rok temu na zapleczu Bundesligi Hoffenheim zakupił piłkarzy za blisko 20 mln euro. Tyle pieniędzy to poza Bayernem wydał chyba tylko Werder (może ktoś jeszcze, trzeba by to sprawdzić).

W aktualnych rozgrywkach prawdziwym objawieniem jest Bośniak Vedad Ibisevic, który po 9. kolejkach ma już 10 bramek na koncie. Wcześniej ów zawodnik miał epizod w PSG, ale tam go zbytnio nie chcieli, ostatecznie trafił do Alemanni Akwizgran, a gdy ta spadła z pierwszej ligi to zasilił właśnie szeregi TSG. Co ciekawe, na drugoligowym froncie wcale nie błyszczał. W kadrze jest jeszcze jeden Bośniak Sejad Salihovic. Młody i perspektywiczny, już stanowi o sile coraz to mocniejszej reprezentacji Bośni i Hercegowiny. Zresztą zawodnicy z tego kraju robią nieprzeciętną karierę w Bundeslidze. Czołowymi zawodnikami w swoich klubach są m.in. Zvjezdan Misimovic, Zlatan Bajramovic, czy Edin Dzeko.

Latem w celu wzmocnienia defensywy z VfB Stuttgart sprowadzony został Andreas Beck, reprezentant Niemiec U-21. Na środku defensywy bezkonkurencyjny jest Marvin Compper. W drugiej linii ważnymi ogniwami (poza wspomnianymi już Carlosem Eduardo oraz Salihovicem) są Brazylijczyk grający na pozycji defensywnego pomocnika, Luiz Gustavo oraz kapitan zespołu Selim Taber. W ataku jeszcze pierwsze skrzypce gra reprezentant Senegalu Demba Ba.

Z zawodników niemieckich najbardziej znany i doświadczony jest chyba Jochen Seitz. Były gracz chociażby VfB Stuttgart, Schalke, czy Kaiserslautern, gdy te grało jeszcze w 1. lidze. Na razie jednak zawodnik dochodzi do siebie po kontuzji, a jako, że pierwszej młodości nie jest, to nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci do dawnej dyspozycji. W kadrze figuruje również (gra mało) ograny na niemieckich boiskach, Hiszpan Francisco Copado.

Ode mnie to tyle. Być może o kimś zapomniałem, niech ktoś jeszcze coś doda ewentualnie. Jak już wspomniałem, bardzo znane nazwiska to nie są i przeciętnemu kibicowi pewnie wiele nie mówią. Niemniej tworzą świetny kolektyw, prezentują ofensywny i co najważniejsze skuteczny futbol. Ciekawe jak długo zdołają się utrzymać w czołówce. Wydaje się, że problemem może być brak doświadczenia, gdyż większość zawodników jest młodych. Ale... nie takie przypadki już widziano, od razu wracają wspomnienia z sezonu 97/98, gdy mistrza zdobył beniaminek FC Kaiserslautern. TSG jest 'absolutnym' beniaminkiem (to jest ich premierowy sezon w Bundeslidze).
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 12:44 przez kama_reda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 27 paź 2008, 12:43

fieldy pisze:Ja się jakoś specjalnie nie interesuję Bundesligą [kiedyś się oglądało skróty na Sat1 :D ale to lata temu] więc może ktoś mi powie, o co chodzi z tym liderem ? :lol:
Hoffenheim, beniaminek, który ma bogatego właściciela, jakaś Chelsea nowa ?
Roznieśli HSV, Wcześniej Energie, Borussię D. Hannover, 4 bramki z Werderem strzelili, choć przegrali.

Już mają lidera, zapowiadają walkę o LM ... grają tam w ogóle jakieś znane nazwiska ?
Sęk w tym, że nie. Dla zdecydowanej większości z tych piłkarzy to debiutancki sezon w 1. Bundeslidze, zaledwie 4-ech piłkarzy (Compper, Seitz, Copado, Beck) grało wcześniej w pierwszej BL.
W kadrze przeważają młodzi zawodnicy, a największą gwiazdą druzyny jest zdecydowanie Ralf Rangnick, to przede wszystkim dzięki byłemu trenerowi Schalke (moim zdaniem zastąpienie tego utalentowanego trenera przeciętnym Slomką to duży błąd zarządu Konigsblauen) Hoffenheim osiąga w tym sezonie tak doskonałe rezultaty.

O bogatym właścicielu nic nie wiem (jeśli coś jest na rzeczy niech się Michał lub Akarin wypowiedzą), ale wątpię. Budżet Hoffenheim daje mu 4-te miejsce w lidze od końca, a najdroższy piłkarz - Carlos Eduardo - warty jest 5 mln Euro.

Edit: 20 baniek w drugiej lidze? Czyli jednak coś jest na rzeczy...

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 27 paź 2008, 12:52

10 pisze:Sęk w tym, że nie. Dla zdecydowanej większości z tych piłkarzy to debiutancki sezon w 1. Bundeslidze, zaledwie 3-ech piłkarzy (Compper, Seitz, Copado) grało wcześniej w pierwszej BL.
Pierdolisz panie głupoty, albo masz fatalne źródło informacji. Z pamięci mogę wymienić jeszcze chociażby Ibisevica i Becka. A pewnie jakby sprawdzić dokładnie to znajdzie się kogoś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”