---> Rap <--- - Strona 90

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: ---> Rap <---

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 paź 2008, 23:19

Widac u Firmy progres. Ciekawe jak duzy wplyw na nich ma Sokol. Ogolnie kiedys grali w Wawie przed wwo i publiki nie rozgrzali czego nie mozna powiedziec o F1

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 18 paź 2008, 21:18

Sprawdziłem z ciekawości ten nowy album Firmy i :pogrzeb: Dawno nie słyszałem takiego badziewia, najgorsza płyta jaką słyszałem w tym roku. W sumie już po trackliście można było się spodziewać jaki będzie poziom tej płyty. Jeśli to jest progres, to ciekawe jaka jest ich poprzednia produkcja :lol:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 paź 2008, 17:19

Chociaz niejaki Popek ostatnio mnie zaskoczyl. Kawalek z Sokolem miazga. Ale to nie zmienia ze ich produkcje istnieja w sieci dzieki zipom.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 19 paź 2008, 18:25

Premo pisze: Jeśli to jest progres, to ciekawe jaka jest ich poprzednia produkcja

:haha: :rotfl:

[*]

To wystarczy za komentarz tego prymitywnego "dres-rapu".

"Jest ekipa do rozje.." :lol:

(Pełna kultura w końcu z Krakowa)

I jeszcze dla zabawy:

(Osobiliwa składnia)

Zaratustra rzecze: ...tu jakieś pierdoły..., zaś Popek mówi: "samo się kuwa nie zrobi nic" I kto tu jest prawdziwym filozofem?

Firma[*]

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 20 paź 2008, 0:51

franz pisze:

(Pełna kultura w końcu z Krakowa)

]
Nie pisz tak bo Piwus sie obrazi :lol:

Polecam.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 paź 2008, 1:05

Dlaczego? Druga strona Błoń i wszystko jasne :lol:.

Eliot Ness
Junior
Junior
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eliot Ness » 20 paź 2008, 20:08

Premo pisze:
Eliot Ness pisze:Zkibwoy na ktorego numer z PiHem czekam jak szalony, bo Jobikz aka. 'obsk*rw king' wart jest wypromowania na legalnym wydawnictwie
Jego kolega z Brudnych Serc też będzie :D
Dopiero wczoraj sie o tym dowiedzialem, ale oczywiscie potwierdzam, chociaz sam nie wiem jak dosc lajtowy Smarki wkomponuje sie w ten numer, mimo to licze, ze bedzie grubo.

Co do Popka to moim zdaniem jest to raper, ktory ma swoja grupę odbiorcow. Swoje nagrywki kieruje wlasnie do nich, wiadomo nie kazdy trueschoolowiec bedzie sie nim jarac, nie kazdy sluchacz rapu musi sluchac wszystkich zespolow, skoro np slucham Dinal-u/Dinali czy tam Jimsona to raczej ciezko mi bedzie za chwile przelaczyc sie na Popka czy nawet na Hemp Gru, sprawą raczej oczywistą jest to ze wiekszosc z nas - internautow nie nalezy raczej do grupy 'prawilnych uliczników' (jedno z drugim sie zreszta wyklucza) powoduje, ze w internecie wielu raperow mowiacych w swoich tekstach o ulicy, walce czy innych tego typu sprawach jest hejtowana; ale to nic dziwnego, bo przeciez ich sluchacze rowniez nie lubia nas - internautow, ktorzy okradaja ich super uczciwych idoli, ktorzy zyja ze sprzedazy plyt, nic innego nie robia, a koncerty graja za darmo. Dla ulic!

Osobiscie nie mowie, ze Popek jest zly, nie mowie ze Hemp Gru jest złe, ze WWO jest złe (..i tak mozna bez konca), wole powiedziec - n nie odpowiada mi, bo ciezko mi ocenic ich plyty skoro wiekszosc kawalkow skipuje.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 12 lis 2008, 14:31

piwus pisze:Dlaczego? Druga strona Błoń i wszystko jasne
Znowu Żydzi? :lol: Dali by już spokój.
Eliot Ness pisze:ajtowy
Eliot Ness pisze:bedzie grubo.
Eliot Ness pisze:trueschoolowiec
Eliot Ness pisze:prawilnych uliczników
Eliot Ness pisze:hejtowana
Eliot Ness pisze:skipuje
Świat jest naprawdę zabawny. Ja i Eliot Ness jesteśmy z tego samego kraju, podobnej grupy wiekowej (młodzież) itd. ale mimo wszystko absolutnie nic z tego nie zrozumiałem, po prostu 0.

Ale, ale młody ziomalu smutek zwalcz i strach, przecież na tym piachu za dwadzieścia lat…

Powstanie pomnik Ww10s!

Koleś znany jako Wuwunio (also known as Kapitan Kajdan dziwko!) gościł już na naszym skromnym forum w zacnym kawałku:

Klasyk gungsta rapu!

Lecz dopiero niedawno odkryłem, że to nie pojedynczy wyskok, ale cała seria świetnych kawałków, które są idealną alternatywą dla naszego, coraz bardziej nędznego hip-hopu z cyklu „jestem parkingowym na tym parkingu, pierwszy parkingowy nie było jeszcze monitoringu”

Nie banalne, odkrywcze, zaskakujące rymy, których nie powstydzili by się najwięksi poeci świata, mocne bity i gorące tematy. Tego nie można przegapić.

Teraz już wiem kto jest królem naszego rapu:

Ww10s - My się nie pierdolimy (po prostu moc - ganksta połer)

Ww10s - Luk Skajłoker Był Raperem (Gwiezdne Wojny zamasakrowane!)

WuWunio - Hawajskie Koszule (na twojej szyi różaniec sie buja od razu widać, ze nie ma ch..ja :lol: )

WuWunio - Tańczący z Wilka.. znaczy z Dziwkami (ja bujam portfelem, ty bujasz cyckami - wtedy kiedy rzucam w ciebie banknotami :lol: )

WuWunio - Oddawaj Zozole (diss ziom!)

WuWunio - Hummer

PS: Najlepsze są komentarze debili, którzy „myślą” że całą twórczość tego gościa trzeba traktować na serio i krytykują go za brak prawdziwości, życia ulicy w tekstach i komercje oczywiście. Te komentarze idoto-ziomków są czasem lepsze niż same piosenki.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 12 lis 2008, 17:31

Nie odbieram nikomu prawa do robienia parodii. Jeśli chłopak odnalazł w sobie zacięcie kabaretowe to ok. Ale jak w każdej innej dziedzinie są tacy co robią to dobrze i tacy, którym gówno wychodzi. On moim zdaniem zalicza się do tej drugiej części. Można np. puścić kawałek dajmy na to Dave'a Matthewsa i zamiast głosu podłożyć chociażby miauczenia kota. Parodia jego głosu. Ale przyznaj, że gówniana. Totalne pójście na łatwiznę. Koniec tematu, bo w sumie to nie jestem nawet pewny, czy te kawałki, które przytoczyłeś, bawią Cię, czy nie.

A co do Twojej wypowiedzi na temat slangu. Trochę mi to pachnie hipokryzją. Nie wierzę, że nie znasz takich słów jak np. "lajtowy". Co do "hejtować", czy "truskulowiec" to można się domyśleć o co chodzi, jeśli zna się angielski. Też mnie ta moda na spolszczanie słów pochodzenia obcego drażni, ale nie będę udawać, że się nie domyślam

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 12 lis 2008, 19:52

Cris7 pisze:Można np. puścić kawałek dajmy na to Dave'a Matthewsa i zamiast głosu podłożyć chociażby miauczenia kota. Parodia jego głosu. Ale przyznaj, że gówniana.
Faktycznie „gówniana”, jednak nie widzę kompletnie żadnej analogii pomiędzy sposobem parodii jak podałeś, a tą którą stosuje WuWunio.
Cris7 pisze:Koniec tematu, bo w sumie to nie jestem nawet pewny, czy te kawałki, które przytoczyłeś, bawią Cię, czy nie.
A, różnie bywa. Niektóre tak, a inne nie. Zresztą jeśli ktoś po parodii amerykańskiego shit rapu spodziewał się poczucia humoru na poziomie pewnego Latającego Cyrku to trochę mu się delikatnie mówiąc poprzestawiało. Pamiętaj, że głupota ludzka też bywa śmieszna (choć częściej żałosna).
Cris7 pisze:A co do Twojej wypowiedzi na temat slangu. Trochę mi to pachnie hipokryzją.
To tak samo jak przyznałem się, że nie wiem co to jest ten cały „pudelek” (teraz już wiem zostałem przez formową brać oświecony w tej kwestii, za co jestem do zgonie wdzięczny). Też prawie nikt nie chciał uwierzyć. No cóż nie moja wina. Inne środowiska, inne zainteresowania, inni znajomi, inne sposoby spędzania wolnego czasu, hobby stąd te różnice/nieporozumienia. Tekst pogmatwany z powodu dużego natężenia "elo młodzieżowych" wyrazów w stosunku do krótkiej treści.
Cris7 pisze: "lajtowy".
Lajtowy? Luzacki? Spokojny? (light lekki?). Nie wiem kuwa. Przegapiłem ostatni odcinek "You can dance" i numer "Brawo" - przepraszam.
Cris7 pisze:"hejtować"
Nie mam zielonego, czerwonego ani też niebieskiego pojęcia co to może znaczyć. (Na prawdę!)
Cris7 pisze:"truskulowiec" to można się domyśleć o co chodzi, jeśli zna się angielski.
True school = prawdziwa szkoła. I na ch... mi ten angielski.
Cris7 pisze:ale nie będę udawać, że się nie domyślam
Domysły domysłami, ale ja wole wszystko rozumieć od razu, a nie kluczyć. Trochę mnie przeraża, że za parę lat jak zrobię magistra, będę tak stary, że nie będę już rozumiał co mówią dzieciaki z gimnazjum/liceum i jak tu podrywać nastolatki? :roll:

Trochę zboczyliśmy z tematu choć w sumie slang ziomów też jest ściśle połączony z rapem/hip-hopem.

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 12 lis 2008, 20:30

franz pisze:
Cris7 pisze:"hejtować"
Nie mam zielonego, czerwonego ani też niebieskiego pojęcia co to może znaczyć. (Na prawdę!)
hate (czyt. hejt)= nienawidzić :wink: Trochę fonetycznie ale wierze że tego mogłeś nie wiedzieć ;]

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 12 lis 2008, 23:11

franz pisze: Domysły domysłami, ale ja wole wszystko rozumieć od razu, a nie kluczyć. Trochę mnie przeraża, że za parę lat jak zrobię magistra, będę tak stary, że nie będę już rozumiał co mówią dzieciaki z gimnazjum/liceum i jak tu podrywać nastolatki? :roll:

Pewnie i tak. Ale wydaje mi się, że wcale Cię to nie przeraża, a raczej jest Ci obojętne. Zwłaszcza, że nastolatek nie podrywasz.

Ok, spróbuję uwierzyć, że jesteś zupełnie odizolowany od komercji i trendów. Jako pokutę proszę obejrzeć odcinek You Can Dance albo tańca na lodzie. Wiem, mam w sobie coś z sadysty.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8762
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lis 2008, 0:50

Cris7 pisze:Ok, spróbuję uwierzyć, że jesteś zupełnie odizolowany od komercji i trendów
A ja w to nie wierze. Jedni lansują sie poprzez pisanie "truskulowiec" i "hejtowanie", a inni poprzez całkowitą negację tych slow/pojęc, oraz udawanie, ze sie je slyszy pierwszy raz na uszy.

Z choinki sie urwales Franz, czy jaki ch.j :?:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 lis 2008, 9:21

cloner pisze:Jedni lansują sie poprzez pisanie "truskulowiec" i "hejtowanie", a inni poprzez całkowitą negację tych slow/pojęc, oraz udawanie, ze sie je slyszy pierwszy raz na uszy
ja np. nie lanusję się ani jednym ani drugim i powaznie - nigdy tych określeń "truskulowiec" i "hejtowanie" nie słyszałem.
Choć ja w przeciwieństwie do franza nie słucham polskiego rapu [jest w ogole takie coś ? ] i nie obracam się wśród ludzi ktorzy go słuchają. Może dlatego nie znam :think:
choć, aby się lansować tym, że nie znam to nie pomyślałem nigdy [chyba, że to teraz czynię ? :lol:]

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 lis 2008, 11:05

fieldy pisze:nigdy tych określeń "truskulowiec" i "hejtowanie" nie słyszałem
A określenie 'Ronaldo haters' znasz? Jak się powinno wymawiać Twoim zdaniem 'haters'?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”