Matura - Strona 80

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 18 lis 2008, 21:12

ehh widze wszyscy tutaj to humanisci.. a mialem nadzieje ze ktos cos poradzi na moje problemy- jak pogodzić 3 rozszerzone przedmioty?:/

pol, ang= podstawa
fizyka rozszerzenie
+
biologia rozsz
chemia rozsz
Kendo pisze:Też was wkurzają nauczyciele z przedmiotów z których nie zdajecie matury? Mogliby trochę przystopować i dać cxzas do nauki a oni sie napalili jakby od tego zależało życie ucznia. Myślałem, że III klasa będzie luźniejsza ale zapowiwedzi są na razie na II semestr.
kazdy z nich mysli ze jest najawazniejszy i ze trzeba sie uczyc. jedynie wychowawaczyni- od niemieckiego daje zupelne luzy grupie podst i mam calkowicie z glowy ten przedmiot- a reszta katowanie, ale jakos udaje mi sie wszystko ominac.

co do Twojej historii to sie nie martw az tak mocno. mi po nocach biologia sie sni. podstawa to sam czlowiek- ale to sie nie rpzyda na akademi;/ a rozszerzenie to czlowiek + rosliny + zwierzeta, wiec tu zaczynaja sie schodki. ale czasu zostalo sporo, czytaj i umow sie z kims, zeby sprawdzal stan Twojej wiedzy- tj. opowiedz o np. kongresie wiedenskim- taka metode przyjal u nas chlop ktory poszedl w tym roku nauczac na uniwersytecie i wiele osob dzieki temu zdalo :)

ogolnie, obysmy nie zdali pierwszej probnej- moze to nam otworzy oczy :D

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 lis 2008, 21:13

U mnie w klasie blisko połowa zdaje polski rozszerzony. Oczywiście nie patrzę na innych, robię to dla siebie :P
olson pisze:Ja nie narzekam na wymagania nauczycieli z przedmiotów pobocznych, może dlatego, że z nich pozostała mi jedynie matematyka, reszta odpadła (takich głupot jak religia, łacina czy wf nie liczę).
Ja mam jeszcze gegrę. Z matmy mamy dość ostro, mimo że to tylko podstawa (są jednostki, które zdają rozszerzoną - wrrr). Oczywiście religii czy innego wf-u też nie liczę, bo nic się nie robi na tych lekcjach. Co do łaciny, to mi ten denny przedmiot odszedł po drugiej klasie. Całe szczęście, bo nauczycielka była przy okazji moją wychowawczynią, teraz mam historyczkę, która uczy mnie też WOSu, więc mamy dodatkowy czas na powtórzenia. Niemniej ten rok jest wyjątkowo natężony i męczący.

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 18 lis 2008, 21:23

Ja dopiero maturzysta za rok ale zdaje bardzo podobny zestaw.

pol-pods, mat-pods, ang-roz, , chem-roz, bio-roz. Waham sie jeszcze nad fizyka czy zdawac.

Co do biologii podstawa to czlowiek to racja ale genetyka zawsze sie pojawia noi i komorka oczywiscie.
Widze ze wybierasz sie na medycyne. Gdzie masz zamiar startowac?. Z tego co wiem to w poznaniu jeszcze nie wymagaja fizy, w katowicach podstawa, a w reszcie podobno rozszerzenie.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 18 lis 2008, 21:27

Ja podobnie jak Scooby, matura za rok, ale też już ustaliłem, mianowicie:

polski - podstawa, angielski - rozszerzony, geografia i matematyka - rozszerzona. Cel to logistyka w Łodzi, ale jak nie dam rady to geologia na UAM'ie ;]

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 18 lis 2008, 22:37

Scoooby pisze:Widze ze wybierasz sie na medycyne. Gdzie masz zamiar startowac?. Z tego co wiem to w poznaniu jeszcze nie wymagaja fizy, w katowicach podstawa, a w reszcie podobno rozszerzenie.
a na jakim profilu jestes?

tak, medycyna mi sie sni po nocach- ale pozytywnie :D Gdansk- bio i chem, Poznan- bio, chem lub fizyka, Bydgoszcz- bio chem fiz (wszedzie rozszerzenia). W Warszawie jest bio i chem rozsz i fizyka podstawowa, ale tam bedzie ogromna rywalizacja bo w koncu najwiecej ludzi. Ciekawa opcja jest Lublin bio chem/fiz, albo Łódz czy Białystok czy Wrocław czy Krakow, ale jak dla mnie to za daleko. a jak tu nie pojdzie to bioinzynieria- Gdansk, przedmiot stypendiowany przez ministerstwo.

Poszukaj kierunkow w informatorze z tego roku- tam wszystko jest pieknie opisane.

co do dziedzin- genetyka i komorka to fakt, to jest na obydwu poziomach, przez przypadek pominalem, dodatkowo ekologia i takie tam...

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 18 lis 2008, 23:12

ambitnie Paweł ambitnie:)) w każdym razie powodzonka Ci życze i wierze, że się uda ;))

idzcie na to co lubicie, na to co Wam będzie sprawiać radość a nie pseudo przewidywania gdzie dobrze płacą:)

5 for all ;)

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 19 lis 2008, 6:20

Przeraziliście mnie swoimi ambicjami :P Ja podchodze do matury by ja zdac, dlatego tez ide po najmniejszej linii oporu:
ang = podst
pol = podst
gegr = podst.
:P

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 19 lis 2008, 18:02

pablisso pisze:
Scoooby pisze:Widze ze wybierasz sie na medycyne. Gdzie masz zamiar startowac?. Z tego co wiem to w poznaniu jeszcze nie wymagaja fizy, w katowicach podstawa, a w reszcie podobno rozszerzenie.
a na jakim profilu jestes?

tak, medycyna mi sie sni po nocach- ale pozytywnie :D Gdansk- bio i chem, Poznan- bio, chem lub fizyka, Bydgoszcz- bio chem fiz (wszedzie rozszerzenia). W Warszawie jest bio i chem rozsz i fizyka podstawowa, ale tam bedzie ogromna rywalizacja bo w koncu najwiecej ludzi. Ciekawa opcja jest Lublin bio chem/fiz, albo Łódz czy Białystok czy Wrocław czy Krakow, ale jak dla mnie to za daleko. a jak tu nie pojdzie to bioinzynieria- Gdansk, przedmiot stypendiowany przez ministerstwo.

Poszukaj kierunkow w informatorze z tego roku- tam wszystko jest pieknie opisane.

co do dziedzin- genetyka i komorka to fakt, to jest na obydwu poziomach, przez przypadek pominalem, dodatkowo ekologia i takie tam...

Ja jestem na bio-chem-fiz. Mi tylko raczej pasuje Poznań albo Wrocław, bo do innych miast mam daleko ( ewentualnie Katowice). Medycyna to ejdna z mozliwosci. Bede wybieral w 4 kierunkach raczej: medycyna wlasnie, veta, inżynieria środowiska i ew gospodarka przestrzenna. Farmacje mnie nie kreci :)

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 19 lis 2008, 19:58

A ja polski podstawowy, angielski podstawowy, matma rozszerzona i fiza również rozszerzona. I na budownictwo gdzieś bym poszedł :D

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 20 lis 2008, 11:17

kulekfcb
dzięki, mam nadzieję że sie kiedyś spotkamy w szpitalu :P

Scoooby
jak masz taki profil, to Tobie latwiej, ja bylem przez 2 lata na mat-fizie, wiec fizyka nie jest problemem, a ten rok- bio-chem (niestety u nas jest tylko jedno LO i nie ma bogatej oferty) i moze to pomoze w nauczeniu sie bio i chem. ogolnie nie narzekam, ale ciezko jest systematycznie sie uczyc. wychodzi na to ze daje rade tylko z 2 przedmiotow sie uczyc, a na 3 nie ma czasu, ale zbliza sie wiecej luzu, moze sie przelamie.

Bioinzynieria jest ciekawa- polecam. latwo sie dostac, a jak ktos ma pociag do fizyki, spraw elektronicznych czy biologii to moze sie spelnic i niezle pozniej sie ustawic w zyciu- dostajesz tytul inzyniera na koniec.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 20 lis 2008, 12:22

oby nie ;) na razie mam dosyc :D

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 20 lis 2008, 15:49

pablisso pisze:kulekfcb
dzięki, mam nadzieję że sie kiedyś spotkamy w szpitalu :P

Scoooby
jak masz taki profil, to Tobie latwiej, ja bylem przez 2 lata na mat-fizie, wiec fizyka nie jest problemem, a ten rok- bio-chem (niestety u nas jest tylko jedno LO i nie ma bogatej oferty) i moze to pomoze w nauczeniu sie bio i chem. ogolnie nie narzekam, ale ciezko jest systematycznie sie uczyc. wychodzi na to ze daje rade tylko z 2 przedmiotow sie uczyc, a na 3 nie ma czasu, ale zbliza sie wiecej luzu, moze sie przelamie.

Bioinzynieria jest ciekawa- polecam. latwo sie dostac, a jak ktos ma pociag do fizyki, spraw elektronicznych czy biologii to moze sie spelnic i niezle pozniej sie ustawic w zyciu- dostajesz tytul inzyniera na koniec.
Współczuje Ci, bo nadrobienie bio i chem w jeden rok to jest bardzo trudne zadanie( chyba ze juz zaczales sie uczyc w 2 klasie, a w 3 się przeniosłes?). U mnie w szkole jeden koles tez byl na mat-fiz i zdawal bio-chem. Dostal sie na farmacje. Tylko ze on mial wyrozumiałych nauczycieli. Nie przeniosl sie, ale czesto przychodzi do roznych klas bio-chemu jako wolny sluchacz. Chodzil na dodatkowe koła. Życze ci powodzeni!

Co do tej inżynieri. Nie mam pociągu do fizy. Bardziej wole biologie, ale mowiac szczerze pierwszy raz slysze o bioinzynierii.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 20 lis 2008, 17:02

ja pol, ang podst i mat,fiz rozsz. Fizyka mnie troszke przeraza, ale na szczescie to tylko dodatkowy przedmiot. Pozniej mam nadzieje PK- budownictwo albo mechanika i budowa maszyn

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 20 lis 2008, 20:21

Ja też zdaje za rok, ale już mniej więcej wiem co chcę zdawać.

Polski - podstawa
Francuski - rozszerzeni
Mata - podstawa
Historia - jeszcze nie wiem ale raczej rozszerzenie.
Mam taki ambitny plan po maturze wyjechać na studia do Francji, ale muszę się ostro przyuczyć francuskiego bo w fr nie biorą matury rozszerzonej pod uwagę tylko trzeba zdać B2 [ ja mam A2 ], myślę, że w półtora roku dam radę to zdać.

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 20 lis 2008, 20:56

Scoooby
sprawdz, moze Ci sie spodoba, a przyszlosc tez wtym jest, bo jak wiadomo wszystkim brakuje studentow na kierunkach technicznych.
w 2 klasie chodzilem na chemie jako wolny sluchacz do bio chemu i teraz od wrzesnia sie przenioslem. powiem Ci ze pierwsza klase powtorzylem, za druga sie biore- jestem w polowie- chemia, bio troszke, ale to prawie nic, a fizyke mam spoko korepetytora, plus konsultacje szkolne- mysle ze podolam. ale okaze sie pozniej:) a jutro podchodze do probnej z fizyki- takiej zorganizowanej we wlasnym gronie- kilkoro uczniow plus nauczyciel- przetarcie przed tym co czeka za tydzien:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”